Saras vardag
JAN
30
2022

Hej! Sedan senaste blogginlägget har det hänt en hel del och nu går jag faktiskt utan kryckor! Gick med bara en krycka i cirka två veckor, men i tisdags släppte jag taget helt och efter det har jag inte använt någon krycka. Så skönt! Äntligen två händer fria och nu kunna öppna dörrar, bära saker m.m. utan att det är bökigt. Jag haltar dock fortfarande och har på mig min ortos, men tycker ändå att jag går bättre idag jämfört med i tisdags som var första dagen utan, så det går sakta men säkert framåt :)

Jag har även kört på med min sjukgymnastik, men "lagom" och inte övergjort något sedan sist. Har varit hos fysio två gånger sedan förra inlägget och båda gångerna har jag fått ännu fler övningar till mitt program och de säger att jag ligger i fas, vilket känns skönt.

Jag har även fått min kallelse för återbesök hos läkaren och det blir på tisdag!! Otroligt nervöst och pirrigt. Vill verkligen få bra besked (med andra ord, "varsågod och rid") och sedan lite mer klarhet i när nästa operation blir. Så jag hoppas att nästa blogginlägg kommer vara ett riktigt glatt ett! :)Jag går hos två fysioterapeuter; Niklas och Paula på Mölndals sjukhus. De är helt fantastiska, så glad att jag fick dem!


I torsdags och fredags var Nina Fox Stark på Lerbergs Equestrian igen och höll lektioner. Mamma och Lovisa red dressyrlektion på torsdagen på Ratzia och Bill och det gick väldigt bra för båda två. På fredagen fick Nina tömköra Bill, Ratzia och Marco. Hon har tömkört Ratzia och Marco tidigare, men aldrig Bill, honom har hon bara sett med ryttare på ryggen. Jag har däremot tömkört honom lite hemma det senaste året och han är väldigt rolig att tömköra. Det var riktigt kul att se Nina, som är proffs, jobba med honom från backen. Han såg jättefin ut! Även Marco var jättefin och den här gången var han dessutom väldigt lugn och sansad. Har lagt ut en liten video på Instagram på Bill och Marco när de tömkörs (aamaziingsara).

Nästa träningstillfälle är 14-15 februari. Åh, vad jag hoppas att jag ska kunna vara med och rida då! HOPPAS!!! Är otroligt roligt att träna för Nina, vare sig man rider eller tömkör. Hon är verkligen engagerad till tusen, positiv och förklarar på ett okomplicerat sätt :)Sötaste Bill efter torsdagens dressyrlektion :) Med nytt träns från HööksBill tömkörd av Nina i fredags :)

Marco på töm i fredags :)

Nu har jag även varit tillbaka på jobbet i två veckor, vilket känns underbart. Gick tillbaka 100% direkt och det har gått väldigt bra. Min chef och mina kollegor är helt klart de bästa och har supportat mig hela tiden och det har inte varit några problem att anpassa arbetsuppgifterna för mig. Första veckan var jag bara i kassan (order från fysio) och varierade mellan att stå och sitta, men den här veckan har jag jobbat normalt och varierat mellan kassa, scanning och kundtjänst eftersom jag inte tyckt att det varit jobbigt/gjort ont att gå. Tycker att det känns bättre ju mer jag får röra på mig och har ju fått lära mig att menisken behöver "stimuleras", så jag står och går gärna så mycket som möjligt på jobbet :)

Vi hörs nästa vecka efter mitt återbesök. Håll tummen för bra besked! ♥


Läst 31352 ggr Kommentarer Kommentera
JAN
15
2022

Hej! Nu har jag varit hos fysio igen, två gånger till och med. Jag träffade en fysioterapeut direkt dagen efter operationen för att få en bedömning, gå igenom vad jag skulle göra för sjukgymnastik hemma samt visa mig hur ortosen fungerade. Sedan skulle jag göra denna sjukgymnastik i två veckor innan jag skulle tillbaka.

Var väldigt nervös inför det besöket, som var i fredags förra veckan. Jag är extremt otålig och vill att saker ska hända NU! Kände att sjukgymnastiken gick lättare för varje dag, men var extremt besviken att jag fortfarande inte kunde gå utan kryckor. Var rädd att fysio skulle säga att jag låg efter, att jag inte var där jag borde vara.

Som tur var blev det inte så. Han sa att jag hade jättebra rörlighet och muskelkontroll för att bara vara två veckor efter operation. Att gå utan kryckor efter mitt ingrepp skulle inte vara normalt nu. Vi gick igenom min sjukgymnastik och han tyckte att jag gjorde den helt utan problem, så fick två övningar till för att utmana mer. Vi gick sedan in i gymnastiksalen för att träna på att gå.

Gick först med båda kryckorna och fick verkligen vara noga med att gå korrekt. Sedan tog vi bort vänster krycka så att jag bara gick med en, och det gick också jättebra. Så då testade vi att gå i den där "korridoren" med räcken på sidan. Fick släppa kryckorna och gå fram och tillbaka i korridoren och hålla i räcket. Sedan fick jag släppa räcket. Så läskigt!! Tog några korta, stapplande steg. Kände att det faktiskt inte gjorde ont?! Fick testa några steg till och det blev bättre. Självklart halt fortfarande, men han sa att detta var jättebra och att jag verkligen skulle vara nöjd!

Fick en ny tid på onsdagen, så körde mitt program plus de nya övningarna lördag-tisdag och gick nästan bara med en krycka hemma. Han sa att jag även kunde testa några få steg här och där utan kryckorna, men bredvid en bänk eller liknande så jag hade något att ta tag i om det skulle behövas.

Allt gick bra de dagarna och i onsdags var det alltså dags för nytt besök. Det var även under detta besök dags att ändra läget på ortosen. Den har tidigare varit inställd på max 90 grader och nu ändrade han till 120 grader. Vi tog av ortosen och stödstrumpan (den behöver jag inte ha längre då svullnaden är borta) och jag fick böja mitt ben så mycket jag kunde. Böjde det till cirka 110 grader, vilket var 18 grader mer än besöket innan, fem dagar tidigare! Kändes så bra!

Körde lite övningar igen och fick ytterligare två att lägga till på mitt program. Han sa även att när jag gör min sittande sjukgymnastik kan jag ta av ortosen och göra utan. Annars ska den alltid vara på, dygnet runt.

Gick in i gymnastiksalen och fick gå i korridoren igen utan kryckor. Fortfarande väldigt halt, men ändå mycket bättre än på fredagen. Jag måste lära mig gå korrekt igen. Jag gick trots allt med ett böjt knä i nästan åtta veckor, pga av att jag inte kunde räta det, så dels har jag vant in det rörelsemönstret, plus att det sitter mentalt. Jag tror att det ska göra ont att räta ut benet, men det gör det inte längre. Träna, träna, träna!

Fick även testa på crosstrainer, vilket fungerade bra. Nämnde att vi har en hemma, så nu har jag fått lägga till det i programmet också. Tanken är att jag ska köra 10 minuter tre gånger om dagen, men eftersom jag inte gjort någon fysisk aktivitet på två och en halv månad så sa han att jag får börja lugnt och sedan trappa upp. Nämnde jag att jag är otålig? Så det gick inte så bra, så klart. Testade direkt samma kväll efter fysion. Tänkte att nu kör jag bara fem minuter och en gång. Det gick bra, jag var så klart svettig efter dessa fem minuter, men nöjd. Det kändes i knät när jag trampade på, men jag skulle inte säga att det var smärta. Gick i alla fall över direkt när jag var klar.

Så i torsdags var jag supertaggad och tänkte att nu kör jag fullt ut. För som den idiot jag är så tycker jag att lugn upptrappning är ett pass på fem minuter. Så konstigt. Jag skulle ALDRIG göra så med mina hästar när de är under igångsättning, så varför gör jag så mot mig själv?

Körde tio minuter crosstrainer på morgonen och sedan mitt program med sjukgymnastik (som är ganska långt nu). Efter lunch körde jag tio minuter crosstrainer igen och min sjukgymnastik. På eftermiddagen började jag få ont och jag insåg att jag kört på för hårt. Riktigt besviken på mig själv. Så igår vilade jag HELA dagen. Ingen crosstrainer, ingen sjukgymnastik. Det kändes bra hela dagen, så på kvällen testade jag några steg utan kryckor och det gick bra. Så idag kör jag igång igen, men LUGNT. Jag är extremt tålmodig när det gäller mycket, men inte det här. Får träna på det :)

Tog även bort stygnen i torsdags. Det har inte blött igenom plåstret någon gång, så jag har inte sett hur det ser ut under. Inte haft en aning om hur många stygn det är. Både sköterskan och jag blev lika förvånade när hon drog bort plåstret. TRE små stygn fanns där under. Två på vänster sida om knäskålen och ett på höger. Pyttesmå och fina! Hon sa att det såg jättefint ut :) Skönt! Fick på stripes och vattentäta plåster, så nu får jag äntligen duscha och bada igen.

Ska tillbaka till fysio nästa vecka och om cirka tre veckor ska jag träffa läkaren igen. Då ska han så klart titta på hur allt ser ut, om vi kan ta av ortosen eller inte, och så ska vi prata om korsbandsoperation. Känns jobbigt att veta att jag ska behöva gå igenom det här igen, men nu har jag ändå ställt in mig på det och vet att det är bäst i långa loppet. Men det här är väldigt tufft för mig mentalt. Från att vara fysiskt aktiv, hitta på massor med saker och träffa människor varje dag, till att nu sitta hemma ensam. Alla andras liv fortsätter medan mitt är på "paus". Ska inte gnälla, för det finns så klart de som har det mycket värre, men vill ändå säga att det är tufft. Är extremt tacksam för de vänner som har hört av sig och även människor som jag inte ens känner som skickar stöttande meddelanden <3

På måndag ska jag i alla fall gå tillbaka till jobbet. Egentligen sjukskrev han mig till 20 februari, men jag sa att det kommer jag absolut inte må bra av, så då kompromissade vi. Jag var tvungen att vara hemma till jag hade tagit bort stygnen, sedan kunde jag få gå tillbaka på två villkor. Första villkoret att jag är 100% ärlig med mig själv och känner att jag klarar av det och att benet känns bra. Andra villkoret att jag endast sitter i kassan och att jag där har möjlighet att variera ställning. Det har jag. Kan både stå och sitta, och när jag sitter kan jag ändra höjd för fötterna så att jag ibland kan ha benet böjt och ibland sträckt. Så händer inget oväntat i helgen så ska jag ääääntligen börja jobba på måndag igen. Håll tummen så hörs vi när jag har något nytt att berätta :)
Läst 47785 ggr Kommentarer Kommentera

Hej! I söndags och måndags har hästarna tränat för Nina Fox Stark. Hon kommer var tredje vecka till Lerbergs Equestrian och då kan man båda tömköra och rida för henne. Den här gången hade även Lerberg anordnat en clinic för henne i tömkörning vilket var toppen! Det var många som kom och tittade. Hon hade två hästar på clinicen som hon tömkörde och den ena var Ratzia :) Hon skötte sig fint!

Innan clinicen red mamma ett dressyrpass för henne på Bill. Mamma har inte ridit Bill speciellt många gånger och bara ridit dressyr på honom en gång tidigare. Hon brukar klaga på att han är så stor och att han inte står still när hon ska sitta upp, så hon brukar aldrig vilja rida på honom, men den här gången fick hon för sig att hon skulle göra det. Det gick jättebra och Bill såg verkligen fin ut, så det var roligt att se. Har lagt upp en video på min Instagram (aamaziingsara) om ni vill kika. Mamma sa efteråt att han var riktigt trevlig att rida och att hon kan tänka sig att rida dressyr på honom lite oftare, så det var ett gott betyg :)

Efter clinicen åkte vi hem för att hämta Marco då mamma skulle rida ett dressyrpass även på honom. Jag stannade kvar hemma då Thiago från Golden Teeth kom för att ta en titt i Bills mun. De andra hästarna kollas upp var tionde månad, men Bill har haft en större hake som Thiago har jobbat med för att få ner, så han har blivit kollad lite oftare, men nu är den äntligen borta, så nu kan han också kollas var tionde månad :)
Thiago är jättefin med hästarna <3 De andra sköter sig toppen, men Bill är rätt brötig och jobbig, men han har enormt tålamod och löser det jättebra!

Fick sedan meddelande från mamma att Marco hade kastat av henne på träningen! Eller ja, de hade knappt hunnit börja träna. Han hade varit väldigt spänd och på tårna och när hästen som hade tränat innan skulle gå ut så tänkte mamma att nu kommer han väl äntligen lugna ner sig. Tji fick hon! Då hade han gjort ett bocksprång och sedan vänt på en femöring direkt när hästen innan lämnade manegen, så då flög hon som en vante. Som tur var gick det bra och hon hoppade upp och red hela lektionen. Hon sa att det hade gått bra men att han var väldigt laddad hela tiden.

På måndag morgon var det dags igen. Mamma började med att rida lektion på Ratzia. Det såg jättefint ut! Blivit stor skillnad sedan de började träna för Nina. Roligt att se :) Ratzia gör alla skolor fint och är väldigt arbetsvillig, vill alltid göra rätt.

Sedan var det dags för Marco att bli tömkörd av Nina. Han var lite småbusig, men höll sig för det mesta på mattan och jobbade på fint och avslappnat. Riktigt bra för honom att bli jobbad på töm, så när jag kan gå igen ska jag absolut fortsätta med det. Längtar!

Sist ut var Bill som idag reds av Lovisa. Det gick jättefint även för dem och det var kul att se Bill så avslappnad och tillfreds båda dagarna. Börjar komma ut lite mer med halsen och upp med ryggen. Jättetrevligt!Mamma och Marcobus <3Lovisa och Billieboy <3

Ni anar inte hur mycket jag längtar till jag kan rida igen! Idag har det gått två veckor sedan operationen och det går såååå seeegt! Jag trodde att det skulle kännas mycket bättre vid det här laget, men jag måste fortfarande gå med kryckorna. Igår testade jag att röra mig runt inne med bara en krycka och det gick ändå hyfsat. Hoppas att jag snart kan släppa dem, för då kan jag gå tillbaka till jobbet.

På fredag ska jag träffa fysio igen och då hoppas jag att hon tycker att jag ligger "i fas". Jag gör min sjukgymnastik varje dag och tycker att det blir lättare och lättare att utföra övningarna, så det känns positivt.

Nästa vecka på torsdag ska jag till vårdcentralen och ta bort stygnen och då även ändra inställning på ortosen så att jag får full rörlighet i benet. Nu är den inställd på max 90 grader. Ska bli spännande att se hur det ser ut, men det borde se bra ut. Sköterskan efter operationen sa att det eventuellt kan blöda lite och jag kan behöva lägga om "plåstret" (jätteplåster), men plåstret har suttit fint hela tiden och varit helt och rent så jag har inte behövt byta. Om allt går som det ska så är det en månad kvar med ortosen på benet.
Marco <3

Och det går jättebra för Cooper hos Frida. Väldigt glad att han hamnat där! De tränar uppsittningar både från pall och från backen. Ridningen går jättebra och de har ridit ut själva och nu när det har tinat ska de börja hoppa lite. Så roligt! Har bett henne visa honom på fyraårs om hon tycker att han är redo, så det siktar de på :)


Läst 48524 ggr Kommentarer Kommentera

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.Maila Sara

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare


ArkivAnsvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.