Therese

Hej! Jag ber om ursäkt att det inte kommit något mer inlägg från Scandinavium och söndagen. Jag blev så dålig på förmiddagen där att jag inte visste hur jag skulle klara av dagen.

 

Något med magen, bara jag drack vatten så kom det upp igen...behöver inte gå in på detaljer! Lyckades dricka cola runt lunch så jag repade mig så pass att jag kunde se världcupklassen, höjdpunkten!

 

Lyckades även se en del av speedfinalen på förmiddagen innan jag blev riktigt dålig. Men jag minns inte så mycket av den. Youngrider finalen missade jag helt, tråkigt :-(

 

När vi sedan skulle åka hem så gick Pernillas bil sönder. Johanna och jag skulle åka med Pernilla och hennes mamma, och de bor uppe i Tierp, så de hade en lång resa. Kylaren på bilen gick sönder, allt vatten rann ut. Nu lyckades de laga den med tätningsmedel så vi kunde ta oss hemåt. När varningslampan pep och blinkade för att det tog slut på spolarvätska hoppade vi alla högt i sätena, vi trodde kylaren la av på E20 utanför Alingsås!!!

 

Ett stopp vågade vi göra, på macken i Mariestad. Kaffe och cola för min del, lyckade plåga i mig en halv korv. Mer ville inte magen ha. Igår kväll kunde jag äta riktig mat för första gången sedan i lördags.

 

Nu känner jag mig bättre och ska ut och rida ett antal hästar. Både här hemma och till ridhuset. Malin och Johanna hjälper mig i stallet idag, det är skönt när man är lite krasslig!

 

kommer mer blogg från scandinavium, jag lovar! Måste bara rida först!


Läst 32031 ggr Kommentarer Kommentera

Fantastiska Nina Fagerström från Finland är helgens Drottning här i Scandinavium! Det passar ju bra då Finland är republik och styrs av presidenten, nu har de en riktig drottning också!

 

Foto Bo Bennergård

 

De "mindre" klasserna här i helgen, 140, 145 har varit speedklasser med ett meetingpris till den bästa ryttaren totalt sett efter alla klasserna. En Volvobil var första priset och den kunda Nina köra hem med. Hon har haft ett fantastiskt meeting med två segrar, en andra och en tredje plats!!!

 

Nina är precis vad hoppsporten behöver. En tuff tjej som kommer in på banan och alltid ger allt hon kan. Rider snabbt, bjuder på sig själv under seger intervjuerna och hon älskar sina hästar. De får alltid klappar när hon går i mål, det älskar publiken!

 

Hon tackade sin fina häst Mouse för att han varit så duktig! Han lever upp till namnet utanför banan då han är lite blyg. När han kommer in på banan förvandlas han till ett lejon istället och ger allt för att vara felfri och snabb! Passar bra att Nina kallar honom för ett lejon, precis som de finska lejonen! Nu pratar vi hockey.

 

 

När de spelade finska nationalsången så kunde jag känna mig stolt, halvfinne som jag är!

 

Grattis Nina och Grattis Finland!

 


Läst 34284 ggr Kommentarer Kommentera

Lördagens höjdpunkt för oss hoppfantaster är Göteborg Trophy. Grand Prix klassen som går på 155 höjd.

 

Det blev åtta felfria som fick göra upp om priserna i omhoppningen. Dennis Lynch, Edwina Tops-Alexander, Marcus Ehning, Ludger Beerbaum, Linnea Ericsson, Katarina Offel, Pius Schwizer och Rolf-Göran Bengtsson. Riktigt snabba ryttare allihopa så spänningen var på topp!

 

När Rolf-Göran kom in på banan för att rida grundomgången så steg jublet upp i taket. När han red var det nästan knäpptyst, förutom alla kamerablixtrar som smattrade. Publiken var med honom i varje språng och när han var felfri i mål så lyfte nästan taket!!!!

 

Som sista felfria ekipage i grundomgången så startade RGB sist i omhoppningen. Flera var felfria före honom och i ledningen låg Marcus Ehning med den fina hästen Plot Blue. Han hade fått till en perfekt omhoppning med grymt snäva svängar. Marcus är den ryttare som rider absolut snyggast av alla i hela världen enligt mig. Får nästan en tår i ögonvrån när han är inne på banan och rider. Jag erkänner, han är min idol!

 

Marcus Ehning, Plot Blue!

 

Nu var Roffe tvungen att ge allt och det lyckades nästan, han var snabbast. Tyvärr rev de sista hindret. Som han själv sa efteråt, det var bara att chansa. Det blev för stort avsprång. Hade han tagit en förhållning hade han inte varit snabbast och kanske blivit tvåa, trea. Nu blev det en sjätteplats. Han kommer nog igen imorgon i världscupklassen, lite irriterad var han allt!

 

 

Innan klassen skulle börja satt Roffe inne i pressrummet och blev intervjuad. Som ni ser på Rolex klockan bakom honom så var det inte långt kvar till start, klassen började 19:00....och det var en stor Grand Prix banan han skulle gå.

 

Jag blev lite smått nervös att han hade glömt tiden, tänkte nästan smyga fram och knacka honom på axeln och påminna om bangången! Men han hade koll, han gick kvart i och hann ett varv på banan!

 


Läst 33639 ggr Kommentarer Kommentera

Många svenska ryttare är med och tävlar här i helgen och de är duktiga!

 

Igår kväll i 145 klassen red Henrik von Eckerman hästen Quibell. Han var felfri i grundomgången, hade ett ner i omhoppnigen och kom på nionde plats. Tidigare red han 150 klassen på Allerdings och kom elva, klar för WC-klassen imorgon.

 

Den största bedriften är att Henrik rider med brutet nyckelben! Han gick omkull med en häst för tre veckor sedan och skadade sig. Han ville rida här i Göteborg i alla fall! Så läkarna har opererat in en metallplatta i axeln som håller ihop nyckelbenet. Så har han ett "snöre" på kavajen som gör att han inte kan lyfta armen så högt. Rida får han men han får inte ramla av!!!! Vilken kämpe!!!

 

Henrik von Eckermann. Foto: Bo Bennergård

 

Nu på eftermiddagen var det en speedklass i 145 som vanns av finska Nina Fagerström, hennes tredje seger här i helgen!!! Vårt svenska svar på Nina det är Linda Heed. Hon kan rida snabbt, kämpar och hästarna älskar henne! Hon var felfri och kom trea i klassen!

 

Linda Heed, Chausette Polo. Foto: Bo Bennergård

 

Nu ska snart Grand prix klassen börja, jag ska skynda mig att gå banan!


Läst 32054 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
25
2012

Igår kväll var det två stora hoppklasser. Först var det kvalet till världscupklassen på söndag. Det var 44 starter och av de var 29 ryttare redan kvalade till söndag genom FEIs regelverk. Eftersom det bara får starta max 40 ryttare på söndag så red övriga 15 ryttare om elva platser.

 

Det var en riktigt bra klass att se. Tidshoppning på högsta nivå, 150 höjd. Att studera hur de ryttarna rider är lärorikt.

 

Rolf-Göran Bengtsson han är verkligen världens bästa ryttare och han är svensk! När han kommer in på banan så stiger jublet till taket, ingen annan får så mycket jubel som han. Och på hans arm sitter den gröna Rolex-armbindeln som visar att han är nummer ett i världen, han leder världsrankingen! Som han rider och vilken fin häst Casall är. Är det någon som kan rida snäva vägar utan att man får hjärtat i halsgropen så är det RGB, han är bäst och blev bästa svensk i klassen på sjätte plats.

 

Marcus Ehning han rider också fantastiskt bra. Mjukt och följsamt. Rider inte fort utan snävar av vägarna och har full kontroll, och han rör sig inte i sadeln! En ryttare att se och lära av.

 

 

Foto: Matthew Lewis, från WC-finalen 2011.

 

Vann gjorde tysken Christian Ahlmann på Taloube Z. Det är ekipaget som vann världscupfinalen 2011! Han var snabbast och till och med förvånad att han var det. Han tyckte att hans konkurrenter hade ridit så bra och snabbt så han trodde inte att han skulle lyckas. Christian började sin karriär som travkusk men bytte sedan över till att tävla mer och mer i hoppning när det började gå bra. Han älskar publiken i Göteborg som hejjar på alla ryttare och inte bara de svenska. Han sa att alla känner sig så välkomna när de rider in på banan och det uppskattas mycket.

 

Klassen efter var en 145 hoppning med omhoppning efteråt. Det blev inte så många felfria men två svenskar tog sig vidare till omhoppningen och det var Henrik von Eckerman och Peder Fredricsson. Båda gjorde bra rundor där men tyvärr ett nedslag var.

 

Det var en holländare som vann, Marc Houtzager. Hans häst är efter Guidam, samma som Rolf-Görans Ninja. Fina hästar båda två. Marc var helt klart bäst, han red så bra i omhoppningen och hästen hoppar fantastiskt.

 

Min favorithäst av alla vet ni vilken det är? Jo Piuz Schwizers CARLINA! Den hästen är så fin. Han red 145 klassen med henne, var dubbelnolla och kom trea. Den hästen skulle jag gärna ta med mig hem!

 

Kolla på den här videon så får ni se CARLINA och Piuz.

<iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/ueGEhafE0KI" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>


Läst 32648 ggr Kommentarer Kommentera

Jag har varit ut på mässan och besökt min sponsor Mountain Horse monter. De visar alla fina vår och sommarkläder. Passa på att besöka deras monter, kolla på kläderna, skorna och alla stövlar.

 

 

Deras katalog finns också där som ni kan hämta och ta med hem!

 

 

Deras nya fina tävlingstopp är ett måste i år!


Läst 35096 ggr Kommentarer Kommentera

Igår kväll var det 150 hoppning. Johanna och jag tittade i startlistorna och noterade att det var många "familjer" med i klassen.

 

De äkta makarna Lisen och Peder Fredricsson, Athina Onassis De Miranda och Alvaro De Miranda samt pappa och dotter Geir och Victoria Gulliksen.

 

Bäst gick det för de gifta paren, de var felfria och gick till omhoppningen. Där var ingen av de felfria. Vann klassen gjorde tysken Marco Kutcher. han red grymt snabbt och snäva vägar i omhoppningen, så bra!

 

 

140 banan.

 

Nu på förmiddagen har det varit en 140 klass, speedhoppning. För varje rivning fick de 4 sekunders tillägg på tiden istället för fel i protokollet. Banan var roligt byggd med två "stängda" tvåkombinationer mitt på banan. Där kunde ryttarna välja mellan två B-hinder, en snabb och en långsam väg. Om det hade blivit ett stopp på B-hindret och det är en sluten kombination, då får man inte hoppa om A-hindret som man gör i vanliga fall, nu ska man bara hoppa B-hindret, annars blir det uteslutning.

 

En del av ryttarna red "skolrundor", inte så snabbt med andra ord. Sen fanns det de som red SNABBT!!! Douglas Lindelöw med Balahe var bästa svensk på en tredje plats. Han red snäva snygga vägar. På andra plats var det finsk tango genom Nina Fagerström! Hon rider så snabbt och vill alltid vinna, igår vann hon båda 140 klasserna!

 

Snabbast av alla var fransmannen Philippe Rozier på den fantastiska hästen Ideal de Roy. Han vann en klass här förra året, och två klasser året innan. Med segern idag var det hans 99:onde internationella seger med den hästen!!!!!! Hoppas han får fira den hundrade segern här i scandinavium.

 

 

Philipp Rozier och jag förra året då han hade vunnit Grand Prix klassen.

 

Nu ska jag gå en sväng på mässan och bland annat besöka Mountain Horse monter och kolla in alla vår och sommarkläder!

 


Läst 28141 ggr Kommentarer Kommentera

Idag var det juniorhoppning, morgondagens vinnare. Först red de en klass på förmiddagen, kval till kvällens final. Den som vann kvalet fick starta sist i finalen. Båda klasserna vanns av Louise Torgersen på Alicia. När hon kom in som sista startande i finalen så var det bara en felfri, Karl-Jakob Ingvarsson. Louise red felfritt och det blev omhoppning. Karl-Jakob rev ett hinder, Louise red felfritt så andra segern för dagen var vunnen! Stort Grattis Louise!

 

Jag träffade Louise efter segern och pratade en stund med henne.

 

Hon var såklart jätteglad och det här var hennes största framgång hittills. Hästen Alicia som hon har ridit och tävlat i 1,5 år är en riktig kämpe. Hon vill alltid vara felfri och göra sitt bästa. De har kommit varandra nära och är ett riktigt team.

 

Louise tyckte det var så roligt att få tävla i scandinavium som känns som hennes andra hem. Hon har vuxit upp med tävlingarna då hennes farfar varit tävlingsledare tidigare, nu är det farbror Tomas Torgersen som är det. Hennes mamma Cecilia har tävlat här många gånger precis som moster Rigmor. Familjen bor i Fjärås utanför Kungbacka.

 

Uppladdningen inför scandinavium började redan i höstas. Då gick det bra i kvaltävlingarna på Strömsholm då hon bland annat vann en klass. Förra helgen var de i vestfold i Norge och tävlade. Där vann de juniorfinalen.

 

Nu ska hästen få lite semester i en vecka och ridas ut och gå i hagen. Sedan är det SM om två veckor och det stora målet i år är att kvala till junior EM.

 

 

Stort Grattis!

 

 

En nervös farbror på läktaren när Louise hoppade!


Läst 27560 ggr Kommentarer Kommentera

Min bloggkollega på Hippson, Havrepappa, utmanade mig idag i tjurridning!!!

 

Han hade provat och åkte av efter 22 sekunder. Nu ville han se hur länge jag kunde sitta kvar!

 

Självklart var jag tvungen att anta utmaningen och hoppade upp på tjuren! Hur länge satt jag kvar? Jo, i 23 sekunder.........en sekund längre än Havrepappa!

 

Hur många unghästar har Havrepappa ridit in? Svar: Ingen....

 

Hur många unghästar har Tette ridit in? Svar: Många....men inte satt jag kvar längre för det!

 

Så nästa gång vi rider in en häst i Bäcktorp, då ringer jag Havrepappa!!!

 

Klicka på länkarna så får ni se vår tjurridning och jag hoppas ni får ett gott skratt, det bjuder vi på!!!

 

http://www.youtube.com/watch?v=uKNUD1Xyt3M&feature=player_embedded

 

http://www.youtube.com/watch?v=_aeQxvFjOv8&feature=player_embedded

 

 

Kön blev lång till tjurridningen efter att vi var där!

 


Läst 24705 ggr Kommentarer Kommentera

Idag var det hästföretagarforum och många intressanta föreläsare! Det är kul att lyssna på andra och få ideer om vad man själv skulle kunna göra för att utveckla sin verksamhet.

 

Bla annat lyssnade vi på en ny ridskola, hästar på lösdrift, ekonomisk rådgivning, Krafft, Jan Brink som berättade om sin livsresa med Tullstorp och gav många goda råd och tips.

 

Jan Brink

 

Tillsammans med Pwc gjorde jag ett föredrag om ekonomisk verksamhet. Det var lite nervöst och pirrigt! Ni kan läsa ett inlägg om det på hippson.se under deras Göteborg Horse Show 2012 blogg!

 

Har sett på clinicen som Ludger Beerbaum höll i. Riktigt bra och intressant. Angelica Augustsson och Douglas Linderlöw red varsin häst. De värmde upp på travbommar och galoppbommar. Hoppade sedan lite distanser och avslutade med att hoppa bana.

 

Han var noga med markarbetet i uppvärmningen och att man ska ta sin tid med hästen och inte stressa. Speciellt Angelicas häst var väldigt spänd till en början men lugnade ner sig efter hand. Han var noga att poängtera att om man har en spänd häst får man ge den tiden att lugna sig. Är den kort i galoppen för att den är spänd så låt den gå på sex galoppsprång istället för att skicka iväg den på fem på en distans på 21,5 meter. När den slappnat av och länger ut galoppen kan man rida framåt.

 


Läst 26363 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 3 4 nästa » sista » 

Therese Nyman driver ett kombinerat utbildnings – och tävlingsstall med inriktning mot hoppning.

 

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare
Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.