Portugal-bloggen
APR
18
2012

 

Hatten blåste av just innan start :P

Trea i speeden!

 

Håller på att lägga upp manövertestet, kommer film ikväll.

 

Ha en bra dag

Astrid


Läst 12748 ggr Kommentarer Kommentera

APR
16
2012

Kan börja med att säga att working equitation är den roligaste tävlingsform jag har provat på. Det är en gren som innehåller allt. Det är dressyrprogram, jättekul. Manövertest, testar din kommunikation och förtroende mellan ryttare och häst, jättekul (och svårt!). Speeden, adrenalinkick (=superkul!). Dessutom är det väldigt spännande och det är så mycket som kan hända. Bara för att en ryttare är på topp i två moment kan man göra ett misstag i det tredje och bli utesluten. Allt ska fungera och håller man en hög och jämn nivå behöver man inte vara först i varje gren.

 

Dressyren på lördagkvällen hölls inomhus, vilket gjorde att framridningen inte blev helt optimal. Vi trängdes allihopa i en collectring och här är folk inte så noga med ridhusregler, vilket medför totalt kaos! Dessutom rider alla hemskt länge, ibland stannar de kvar efter sin ritt och rider lite till. Helt onödigt enligt mig och Urque. Han är nämligen inte så förtjust i att gå nära okända hästar och kändes spänd. Jag kunde dock hålla lugnet och när jag kom in på banan tänkte jag att "nu kör vi". Det gjorde vi och känslan var kalas :D Visst hade vi några missar som jag tar på mig, men i det stora hela kändes det jättebra. Tummen upp för domaren som dömde bra, var inte rädd för att använda hela skalan och gav bra feedback. Hur som helst, vi fick ihop 62,50 % och det gav en delad andraplats!

 

Idag i manövertestet, som var utomhus, hade vi lite bättre framridningsförhållanden. Även om det var pölar på sina ställen slapp vi regn och trängsel. Inne på banan kändes hästen lite stampig, han är en känslig kille och är inte helt lätt när han hamnar i ett spänt läge. Jag försökte göra det bästa av situationen, några hinder gjorde vi riktigt bra och några mindre bra. Jag är nöjd över att han fungerade så bra med grinden och bron, som inte gick så bra i Trofa. Han höll även linje mot den fruktade tjuren (i trä visserligen), men jag klantade mig och missade ringen. När jag pratade med domaren efteråt tyckte han att vi hade stor potential, men att jag måste rida hästen mer mellan hjälperna. I we är det viktigt att hästen verkligen sitter ihop, jag har alltid haft tendens att rida de lite långa. Jag är bättre, men fortfarande behövs det ett snäpp till för att få de höga poängen. Jag tyckte det gick sådär bra, men när jag såg filmen tyckte jag inte alls att det var så tokigt. Vi fick 60,57 % vilket jag är nöjd med. Det var tajt med poängen, ettan hade 69, tvåan 65 och sen var det många strax ovanför 60 strecket. Jag hade behövt hamna lite högre upp i resultatlistan, landade väl på en 8:onde plats eller kanske lägre ner. Totalt låg jag på en fjärdeplats efter manövertestet.

 

Det gjorde det lite extra spännande inför speeden eftersom mitt drömmål var att hamna på topp 3 listan. Jag var riktigt laddad och satsade för fulla muggar! Hästen hakade på och förutom att han inte var så pigg på att möta tjuren och bröt ut på höbalarna skötte vi oss båda exemplariskt. Han är grym i svängarna och då gör det inget att han trampar om bak, så länge han trampar fort. :P Det är så roligt med speeden! Man får verkligen en kick utav det och jag var grymt nöjd med vår insats. Vi var tredje snabbaste ekipage (!).

 

Efter en tids väntan fick vi reda på slutresultatet, ettan och tvåan var självklara, men det som var spännande var kampen om tredjeplatsen. Jag fick se mig slagen denna gång av ett proffs, Miguel Fonseca som är ett stort namn inom we här i Portugal. Han klådde mig med en poäng, vilket kändes lite surt då, men nu spelar det faktiskt ingen roll.

 

Totalt var det 17 ekipage i min klass, jag var enda tjejen och jag tror jag är den yngsta ryttaren. Många av de jag tävlar mot är proffesionella ryttare och har betydligt fler tävlingar i bagaget än mig. Fy fan vad bra gjort Astrid!

 

Stor guldstjärna till underbara Urque <3 Även till Amelia som varit hästskötare, kamerakvinna och roligt sällskap. En eloge till många av ryttarna och arrangörer som skapar en bra stämning och ser till att jag känner mig som en i gänget.

 

Sov gott, jag kommer somna med ett stort leende på läpparna.

/Astrid

 

Arenan, det blåste hårt vilket gjorde att funktionärerna fick jobba med att ställa upp omkullblåsta hinder.

Den läskiga tjuren

En söt Urque som väntar på mat.

Amelia ville inte vara med på kort, jag fick med lite av hennes ansikte :P

Vackra jag bakom ratten till rallybilen..

Urque halvklar

Uppvärmning

 

Missa inte filmen från dressyren i inlägget nedan!


Läst 13333 ggr Kommentarer Kommentera

APR
15
2012

 

Här har ni min och Urques dressyrritt. Landade på 62,50 procent och en delad andraplats. :) Fiiiina hästen trots missar som jag tar på mig.


Läst 11715 ggr Kommentarer Kommentera

APR
14
2012

Idag har ridningen gått riktigt bra. Formtoppen börjar stiga igen :)

 

På morgonen red jag Canela som fortfarande är svullen på skinkan. Jag jobbade bara skritt, även om hästen hade velat springa lite. Om hon är bättre efter helgen kör jag på som vanligt. Var dock bra att bara jobba skritten, det är så mycket man kan träna i skritt som man sällan tar sig tid till. Vi har jobbat tempoväxlingar (hon är inte så förtjust i att skritta kort), lite skolor, halter m.m. Har även börjat träna spansk skritt vid hand och hon är jätteduktig! Hon tycker nog själv att hon är duktig, blir väldigt nöjd när hon får beröm.

 

Innan lunch hann jag även med att longera Urque en stund. Jag tror det blir bra uppladdning inför tävlingen imorgon :) Kommer inte starta förrens 17.30 så det är ingen stress. Skönt.

 

Jag och Manuel red ut med Zorro och Amadeo. Det var rätt skönt trots att det föll några droppar. Hästarna var pigga och glada eftersom det var ett tag sen vi var ut med dem, som tur var höll dem sig i skinnet.

 

Senare på dagen red jag Cubano, även honom bara i skritt pga ett eventuellt överben. Jag tyckte dock att det såg bättre ut idag, håller tummarna att det bara är svullet och inte blir något överben. Han tyckte hur som helst att skritt var en totalt onödig gångart och att vi skulle höja tempot. Mot slutet kunde han fokusera på mig och kändes riktigt fin. Fick även gratis hjälp med piaff-träningen. När Amelia gick ut ur ridhuset med sin häst fick vi till några riktigt bra steg. Det är första gången han gör det under ryttare, även om det inte rktigt var meningen. :P

 

Efteråt red jag Danubio, han är en 4-årig hingst som jag ska visa på torsdag för en kund. Det är Carlos häst och jag är glad att han låter mig rida honom. I onsdags när jag red hade han massor med energi och skulle inte vara mellan mina hjälper. Jag fick bråka lite med honom, men idag kändes resultatet av från det passet. Ibland får man vara lite bestämd med ungdjuren. Självklart handlar det inte om att använda våld, utan korrigering och lite starkare hjälper när det behövs. Idag var han riktigt trevlig, aningens spänd i början, men efterhand slappnade han av och traven var super. Hoppas han sköter sig lika fint när de kommer och tittar på honom. Det blir första gången jag visar en häst åt någon, så det blir lite spännande.

 

Medans Amelia var här passade jag på att debuthoppa med min 3-åring Estrella. Hon är van vid löshoppning, men idag var det första gången uppsuttet. Är en speciell känsla när man vet att det är första gången. Hon var jätteduktig och man kan tro att hon är en "gammelhäst". Vi började med ett litet kryss i trav, sen provade jag ett räcke (med hjälpbommar) i galopp ett par språng. Har film på det första språnget i galopp, glömde dock kameran i stallet så får lägga upp det en annan dag.

 

Har ridit ett par till men nu kan jag inte skriva mer. Är uppsatsvarning på alla mina inlägg. Ska försöka korta ner, lovar.

 

Nu ska jag sova och drömma om när jag och Urque sopar banan imorgon :)Sov gott

Astrid

 

Snyggingen Danubio. Bilderna är från www.classicalequines.com

 

Manuel och Amadeo på uteritt.

Jag och Zorro. Bilderna är dock tagna i december.


Läst 13310 ggr Kommentarer Kommentera

APR
13
2012

Igår när jag red Urque blev jag lite orolig, han var supertaggad. Så fort jag gav en hjälp överreagerade han och när jag tränade på we banan han hade inte tid att vänta på mina signaler. Han gjorde galoppombyten hela tiden och var allmänt virrig. Phu!

 

 

Idag hade Fernando tack och lov tid med oss. Vi fick oss en genomkörare i ridhuset och jag fick rida igenom alla delarna i dressyrprogramet. Han var mycket mer avspänd idag och kändes riktigt fin i slutet. Jag avslutade passet med att gå upp och skrittjobba runt we-hindrena för att han skulle vara lugn. Fick hålla på ett tag med att stå stilla (!). Ofta är det avslutande hindret i manövertestet att du ska stå stilla vid ett bord, lyfta upp ett glas/vas/m.m. och sedan ställa tillbaka föremålet på bordet. I Trofa märkte jag att det inte var så lätt att stå stilla. Han står fint förutom när jag böjer mig ner och ändrar balansen, då tycker han det är ok att gå iväg. Så idag fick jag träna mitt tålamod, det tog sin tid. Till slut kunde jag stanna vid bordet, böja mig, lyfta en grej, sätta tillbaka den och allt detta medans hästen stod helt stilla.

Prova med era hästar därhemma och se hur de reagerar :)

 

 

Det var skönt att han var lugnare idag, hoppas hitta samma energinivå i helgen. Givetvis har de utlovat regn lördag och söndag, men det stoppar oss inte. Vi satsar på topp 3 denna gång, får se om det håller hela vägen. Om inte annat så ska vi ha kul :)

 

Annars rullar det på som vanligt. Klant-Cubano och Klant-Camelia har lyckats göra sig illa. Cubano hatar att vänta på mig när jag gör iordning honom. Han står snällt när jag håller på med honom, så fort jag går iväg för att tex hämta sadeln håller han på och stöka. Han brukar ställa sig med frambenen i kors och luta sig bakåt. Har aldrig sett en häst göra så, kanske han stretchar som uppvärmning. Hur som helst så stod han i denna position i förrgår, han blev rädd för något och hoppade till. Han lyckades raspa sig själv på benet. Det var inget allvarligt men idag när jag skulle rida var han svullen och öm, dock ingen hälta. Jag är rädd för att det kommer bli ett överben så det blir soft jobb ett tag framöver.

Camelia vet jag inte vad hon har pysslat med. Hon har en svullnad på skinkan, stor som en knytnäve och idag var den större. Det är både varmt och hon ömmar. Hon är inte så pigg på att röra sig i snabbare gångarter så för henne är det skritt som gäller tills svullnaden har gått ned.

 

Man kan tycka att hästar som står på box inte ska kunna göra illa sig, si det kan dem.

 

Nu, sova!


Over and out

Astrid

 

 

 


Läst 11530 ggr Kommentarer Kommentera

APR
11
2012

Jag är så lyckligt lottad som har så många fina vänner.

 

En av dem bor i Brighton och heter Sanna. Vi hittade varandra på ridlekis och sedan dess har vi alltid haft ett starkt band. Det spelar ingen roll om vi bor i olika länder, vi håller kontakten och när vi träffas igen är det som om vi aldrig varit ifrån varandra. Hon finns alltid där för att stötta mig med de rätta orden när jag behöver henne som mest. Hon är min andra halva och jag saknar henne otroligt mycket.

 

 

Sanna såg till att jag fick vara med i en artikel här på Hippson för några år sedan. Hon skickade ett brev till redaktionen som ringde för att intervjua mig.

Artikeln kan ni läsa här:

 

http://www.hippson.se/artikelarkivet/lifestyle/eldsjalen-astrid-bade-kompis-och-dressyr.htm

 

Nu ska jag bege mig ut i stallet och rida :) Fernando har kommit tillbaka så jag hoppas han har lite tid att hjälpa mig idag. Jag är i ett stort behov av inspiration!

 

Ha en underbar dag

Astrid

 


Läst 12380 ggr Kommentarer Kommentera

APR
09
2012

Då har man fått fira påsk här i Portugal. Lördagen jobbade jag på med att ha lektioner och rida några hästar. Gick ganska bra att rida, hoppade mest och de var inte så vilda som tidigare under veckan.

 

Efter sista lektionen på lördag kväll åkte jag hem till Amelia. Vi åt god middag, tog en promenad till ett café och såg film. En riktig myskväll, precis vad jag behövde!

 

Söndag morgon hade Amelias gulliga mamma dukat upp värsta hotellfrukosten :) Efter frukosten drog jag och Amelia en sväng till stallet och när vi kom tillbaka spenderade vi resten av dagen till att slappa i solen och äta. Tror inte jag behöver äta mer denna vecka! Jag fick också bevittna en religiös tradition som de gör på påskdagen. Ett sällskap vandrar runt från hus till hus med ett kors som man ska kyssa. Om man vill ha besök av prästen och co får man se till att lägga ut blomblad utanför dörren som en inbjudan. I Amelias familj är de katoliker (som är den vanligaste religionen i Portugal) och alla kysste korset, utom jag som stod på balkongen. Jag är inte religiös, men jag tycker det är intressant med olika religioner och deras traditioner. Jag är väldigt glad att jag var inbjuden till att delta i deras familjs påskfirande. Underbara människor!

 

På kvällen blev det utgång, därför har jag varit lite seg idag. Longerade de flesta, men  ett pass med Urque hann jag med. Han känns fin inför helgens tävling i working equitation. Jag hoppas vi kan göra lite bättre ifrån oss än Trofa. Förresten så har de lagt ut resultatlistan från Trofa (kanske redan har skrivit om det?) och jag kom 6a av 12 ekipage. Mitt i mitten alltså! Är nöjd med det, kan lägga till att jag var 4a i speeden, jag som skulle ta det lugnt och fint...

Målet denna gång är att vara topp 3, kan jag få till en bra runda i manövertestet tror jag inte det är omöjligt.

 

 

Har dessutom en annan rolig nyhet, jag ska åka hem en och en halv vecka i slutet av april :D Ska bli härligt att komma hem en sväng, rida sin fina häst och träffa släkt och kompisar. Kommer bli toppen att komma tillbaka till Portugal med en dos motivation och ny inspiration.

 

 

Påskmys i solen.

Lyckades införa svenskt påskpynt. Amelias mamma är med på bilden :)

Ett kort som mamma tog när hon var här. Jag och Urque.

 

Sov gott folk

Astrid


Läst 12166 ggr Kommentarer Kommentera

APR
07
2012

Här kom den. Om man har flyt uppe på toppen får man se till att njuta, förr eller senare går det dåligt igen. Pessimisten har talat..

 

Det är inte alls så illa som det låter, men det blev många saker på en gång. Hästarna har inte gått så bra (kan bero på ryttaren??), hemlängtan och en chef på dåligt humör.

 

 Jag vet inte om stona brunstar nu, jag har mina problemhästar som är lite stressade och knepiga i vanliga fall. Senaste dagarna har de varit mer prilliga än vanligt, varje ridpass är ett stort tålamodstest och det har väl gått sådär. Lite trött blir man ibland, men blickar jag tillbaka har det hänt massor med de flesta av hästarna jag rider. Det är inte så konstigt att man får lite bakslag då och då, det händer alla. Fernando är iväg på Appasionata varje helg nu och har därför inte så mycket tid till att hjälpa mig med hästarna. Jag behöver vägledning med de speedade märrarna. Pojkarna har dock skött sig, de är riktigt fina hela bunten och jag är laddad för nästa helg då jag och Urque gör våran andra tävling i WE.

 

 

Sen mamma åkte tillbaka har jag längtat hem väldigt mycket. Vanligtvis tänker jag inte så mycket på det, men nu när man läser om alla som åker hem över påsk, blir känslan extra påtaglig. Det är ungefär som med ridningen, det kommer i vågor.

 

Ni vet känslan när det känns som att allt är emot en. Till exempel så har vädret vänt och blivit blåsigt och riktigt kallt. Inget t-shirt väder, utan på med långkalsonger och mössa igen. Dessutom har Señor Carneiro, som är min "chef", varit på konstigt humör i veckan och haft ett par idéer om hästarna som jag inte håller med om. Jag får stöd av hans son Fernando som säger att han fortfarande har svårt att förstå sig på sin pappas påhitt. Jag hoppas han kommer på bättre tankar och får något annat att bry sig om snart. Allt detta i kombination med att man har sovit för lite och kanske inte äter så som man borde, gör att man känner sig trött och omotiverad. Jag skulle vilja ha en kick med inspiration, energi och motivation.

 

Hoppas jag får min kick väldigt snart. Under tiden får jag vara glad att jag har mina härliga vänner som alltid ställer upp. Jag ska sova hos Amelia imorgon, blir middag, film och mys. Precis vad jag behöver!

 

Nu är det bara att vänta, för lika säkert som det är att man halkar ner från toppen, kommer man snart att klättra upp igen :)

 

Sov gott

Astrid

 

 

Känslan, vart tog du vägen?


Läst 12290 ggr Kommentarer Kommentera

APR
05
2012

Fick inte med dessa igår. Mamma är fotograf då jag o Urque tränar lite we. Kommer fler.

 

Ha en bra dag :)


Läst 12819 ggr Kommentarer Kommentera

APR
05
2012
Nu har mamman åkt hem till snöiga Norrland och här känns det lite ensamt. Som tur är blev helgen snabbt fullbokad, då slipper man tänka och få hemlängtan. För hemlängtan har jag nu, massor.. Blir eventuellt en kort hemvisit inom en väldigt snar framtid.Tänkte skriva lite om hur det skiljer sig mellan Portugal och Sverige vad gäller tävling, ridskola, hästhållning, utbildning osv. Det är Anki från redaktionen som kom med detta önskemål. Eftersom det är så otroligt mycket som är olika tänkte jag dela upp det.


I detta inlägg tänkte jag skriva om hästens utbildning. Nu kan jag bara berätta om hur hästarna arbetas här och vad jag har sett här i Portugal. Självklart finns det massvis med olika metoder som i Sverige. Fördelen med lusitanon är att den oftast har väldigt lätt att lära sig. Den är uppmärksam på ryttaren, känslig för hjälperna och en stark vilja av att alltid vara till lags. Hästarna är såklart olika, men jag tycker genomsnittet är väldigt kvicka och lär sig fort. Tack vare att lusitanon har dessa egenskaper och dessutom är byggd för samling är det inte ovanligt att man lär dem tex piaff vid 4 års ålder. Man börjar vid hand och oftast räcker det med att toucha snabbt med pisken på bakbenen, ett i taget, så sätter de igång och trampa. Därefter går man vidare med att göra fler och fler steg. Så småningom förstår hästen och snart stå på stället och piaffera med kadens. Det är viktigt att hästen är avspänd och gör det på hjälpen (pisken) istället för att gå på spänning.


Det är för övrigt en rolig skillnad, om man tex är ute och rider, hästen ser något och blir rädd eller exalterad. En lusitano skenar inte iväg eller bockar, den går in i piaff eller passage. Betydligt trevligare än de andra alternativen. Man kan väl säga att de blir spända på ett introvärt sätt. Detta är tyvärr något som vissa ryttare utnyttjar istället för att lära hästen att gå för korrekta hjälper.


I övrigt ser systemet ganska likt ut, man börjar (förhoppningsvis) med grunderna, övergångar osv. Sedan går man vidare med skolor, förvänd galopp, fattningar från skritt. Därefter kommer de mer avancerade rörelserna som piaff, passage, byten, piruetter osv. Några av hästarna här kan rörelser ovan mark (capriole, levad (den hästen är tyvärr såld)). Jag gillar att man inte bara lär hästen rörelser för tävling, det finns mer! En annan vanlig rörelse som man lär här i Portugal är spansk skritt. Det är inte speciellt svårt att lära hästen och jag är säker på att våra varmblod kan lära sig detta utan problem. Ett annat trick som de gillar att lära sina hästar är bugning och från det kan man lära de att lägga sig helt. Jag tror hästarna tycker det är roligt att lära sig olika tricks, de vill behaga oss och blir stimulerade av att lära sig nya saker. Detta tror jag vi i Sverige kan lära oss utav och inte bara fokusera på rörelser som ingår i dressyrprogram. Även att jobba hästarna vid hand tror jag många i Sverige inte värderar lika högt som här i Portugal.


Så, man gillar att lära hästarna rörelser och tricks från ett tidigt stadie. Jag har pratat om detta med Fernando och han förstår inte varför man ska vänta så länge med att lära hästen de samlande rörelserna. Det förutsätter att hästen är avspänd och förstår hjälperna samt att grunderna fungerar. Han menar också att när man går vidare och lär hästen tex öppna kommer fler fel fram som man får korrigera allt eftersom. Lär du hästen byten kanske du upptäcker att hästen inte var så rakriktad som du trodde och kan med bytena få hästen rakare. Jag är lite kluven i detta, jag tror inte det är någon fara att lära den unga hästen rörelser, så länge det inte är för påfrestande för leder och senor som inte är "färdiga". Det sitter inpräntat i ens hjärna att man inte ska gå för fort fram och att hästen måste få tid att bygga upp sig.


Här tror jag inte folk har samma tankesätt, eftersom lusitanon accepterar det mesta och är så arbetsvillig går det "lätt" att utbilda den. Tyvärr tror jag många utnyttjar detta och hoppar över grunderna. Jag har sett film på 5-åringar som är ihopdragna på kandar och gör bytesserier, piaff och passage.


Tvång av olika slag finns i alla länder och kommer troligtvis alltid att finnas. Om du måste använda våld för att få hästen att lyda, förstör du hästens förtroende och hästen kommer inte att utföra rörelserna för att den vill. Om hästen inte vill kan det aldrig bli vackert och harmoniskt. En liten tanke..

Sov gott

Läst 12068 ggr Kommentarer KommenteraPortugal-bloggen

Astrid Hedman skriver om sina dagliga äventyr i Portugal, där hon arbetar som beridare och tävlar dressyr samt WE.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Portugal-bloggen
Pether Markne Välj
Stalldrömmar Välj
Therese Välj
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Hästskötarbloggen Välj
Hästliv Välj
Saras vardag Välj
Veterinärbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng

Astrid Hedman skriver om sina dagliga äventyr i Portugal, där hon arbetar som beridare och tävlar dressyr samt WE.

Till bloggenMest lästa


Arkiv
Aktuella samarbeten

Foderspalten
I hästhälsans tjänst
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen

Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 2

– TEMA: Avel i liten skala
– Reportage: Hästak och André Brandt
– Takt och rytm för unghästen

– Harmoni med halsring
– Piruettens ABC
– En bra start på livet
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajtenSenaste expertsvaren

Hjälp, min häst biter sönder sin hagkompis täcken!
Elke Hartmaan svarar
Övergångar stärker hästens bakdel
Jessica Nordin svarar
Tips på ridövning för häst med stora gångarter
Jessica Nordin svarar


Tipsa oss

Här kan du skicka in tips eller uppslag till oss på redaktionen.