Portugal-bloggen

Det går lite länge mellan gångerna, men nu har det faktiskt varit ett par köriga veckor.

Förra helgen hade jag we-tävling igen med de 3 storpojkarna (Ernst, Aquário och Altivo). Denna gång var tävlingen uppdelad på två dagar så vi red dressyren lördag och teknik+speed söndag. Jag var väldigt tacksam över detta då det var runt 32 grader varmt hela helgen och med 3 hästar i portugisisk dräkt blir det lite svettigt.

Dressyren gick riktigt bra med alla 3. Aquário var lite spänd i början men galoppen kändes kalas. Tycker jag fick lite låga poäng i jämförelse med de andra även om det inte alls var lågt. 65 % och en 4:e plats blev det. Ernst gick som en klocka och jag var grymt nöjd med bytena som kändes enkelt och jag red bra innan. 70 % och vinst! Yes!

Altivo var mycket mer på mattan än helgen innan då han var lite för taggad. Ett par missar från mig då jag släpper ytterskänkeln så vi fick ett par extra byten. Var i övrigt riktigt nöjd och vi fick, trots missar, 69 % och vann (vi var som helgen innan bara 2 i denna klass).

Jag har tur som har så fina och hjälpsamma människor runt omkring mig. Som ni förstår så är det rätt körigt att rida 3 hästar på tävling. Men jag hade svenskt besök i form av tränaren Åsa Goldring som egentligen bor i Skåne, men som är några månader i Portugal i vår. Hon hjälpte till massor och även hemma fick jag lite lektioner och hon var suverän på att tömköra! Ska sätta igång med att träna på det. Sedan var även Jesus med som har häst hos oss i träning. Fattar ni vilka underbara klienter jag har som inte ens har hästen på tävling, men som ändå kommer med och hjälper till och kör? Catarina var med lördag, men hon skulle göra en stor operation (tandläkare) söndag så då kom min hovslagare Bruno och hjälpte till. Ett bra team är A och O om man vill komma någonstans.

Söndag började Aquário i tekniken och fick 67 % och en 5:e plats. Jag hade kunnat rida bättre, speciellt i bytena. Samtidigt får jag komma ihåg att detta bara är hans 3:e tävling någonsin så det är ändå fantastiskt resultat. Ernst gick väldigt fint, lite spänd i något byte, men vi hade bra flyt. 72 % och en 3:e plats. Vi var inte så många i denna klass, men det var tufft motstånd! Altivo var spänd på första hindret, sedan flöt allt på jättebra och det kändes ganska enkelt att rida på en hand. Något byte gjorde jag ett språng för sent, men vi hade flytet och han var lagom i energi. 76,33 % och 0,17 % från att vinna tekniken! Jag var ändå otroligt nöjd med de procenten och min motståndare i denna klass har många års erfarenhet.

I speeden tog jag revansch med Aquário och vann! Vi var det andra snabbaste ekipaget i hela tävlingen. Med Ernst blev jag lite för taggad (vinnarskalle) så han blev stressad och jag var alldeles för "röjig". Han måste ha funderat på vad jag höll på med däruppe. Altivo testade jag rida liiite fortare på, vill fortfarande känna att jag har kontroll så vi inte får några missar. Det gick super, men vi var lite för långsamma för att vinna.

Så totalt blev Ernst 2:a, Aquário klättrade upp till en 3:e plats efter speeden och Altivo 2:a. Det är roligare att vinna, men samtidigt är det roligt att det är så tuff konkurrens. Det ger en mer motivation att bli bättre och jag hade fin känsla på alla 3 hästarna vilket är det viktigaste. Jag och Ernst fick dessutom pris för högsta procenten i dressyren.

Nu blir det ett monsterinlägg, men tänker också nämna att jag var på bröllop i Uppsala i helgen. Det blev en fantastisk dag full med kärlek och skratt. Så roligt att träffa gamla kompisar både från gymnasiet och stallet. Moa som gifte sig är en av mina bästa vänner, så det var underbart att se henne stråla av lycka när hon fick säga ja till sin Caroline. När jag berättade för min portugisiska familj att det var två tjejer som gifte sig med varandra tyckte de det lät lite konstigt. Och att man kunde göra det i kyrka! Och dessutom hade de en kvinnlig präst (finns ej i Portugal än). Men när det fick se bilderna på det lyckliga brudparet var det inte så konstigt längre, alla kunde se hur lyckliga och rätt det såg ut. Och ja, jag grät ett par gånger på lördagen ;)

Däremot har säkert de flesta sett nyheterna om de stora bränderna som ännu inte är under kontroll och har hitills skördat 64 liv. Det var väldigt obehagligt att inte vara på plats när jag fick reda på det, men tack och lov är de fortfarande en riktigt bra bit bort från där jag bor och jobbar så vi borde klara oss. Mina tankar går till de omkomna och deras familjer samt alla fantastiska brandmän och frivilliga som bekämpar elden. Det finns sätt att hjälpa de drabbade med ett litet bidrag. Jag vet tyvärr inte hur man gör om man befinner sig i Sverige, men det borde gå enkelt att ta reda på.

Två olika, men väldigt härliga helger! Glöm inte att följa mig på Instagram astridhedman

Där finns klipp från tävlingen också.

Kram, ta hand om varandra <3


Läst 66989 ggr Kommentarer Kommentera
JUN
05
2017

Helt slut i soffan, men tänkte jag kunde skriva ett kort inlägg om tävlingshelgen innan jag går och däckar i sängen.

Lördag åkte jag med Invictus och Giesta till en liten dressyrtävling. Jag red ett program som heter P3. Det har ganska mycket lättridning och är väldigt lämpligt för unga hästar. Lite övergångar och serpentiner i trav bla. Giesta skötte sig helt fantastiskt bra och vann med 66 %. Invictus tyckte det var lite spännande, men reagerade väldigt bra och det kändes som att han litade på mig. Det blev en andraplats på 64 %! Det är alltid intressant att åka iväg med bäbisar för första gången, man vet inte exakt hur de ska reagera på olika saker. Det var toppen att jag kunde åka iväg i onsdags och rida hos min goda vän Anna Lindberg (som jobbar med hopphästar i Portugal).

Idag var vi iväg till Maia med de 3 storpojkarna (Altivo, Aquário och Ernst) för att tävla i working equitation. Aquário var först ut och han var fantastisk! 70% och en andraplats så det var superkul. Ernst tyckte att svanskappan var äcklig, jag vet inte riktigt varför för han har haft den så många gånger. Normalt brukar jag rida med den en vecka innan tävling, men nu tänkte jag att han borde vant sig. Inte får vi skippa den heller, det hör till den traditionella portugisiska utrustningen och de är väldigt strikta på det här. Svanskappa med rävskinn bakom sadeln, brösta och allt annat i tradiotionell stil. Man får inte ens ha vanliga ridstövlar, de måste vara med bredare sula så man kan ha de typiska portugisiska sporrarna som man trycker på skon/stöveln. Vi fick (trots en del sparkar) 67 % och det som var bra kändes väldigt bra. Altivo var rätt taggad att vara tillbaka på tävlingsbanan. Inte hjälpte det heller att de hade satt upp ett tält till domaren och det blåste fullt ös. Trots detta så kunde han koncentrera sig och vi gjorde en riktigt bra runda som slutade på 73 %! Bra början på min enhandsfattningskarriär :)

I manövertestet så gick Aquário som en klocka! Vi hade nog fått rätt hög poäng om jag hade haft koll på att domaren körde på internationella regler. Du får inte rida igenom ett hinder som inte ännu genomförts. När jag skulle ta upp pampilhon (lång pinne) för att fånga ringen på tjuren passerade jag mellan tjur och pampilhon. Därför blev vi uteslutna vilket var trist då hästen gick så bra. Hade inte så mycket tid att gräma mig över det, upp på nästa häst! Ernst kände sig mer bekväm med svanskappan så vi kunde göra en bra ritt. Lite problem på parallellslalom då jag inte riktigt har suget i tyglarna. Ju mer jag driver ju mer bakom skänkeln blir han. Nåja, får jobba på det hemma, men resten kändes kalas! 69 % och en förstaplats! Altivo var lite lugnare, men jag överger honom och då blir det väldigt vingligt. Vi fick till det stundvis, men vi behöver båda få mer erfarenhet på denna nivå. Det är rätt stor skillnad att rida på en och 2-händer. Vi fick 62,76 vilket jag tycker är ett ok resultat för första gången på denna nivå. Det var bara jag och en till i denna klass och han hade högre än mig vilket innebar att allt skulle avgöras i speeden.

Aquário var helt fantastisk i speeden. Han är mycket mer på bakbenen och lättare att svänga. Hade grym känsla och jag tror hästen tyckte det var lika kul som jag! Ernst slog banrekord för dagen och kom på första plats. Finpojken <3

Altivo var mycket lugnare och mer med mig. Ryttaren i min klass red innan mig och blev utesluten. Därför visste jag att jag kunde rida lugnt och fint och försöka att inte bli utesluten. Det klarade vi och jag vann med både Ernst och Altivo! Aquário hade fått en tredjeplats om det inte varit för den missen.  Nåja, nästa helg är det dags igen.

Kramis,

Astrid

Altivo var glad att få komma ut på banorna igen <3

Instagram astridhedman


Läst 61230 ggr Kommentarer Kommentera

Astrid Hedman skriver om sina dagliga äventyr i Portugal, där hon arbetar som beridare och tävlar dressyr samt WE.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.