Frågor och svar inom Hoppning

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.

Hoppning


Lennart Lindelöw

Alla Lennart Lindelöws svar

Victoria Almgren

Alla Victoria Almgrens svar

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder

Hejsan! Jag har en häst som är ganska tittig, både i vardagen och när det gäller hoppning. Vi tävlar en del men inte så högt, eftersom tittigheten har medfört problem med att hon stannar på hinder.

Jag har hela tiden, via tränare och andra, fått rådet att ”hon måste gå fram”. Jag känner bara att hon blir mer spänd desto mer tryck jag lägger på. Oavsett situation. Ska man hoppa ett hinder på 1,20 måste man ju ha tryck på, särskilt om hästen står emot för att hon är tittig. Men löser jag verkligen detta med mer fart?

Eller hur hade du tänkt? Det är en rutinerad dam som är världsvan när det gäller det mesta. Så att åka och träna på olika platser och så vidare hjälper inte. Vi hoppar olika typer av hinder hela tiden, men hon står ändå emot på till exempel vita grindar och plankhinder. Hur ska jag göra?
  
Och så är det just det här med farten jag funderar på. Ju högre tempo vi rider i, desto mer spänd blir hon. Men ändå får jag alltid rådet att hon måste gå fram.


Läs svaret

Kommentarer

Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta

Hej! Jag kommer snart att få hem en blivande femåring, som jag tänker att jag ska utbilda själv i hoppning. Han är ganska grön, hoppades in i höstas men har sedan vilat över vintern.
  
Jag själv är en hobbyryttare med ambitioner som har tävlat upp till 1,30 med min förra storhäst. Men nu ska jag alltså, för första gången, göra resan uppåt tillsammans med en ny häst. Hästen är en SWB-valack, han visades som fyraåring, har löshoppat en del och hoppade även småhinder med ryttare förra året.
  
När jag provred honom travhoppade vi lite och han känns någorlunda stabil, men vinglig så klart och lite galen. Det här blir en utmaning för mig, men samtidigt känner jag mig peppad inför att lära känna honom bättre. Jag har en B-tränare i hoppning som jag kommer att träna för varannan vecka.
  
Nu undrar jag hur jag ska lägga upp träningen på hemmaplan. Kanske inte minst när det gäller hoppningen. Hur går du tillväga när du hoppar in en unghäst? Vad tycker du är ett realistiskt mål att sätta upp? Bara träningstävla det här året, eller kanske satsa på någon start till hösten?
  
Jag vill verkligen skynda långsamt och göra allt rätt, men samtidigt är det ju kul med delmål och större mål. Hur lägger du upp säsongen för de ”gröna” hästarna? Vad är viktigast i grundarbetet förutom hoppningen?

Mvh Kajsa


Läs svaret

Kommentarer

Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket

Hej! Jag har ett problem i min ridning som gör att jag har tappat självförtroendet. Många gånger får jag höra att jag hjälper mig häst för mycket. Att jag är där och pillar och donar, fast jag kanske inte behöver.
  
Det här bottnar troligen i att jag tidigare hade en häst som kunde stanna på hinder i tid och otid, vilket medförde att jag ramlade av. Så, jag undrar hur jag ska träna på att göra mindre. Jag vet att serier är bra, men har du tips på annat?
  
För ofta kommer ju detta problem mest när jag rider en längre bana. Ju längre jag kommer på banan, desto mer börjar jag ratta. Min häst är bussig och tar det oftast bra, men ibland sätter jag oss i taskiga lägen. Något som har fått mig att inte vilja hoppa högre eftersom det inte känns rätt mot min häst. Vi tävlar just nu 1,10-hoppning. Tränar för B-tränare två gånger i månaden.


Läs svaret

Kommentarer
396 träffar Sida: « första « föregående 1 ... 5 6 7 8 9 ... 132 nästa » sista » 

Tidigare experter

Sök expertsvar

Du kan fritextsöka:

Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Hur farligt är det med ekollon för hästar?
Stallägare som undanhåller information om grovfodrets kvalité

Fråga experterna




Senaste numret



Läs mer om nummer 2 2024

– Tema: Hullbedömning
– Porträtt: Annelie Lundkvist 
– Den svåra skritten

– Konditionsträna i backe 
– Om hästens flyktbeteende
– Fixa tappskon
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.