Frågor och svar inom Hoppning

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.

Hoppning


Lennart Lindelöw

Alla Lennart Lindelöws svar

Victoria Almgren

Alla Victoria Almgrens svar

Tack för alla kloka svar, KG!

Den 27/12 2017 nåddes vi tyvärr av beskedet att KG Svensson avlidit. Vi på Hippson är otroligt tacksamma för all tid han har lagt på att ge er läsare kloka svar på era frågor. Nedan finns samtliga svar från en av Sveriges mest respekterade ridsportprofiler genom tiderna. 
/Redaktionen


Läs svaret

Kommentarer

Hopptränar vi för ofta eller för sällan – vad är lagom?

Hej,
  
Jag undrar hur ofta det är lämpligt att hoppträna med sin ponny. Vi köpte för några månader sedan en connemara på nio år som är tävlad lite sedan tidigare. Vi hopptränar honom en till två gånger i veckan för instruktör och tycker att det känns bra.
  
Nu har vi fått höra att vi hoppar honom alldeles för lite. Han har tidigare i år startat fyra gånger i lätta klasser med bra resultat. Han är i mycket god kondition och har bra balans och teknik. Han hoppar medelsvåra höjder på träning lekande lätt. Tanken är att han om något år ska vara mogen för lite svårare uppgifter. Jag är rädd att slita för mycket fysiskt och psykiskt på honom och vi försöker därför att träna så omväxlande som möjligt.
  
Vi rider dressyr för instruktör varje vecka, klättrar och hoppar i skogen, galopptränar på sandbana samt ibland bara "promenadrider". 
Gör vi fel? Kommer han inte att utveckla hoppningen tillräckligt om vi inte tränar oftare? Till saken hör att vi funderar på att debutera i fälttävlan till våren och vill därför ha en allroundhäst som även går dressyr och terräng.
  
Är det bättre att fokusera på en sak än att träna som vi gör? Vi vill ju ha en häst som tycker att det är jätteroligt att träna och tävla och som inte är utsliten om fyra-fem år. Samtidigt vill vi ju nå resultat och utveckla ponnyn på bästa sätt. Dagen innan tävling brukar han få ta det lugnt i hagen på förmiddagen och sedan stå inne på eftermiddagen för att vara laddad nästa dag. Det har vi också hört är fel. Vissa hårdtränar hoppning i två dagar och tävlar den tredje dagen. Vad tycker du? 


Läs svaret

Kommentarer

Hur hjälper jag bäst min enögda ponny som drar mot sin blinda sida?

Hej,
  
Vi har en tolvårig ponny som förlorade sitt ena öga för drygt två år sedan. I hoppningen drar han otroligt mycket åt sin blinda sida, så pass mycket att ryttaren ibland river hinderstödet. Ryttaren är inte så stor och orkar inte riktigt hålla om så mycket som det skulle behövas. 
  
Jag har
 inte haft med enögda hästar att göra tidigare så jag känner mig lite villrådig. Har du några bra tips? Snedställda bommar och bommar efter hindret, som man gör på "vanliga" hästar, vågar jag inte riktigt prova eftersom han inte ser dem.
  
Med vänliga hälsningar,
Pernilla


Läs svaret

Kommentarer
396 träffar Sida: « första « föregående 1 ... 17 18 19 20 21 ... 132 nästa » sista » 

Tidigare experter

Sök expertsvar

Du kan fritextsöka:

Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Hur farligt är det med ekollon för hästar?
Stallägare som undanhåller information om grovfodrets kvalité

Fråga experterna




Senaste numret



Läs mer om nummer 2 2024

– Tema: Hullbedömning
– Porträtt: Annelie Lundkvist 
– Den svåra skritten

– Konditionsträna i backe 
– Om hästens flyktbeteende
– Fixa tappskon
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.