Frågor och svar inom Veterinär

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.

Veterinär



Orsakar infektion mjuk gom?

Hej!
Hur allvarligt är det att en häst har feber, om febern försvinner lika fort som den kom? Min häst, ett tioårigt friesersto, stod med 39,5 i feber en morgon vid utsläpp. Var skakig och väldigt ”off” men åt och drack som vanligt. Hon fick täcke på sig och fick stå kvar inne över dagen. Febern kontrollerades flera gånger under dagen och den gick stadigt neråt för att sedan vara nere på för henne normala 37,5 på kvällen.

Nästa morgon var hon precis som vanligt igen. Hon fick ta det lugnt i en knapp vecka för säkerhets skull. Vi märkte aldrig av något mer av den där febern. Ett halvår senare konstaterades i samband med en luftvägskontroll att den mjuka gommen är förslappad och förmodligen har drabbats av en nervskada, eller möjligen kan hon vara född med defekten men inte haft ont av den förrän nu. (Flåsig häst).
Nu har jag läst att nervskador kan uppkomma i samband med en infektion. Kan nervskadan alltså ha uppkommit i samband med den plötsliga febertoppen ett halvår tidigare eller krävs det tyngre infektioner för sådant?


Läs svaret

Kommentarer

Igångsättning efter hovbensfraktur

Hej! Jag har en häst som är under igångsättning efter en illa hovbensfraktur. Hon stod helt inne på boxvila i sju månader innan hon friskförklarades och fick börja promenera för hand.
  
Jag promenerade henne i sex veckor upp till en timmes promenad om dagen. Sedan fick vi klartecken att hon fick komma ut i hage igen och även skrittas uppsuttet. Så jag skrittade henne två veckor, 40–50 minuter om dagen, och därefter la jag in några kortare travpass på rakt spår i tre veckor. Jag har ökat på travmängden något nu sista veckan. För tillfället arbetas hon även på böjt spår lösgörande i enbart skritt, med även lite skänkelvikningar.
  
Jag har fått en ungefärlig plan från veterinär att följa, men vill ha lite mer råd. Min fråga är, när kan jag börja arbeta henne mer i traven och när går det bra att galoppera henne? Det är en väldigt energisk häst som har blivit uttråkad av det lättare arbetet. Tanken är att hon ska börja galoppera smått denna vecka. Men kan hon börja arbeta något på böjt spår i traven nu? Hur går jag vidare på bästa sätt?
Hon känns helt fräsch och är oförskämt fin i kropp och ben, trots den långa boxvilan.
  
Tack för svar!
Med vänlig hälsning,
Sanna


Läs svaret

Kommentarer

Kan hästar ha urinvägsinfektion?

Hej! En häst i stallet går runt och skvätter i tid och otid och han ställer sig ofta i ”kisställning” utan att det kommer något. Jag tycker även att det luktar väldigt skarpt om hans urin. Hästens ägare säger att han alltid har gjort så. Kan han ha latent urinvägsinfektion, om nu hästar kan få det, eller kan det vara något annat? Han tycks inte ha ont.


Läs svaret

Kommentarer
391 träffar Sida: « första « föregående 1 ... 12 13 14 15 16 ... 131 nästa » sista » 

Tidigare experter

Lié Rosendahl Numar

Alla Lié Rosendahl Numars svar

Märta Claesson Lundin

Alla Märta Claesson Lundins svar

Sök expertsvar

Du kan fritextsöka:

Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Hur farligt är det med ekollon för hästar?
Stallägare som undanhåller information om grovfodrets kvalité

Fråga experterna




Senaste numret



Läs mer om nummer 2 2024

– Tema: Hullbedömning
– Porträtt: Annelie Lundkvist 
– Den svåra skritten

– Konditionsträna i backe 
– Om hästens flyktbeteende
– Fixa tappskon
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.