Debatt
Publicerad: 2021-04-19
Foto: Adobe Stock
Ge hästen tid att vänja sig vid ett nytt hem
Jana Wannius belyser en viktig hästvälfärdsfråga i sin debattartikel (12/4) om hästar som utvecklar ridbarhetsproblem efter ett köp. Genom en bättre förståelse för hur ägarbyten påverkar hästar kan vi förhindra många skador och oönskade beteenden.
Att byta ägare kan vara mycket stressande för en häst. När kontraktet väl är påskrivet ser vi fram emot att få lära känna och utvecklas med vår nya partner. För hästen börjar i stället en jobbig period med transport, nya stallkompisar, nya rutiner, foderbyte, nya dofter och synintryck, en ny ryttare med mera.
Stress är något vi ska ta på allvar för det kan leda till en kedja av fysiska och mentala problem. Akut stress kan orsaka kraftiga flyktreaktioner eller aggression. Långvarig stress kan bland annat leda till magsår och stereotypier. Därför är det viktigt att hjälpa hästen klara av en flytt med så liten stresspåverkan som möjligt.
Det är rimligt att betrakta varje flytt som ett flockbyte, även för de hästar som står i ensamhagar. Hästar är väldigt sociala djur, och interagerar med varandra även över staket eller genom boxgaller. Att komma till en ny plats med nya hästar kan orsaka social stress. Det kan ta upp till tre månader för en ny flock att bli trygg, och det är också ett rimligt tidsperspektiv när vi acklimatiserar en häst till ett nytt stall.
Förutsägbarhet minskar effekten av stress hos hästar, så försök göra övergången så smidig som möjligt genom att till en början behålla gamla rutiner. I den mån det går, fodra och ta ut/in vid ungefär samma tider som det förra stallet och förskjut tiderna gradvis till de du själv vill ha. Se till att köpa med dig tillräckligt med grovfoder från förra stallet för att kunna blanda ut med det nya under några veckors tid. Byt inte all utrustning på samma gång, och ändra inte träningsmetod över en natt.
Om hästen ska släppas ihop med andra hästar är det bra om den kan gå i en hage bredvid sina nya kompisar i någon dag, eller stå på box intill dem i några nätter. När de väl har släppts ihop ska de få tid att lära känna varandra och reda ut inbördes relationer. Undvik helst att störa hästarna i hagen under de första tre dagarna genom att vänta med att sköta eller rida dem till efter insläpp.
Under den första veckan är det bra att låta hästen landa i sitt nya hem. Ställ inga krav. Du kan med fördel göra enkla relationsbyggande saker som att beta vid hand eller ta promenader runt anläggningen. Utvidga gradvis komfortzonen med längre turer när hästen är lugn.
När hästen fått några dagar på sig att vänja sig vid sitt nya hem kan du börja rida. De första veckorna bör du fokusera på att upprepa grunderna, även på en fullt utbildad häst. Hästar är väldigt känsliga för små skillnader i signalgivning – det är därför vi kan lära dem att utföra avancerade dressyrrörelser! – och även om hjälper kan se likadan ut för oss människor så inverkar vi på olika sätt.
En häst som lärt sig sin förra ryttares signaler kan bli förvirrad och stressad av att inte förstå sin nya ryttare. Tillåt en inlärningsperiod där hästen får lära sig hur just du sitter och inverkar. Genom att gå tillbaka till grunderna under er första tid tillsammans kan du undvika många problem som bygger på missförstånd och frustration hos hästen i framtiden.
Sättet vi håller och tränar våra hästar har stor påverkan på deras hälsa, både avseende stress men även skador och sjukdomar. Uppskattningsvis har mellan 10 procent av hobbyhästar och upp till 80 procent av tävlingshästar magsår. Enligt Agria var hältor och kolik de två vanligaste diagnoserna hos ridhästar förra året. Klok hästhållning som tar hänsyn till hästarnas naturliga behov, inlärning och träningsfysiologi kan förhindra många skador och beteendeproblem. Som ny hästägare är det värt att lära sig mer om detta för att skapa förutsättningar för ett långt och framgångsrikt partnerskap med sin häst!
//Renate Larssen
Hästetolog
taggar
Liknande webbartiklar
- Debatt: "Hästar döms ut alldeles för lätt"
- Ryttaren som riskfaktor för skador på hästen
- Årets nyheter i Falsterbo – starka startfält, ny bana och fler islandshästar
- ”Många hästar i Sverige avlivas i onödan”
- ”Maggan” – ett exempel på att inget är omöjligt
- Soraya gick från dödsdom till GP-debut
- Casiopeia dömdes ut – men kom tillbaka till tävlingsbanan
- "Ridsporten ser sig inte som en del av samhället"
- Debatt: Kan någon leva på att jobba som hästskötare?
- FEI borde ställa krav på arrangörsländerna

Gör snöängel med sin fyrbenta kompis
Den här kvinnan lägger sig ner i snön för att göra en snöängel i hagen. Då bestämmer sig hennes häst för att göra henne sällskap.

Är kloning framtiden? Experten svarar
Kloning av hästar sker allt oftare i bland annat USA och Asien. Kommer kloner att ha en genetisk ålder som är äldre än de själva är, och hur påverkar kloning aveln?
Stine Hufthammer Indrelid, cellbiolog och expert på Bioteknologirådet svarar

Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

Distriktsveterinärerna tillbaka nattetid
I nästan ett halvår har jouren i Västervik och Vimmerby hållit stängt på nätterna. Men nu har Distriktsveterinärerna åter beredskap dygnet runt.

Henrik von Eckermann historisk världsetta
Henrik slår rekord som den som legat längst tid som etta på världsrankingen. Nu har han varit etta i 17 månader i sträck.

Övervakningskameror fanns redan
Efter avslöjandena om Helgstrand Dressage meddelas det i veckan att de ska sätta upp videoövervakning i ridhusen. Men det har redan funnits.

Seger i internationella debuten
Cathrine Laudrup-Dufour har en ny mästerskapshäst i stallet. Nu har ryttaren gjort sin första internationella start med Mount St. John Freestyle.

Helgstrand-gate – ett viktigt rabalder
Är en tyst protest också en protest? Finns det ett rätt och ett fel för hur en debatt förs och är just den om Helgstrand förd på "fel" sätt?
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Komplett ridsportanläggning till salu
Mellan Oslo och Göteborg ligger en anläggning med allt som behövs för att driva ridsportverksamhet. Bland annat 15 boxar, ridhus och ridbana.

Lucka 6: Rabatt hos Camelina of Sweden
I den sjätte luckan finns en rabattkod hos Camelina of Sweden, ett företag som tillverkar 100 % ekologisk, kravodlad kallpressad camelinaolja.

Emmas vardagsövningar för bättre rytm
Bakom Emma Emanuelsson framgångar på hoppbanorna finns inget hokus pokus. Här tipsar hoppryttaren om övningar du kan göra hemma.

Välskött hästgård med 14 boxar
Mellan Enköping och Västerås ligger en välskött hästgård med fint bostadshus, stall för 14 hästar, ridbana och skrittmaskin.

Julpynta i stallet – men med förstånd
Självklart vill man ha julstämning även i stallet, men det gäller att pynta med förstånd. Var rädd om hästarna och tänk på brandrisken.

Hästar utsläppta och borta: "Fruktansvärt"
Under natten till tisdagen var det någon som tog sig in i Malena Mandelholms stall och släppte ut hennes hästar. På morgonen var de borta.

Supercup blev en berg-och dalbana
I hästskötarbloggen summerar Lovisa Munter tävlingarna i Prag. Efter en stolpe ut i lagtävlingen, laddade Bertram Allen om och levererade i GP.

Är din häst mer spooky under hösten?
I denna artikel förklaras några av de förändringar som kan påverka hästens beteende och hur de kan hanteras för att behålla en lugn häst året runt.
För att försöka motverka tristess och minska nivån av stress

A-tränaren om hästhandeln: "Vansinnigt"
Liane Wachtmeister menar att eftersom utbildningen ska gå så fort som möjligt för att hästarna ska säljas, är det hästarna själva som blir lidande.

Stephanie Holmén om hopphästens grunder
Genomtänkt uppvärmning, taktisk hinderhöjning och väl förberedda byten – det är några av nycklarna till en lyckad träning.

Lucka 5: Vinn produkter från Ullmax
I dagens lucka har du möjlighet att vinna fyra ”kit” med valfria underställ, mössor och strumpor – till hela familjen värde cirka 3500 kronor.

Övning som ger rak och elastisk häst
Glöm det där med var hästen har huvudet. Den här uppvärmningsövningen med bommar ger galoppkänsla och bakbensaktion.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Hantera konflikter i stallet
– Porträtt: Stephanie Holmén
– Grunda för god kondition
– Lätt i handen med bomövning
– Är havre så dåligt, egentligen?
– Allt om ledinflammationer
...och mycket, mycket mer!