Debatt
Publicerad: 2021-04-19
Foto: Adobe Stock
Ge hästen tid att vänja sig vid ett nytt hem
Jana Wannius belyser en viktig hästvälfärdsfråga i sin debattartikel (12/4) om hästar som utvecklar ridbarhetsproblem efter ett köp. Genom en bättre förståelse för hur ägarbyten påverkar hästar kan vi förhindra många skador och oönskade beteenden.
Att byta ägare kan vara mycket stressande för en häst. När kontraktet väl är påskrivet ser vi fram emot att få lära känna och utvecklas med vår nya partner. För hästen börjar i stället en jobbig period med transport, nya stallkompisar, nya rutiner, foderbyte, nya dofter och synintryck, en ny ryttare med mera.
Stress är något vi ska ta på allvar för det kan leda till en kedja av fysiska och mentala problem. Akut stress kan orsaka kraftiga flyktreaktioner eller aggression. Långvarig stress kan bland annat leda till magsår och stereotypier. Därför är det viktigt att hjälpa hästen klara av en flytt med så liten stresspåverkan som möjligt.
Det är rimligt att betrakta varje flytt som ett flockbyte, även för de hästar som står i ensamhagar. Hästar är väldigt sociala djur, och interagerar med varandra även över staket eller genom boxgaller. Att komma till en ny plats med nya hästar kan orsaka social stress. Det kan ta upp till tre månader för en ny flock att bli trygg, och det är också ett rimligt tidsperspektiv när vi acklimatiserar en häst till ett nytt stall.
Förutsägbarhet minskar effekten av stress hos hästar, så försök göra övergången så smidig som möjligt genom att till en början behålla gamla rutiner. I den mån det går, fodra och ta ut/in vid ungefär samma tider som det förra stallet och förskjut tiderna gradvis till de du själv vill ha. Se till att köpa med dig tillräckligt med grovfoder från förra stallet för att kunna blanda ut med det nya under några veckors tid. Byt inte all utrustning på samma gång, och ändra inte träningsmetod över en natt.
Om hästen ska släppas ihop med andra hästar är det bra om den kan gå i en hage bredvid sina nya kompisar i någon dag, eller stå på box intill dem i några nätter. När de väl har släppts ihop ska de få tid att lära känna varandra och reda ut inbördes relationer. Undvik helst att störa hästarna i hagen under de första tre dagarna genom att vänta med att sköta eller rida dem till efter insläpp.
Under den första veckan är det bra att låta hästen landa i sitt nya hem. Ställ inga krav. Du kan med fördel göra enkla relationsbyggande saker som att beta vid hand eller ta promenader runt anläggningen. Utvidga gradvis komfortzonen med längre turer när hästen är lugn.
När hästen fått några dagar på sig att vänja sig vid sitt nya hem kan du börja rida. De första veckorna bör du fokusera på att upprepa grunderna, även på en fullt utbildad häst. Hästar är väldigt känsliga för små skillnader i signalgivning – det är därför vi kan lära dem att utföra avancerade dressyrrörelser! – och även om hjälper kan se likadan ut för oss människor så inverkar vi på olika sätt.
En häst som lärt sig sin förra ryttares signaler kan bli förvirrad och stressad av att inte förstå sin nya ryttare. Tillåt en inlärningsperiod där hästen får lära sig hur just du sitter och inverkar. Genom att gå tillbaka till grunderna under er första tid tillsammans kan du undvika många problem som bygger på missförstånd och frustration hos hästen i framtiden.
Sättet vi håller och tränar våra hästar har stor påverkan på deras hälsa, både avseende stress men även skador och sjukdomar. Uppskattningsvis har mellan 10 procent av hobbyhästar och upp till 80 procent av tävlingshästar magsår. Enligt Agria var hältor och kolik de två vanligaste diagnoserna hos ridhästar förra året. Klok hästhållning som tar hänsyn till hästarnas naturliga behov, inlärning och träningsfysiologi kan förhindra många skador och beteendeproblem. Som ny hästägare är det värt att lära sig mer om detta för att skapa förutsättningar för ett långt och framgångsrikt partnerskap med sin häst!
//Renate Larssen
Hästetolog
taggar
Liknande webbartiklar
- Debatt: "Hästar döms ut alldeles för lätt"
- Ryttaren som riskfaktor för skador på hästen
- Årets nyheter i Falsterbo – starka startfält, ny bana och fler islandshästar
- ”Maggan” – ett exempel på att inget är omöjligt
- Soraya gick från dödsdom till GP-debut
- Casiopeia dömdes ut – men kom tillbaka till tävlingsbanan
- Arg juniormamma om inkonsekventa regler
- Kräver förändring i konsumentköplagen – hästprofilerna går samman
- Ponnyryttaren om tävlingsreglerna: "Ska inte barn- och ungdomsidrotten vara jämställd?"
- SvRF om vilka som får rida lagtävling

Hoppa bana med Henrik Ankarcrona
I andra delen av clinicen för Henrik Ankarcrona fick ryttarna rida över bommar samt hoppa en bana. Fokus låg på att bibehålla en volym i galoppen.
"Det viktiga är vilka förutsättningar ryttaren gett hästen på vägen mot hindret"

Topplaceringar och fall
Lördagen har bjudit på toppar i dressyr och hoppning under lördagen medan två svenska ryttare fallit i fälttävlan.

Glädje, ödmjukhet och mod
Det blev en hel helg med häst, kunskap och inspiration för ryttarna i ATG Talang Paradressyr när de hade sin första uppsuttna träff på Strömsholm.

Färgstarka ryttaren lämnar hoppsporten
Dani G. Waldman har väckt känslor med sin spektakulära frisyr fylld av färgglada och vackra fjädrar. Nu lämnar hon hoppsporten.

Sensationell internationell svensk WE-seger
Det blev en sensationell svensk seger i helgens internationella working equitation-tävling i Hamburggenom Ida Maria Johansson på Hoxi.

Hästfesten tillbaka på Strömsholm
Äntligen är sommarens stora nationaldagstävlingar på Strömsholm tillbaka! Årets evenemang är fullspäckat med sport och festligheter.
SM i dressyr, final i ponnyallsvenskan och internationell fälttävlan

Uppvärmningstips med Henrik Ankarcrona
När Henrik Ankarcrona besökte det stora ridhuset i Halmstad förmedlade han sin filosofi och den viktiga grundridningen.
"Tänk på att ge enkla signaler till hästarna, gör det inte så komplicerat"

Grand Prix-seger för Therese Nilshagen
Therese Nilshagen visar begynnande VM-form tillsammans med Dante Weltino. Ekipaget vann på fredagen femstjärnig GP i Tyskland.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Vet du vad ditt grovfoder innehåller?
Grovfoder är den största och viktigaste delen av hästens foderstat. Grovfoder ger inte bara mättnadskänsla och tillgodoser hästens tuggbehov.
Kraftfoder har alltid innehållsdeklaration – varför inte grovfoder?

Kyra Kyrklund – i hästarnas tjänst
Toppryttare, mentor och tränare. Kyra Kyrklunds gärning inom ridsporten är mångfacetterad men målet enhetligt – sprida kunskap till ryttare på alla nivåer.
"Jag ser det som min uppgift att sprida så mycket kunskap jag bara kan"

Två turturduvor i stallgången
När man har sin käreste i boxen mittemot och den är på tillräckligt nära avstånd gäller det att passa på. Då blir det pussar i massor!

Internationell tävlingsarrangör stoppas
Hubside Jumping har arrangerat många tävlingar de senaste åren – även i helgen pågår ett meeting. FEI har nu tagit bort kommande tävlingar.

Forskaren om nya kvarkavaccinet
Efter flera år av forskning finns nu ett vaccin mot kvarka på marknaden. Bengt Guss, en av forskarna bakom, menar att dess effekt är god.
Uppmanar till att fortsatt hålla smittskyddsåtgärder i P4 Uppland

Tilldelades projektstöd trots brister
Trots indraget tillstånd har djurgården i Enköpings kommun fortsatt fortsatt med ridverksamhet. Länsstyrelsen stoppar och straffar verksamheten.

Här är svenskarna som rider på stadion
Det står klart vilka 13 svenska ryttare publiken får se under Global Champions Tour i Stockholm. Henrik Ankarcrona har meddelat sina namn.
Nio femstjärniga ryttare och fyra U25-ryttare möter världseliten

Varför upplever din häst stress?
Stress kan ha olika orsaker. Har hästen ont, trivs den inte i sin miljö eller är det en brist i kommunikationen mellan hästen och dess ägare?
"Ser man tecken på stress gäller det att först ta reda på varför"

Arrangerar dressyrtävling med rocktema
När Dals Eds ridklubb planerade för en lokal tävling ville de gärna ha ett namn. Valet föll på Sweden Rock dressyr och rocktemat blir genomgående.
"Utveckling och att hitta på nya saker en väldigt stor drivkraft"

Nicola Wilson fick hälsa på hästarna
Den brittiska fälttävlansryttaren Nicola Wilson har flyttats till ett annat sjukhus för vidare vård. På vägen dit fick hon säga hej till hästarna.

FFV:s gamla sanningar och nya frågetecken
Något som väckt forskarnas intresse på senare år är så kallad fri fekal vätska. Orsaken bakom är fortfarande okänd, trots flera nya studier.

OS-häst på ett bananskal
Han blev till tack vare en lycklig slump, var utdömd som treåring och var OS-trea i fälttävlan nio år senare. Läs den fantastiska historien om Jan Jönssons Sarajevo.
"På somrarna satte vi hästarna på tåget och åkte söderut"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Från idé till drömstall
– Porträtt: Lina Dolk
– Hitta dragspelskänslan
– Nå målet med vinnande vanor
– Muskelsjukdomar hos häst
– Konditionsträna i naturen
...och mycket, mycket mer!