Debatt
Publicerad: 2021-08-04
Foto: Adobe Stock
Kräver förändring i konsumentköplagen – hästprofilerna går samman
I ett öppet brev till justitieminister Morgan Johansson uttrycker nu flera gedigna hästprofiler sina åsikter gällande handel med häst inom konsumentköplagen. Om inte regeringen väljer att genomföra en förändring kan det skapa förödande konsekvenser för hästnäringen, menar författarna bakom brevet.
Det öppna brevet som följer nedan är skrivet av Lina Wiman, uppfödare som driver försäljningsstall, Malin Wikström, hästjurist och hästföretagare samt Sofia Westergren, riksdagsledamot (M). De adresserar det till justitieminister Morgan Johansson.
Allt tyder på att regeringen kommer att låta handel med häst få fortsätta i KKL (Konsumentköplagen) trots att lagen är illa anpassad för levande djur och blir processdrivande. Dessa köpprocesser tar ofta över ett år och under den tiden befinner sig hästen i ett ingenmansland, utan adekvat veterinärvård, skötsel eller träning. Ofta förekommer en misskötsel, där hästen kan gå en för tidig död till mötes eller behöver en lång rehabilitering för att kunna komma tillbaks till den form som hästen var vid försäljningen. I många fall kommer hästen aldrig tillbaka till det skick som den var när den såldes.
Hela Sveriges sakkunniga experter inom hästnäringen såsom LRF- häst (Lantbrukarnas Riksförbund), Svenska Veterinärförbundet, HNF (Hästnäringens Nationella Stiftelse) m.fl. har under många år engagerat sig och drivit frågan om att lyfta levande djur ur KKL. Men trots att de har lagt fram obestridliga, tunga bevis för att det är fullkomligt orimligt att låta djuren ligga under en lag som är framtagen för att stärka konsumentens roll gentemot företag när det gäller tillverkade produkter, verkar det nu som att vissa partier helt har stängt dörren för vidare diskussioner i frågan på regeringsnivå.
Så trots att Sverige har varit drivande i frågan om att lyfta djur ur KKL ända upp till EU-nivå gör man nu en kovändning och säger nej. Danmark däremot har redan under våren tagit beslut om aktuell lagändring. Hästsporten är en av Sveriges största sporter och hästnäringen är en viktig bransch för hela Sverige. Utredningen ”Samhällsekonomiska effekter av hästnäringen” från 2018 visade att landets cirka 360 000 hästar då omsatte med alla positiva spridningseffekter hela 72 miljarder kronor. De skapade 38 000 jobb och levererade drygt 6 miljarder i skatt. Hästnäringen bidrar även till att hålla landsbygden levande om inte annat vad gäller foder, spannmål och betesmarker.
Som trenden idag ser ut med en dramatisk ökning av stämningar i hästaffärer så väljer fler och fler hästföretagare att avstå från att sälja till privatpersoner. Detta kommer på sikt att leda till att privatpersoner istället får åka utomlands för att köpa sina hästar, vilket inte bara leder till minskade skatteintäkter utan också att dessa köpare kommer att köpa hästar under helt andra förutsättningar, utan samma möjlighet till trygghet i form av att få ta del av veterinärjournaler, försäkringshistorik och tävlingsresultat. KKL kommer här att motverka sitt syfte och leder privatpersoner till sämre möjlighet för kontroll i sina affärer och större otrygghet.
KKL har bidragit till det klimat vi ser idag, med fler stämningar och där tvisterna blir mer och mer absurda för varje år som går. Allt fler köpare förstår och utnyttjar det faktum att man med hjälp av Konsumentköplagens utformning kan reklamera en häst med eller utan rimlig grund. Att kunna reklamera en levande vara tre år efter köpets ingående är fullständigt orimligt. Att det står i lagen att varan ska återlämnas i väsentligt oförändrat skick verkar sakna innebörd i verkligheten. Det är orimligt att tro att köparen återlämnar hästen i samma skick som den var vid köpet efter tre år, eller efter en rättsprocess som tagit över ett år. Hästar är ett levande djur, en begagnad vara redan vid försäljningstillfället som inte kan likställas med ett nytt kylskåp som inhandlas från en vitvarukedja. Säljaren av hästen kan också bli skyldig att betala hästens omkostnader hos köparen såsom stallplats, foder, hovslagare, veterinär trots att köparen använt hästen till både träning och tävling. Alltså för kostnader som skett såväl innan som efter det att köpet reklamerats. Dessa omkostnader utöver köpeskillingen är orimligt och behöver ses över.
För att undvika en stor förlust brukar de flesta hästföretagare acceptera en förlikning, oavsett hur felaktigt köparen agerat och oavsett hur ärendet ser ut rent juridiskt. I de flesta fall är säljaren den svagare parten rent ekonomiskt vilket innebär att en dom i rätten till köparens fördel många gånger medför en konkurs för säljaren. En av anledningarna till ojämlikheten är att en köpare som privatperson har möjlighet att använda rättskydd via sin hemförsäkring och kan därför välja att söka rättslig hjälp oavsett hur tveksamma grunder som köpet reklamerats på. En hästförsäljare har däremot ej möjlighet att få hjälp med rättskydd om man inte har haft en gällande företagsförsäkring i 2 år. Dvs de hästar som har sålts under de första två åren som yrkesverksam kan man aldrig tillämpa rättskydd på. Hästföretaget har helt enkelt inte råd att riskera en förlust i tingsrätten och väljer därför vägen med säkrast utgång.
Näringsidkaren behöver också värna sitt rykte och varumärke. Med anledning av detta har kulturen idag blivit att många missnöjda köpare väljer att driva hästtvister oavsett hur orimlig grunden för stämningen är. Varför skulle de inte? Det är ju allmänt känt att det nästan uteslutande leder till en förlikning och att köparen i princip inte har något att förlora. Utöver aktiva näringsidkare/hästförsäljare är det även många privatpersoner som insett hur fel lagen slår, vilket styrks av den namninsamling med nästan 5000 underskrifter som redan har presenterats för dig.
Det finns även ett djurrättsligt perspektiv på denna fråga: Hur tar ägaren/köparen hand om sin häst under den tid den är föremål för en rättslig tvist? Ofta undviker köparen att behandla en skada innan rätten beslutat vems ansvar det är att bekosta denna behandling. Detta kan leda till att en häst med t.ex. en behandlingsbar skada istället utvecklar ett kroniskt besvär, blir obrukbar och många gånger måste avlivas. Är detta ett klimat du vill främja i vårt hästvänliga land och runt den miljardnäring som det faktiskt är?
Vi som skriver under på detta öppna brev är beredda att sluta sälja hästar till privatpersoner om levande djur ej undantas från KKL, är du beredd på att ta konsekvenserna av det? De namn som följer i denna lista är bara ett axplock av de yrkesverksamma som kommer avstå från att sälja hästar till privatpersoner om inget förändras:
Royne Zetterman- Fd landslagsryttare och hästföretagare
Pia Levin- Hästförmedlare, uppfödare, tränare och ryttare
Henrik Ankarcrona -Förbundskapten hopplandslaget , A-tränare, fd int
svårklassryttare
Ragnar Bengtsson- Fd förbundskapten i både hoppning och fälttävlan, fd
landslagsryttare, tränare
Erika Lickhammer - Int svårklassryttare, uppfödare, driver utbildnings, tävlings
och försäljningsstall
Magdalena Hermelin- Driver utbildnings, tävlings och försäljningsstall
John Hickey - Int svårklassryttare , A-tränare och uppfödare
Jens Fredricson - Landslagsryttare, A-tränare, stallmästare vid Flyinge och
Ridskolan Strömsholm
Maria Gretzer- Fd förbundskapten hopplandslaget, A-tränare, hästföretagare
Niklas Jonsson - Ordf SvRF hoppkommitté, fd landslagsryttare, driver
utbildningsstall
Pontus Westergren - Svårklassryttare, driver utbildnings, tävlings och
försäljningsstall
Ann-Catrin ”Ancan” Carlsson- A-tränare och hästföretagare
Lena Nyström- Leg veterinär och uppfödare
Joel Andersson- Driver utbildnings och tävlingsstall
Sven Ingvarsson - Hästföretagare
Ann-Sofie Oscarsson Hellsing - A- tränare, ryttare och hästföretagare
Lena och Benny Zeiloth- Uppfödare och hingsthållare
Peder Zeiloth- Unghästutbildare
Sylve Söderstrand - A tränare, fd förbundskapten
Emma Emanuelsson- Svårklassryttare , A tränare, hästföretagare
Sissela Smith- Landslagsryttare
Rigmor Arvidsson - Fd landslagsryttare
Pernilla Sjöstrand Jönsson - Uppfödare
Svante Johansson - Fd landslagsryttare och A-tränare
Lotta Björe- A tränare, expertkommentator, fd landslagsryttare, hästföretagare
Niclas Haking- Svårklassryttare, A- tränare, poddare
Elin Andersson- Svårklassryttare, driver utbildnings, tävlings och
försäljningsstall
Helena Torstensson - Svårklassryttare och verksamhetschef på PS Flyinge och Partners
Sofia Westergren- Riksdagsledamot med hästgård
Malin Wikström- Hästjurist, hästföretagare och ryttarmamma
Lina Wiman- Uppfödare, driver utbildnings, tävlings och försäljningsstall
Tidigare på Hippson.se
Hästen i konsumentköplagen - ett djurskyddsproblem
Startar upprop om lagändring - stämdes för hästförsäljning efter flera år
taggar
Liknande webbartiklar
- Det innebär den nya konsumentköplagen vid försäljning av hästar
- Debatt: Våra djur är inte ett kylskåp – flytta handel med djur till rätt lag
- LRF Häst om ny konsumentköplag: "Inte tillräckligt långtgående"
- Lagförslaget en försämring för köparna
- Hästen i konsumentköplagen ett djurskyddsproblem
- Startar upprop om lagändring – stämdes för hästförsäljning efter flera år
- Hästhandlare fick rätt i hovrätten
- Har du hittat din drömhäst hos en hästhandlare?
- LRF hoppas på ändring av lagen: ”Levande djur kan inte behandlas som döda ting”
- Nya regler kring handel med hästar utformas: "Ett steg i rätt riktning"

Tävling: Vinn produkter från Böckmann
Ta chansen att kitta upp dig och/eller hästen inför kommande transportresor. I veckans tävling ska tre lyckliga vinnare koras.

Vad är egentligen kissing spines?
Veterinär Lotta Wallin möter ofta hästar med ryggproblem. Med rätt diagnos och behandling samt långsiktig och rätt rehab, kan flera hästar fungera.
"Kan mycket väl fungera i en viss situation, men inte i en annan"

Hur bra är Emilia Leo i galopp?
Emilia Leo är travtränare, kusk och en av landets bästa montéryttare. På fredagens ATG Hästarnas Mästare representerar hon travsporten.

42 fjordingar från Taffsnäs redo för uteritt
Det som är unikt med ridlägren på Taffsnäs gård är att det finns så många fjordingar. Vid uteritten räknar Terese Klangestam upp hästnamnen.

Streck på jackan markerade hinderhöjden
Hur ska man veta hur högt hindret är? Kristina Axelsson kom på idén att sy upp färgmarkeringar på sina stallkläder för att mäta hindrets höjd.

Nominera dina förebilder till Ryttargalan
Rider du på världens bästa ridskola? Eller känner du en ridlärare, tränare eller ridskolehäst som förtjänar att hyllas lite extra?

Underhållande ryttarnostalgi från 1971
En gång i tiden var dressyr "krumelur-ridning", en tävlingsstart kostade 15 kronor och alla var lite tokiga – hästtokiga!

Stark inledning för Angelica i Monaco
Det var Angelica Augustsson Zanotelli som blev bästa svensk i den inledande GCT-klassen i Monaco, tillsammans med Kalinka van de Nachtegaele.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Kan tillskott hjälpa min känsliga häst?
Hästar är flyktdjur som snabbt behöver komma undan en potentiell fara. Tyvärr är det beteendet inte alltid önskvärt för den moderna hästen.

Se klippet: Nicola Wilson på väg tillbaka
Fälttävlansryttaren Nicola Wilson är i full gång med sin rehabilitering efter sitt allvarliga fall i samband med tävlingarna i Badminton.

Två hinder för lösgjordhet och kontroll
Gymnastikhoppning är bra för att stärka hästen samt göra den smidig och lösgjord. A-tränare Niclas Haking tipsar om en enkel övning.
"Håll hindren låga och rid inte i ett snabbare tempo än vad ni klarar av"

Hästen lär sig och reagerar individuellt
Etologen Emelie Deboussard vill se större kunskap för hästen i vardagen. Hästar är aldrig »dumma«, men hur de lär sig och reagerar beror på en mängd faktorer.
Det förekommer skillnader i stons och hingstars problemlösning

"Vanligt att ryttare sitter bakom vertikalen"
Tyska Anja Beran, erkänd tränare i klassisk dressyr, sammanfattar de viktigaste faktorerna för en snygg och effektiv sits i sju punkter.

Kittel bästa svensk i Aachen – Sverige fyra
Sverige har ett starkt lag på plats i tyska Aachen, där Nations Cup i dressyr pågår. Under torsdagen startade ekipagen i Grand Prix.

Medaljregn över svenskarna på NM
Det blev dubbelt svenskt på pallen när NM-medaljerna delades ut i seniorernas individuella final i hoppning på torsdagen.

Som en b-kortslastbil fast ett hästsläp
Vill du transportera din häst med alla fördelar som en b-kortslastbil innebär men behålla smidigheten att kunna koppla av bilen från släpet? Se hit!
Hästtransport med sidolastning, bodel eller stor sadelkammare

När det inte blir som en tänkt sig
Maria Yttermyr önskar ett öppnare klimat när det kommer till att prata om misslyckanden. Vad händer när det inte blir som man tänkt sig?

Svenskarna intar Monaco och GCT
Det har blivit dags för ännu en deltävling av Global Champions Tour. Denna gång bär det av till Monaco för fyra svenska ekipage.

Alicia Svensson tog hem guldet på NM
När den individuella NM-finalen för children skulle avgöras i Flyinge blev det Alicia Svensson med Eunomia som tog hem guldet för Sverige.

Tre lagmedaljer för dressyrungdomarna
De svenska dressyrungdomarna red under onsdagen hem ett guld och två silver i lag. Nu väntar individuella NM-finaler och medaljchanser finns.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren


Fråga experterna
Mest läst
- Forskningskollen: Benskydd riskerar att överhetta och skada senorna
- Sju punkter för en bra sits: ”Vanligt att ryttare sitter bakom vertikalen”
- Gör din egen hästglass – och ge hästarna något svalkande i sommarvärmen
- Stretchning ger vila oavsett gångart
- Byggde ridhus utan bygglov – straffavgift på 400 000 kronor
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Förebygg skadorna
– Porträtt: Jessica von Bredow-Werndl
– Bli en stjärna på rakriktning
– Som gymträning för hästar
– Skydda din häst mot fästingar
– Stallmaskiner som underlättar
...och mycket, mycket mer!