Foder
Publicerad: 2017-12-11
Linda Aronsson ger halm ur rejäla höhäckar som ”bättrats på” med galler, för att det inte ska ramla ut för mycket.
Fri tillgång till halm ger glupska hästar sysselsättning
Förr hade de flesta hästarna halm som strö, de fick därmed något fiberrikt och relativt näringsfattigt att småäta av. Är det dags att ”återupptäcka” de guldgula stråna? Det frågade vi oss i kunskapsmagasinet Hippson nr 2 2015 – här återpubliceras artikeln som ”favorit i repris”.
Text: Anki Yngve
Foto: Privat och Marie Bolk (Linda till häst här ovan)
Linda Aronsson driver Bergahästen i västsvenska Vargön – med ridskola, turridning, försäljning av PRE-hästar och en liten inackorderingsdel. Alla hästarna går i lösdrift och sedan en tid tillbaka har de fri tillgång till halm ute.
– När jag köpte det här stället 2011 var det mycket för att jag ville bygga upp en riktigt bra lösdrift. Dels för hästarnas komfort, dels för att slippa de eviga passen var tredje timme. Med många hästar på stall är man bunden dygnet runt, säger hon.
Tjocka på fri tillgång
Till en början fick hästarna fri tillgång till hösilage, men ganska snart märkte hon att de svällde och blev tjocka. Inte minst inackorderingarna, som inte reds lika mycket som de i ridskoleverksamhet.
– Hästar är ätmaskiner, jag räknade ut att de smällde i sig 30 kilo hösilage var om dagen. Trots att jag har försökt beställa hö med så lågt näringsvärde att bonden nästan har skämts har hästarna blivit tjocka med fri tillgång. Mina lektionshästar rids ändå två-tre pass, men privathästarna gick verkligen upp i vikt. Till slut tänkte jag att nu får de fång och dör, berättar Linda.
Samtidigt ville hon att hästarna skulle ha att göra när de gick ute dygnet runt.
– Annars gnager de på allt, blir frustrerade och får lätt sandkolik. Så då tänkte jag att varför inte ge det mesta av grovfodret som halm?
Lösningen blev att de fick fri halmtillgång i sina lösdriftshagar, ur bra höhäckar under tak, där bottenplattan sitter relativt lågt för att ätställningen inte ska bli för onaturlig.
– De äter cirka tio kilo halm var per dag, det är inget kiv om halmen utan de står och pillar ganska mycket. Hästarna rör sig mer i hagen nu, de står i olika ändar och har inte bara mularna i höhäcken som det var förut, säger Linda.
När det var hösilage i häckarna var stämningen i hagen ganska orolig, berättar hon. Hästarna passade mycket mer på maten när den var så god, och så åt och åt de utan paus.
Anpassar sig snabbt
Hösilage får lektionshästarna när de tas in för att arbeta, de äter cirka sju kilo var, medan privathästarna får sina ransoner ute.
– Jag har bara en enda häst som behöver kraftfoder och den har alltid varit svårfödd. Mineraler får givetvis alla.
I början var kanske inte hästarna jätteförtjusta i bytet av foder i hagen.
– Det var lite tufft för dem i höstas, när de gick från sommarbete på gräs till lösdrift med halm. Då tittade de på mig som att jag inte var riktig. Men nu äter de mycket av halmen och tycker att den är helt okej, säger Linda.
Inte heller hennes importerade PRE-hästar, som ofta har stått inne på box hela livet i Spanien, har några större problem att anpassa sig.
– Där är det ju i och för sig vanligt att hästarna står på fri tillgång till halm och sedan får ganska mycket kraftfoder. Så visst, de är ofta vana vid att äta av halmen.
En vanlig fråga Linda får är om hästarna inte blir trötta av lösdriftslivet, med halm som delföda och nästan inget kraftfoder.
– Det undrar nästan alla, men nej. De blir inte slöa, snarare tvärtom, de får mer energi av att inte vara överviktiga och de får god grundkondition av att de rör sig mycket, säger hon och fortsätter:
– Hästarna får ett mer jämnt temperament. De är inte så rädda när det blåser, men när du ber om mer energi i ridningen så får du det. Vi slipper dessutom leda tokiga hästar in och ut, vilket är bättre för säkerheten.
Prioritera kvalitet
Hon hör en del hästägare säga att just deras hästar inte gillar halm, att det inte skulle funka som foder för dem.
– Ofta har man haft halm i boxen och då har hästen kissat på den, vilket inte är så smakligt. Jag har märkt att hö, det äter hästarna upp även om det faller ner på backen, men inte halmen. Det är som att de vill ha den riktigt fräsch, ur häcken äter de, säger Linda.
Över huvud taget poängterar hon att halmen måste vara av god kvalitet.
– Jag har en väldigt bra leverantör som förstår hur viktigt det är med den hygieniska kvaliteten. En svårighet annars är att halm inte ses som ett fodermedel längre, så bönderna är inte alltid lika noga vid skörd som de är med exempelvis hö och hösilage.
Själv har Linda till och med bett bonden att plasta in halmen åt henne, för att den ska kunna förvaras utomhus. Något som har fungerat riktigt bra.
Slutligen säger hon att en lösdrift behöver vara genomtänkt och skötas ordentligt. Hennes inackorderingar går fyra och fyra och har nästan som en paddock i storlek uppgrusat, sedan en större icke-grusad hage utanför. Foderhäckarna står på det grusade området och det mockas dagligen.
Fotnot: Artikeln är inte ny, men Linda hälsar att hon har precis samma system fortfarande och att hennes lektionshästar fungerar utmärkt med det.

Forskaren Sara Ringmark. Foto: Carin Wrange/SLU
Förlänger hästens ättid
SLU-forskaren Sara Ringmark är agronomie doktor och hennes avhandling handlande om rena grovfoderstater till presterande hästar.
– Jag brukar rekommendera halm när man vill förlänga ättiderna, för hästar som inte kan ges fri tillgång till hö eller hösilage. Halmen innehåller mycket fibrer så den tar tid att tugga. Därmed har hästen att göra under längre tid, säger hon.
I första hand handlar det om att ge hästen ett alternativ, ett val. Annars kan den ta ut sin ätfrustration på något annat sätt, kanske genom någon stereotypi. Förr var det vanligare att man hade halm som strö, då fick hästarna den extra sysselsättningen på köpet.
– I dag har vi missat det lite grann, halmen gör som sagt att hästen får utlopp för delar av sitt sysselsättnings- och fiberbehov. I äldre tider klarade sig många hästar på ganska lite hö eftersom de åt av halmen.
Energi men inte protein
Sedan ska man inte missta sig och tro att halmen är helt ”tom” på näring. Den innehåller en del energi, dock inte lika mycket som hö.
– Är hästen glupsk och äter mycket bidrar det till energin i foderstaten. Kruxet är att halmen inte innehåller något protein, man kan behöva komplettera med exempelvis lucern för att få balans, säger Sara.
De flesta hästar äter halm, men eftersom den är mindre smaklig än höet sorterar de mer.
– Ger du hästen ett kilo halm äter den oftast inte allt, den plockar ut de godaste och mest lättsmälta stråna. Vilket gör att ägaren ibland tror att den har ratat halmen helt, det ligger ju så mycket kvar på golvet.
Havrehalm godast
Hästar kan äta antingen sädeshalm eller gräshalm, men sädeshalm är vanligast.
– Vilken sort man ger spelar egentligen inte så stor roll. Men hästarna verkar tycka att havrehalmen är godast, den äter de mer av, säger Sara.
Något som är viktigt att se upp med är den hygieniska kvaliteten.
– Det är lätt hänt att halmen inte prioriteras högst vid skörd. Den får kanske ligga kvar och det kan hinna komma regn. Då kan det bli problem med mögel.
Möglig halm luktar unket och kan ha svarta prickar. Om den är riktigt möglig kan stråna klibba fast i varandra så att det bildas ”kakor”. Halm ska lukta fräscht och lite sött, inte jordaktigt.
Det sägs ibland att hästar blir bukiga av halm. Är det en fördom?
– Nja, det tar ganska lång tid för grovtarmen att smälta halmen, så den stannar där relativt länge. Vilket gör att vissa hästar, som äter stora mängder, ser lite bukiga ut. Det har alltså inget med fetma att göra och är inte farligt.
Finns det något annat man bör tänka på?
– Halmen är väldigt torr så det är viktigt att hästen har möjlighet att dricka. Dess naturliga föda är gräs, som ju innehåller mycket vatten.
Liknande webbartiklar
- Linda Aronsson fixade en proffsig lösdrift till hästarna – utan dyra automater
- Grovfoderstat till tävlingshäst – så funkar det
- När hästen får välja är visst gräs godare
- Halm är ett bra kompletterande fodermedel – enligt ny svensk forskning
- Halmfoder ger inte hästar magsår
- Halm som grovfoderkomplement – så funkar det
- Bommar, tappskor och livet på en pinne.
- Livet på lösdrift räddade svårklasshästen Mentos: "Han hade svåra kolikanfall"
- När hästen är själv ordnar fri tillgång till kraftfoder
- Carolines hemmagjorda slowfeed-låda
relaterade artiklar

Hästar kan drabbas av fång året om
Ofta tänker man att hästar drabbas av fång under sommarennär gräset är som frodigast. Men det kan drabba hästar året om.

Mannen har fortsatt SvRF:s förtroende
En man som skickat kränkande sms till en förenings ungdomar och polisanmälts av personal vid en annan får behålla sina funktionärsuppdrag.

Ännu större transport från Cheval Liberté
Cheval Liberté lanserar nu en riktigt stor hästtransport, Touring Country XL. En släpvagn tillverkad av moderna material och hög komfort.

Sara hoppas på en plats i OS-laget 2024
Sara Algotsson Ostholt ingick i årets EM-lag i fälttälvan med Dynamite Jack. Hon hoppas att hon ska finnas med i laget även till OS i Paris.
Sara om framtiden: "Hon har verkligen allt man vill ha i en häst!"

Gå från ute till inne och sätt nya mål
När tävlingssäsongen går från ute till inne kan det vara dags att uppdatera sina mål. Har något mål uppfyllts eller behöver de omvärderas?
Lär dig formulera olika typer av mål samt utvärdera den gångna perioden

Så gick det på unghäst-VM i hoppning
Topplaceringarna uteblev för de svenska ekipagen i Lanaken, Belgien. Men fyra stycken lyckades ta sig hela vägen till söndagens finaler.

Här är Breeders-vinnarna i fälttävlan
I helgen arrangerades Breeders Trophy i fälttävlan i Össjö. Tre vinnare har korats och dessutom har det ridits öppna unghästchampionat.

Person förd till sjukhus efter olycka i Össjö
Olyckan inträffade vid tävlingarna i Össjö utanför Ängelholm. En häst kolliderade med en ambulans och en sjukvårdare efter målgång.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Snart är det dags för SIHS!
Sweden International Horse Show har skapat ett unikt koncept. När evenemanget nu laddar för sitt 31:a år bjuds det på högklassig sport.
Bjuder publiken på det absolut bästa ridsporten har att erbjuda

Patrik Kittel kürvinnare i Hagen
Efter fredagens andraplatser fick Patrik nu kliva överst på pallen. På lördagen vann han den fyrstjärniga küren i Hagen med Forever Young HRH.

Han byggde en skohylla av gamla hästskor
Johan Dalén i Karlskrona byggde en skohylla av använda hästskor till sin hästtokiga dotter. Där får ridstövlarna plats och dessutom får de stöd.

Arbetsdjur, sporthäst – och bästa vän
Människans relation till hästen, och synen på hur vi använder hästen, är i ständig förändring. Här ger fyra röster olika perspektiv på ämnet.

Pontus Hugosson har blivit pappa
Fälttävlansryttaren Pontus Hugosson och Susanna Uhlén har fått barn. Ryttaren hälsar dottern Edith välkommen till världen på Instagram.
"Hoppas vi kan åka hem snart så Edith får träffa sin ponny Katitzi"

Sundbyholm får stipendium av minnesfond
Sundbyholm Horse Center tilldelas stipendium ur Stefan Johansons minnesfond. Verksamheten får 100 000 kronor till att vidareutveckla arenan.

Alva, 8 år, tävlade med mammas storhäst
Alva har i flera år velat tävla med mamma Linda Björks stora häst. I år sa hon ja, och nyligen startade Alva Lätt C i dressyr med hästen Zingo, 21 år.

Vilket tillskott är bäst för min häst?
Naturliga tillskott kan hjälpa både dig och din häst att må bättre, men det är viktigt att veta hur tillskotten påverkar kroppen. Giovanni Timotej ger råd.
"Viktigt att veta hur tillskottet påverkar hästen och metabolismen"

Kittel på pallen i Hagen med två hästar
Patrik Kittel har en bra helg i Hagen med två andraplatser i fyrstjärnig Grand Prix, både med Forever Young och med Bohemian.

Vinn presentkort för en hållbar ridstil
Vill du handla utrustning till dig och din häst på ett hållbart sätt? I veckans tävling, i samarbete med Equipement, kan du vinna ett presentkort.
Tävla och vinn presentkort på ridsportutrustning på second hand

Barreringskandalen på 1990-talet
Nubb i benskydd, bommar som slogs på hästben och tvivelaktiga preparat. På 1990-talet skakades ridsporten av flera skandaler.
Journalisten Elisabeth Bäck: "Fick flera hot riktade mot mig och min häst"

”Jag önskar hästarna ett bättre liv”
Tyrell Cotant är mannen som genom ett inlägg på Facebook satte ljuset på stuteri Viegård i Danmark och missförhållandena där.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Våga dig ut på tävlingsbanan
– Reportage: Henrik von Eckermanns drömgård
– Allt om senskador
– Sitsträning för ryttaren
– Allergivänliga hästar
– Delad häst – delad glädje?
...och mycket, mycket mer!