Linda Aronsson ger halm ur rejäla höhäckar som ”bättrats på” med galler, för att det inte ska ramla ut för mycket.
Förr hade de flesta hästarna halm som strö, de fick därmed något fiberrikt och relativt näringsfattigt att småäta av. Är det dags att ”återupptäcka” de guldgula stråna? Det frågade vi oss i kunskapsmagasinet Hippson nr 2 2015 – här återpubliceras artikeln som ”favorit i repris”.
Text: Anki Yngve
Foto: Privat och Marie Bolk (Linda till häst här ovan)
Linda Aronsson driver Bergahästen i västsvenska Vargön – med ridskola, turridning, försäljning av PRE-hästar och en liten inackorderingsdel. Alla hästarna går i lösdrift och sedan en tid tillbaka har de fri tillgång till halm ute.
– När jag köpte det här stället 2011 var det mycket för att jag ville bygga upp en riktigt bra lösdrift. Dels för hästarnas komfort, dels för att slippa de eviga passen var tredje timme. Med många hästar på stall är man bunden dygnet runt, säger hon.
Tjocka på fri tillgång
Till en början fick hästarna fri tillgång till hösilage, men ganska snart märkte hon att de svällde och blev tjocka. Inte minst inackorderingarna, som inte reds lika mycket som de i ridskoleverksamhet.
– Hästar är ätmaskiner, jag räknade ut att de smällde i sig 30 kilo hösilage var om dagen. Trots att jag har försökt beställa hö med så lågt näringsvärde att bonden nästan har skämts har hästarna blivit tjocka med fri tillgång. Mina lektionshästar rids ändå två-tre pass, men privathästarna gick verkligen upp i vikt. Till slut tänkte jag att nu får de fång och dör, berättar Linda.
Samtidigt ville hon att hästarna skulle ha att göra när de gick ute dygnet runt.
– Annars gnager de på allt, blir frustrerade och får lätt sandkolik. Så då tänkte jag att varför inte ge det mesta av grovfodret som halm?
Lösningen blev att de fick fri halmtillgång i sina lösdriftshagar, ur bra höhäckar under tak, där bottenplattan sitter relativt lågt för att ätställningen inte ska bli för onaturlig.
– De äter cirka tio kilo halm var per dag, det är inget kiv om halmen utan de står och pillar ganska mycket. Hästarna rör sig mer i hagen nu, de står i olika ändar och har inte bara mularna i höhäcken som det var förut, säger Linda.
När det var hösilage i häckarna var stämningen i hagen ganska orolig, berättar hon. Hästarna passade mycket mer på maten när den var så god, och så åt och åt de utan paus.
Anpassar sig snabbt
Hösilage får lektionshästarna när de tas in för att arbeta, de äter cirka sju kilo var, medan privathästarna får sina ransoner ute.
– Jag har bara en enda häst som behöver kraftfoder och den har alltid varit svårfödd. Mineraler får givetvis alla.
I början var kanske inte hästarna jätteförtjusta i bytet av foder i hagen.
– Det var lite tufft för dem i höstas, när de gick från sommarbete på gräs till lösdrift med halm. Då tittade de på mig som att jag inte var riktig. Men nu äter de mycket av halmen och tycker att den är helt okej, säger Linda.
Inte heller hennes importerade PRE-hästar, som ofta har stått inne på box hela livet i Spanien, har några större problem att anpassa sig.
– Där är det ju i och för sig vanligt att hästarna står på fri tillgång till halm och sedan får ganska mycket kraftfoder. Så visst, de är ofta vana vid att äta av halmen.
En vanlig fråga Linda får är om hästarna inte blir trötta av lösdriftslivet, med halm som delföda och nästan inget kraftfoder.
– Det undrar nästan alla, men nej. De blir inte slöa, snarare tvärtom, de får mer energi av att inte vara överviktiga och de får god grundkondition av att de rör sig mycket, säger hon och fortsätter:
– Hästarna får ett mer jämnt temperament. De är inte så rädda när det blåser, men när du ber om mer energi i ridningen så får du det. Vi slipper dessutom leda tokiga hästar in och ut, vilket är bättre för säkerheten.
Prioritera kvalitet
Hon hör en del hästägare säga att just deras hästar inte gillar halm, att det inte skulle funka som foder för dem.
– Ofta har man haft halm i boxen och då har hästen kissat på den, vilket inte är så smakligt. Jag har märkt att hö, det äter hästarna upp även om det faller ner på backen, men inte halmen. Det är som att de vill ha den riktigt fräsch, ur häcken äter de, säger Linda.
Över huvud taget poängterar hon att halmen måste vara av god kvalitet.
– Jag har en väldigt bra leverantör som förstår hur viktigt det är med den hygieniska kvaliteten. En svårighet annars är att halm inte ses som ett fodermedel längre, så bönderna är inte alltid lika noga vid skörd som de är med exempelvis hö och hösilage.
Själv har Linda till och med bett bonden att plasta in halmen åt henne, för att den ska kunna förvaras utomhus. Något som har fungerat riktigt bra.
Slutligen säger hon att en lösdrift behöver vara genomtänkt och skötas ordentligt. Hennes inackorderingar går fyra och fyra och har nästan som en paddock i storlek uppgrusat, sedan en större icke-grusad hage utanför. Foderhäckarna står på det grusade området och det mockas dagligen.
Fotnot: Artikeln är inte ny, men Linda hälsar att hon har precis samma system fortfarande och att hennes lektionshästar fungerar utmärkt med det.
Idag (26/2) kan du köpa övningsboken Träna hästen med bommar med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Patrik är en av de svenska ryttarna som är i Qatar för att tävla i helgen. Men under torsdagskvällen kom beskedet att han är tvungen att ställa in.
Ston kan vara så givande att arbeta med, men också utmanande, särskilt när de behöver prestera. Varför är ston så knepiga och hur kan vi hjälpa dem?
Flera svenska ryttare är i Doha för femstjärniga tävlingar. På torsdagen visade både Henrik von Eckermann och Peder Fredricson framfötterna.
Det blir ingen fysisk publik på plats vid Gothenburg Horse Show i år, men däremot släpper arrangören nu biljetter till det nya digitala konceptet GHS-Live.
Följ allt hemifrån: ”Hoppas kunna dela evenemanget med en bredare publik”
Folkhälsomyndigheten har meddelat att tävlingsverksamhet inom idrotten behöver begränsas ytterligare för att minska smittspridningen av covid-19.
Endast elitidrott tillåten från 1 mars – SvRF inväntar konkreta svar
Några hästar kom lösa och sprang ut på en väg under onsdagens kväll. En buss kolliderade med dem och två av hästarna behövde avlivas.
Flera dyra sadlar har stulits från ridskolan i Bräcke. Polisen uppmanar hästägare till försiktighet och tror att det rör sig om ett beställningsjobb.
Flyinges utbildningar är vida kända. Nu har de utökats med en gymnasieutbildning med inriktning på drift av hästsportanläggningar.
När Susanna Rohm hamnade på sjukhus och dottern var fast i Norge på grund av restriktioner hjälpte kompisarna på Sörmons RK till.
"Jag har aldrig mött så många hjälpsamma människor i ett och samma stall"
De senaste åren har det dykt upp allt fler träns på marknaden som kallas för anatomiska. Men vad innebär det? Och vad är bäst för hästen?
Idag (25/2) kan du köpa bokserien Masterclass Hoppning med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Visst är det härligt att sätta sig och vila en stund? Det tycker i alla fall Superman, som har gillat att sitta på halmbalen i lösdriften sedan han var föl.
Se klippet: "Han är otroligt social, trevlig och älskar att gosa"
Hästägaren anmälde veterinären gällande felbehandling i samband med en operation av en tandfraktur. Ansvarsnämnden ger veterinären en erinran.
Tävlingarna i spanska Valencia är fortsatt inställda på grund av smitta. Uppemot 50 hästar har eller har haft feber. Ytterligare provsvar inväntas.
För ett år sedan belönades Björnbo Gård 4H med ATG Drömfond. I dag, och alla andra dagar, fortsätter arbetet att få unga att må bättre med hjälp av hästar.
"Ska lämna stallet med mer kraft och energi än de hade när de kom"
Ridhus och ridbanor kan vara dammiga miljöer. I ett nytt forskningsprojekt har man undersökt om detta innebär en hälsofara för ridlärare.
Varför ser man samma stall/hästföretagare annonsera efter arbetskraft om och om igen. Vad är det som gör att de inte lyckas behålla sin personal?
Mias dotter jobbade som hästskötare med villkor som inte går att leva på
Victoria Almgren svarar på en läsarfråga om en häst som blir överladdad i hoppningen. Att trava över hindren i kontrollerad fart är att föredra.
"Hästen får inte accelerera utan bara bjuda jämnt fram till hindret"
Idag (24/2) kan du köpa bokserien Masterclass Dressyr med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!