Forskning
Publicerad: 2023-01-15
Foto: Adobe Stock, CAMM (tröja) Pressbild RISE (porträtt)
Forskare vill förbättra arbetsmiljön i stall – tar hjälp av smarta arbetskläder
Tunga lyft, ensidigt arbete och felaktiga arbetsställningar kan skada kroppen och hos stallpersonal är belastningsbesvär ett vanligt problem. Nu ska forskare undersöka arbetsmiljön i branschen med hjälp av personal på ridskolor och en smart tröja.
Text: Frida Bank
Arbetet i häststall kännetecknas ofta av tungt, ensidigt arbete med besvärliga arbetsställningar som inte är så snälla mot kroppen. Studier har visat att det är vanligt med belastningsbesvär hos anställda på ridskolor. Det vill Cecilia Lindahl, forskare på RISE, förändra. I år är hon med och driver en ny forskningsstudie med Högskolan Dalarna och KTH. Syftet med studien är få mer kunskap om arbetsbelastningen som anställda på ridskolor utsätts för i sitt dagliga arbete, och på sikt hitta åtgärder för att förbättra arbetsmiljön.
– Vi vet att det är mycket belastningsbesvär hos anställda i branschen, så det är ett aktuellt ämne. Att hitta lösningar och att kunna hjälpa branschen att utvecklas i positiv riktning skulle kännas jätteroligt, säger Cecilia.
Personalens arbete mäts med tröjor
Tanken är att anställda på åtta till tio ridskolor i landet ska delta i studien. Ridskolorna som väljs ska ha olika mekaniseringsgrad, vilket innebär att de i olika grad har hjälpmedel som stöttar stallpersonalen i sina sysslor. Personalen kommer att få bära en smart tröja, framtagen av KTH, som mäter och beskriver personens arbetsställningar under arbetsdagen.
– Tröjan har fickor som är placerade på strategiska ställen och i fickorna sätter man ner sensorer. De skickar data till en app i telefonen och sedan kan vi se vilka arbetsställningar personen arbetat i och om personen exponerats för risker, till exempel genom att arbeta med kroppen i påfrestande vinklar, förklarar Cecilia.
Mäter belastning över hela dagen
Den nya studien är delvis en fortsättning av två tidigare projekt som Cecilia medverkat i. I dessa har forskarna testat och utvärderat olika metoder och verktyg som kan användas för att förbättra arbetsmiljön på ridskolor och i travstall.
– Tanken med dessa studier är att vi ska hjälpa stallen att hitta enkla sätt att jobba med arbetsmiljöfrågor på och få till det systematiska arbetsmiljöarbetet. Mycket fokus har hamnat på att hitta sätt att motiverar personalen till att se över arbetsmiljöarbetet, så att de också tycker att det är roligt och känner sig involverade.
Den nya studien fokuserar mer specifikt på arbetsställningar och ergonomi.
– Det saknas studier om arbetsmiljön i stall generellt, men också specifikt inom ergonomi. Det är i princip endast en stor studie som gjorts förut av en doktorand på SLU, berättar Cecilia.
– Det tidigare studier gjort är att studera ett specifikt arbetsmoment, till exempel mockning med en grep. Metoderna är ofta subjektiva bedömningar av arbetsställningar och man har tittat på det som en isolerad händelse, men en arbetsdag består av många olika arbetsmoment. Ska man förstå den totala belastningen personalen utsätts för behöver man mäta det över tid, över hela arbetsdagar, vilket den smarta tröjan möjliggör.
Foto: CAMM
Kan variation vara lösningen?
Genom att få mer kunskap om vilken belastning personalen utsätts för, och vilka riskfaktorer som finns, blir det möjligt att gå vidare och titta på hur exempelvis variation i arbetet kan förbättra arbetsmiljön. Man kan också se på hur organisatoriska förändringar kan minska riskerna för belastningsskador, menar Cecilia.
– I tidigare studier har vi sett att många ridskolor väljer att specialisera anställningarna. Ridläraren är en renodlad ridlärare medan man har stallpersonal som sköter arbetet i stallet. Det kan tyckas vara en smidig lösning men utmaningen är att det då blir samma personer som belastas varje dag när de gör de tunga arbetsuppgifterna i stallet. Ridlärarna får en annan typ av belastning, det är rätt jobbigt att stå i långa perioder och undervisa, säger hon och fortsätter:
– Vår tes är att variationer i arbetet kan vara ett bra sätt att minska risken för belastningsbesvär. I så fall skulle det tala för att ridlärarna skulle må bra av att även utföra lite av stallsysslorna. De flesta vi har pratat med vill ju det också, de vill vara i stallet och tycker att det är viktigt att de får se hästarna även utanför lektionstid.
Kan bygga vidare
Studien ska påbörjas i år och kommer att fortsätta fram till 2025. Cecilia menar att det är en begränsad studie, men att all kunskap som man får på området är värdefull eftersom det inte gjorts så mycket forskning tidigare.
– Vi kommer att få ganska mycket underlag för att jobba vidare med vissa mer specialiserade frågeställningar sedan.
... är husdjursagronom i botten och arbetar som forskare på RISE, Research Institutes of Sweden, inom områdena djurmiljö, djurvälfärd, djurhantering och säkerhet i lantbruket.
Hon disputerade 2014 med ett projekt som handlade om risker och säkerhet i hanteringen av nötkreatur.
– Det var så jag kom in på arbetsmiljö och även interaktionen mellan djur och människor och vad det innebär i form av risker, säger hon.
– Jag är hobbyryttare och tänkte att liknande frågeställningar skulle vara intressanta att titta på även inom hästnäringen. Så jag sökte pengar tillsammans med Högskolan Dalarna för några år sedan, vilket beviljades. Vi har utfört ett projekt och har ett pågående, båda handlar om systematiskt arbetsmiljöarbete inom hästnäringen. Det nya projektet är lite av en spin off på dem. Vi fortsätter att gräva i det som vi har lärt oss av de två första studierna.
Läs mer om Cecilia och hennes projekt här
Cecilia och hennes kollegor kommer att använda tröjan som ett mätinstrument i studien. Men den kan också användas för att uppmärksamma personen som bär den på att han eller hon arbetar i en riskfylld ställning.
– Det fiffiga är att den också kan användas som ett hjälpmedel för att förbättra sättet du arbetar på. Den kan säga till användaren i realtid när man arbetar i arbetsställningar som inte är bra, till exempel att man har armarna över axelhöjd under en längre tid. På så sätt kan det vara ett sätt att träna sig på att jobba på ett bättre sätt.
Tidigare på Hippson: Fyra nya forskningsprojekt får pengar: "Viktiga pusselbitar"
taggar
Liknande webbartiklar
- Ny studie visar – detta material är svårt att få rent efter ett kvarkautbrott
- Barfota ökar prestationen – men är inte för alla
- Professor har skrivit ny bok om samspelet med hästar
- Barfotastudien gav flera insikter: ”Tydliga skillnader”
- Smärtrelaterat beteende minskade dramatiskt
- Ny studie om förbättrad syresättning av blodet vid sövning
- Fyra nya forskningsprojekt får pengar: "Viktiga pusselbitar"
- Forskning om spatt fick pris: "Stor påverkan på hästars benhälsa"
- Veterinären om barfotahästar: ”Den dagliga kontrollen är jätteviktig”
- Specialbett och salivprov – ny metod upptäcker artros

Kvinna allvarligt skadad efter ridolycka
Tre elever fick föras med ambulans till sjukhus efter en olycka i Umeå på fredagen. En kvinna i 75-80-årsåldern är allvarligt skadad.

Tävling: Vinn ridbyxor från Börjes Hästsport
I veckans tävling, i samarbete med Börjes Hästsport, ligger ett par ridbyxor i prispotten. De passar såväl till tävling som vardag.

Delta i en enkät om hästhållning
Nu har du som rider, äger häst eller driver stall möjlighet att bidra med dina erfarenheter till stiftelsen Race For The Baltics arbete för en bättre miljö.

Vilken färg får hästen – och varför?
Brun, skimmel eller black? Och kommer fuxstoet att få ett hetsigt temperament? Bo Furugren har skrivit en hel bok om hur hästar ärver sina färger.
Det finns ungefär 300 olika gener som påverkar hästens pigmentbildning

Flera fina rundor för Sverige i Nations Cup
Amanda Landeblad blev bästa svensk med två felfria rundor när fredagens omgång av EEF Series Nations Cup avgjordes i norska Drammen.

Henrik och King Edward placerade
Henrik von Eckermann och guldhästen King Edward har tagit en fin placering, denna gång i franska St Tropez.

"Lugn kompis jag hjälper dig!"
Anledningen till att hästen behöver en betesreducerare är olika. Alla accepterar inte "munkorgen" och gör det mesta för att ta av den.

Fem hästgårdar under två miljoner
Fungerande hästgård, med mer eller mindre renovering, för en billig peng? Här är de fem billigaste hästgårdarna från Hemnet just nu.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

Otillåtet att ta bort svalornas bon i stallet
Under sommarhalvåret är det vanligt att svalor bygger bo i stallet. Enligt Svenska djurskyddsföreningen är det viktigt att skydda fåglarna.

Tränar stjärnhästar hos Stuteri Arch
Nya äventyr väntar för Fanny Kullmyr. På lördag gör hon sin första arbetsdag som beridare hos Stuteri Arch.
Tar fram topphästar till Peder och Malin: "Coolt att de tror på mig"

Noggrann hörnpassering ger lyckat ridpass
En bra hörnpassering kan förbättra hela ridpassets kvalité. Johanna Due Boje tipsar om en basövning som gör stor skillnad.

5 spaningar inom hästnäringen
I samband med GHS hölls Hästföretagarforum – en kunskapsfylld dag för hästföretagare. Det bjöds på tips och erfarenheter ur verkligheten.
"Du kan inte göra allt själv så omge dig av personer som du kan lita på"

Ny häst? Så lägger du upp första passet
Det gäller att som ryttare ge hästen en bra upplevelse genom att hitta lugn och trygghet innan man börjar ställa krav, menar Patrik Kittel.

Camping i hästtransporten blev succé
I brist på tält och husvagn inför campingsemestern fick Jörgen Vallentin Hällbrant med familj en idé. Varför inte bygga om hästtransporten?

Lär dig mer om kissing spines
Kissing spines är en vanlig diagnos vid ryggbesvär som inte alltid innebär ett problem, men det är viktigt att identifiera hästar som får symptom.

Full fart mot SM-helg
I samband med nationaldagstävlingarna blir det dressyr-SM och svenskt mästerskap i para. SM i fälttävlan för unga ryttare avgörs samma helg.

Uppfödaren om att Mazy ska få föl
Det blir inget SM för Johanna Due Boje och Mazy Klövenhöj i år. Stoet har precis inseminerats och planen är att göra embryotransfer.

"Visst blir man lite starstruck”
Viktor Edvinsson är en av U25-ryttarna som får rida under Global Champions Tour på Stadion. Här berättar han vad han ser mest fram emot.

"Fölet stod i skogskanten och tittade på mig"
När Annelie kom ut till hagen fick hon sig en riktig chock – där stod ett nykläckt föl bredvid en stolt mamma. Nyfödda hingsten fick namnet "Mr. Wright".
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!