Du vill det bästa för din häst och betalar för tillskott och behandlingar. Men har de någon faktisk effekt? Den frågan aktualiserades av den kända franska sporthästveterinären Jean-Marie Denoix – när han nyligen föreläste i Sverige.
Text: Cecilia Lönnell
Arkivfoto: Adobe Stock
Jean-Marie Denoix var ett av dragplåstren på den internationella konferensen om veterinär rehabilitering och fysioterapi, som hölls vid SLU i Uppsala i början av augusti. Den kände sporthästveterinären är mycket engagerad i forskning om skador och biomekanik, med bland annat ryggproblem som ett av sina fokus.
Jean-Marie beskrev en studie som han själv ledde, med syfte att testa en medicinsk behandling av ryggproblem. Hälften av 29 hästar med problem i ryggen (smärta och skelettförändringar i ländområdet som fastställts med röntgen, scintigrafi eller ultraljud) fick injektioner med medicinen som skulle testas* medan hälften injicerades med saltvattenlösning. Upplägget att ge en verkningslös substans för att jämföra resultatet med det man egentligen vill testa är lite av standard i forskningsstudier.
Hästarna undersöktes igen efter 60 och 120 dagar. Det gjordes av veterinär, som fann att den medicinska behandlingen gav en mätbart ökad rörlighet i ryggen jämfört med saltvattensinjektionen.
Kontrollgruppen såg förbättringar
Denoix berättade i Uppsala att också hästägarna fick göra en bedömning. Åtta av tio (80 procent) av de hästägare vars hästar fått injektioner med medicinen tyckte att hästen hade blivit bättre, men det tyckte också nära sex av tio (57 procent) av dem vars hästar injicerats med saltlösning. De visste inte vilken av behandlingarna deras häst hade fått, men var ju införstådda med studieupplägget. Forskaren tillade att det faktum att en häst ens är med i en studie är en slags behandling i sig. Men att det var värt att reflektera över resultatet.
Detta visar på en variant av placeboeffekt, som definierats som ”en gynnsam effekt vid behandling av en persons åkomma eller sjukdom som uppnås med en egentligen, för personen ovetande, fysiologiskt verkningslös behandling eller medicin”. Att placebo kan ha effekt har varit känt och har använts sedan antiken. Här blev hästen alltså inte objektivt bättre av den verkningslösa behandlingen, men hästägarna tyckte sig uppfatta det så.
Många hästägare blev övertygade
Ett mycket tydligt exempel på att det för en hästägare är lätt att utläsa en förbättring, som mer objektivt inte har skett, är en studie av engelska hästar drabbade av headshaking. Headshaking är ett plågsamt problem för både hästar och ryttare, och det säljs tillskott som påstås lindra symtomen.
Några av världens främsta experter på headshaking hos häst finns på veterinärhögskolan i Liverpool, de beslöt sig för att undersöka effekten av ett tillskott. Forskarna gjorde undersökningen med 32 hästar som alla hade fått diagnos som headshakers på klinik.
Varje häst fick dels tillskottet i fyra veckor, dels ”sockerpiller” lika länge – med två veckors uppehåll emellan. Man videofilmade de deltagande hästarna innan och i slutet av varje behandling. Två olika veterinärer bedömde sedan hästarnas symtom utifrån videoinspelningarna, utan att veta vilket preparat de hade fått vilken period. Samtidigt fick hästägarna fylla i enkäter där de bedömde symtomen och eventuella skillnader.
Resultatet visade att vare sig tillskottet eller sockerpillren gav någon objektivt mätbar skillnad på symptomen, detta när veterinärerna analyserade hästarnas symtom och beteende. Däremot trodde hästägarna att det hade hjälpt. Hästägarna tyckte att hästarna förbättrades märkbart, medan alltså veterinärernas objektiva bedömning visade motsatsen. Flera av hästägarna tänkte fortsätta att köpa tillskottet efter studien, trots att den visat att det inte fanns någon faktisk effekt.
Motsvarade två sockerbitar
Ett svenskt exempel på ett faktiskt sockerpiller var Equibooster, som såldes som ett slags energitillskott till tävlingshästar. När veterinären och forskaren Sara Nyman lät analysera innehållet visade sig energin motsvara två sockerbitar.
En fransk hemsida säljer fortfarande preparatet, till priset av 9 euro (knappt 90 kronor) per dos. Preparatet beskrivs på franska som ”en gelé med koncentrerad energi (och) näringsämnen som är nödvändiga för sporthästen”.
*Preparatet som testades på rygghästarna var Tildren, som enkelt uttryckt påverkar skelettet. Det finns en rad studier på om det har effekt på andra ortopediska åkommor hos häst. Resultaten är omdiskuterade. Denoix diskuterade i Uppsala själv om, hur och när det ska användas.
Källor:
A randomised, blinded, crossover study to assess the efficacy of a feed supplement in alleviating the clinical signs of headshaking in 32 horses. Talbot WA1, Pinchbeck GL, Knottenbelt DC, Graham H, McKane SA. Equine Veterinary Journal 2013 May;45(3):293-7.
Efficacy of tiludronate in the treatment of horses with signs of pain associated with osteoarthritic lesions of the thoracolumbar vertebral column Coudr V; Thibaud D., Riccio B; Audigié F; Didierlaurent D., Denoix JM American Journal of Veterinary Research March 2007, Vol. 68, No. 3 329-337.
Jenny Wangebo är inte bara stallets pedant, hon har självdistans också. Därför skrattar hon gott åt stallägarens klipp från när hon mockar åt henne.
De elitallsvenska lagen får ha med ungdomsryttare som varken är yrkesverksamma eller elitkvalade. Orättvist och "fel" ryttare får tävla tycker en del.
Andrea Barth: "Tre av lagen från norra Sverige hade försvunnit"
Ett helhetstänk gällande träningsupplägg, viloperioder och rätt anpassade produkter ger han sina hästar optimala förutsättningarna att kunna prestera.
"Viktigt att vi ryttare också tränar och förbättrar våra egna svagheter"
Hippolog eller unghästutbildare? Ute efter ett nytt, annorlunda jobb? Då kanske jobbet som kavaljerskusk i H.M. Konungens hovstall kan vara något.
Läs om vikariatet som sträcker sig till och med juli 2022 på Hippson Market
En rytmisk galopp gör hoppningen lättare för både häst och ryttare. Det menar Stephanie Holmén som visar en övning som skapar rätt galopp.
"Går ut på att välja avsprångspunkten på ett sätt som skapar jämna språng"
Den amerikanske ryttaren Andrew Kocher red, både på tävling och träning, med sporrar som gav hästen elstötar. FEI stänger av ryttaren i tio år.
Får inte ens vistas på tävlingar som åskådare
Arkiv: Hoppryttare avstängd – FEI utreder misstankar om elsporrar
Arkiv: Ryttare utreds för att ha använt elsporrar på tävling
En läsare undrar hur man kommer tillrätta med problemet att hästen tuggar på allt. Det omfattar även hagkompisens täcke som ofta går sönder.
Läs etolog Elke Hartmaans råd och tips med hästvälfärden i fokus
I flera år har Svenska islandshästförbundet velat bli en del av Riksidrottsförbundet och nu kan detta bli verklighet.
Efter flera år med avslag – nu föreslår Riksidrottsförbundet SIF som medlemmar
Det är många aspekter man bör ha koll på när man ska transportera sin häst och val av rätt dragbil har stor påverkan på hur säkert ekipaget är på vägen.
Ingrid Klimke imponerade när hon år 2019 lyckades kvalificera sig till OS i Tokyo i både dressyr och fälttävlan. Nu krossas den dubbla OS-drömmen.
Lunds civila ryttarförening är på god väg mot en ny ridanläggning. En bygglovsansökan är inlämnad och klubben hoppas på flytt under våren 2023.
Utrymme för personal och större hagar till hästarna: "Hästvälfärd blir verklighet"
Det har debatterats och argumenterats kring reglerna om vilka som får tävla och vilka som får rida i elitallsvenskans lag. SvRF svarar i ett öppet brev.
"Vi har full förståelse att det finns frågetecken runt och olika åsikter om tävlande"
Den nya anläggningen står klar. Henrik von Eckermann har flyttat in tillsammans med sambon Janika Sprunger, deras lilla son Noah, hästar och personal.
Att hästar leker i hagen har vi sett förut, men dessa två har ändå något unikt. I detta härliga klipp tajmar de båda hästarna verkligen bocksprången perfekt.
Tävlingskonceptet med syfte att ge unga talanger förutsättningar att utvecklas mot den internationella toppsporten fyller nu ett helt decennium.
Anpassat schema, instruktörer i absoluta toppklass och gratis uppstallning av din privata tävlingshäst. Det låter ju som en dröm!
När en oönskad zebra föds på en djurpark i Tyskland slutar det med att hon flyttar in på en gård i England och får ett gäng med nya åsnekompisar.
FEI stänger av den brasilianske ryttaren Leandro Aparecido Da Silva i tre år. Detta efter de filmklipp som spreds 2020 där han "straffrider" en ponny.
Ska även betala 7 000 schweizerfranc i böter och omkostnader
Annelie Eriksson har en varierande vardag. Bland annat har det hänt att hon åkt och hämtat hästar i pågående tvister som berör reklamation eller återköp.
Läs senaste blogginlägget om en annorlunda händelse i Annelie Erikssons liv
Hästinnovationer stöttar entreprenörer att utveckla sina idéer. Här delar de med sig av tips som hjälpt dem på resan mot en färdig produkt eller tjänst.
"När något känns lockande och du får lite puls är man något bra på spåren"
– TEMA: Avel i liten skala
– Reportage: Hästak och André Brandt
– Takt och rytm för unghästen
– Harmoni med halsring
– Piruettens ABC
– En bra start på livet
...och mycket, mycket mer!