Veterinär & Hästvård
Publicerad: 2016-08-24
Arkivfoto och illustration: Adobe Stock
Så förebygger du ryggproblem hos hästen
Tidigare i augusti hölls en internationell konferens om veterinär rehabilitering och fysioterapi vid SLU i Uppsala. Hästens rygg var ett av huvudämnena för hästdelen av mötet, som hade ”rörelse” som övergripande tema.
Text: Cecilia Lönnell
Har din häst visat tendens till ryggproblem, kanske har den redan behandlats för det? En av världens ledande sporthästveterinärer och experter på hästryggar föreläste på kongressen, nämligen Jean-Marie Denoix från Frankrike.
Han hade följande råd:
- Skritta en lång stund när du har suttit upp, som uppvärmning/framridning vid varje ridpass. Uppvärmning i skritt är mycket viktigt för hästar med känslig rygg, det är dessutom nyttigt för alla individer.
- Har du tillgång till skrittmaskin kan hästen först gå där och sedan skrittas fram med ryttare.
- Börja arbetet med att galoppera om du har en häst med ryggproblem, och minimera travarbetet. Trav, särskilt under nedsittning, ger mer belastning på hästens rygg.
- Undvik nedsittning på den känsliga hästen, försök att vara ”lätt i gumpen”.
- Reflektera över din egen vikt. Är du normal- eller lite överviktig? En tung ryttare är ingen hjälp för en ryggkänslig häst.
Jean-Marie Denoix har jobbat mycket med franska landslagsryttare och deras hästar, och forskar bland annat om hästryggar. Han påpekade att många hästar, precis som människor, har förändringar i ryggen utan att ha besvär av dem. Men med ett ryttarbyte och ändrad träning kan en tidigare symtomfri häst plötsligt få besvär.
– Att se över hästens träning och matchning är mycket viktigt för en ryggpatient. En rygghäst ska samtidigt inte förväntas vila sig frisk, framhåller han.
Jean-Marie Denoix på Ultuna. FOTO: Anna Bergh
Nästan alltid träningsrelaterat
Fransmannen fick medhåll av hästfysioterapeuten Jo Paul från Storbritannien – som liksom han både föreläste för och hade praktiska övningar med deltagande fysioterapeuter, hästveterinärer och andra intresserade.
– Skador är, med undantag för rena olyckor, resultatet av en gradvis process. Som blir svårare och svårare att bryta ju längre den får pågå, påpekar hon.
Skadeprocessen orsakas av felaktig eller överdriven belastning av kroppen, den är alltså tränings- eller arbetsrelaterad. Jo framhöll vikten av att lyssna på hästens signaler och att agera tidigt om den visar olika känningar.
– Gränsen mellan vad som är förebyggande av skador och vad som är rehabilitering är flytande, säger hon.
I ett första skede kanske ryggproblemet märks genom spänning och motstånd i ridningen. Om man ignorerar detta märks det i nästa steg genom sådant som att hästen inte vill gå åt ena hållet.
– Till slut fungerar inte ridningen alls och hästen visar beteendestörningar, fortsätter Jo Paul.
Samband mellan smärta och beteendeproblem
Hon har bland annat arbetat med den brittiska hästskyddsorganisationen World Horse Welfare, där man i team utvärderar omhändertagna hästar. Nästan samtliga av hästarna med beteendestörningar som Jo Paul har varit med om att undersöka, varav vissa har räknats som direkt farliga, har visat sig känna av någon form av fysiska problem.
– Utmaningen är att hitta felet, säger hon.
Både Jo och Jean-Marie Denoix framhöll under konferensen vikten av att få en veterinär diagnos och behandling av hästens rygg, innan man går vidare.
– Jag kan känna på en häst med ryggkänningar. Men sedan ber jag ägaren att vända sig till en klinik, så att hästen först får veterinärbehandling och blir smärtfri, säger Jo och fortsätter:
– Det är ingen idé att försöka rehabilitera en häst som har ont.
Jean-Marie Denoix konstaterar samtidigt att det finns en djungel av behandlingar som erbjuds rygghästar, men att de flesta är mycket dåligt utvärderade.
Rekommenderar kavaletti
När ryggpatienten har fått diagnos och behandling behöver den rehabiliteras. Veterinär Jean-Marie Denoix råd kring detta togs upp i början av artikeln. Hästfysioterapeut Jo Paul arbetar gärna konvalescenten över bommar och kavaletti. Först vid hand och sedan med ryttare.
Vilka övningar hon använder beror på hästens grundproblem, så dessa går inte att sammanfatta generellt. Men hon framhåller att den typen av arbete också är ett bra test för hästar i tävlingsträning.
– Jag ser ibland hästar som går S:t Georges-dressyr men som inte klarar vissa kavalettiövningar, berättar hon.
I rehabiliteringen tar Jo Paul gärna hjälp av hästägarens tränare, för att göra nödvändiga justeringar i ridningen. Och som många andra rekommenderar hon övningar med ”morotsstretchning”. Detta finns bland annat beskrivet i kollegan Gillian Higgins böcker. Där har Jo två tips:
- Lägg moroten i en mugg, så att hästen söker muggen snarare än direkt snappar åt sig morotsbiten.
- Tar hästen ett steg åt sidan eller framåt avslöjar det en fysisk begränsning hos den. ”Backa bandet” i övningen och begär mindre, tills hästen till exempel kan böja halsen utan att ta det extra steget.
Liknande webbartiklar
- Varmblodiga ridhästar drabbas oftare av ryggbesvär: "Rids ofta för enformigt"
- Soraya gick från dödsdom till GP-debut
- Casiopeia dömdes ut – men kom tillbaka till tävlingsbanan
- Efter tvisten vid köpet: Spartakus och Kim vinner på tävlingsbanorna
- Skadade hästar säljs som friska: ”Jag kände att det var lite skumt”
- Forskning: Betalar du för sockerpillseffekt?
- Ryttaren viktig när hästen fått ryggproblem
- Akuta sårskador på häst – så här förebygger och förbereder du dig
- Fyra föl döda – hade salmonella
- Hopphästens hårlösa fläck var en ovanlig hudsjukdom
relaterade artiklar

Halt – hälsa – sitt av ofrivilligt
Det här ekipaget verkar ganska samspelta fram till den inledande halten och hälsningen. När det sen är dags att svänga då går de skilda vägar.

Valde bort besiktning – hästen hade artros
Säljaren intygade att hästen var utan skadehistorik men efter köpet visade den sig ha atros. Köparen kan ändå ha rätt att få pengar tillbaka.
Advokat Eva Johansson: En uppförsbacke i rätten men du kan få rätt

Delta i en enkät om hästhållning
Nu har du som rider, äger häst eller driver stall möjlighet att bidra med dina erfarenheter till stiftelsen Race For The Baltics arbete för en bättre miljö.

Hoppa för att hjälpa cancerdrabbade barn
Förra året hoppade fler än 7000 käpphästryttare för ett gott syfte. I år finns det möjlighet att delta i tävlingen till förmån för Barncancerfonden.

Ännu en region utan veterinär beredskap
Ännu en region blir av med veterinär beredskap på kvällar och helger. I Härjedalen finns det ingen beredskap under sommaren.

Debutanterna red hem lag-guldet
Traditionsenligt reds finalen i ponnyallsvenskan på Strömsholm. Det blev en spännande final i solens sken med västsvensk seger.

Tävlingsframgångar inte längre viktigast
Janika Sprunger sadlade av från att tävla i den absoluta toppen. Hon vill tillbaka men bara om det passar in med livet i övrigt.

Dra häst i släp med mindre klimatpåverkan?
Hästägare drar ofta tungt i många mil varje år. Skulle vi kunna göra det mer miljövänligt, med tanke på utsläpp och bilval?
Är en begagnad bil bättre eller sämre när det kommer till miljöpåverkan?
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Lär dig mer om kissing spines
Kissing spines är en vanlig diagnos vid ryggbesvär som inte alltid innebär ett problem, men det är viktigt att identifiera hästar som får symptom.

Välplanerad mindre hästgård med pool
Här går hästarna i hage precis utanför fönstret och ridning sker på den egna ridbanan eller på milslånga ridvägar. Låter det som en dröm?

De rider Vänern runt på 18 dagar
Staffan Gising och ett tjugotal andra ryttare vill ha "hästsemester" hemma i Sverige. Starten går i Mariestad på nationaldagen.

Trippla guldmedaljörer på Strömsholm
På nationaldagen har tre nya svenska mästare utsetts. Först ut var juniorerna där Laura Laustsen knep guldmedaljen med Fairy Tale.

Skärpta krav för utlandsresor med häst
Ska du resa utomlands med din häst? Då måste anläggningen som hästen reser ifrån vara registrerad, annars kan ni fastna vid landsgränsen.
"Vi är angelägna om att nå ut med information till hästägare"

Anna Hassö stormtrivs i Portugal
Måste man förfrysa tårna varje vinter för resten av livet? Det frågade sig Anna Hassö och kom fram till att svaret var nej.

”Finns inga dumma hästar – bara förvirrade”
Hur kommunicerar vi med hästen på ett evidensbaserat sätt? Etolog och docent Elke Hartmann delar med sig av perspektiv på inlärning och om motivation.

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

Rolig övning för tajta svängar
När ett hinder kommer snabbt ur sväng gäller det att hästen driver på båda bakbenen och att den är formad runt innerskänkeln.

Kent byggde hästar av gamla utemöbler
När barnen ville ha trähästar att leka med ställde pappa Kent Westman upp. Här berättar han hur han gav utemöblerna nytt liv.

Henrik von Eckermann fortsatt nummer ett
När FEI:s senaste rankinglista publiceras så är det fortfarande världsmästaren Henrik von Eckermann som ligger i topp.

Svenska mästare i fälttävlan korades
Under helgen har SM i fälttävlan för Young rider och juniorer pågått. Mästerskapet avgjordes på måndagen och medaljer har delats ut.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!