Veterinär & Hästvård
Publicerad: 2016-08-24
Arkivfoto och illustration: Adobe Stock
Så förebygger du ryggproblem hos hästen
Tidigare i augusti hölls en internationell konferens om veterinär rehabilitering och fysioterapi vid SLU i Uppsala. Hästens rygg var ett av huvudämnena för hästdelen av mötet, som hade ”rörelse” som övergripande tema.
Text: Cecilia Lönnell
Har din häst visat tendens till ryggproblem, kanske har den redan behandlats för det? En av världens ledande sporthästveterinärer och experter på hästryggar föreläste på kongressen, nämligen Jean-Marie Denoix från Frankrike.
Han hade följande råd:
- Skritta en lång stund när du har suttit upp, som uppvärmning/framridning vid varje ridpass. Uppvärmning i skritt är mycket viktigt för hästar med känslig rygg, det är dessutom nyttigt för alla individer.
- Har du tillgång till skrittmaskin kan hästen först gå där och sedan skrittas fram med ryttare.
- Börja arbetet med att galoppera om du har en häst med ryggproblem, och minimera travarbetet. Trav, särskilt under nedsittning, ger mer belastning på hästens rygg.
- Undvik nedsittning på den känsliga hästen, försök att vara ”lätt i gumpen”.
- Reflektera över din egen vikt. Är du normal- eller lite överviktig? En tung ryttare är ingen hjälp för en ryggkänslig häst.
Jean-Marie Denoix har jobbat mycket med franska landslagsryttare och deras hästar, och forskar bland annat om hästryggar. Han påpekade att många hästar, precis som människor, har förändringar i ryggen utan att ha besvär av dem. Men med ett ryttarbyte och ändrad träning kan en tidigare symtomfri häst plötsligt få besvär.
– Att se över hästens träning och matchning är mycket viktigt för en ryggpatient. En rygghäst ska samtidigt inte förväntas vila sig frisk, framhåller han.
Jean-Marie Denoix på Ultuna. FOTO: Anna Bergh
Nästan alltid träningsrelaterat
Fransmannen fick medhåll av hästfysioterapeuten Jo Paul från Storbritannien – som liksom han både föreläste för och hade praktiska övningar med deltagande fysioterapeuter, hästveterinärer och andra intresserade.
– Skador är, med undantag för rena olyckor, resultatet av en gradvis process. Som blir svårare och svårare att bryta ju längre den får pågå, påpekar hon.
Skadeprocessen orsakas av felaktig eller överdriven belastning av kroppen, den är alltså tränings- eller arbetsrelaterad. Jo framhöll vikten av att lyssna på hästens signaler och att agera tidigt om den visar olika känningar.
– Gränsen mellan vad som är förebyggande av skador och vad som är rehabilitering är flytande, säger hon.
I ett första skede kanske ryggproblemet märks genom spänning och motstånd i ridningen. Om man ignorerar detta märks det i nästa steg genom sådant som att hästen inte vill gå åt ena hållet.
– Till slut fungerar inte ridningen alls och hästen visar beteendestörningar, fortsätter Jo Paul.
Samband mellan smärta och beteendeproblem
Hon har bland annat arbetat med den brittiska hästskyddsorganisationen World Horse Welfare, där man i team utvärderar omhändertagna hästar. Nästan samtliga av hästarna med beteendestörningar som Jo Paul har varit med om att undersöka, varav vissa har räknats som direkt farliga, har visat sig känna av någon form av fysiska problem.
– Utmaningen är att hitta felet, säger hon.
Både Jo och Jean-Marie Denoix framhöll under konferensen vikten av att få en veterinär diagnos och behandling av hästens rygg, innan man går vidare.
– Jag kan känna på en häst med ryggkänningar. Men sedan ber jag ägaren att vända sig till en klinik, så att hästen först får veterinärbehandling och blir smärtfri, säger Jo och fortsätter:
– Det är ingen idé att försöka rehabilitera en häst som har ont.
Jean-Marie Denoix konstaterar samtidigt att det finns en djungel av behandlingar som erbjuds rygghästar, men att de flesta är mycket dåligt utvärderade.
Rekommenderar kavaletti
När ryggpatienten har fått diagnos och behandling behöver den rehabiliteras. Veterinär Jean-Marie Denoix råd kring detta togs upp i början av artikeln. Hästfysioterapeut Jo Paul arbetar gärna konvalescenten över bommar och kavaletti. Först vid hand och sedan med ryttare.
Vilka övningar hon använder beror på hästens grundproblem, så dessa går inte att sammanfatta generellt. Men hon framhåller att den typen av arbete också är ett bra test för hästar i tävlingsträning.
– Jag ser ibland hästar som går S:t Georges-dressyr men som inte klarar vissa kavalettiövningar, berättar hon.
I rehabiliteringen tar Jo Paul gärna hjälp av hästägarens tränare, för att göra nödvändiga justeringar i ridningen. Och som många andra rekommenderar hon övningar med ”morotsstretchning”. Detta finns bland annat beskrivet i kollegan Gillian Higgins böcker. Där har Jo två tips:
- Lägg moroten i en mugg, så att hästen söker muggen snarare än direkt snappar åt sig morotsbiten.
- Tar hästen ett steg åt sidan eller framåt avslöjar det en fysisk begränsning hos den. ”Backa bandet” i övningen och begär mindre, tills hästen till exempel kan böja halsen utan att ta det extra steget.
Liknande webbartiklar
- Varmblodiga ridhästar drabbas oftare av ryggbesvär: "Rids ofta för enformigt"
- Soraya gick från dödsdom till GP-debut
- Casiopeia dömdes ut – men kom tillbaka till tävlingsbanan
- Efter tvisten vid köpet: Spartakus och Kim vinner på tävlingsbanorna
- Skadade hästar säljs som friska: ”Jag kände att det var lite skumt”
- Forskning: Betalar du för sockerpillseffekt?
- Ryttaren viktig när hästen fått ryggproblem
- Akuta sårskador på häst – så här förebygger och förbereder du dig
- Fyra föl döda – hade salmonella
- Hopphästens hårlösa fläck var en ovanlig hudsjukdom
relaterade artiklar

Hoppa bana med Henrik Ankarcrona
I andra delen av clinicen för Henrik Ankarcrona fick ryttarna rida över bommar samt hoppa en bana. Fokus låg på att bibehålla en volym i galoppen.
"Det viktiga är vilka förutsättningar ryttaren gett hästen på vägen mot hindret"

Topplaceringar och fall
Lördagen har bjudit på toppar i dressyr och hoppning under lördagen medan två svenska ryttare fallit i fälttävlan.

Glädje, ödmjukhet och mod
Det blev en hel helg med häst, kunskap och inspiration för ryttarna i ATG Talang Paradressyr när de hade sin första uppsuttna träff på Strömsholm.

Färgstarka ryttaren lämnar hoppsporten
Dani G. Waldman har väckt känslor med sin spektakulära frisyr fylld av färgglada och vackra fjädrar. Nu lämnar hon hoppsporten.

Sensationell internationell svensk WE-seger
Det blev en sensationell svensk seger i helgens internationella working equitation-tävling i Hamburggenom Ida Maria Johansson på Hoxi.

Hästfesten tillbaka på Strömsholm
Äntligen är sommarens stora nationaldagstävlingar på Strömsholm tillbaka! Årets evenemang är fullspäckat med sport och festligheter.
SM i dressyr, final i ponnyallsvenskan och internationell fälttävlan

Uppvärmningstips med Henrik Ankarcrona
När Henrik Ankarcrona besökte det stora ridhuset i Halmstad förmedlade han sin filosofi och den viktiga grundridningen.
"Tänk på att ge enkla signaler till hästarna, gör det inte så komplicerat"

Grand Prix-seger för Therese Nilshagen
Therese Nilshagen visar begynnande VM-form tillsammans med Dante Weltino. Ekipaget vann på fredagen femstjärnig GP i Tyskland.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Varför upplever din häst stress?
Stress kan ha olika orsaker. Har hästen ont, trivs den inte i sin miljö eller är det en brist i kommunikationen mellan hästen och dess ägare?
"Ser man tecken på stress gäller det att först ta reda på varför"

Kyra Kyrklund – i hästarnas tjänst
Toppryttare, mentor och tränare. Kyra Kyrklunds gärning inom ridsporten är mångfacetterad men målet enhetligt – sprida kunskap till ryttare på alla nivåer.
"Jag ser det som min uppgift att sprida så mycket kunskap jag bara kan"

Två turturduvor i stallgången
När man har sin käreste i boxen mittemot och den är på tillräckligt nära avstånd gäller det att passa på. Då blir det pussar i massor!

Internationell tävlingsarrangör stoppas
Hubside Jumping har arrangerat många tävlingar de senaste åren – även i helgen pågår ett meeting. FEI har nu tagit bort kommande tävlingar.

Forskaren om nya kvarkavaccinet
Efter flera år av forskning finns nu ett vaccin mot kvarka på marknaden. Bengt Guss, en av forskarna bakom, menar att dess effekt är god.
Uppmanar till att fortsatt hålla smittskyddsåtgärder i P4 Uppland

Tilldelades projektstöd trots brister
Trots indraget tillstånd har djurgården i Enköpings kommun fortsatt fortsatt med ridverksamhet. Länsstyrelsen stoppar och straffar verksamheten.

Här är svenskarna som rider på stadion
Det står klart vilka 13 svenska ryttare publiken får se under Global Champions Tour i Stockholm. Henrik Ankarcrona har meddelat sina namn.
Nio femstjärniga ryttare och fyra U25-ryttare möter världseliten

Vet du vad ditt grovfoder innehåller?
Grovfoder är den största och viktigaste delen av hästens foderstat. Grovfoder ger inte bara mättnadskänsla och tillgodoser hästens tuggbehov.
Kraftfoder har alltid innehållsdeklaration – varför inte grovfoder?

Arrangerar dressyrtävling med rocktema
När Dals Eds ridklubb planerade för en lokal tävling ville de gärna ha ett namn. Valet föll på Sweden Rock dressyr och rocktemat blir genomgående.
"Utveckling och att hitta på nya saker en väldigt stor drivkraft"

Nicola Wilson fick hälsa på hästarna
Den brittiska fälttävlansryttaren Nicola Wilson har flyttats till ett annat sjukhus för vidare vård. På vägen dit fick hon säga hej till hästarna.

FFV:s gamla sanningar och nya frågetecken
Något som väckt forskarnas intresse på senare år är så kallad fri fekal vätska. Orsaken bakom är fortfarande okänd, trots flera nya studier.

OS-häst på ett bananskal
Han blev till tack vare en lycklig slump, var utdömd som treåring och var OS-trea i fälttävlan nio år senare. Läs den fantastiska historien om Jan Jönssons Sarajevo.
"På somrarna satte vi hästarna på tåget och åkte söderut"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Från idé till drömstall
– Porträtt: Lina Dolk
– Hitta dragspelskänslan
– Nå målet med vinnande vanor
– Muskelsjukdomar hos häst
– Konditionsträna i naturen
...och mycket, mycket mer!