Nyheter
Publicerad: 2019-02-24
Arkivfoto: Adobe Stock
Tävlingshästen isolerad på klinik i Norge
Söndag morgon berättade Hippson att en häst insjuknat på tävlingen i Lilleström. Nu står det klart att den är fortsatt isolerad, med stark misstanke om EVH-virus.
Uppdatering 2019-02-25: I den första versionen av denna artikel stod det att EHV-virus inte är en anmälningpliktig sjukdom i Norge. Denna information kom från den norska arrangören, men vi har fått kontakt med hästägare i det aktuella grannlandet som säger att detta inte stämmer. Veterinär måste inom en vecka meddela att man påträffat häst med en misstänkt smitta.
I ett pressmeddelande skriver arrangören att hästen insjuknade under fredag kväll och fördes till hästkliniken. Väl där isolerades den och den står nu under övervakning.
Hästen är från Norge och deltog i de internationella klasserna. Precis som Hippson rapporterat bekräftar arrangören återigen att hästen kom in med neurologiska symptom, samt milda andningssvårigheter.
Provsvar väntas i veckan
Provtagning är gjord och man förväntar sig provsvar i mitten på nästa vecka.
– Just nu handlar det uteslutande om en misstanke och vi har tagit till förebyggande åtgärder. Vi har gjort allt för att situationen ska lösa sig på bästa möjliga sätt och kommer med mer information så snart provsvaren har kommit, säger pressansvarig för tävlingen.
Norska Trav365 har varit i kontakt med hästkliniken, där är man inte lika säkra på att det inte kommer tillbaka ett positivt provsvar.
– Vi har en häst isolerad här och det finns en stark misstanke om abortvirus, säger en av klinikens veterinärer till sajten.
Tidigare på Hippson.se:
Lilleström: Häst förd från tävlingen med EHV-symtom
Biträdande statsveterinären om EHV-1: "Det är ingen epidemi utan ett utbrott"
Liknande webbartiklar
- Lilleström: Häst förd från tävlingen med EHV-symtom
- Kritik mot smittinformationen i Norge: "Många hann åka hem"
- Tre hästar döda efter EHV-1 utbrott i Danmark
- Efter katastrofen – så gick det för Skånsta: "Höll minnesstund för hästarna"
- Två andraplatser för svenska dressyrryttare
- My Lagerberg om sjukdomen och hästlivet: ”Hästarna har varit min drivkraft”
- Emilia Bergåkra kvalad till SM i FEI-debuten: ”Red för min syster”
- Hästarna hjälpte Stina ur depressionen efter sjukdomen: ”Får magi i kroppen när jag rider”
- Ryktesspridning när Erika Jäderbergs häst blev sjuk: ”Tråkigt att behöva bemöta sådant”
- En fjärde häst från Skånsta ryttare har avlidit till följd av EHV-1

Vad vet vi om hästens ursprung och gener?
Gabriella Lindgren, universitetslektor på SLU, har lagt sin själ i att kartlägga hästens arvsmassa. Det har lett till flera spännande upptäckter.
Man upptäckte att tamhästen inte alls kommer ifrån Botai i Kazakstan

De första stapplande stegen i livet
En uppfödare i England delar med sig av ett bedårande klipp på Twitter. Det är ett föl som tar de där första stegen på vingliga ben.

"Måste vi lära oss rida i ett lägre tempo"
Har du en häst som brukar ha lite bråttom? Att lära hästen bromsa korrekt är första steget mot samling. Christina Drangel förklarar mer.
Bromsa handlar inte om att göra halt utan att sakta ner tempo

Erbjuder ridskola trots förbud
Akka ridcenter i Skåne får inte lov att bedriva hästverksamhet efter dom i högsta förvaltningsdomstolen. Trots det erbjuds ridlektioner.
Länsstyrelsen till Skånskan: "Vi kommer inte se mellan fingrarna"

Se när TV4:s reporter provar på ridning
Nyhetsmorgons Marcus Noterius har varit ute på ännu ett äventyr. I veckan besökte han Ås ridskola där han satt upp i sadeln.
Se klippen: "Det känns inte så stadigt men jag har en lugn och bra häst"

Dressyrardennern Torsten har dött
Den populära och talangfulla ardennern Torsten har somnat in efter en tids sjukdom. Det skriver ryttaren Linda Nilsson på Facebook.

Topphästen Parzival har somnat in
En av världens mest framgångsrika dressyrhästar har galopperat vidare. Adelinde Cornelissens stjärna Parzival somnade in den 2 februari.

"Jag kände att Cosmo hade tävlat mycket"
Efter vinterträningen är Jens Fredricson redo för 2023. Här berättar han om målen för året med "Cosmo" och de andra hästarna.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

"Det viktigaste är viljan att lyckas"
Jens Fredricson är stallmästare och sportansvarig på Ridskolan Strömsholm och Flyinge och han brinner för utbildning. Både av ryttare och hästar.
Högkvalitativ ridkonst – en grund för ett yrke inom hästnäringen.

Klåda och utslag – inte bara sommarplåga
Sophie Fredrikssons häst plågas av eksem året om. Han har konstaterad allergi men trots foderbyte så fortsätter eksemen att komma.

Miljöträna din häst till avspändhet
Nervvrak som skenar på prisutdelningen eller som far omkring på besiktningar. Föreställningen om rädda dressyrhästar är utbredd, men måste det vara så?
»Hästens instinkt är att fly, det jag gör är att lära in nytt beteende.«

Valde bort besiktning – hästen hade artros
Säljaren intygade att hästen var utan skadehistorik men efter köpet visade den sig ha atros. Köparen kan ändå ha rätt att få pengar tillbaka.
Advokat Eva Johansson: En uppförsbacke i rätten men du kan få rätt

Ingen hästfest utan en stor mässa
Inget Gothenburg Horse Show utan mässan Eurohorse. Efter två års pandeminuppehåll är såväl tävlingar som mässa och publik tillbaka.

I huvudet på en lektionshäst
Stenungsunds RK firar 50 år och det firades med Ryttargala. Ett populärt inslag var US film med lektionshästarna ute i hagen.

Lagar täcke med Gorilla lagningstejp
Hippsons Cajsa Ekström Arman tröttnade på att sy ihop små hål i hästens täcke och testade att laga med en vanlig lagningstejp.
Blev förvånad över resultatet! Missa inte filmen på hur hon gjorde

Dags för valp? Missa inte uppfödarens tips
Susanne Fagrell är en erfaren uppfödare av dansk-svensk gårdshund. En vanlig ras man ofta ser i stallar. Här ger hon viktiga tips inför hundköpet.

Inomhusfälttävlan + hoppning = Bordeaux
Tävlingarna i franska Bordeaux bjuder på hoppning av flera slag. För många av hoppryttarna är jakten på världscuppoäng inne i ett intensivt skede.

Ny karens- och förbudslista 1 mars
Det blir en del förändringar i karens- och förbudslistan för tävling den 1 mars. SvRF förtydligar de viktigaste ändringarna och länkar till hela listan.

Samanthas sanndröm om Australien
Samantha Harudd vill se världen och hålla på med hästar. Det kan hon med jobbet som kombinerar hästar, Australien och turism.

Kolik hos häst – det du behöver veta
Kolik kan drabba alla hästar året om, men man ser en viss ökning under hösten när man stallar in hästarna mer och det ibland blir täta foderbyten.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!