Foto: Adobe Stock
Det tillfälliga nationella tävlingsstoppet hävs från och med den 12 april. Därmed tillåts tävlingar för yrkesverksamma i Sverige igen.
Beslutet fattades av Svenska ridsportförbundets styrelse på onsdagen, vilket meddelas på förbundets hemsida. Tävlingsstoppet har varit en försiktighetsåtgärd med anledning av EHV1-smittan i Europa och med hästar på väg hem från den virusdrabbade tävlingsplatsen i spanska Valencia.
SvRF meddelar att man haft dialog med samtliga berörda hästägare och ryttare som har god förståelse för situationen och hur den ska hanteras. Alla hästar som kommit hem hittills har isolerats och inga nya EHV-1 fall har konstaterats med anledning av deras hemkomst. SVA, Sveriges Veterinärmedicinska anstalt, gör bedömningen att smittläget i Sverige är i nivå med tidigare år och att hästverksamhet i Sverige kan fortgå.
Måste följa restriktionerna
Från och med den 12 april hävs även det internationella tävlingsstoppet i Europa, vilket FEI meddelade på tisdagen. Ett temporärt regelverk har tagits fram gällande hur de internationella arrangörerna och ryttarna ska agera. När det gäller arrangörer och aktiva i Sverige kommer rekommendationer kring smittskydd både på tävlingsplatsen och i hemmastallet att sammanställas och kommuniceras innan tävlingarna kan starta vecka 15.
– Vi kommer att titta på det tillfälliga regelverket från FEI, hur det är utformat och vilka anvisningar vi kan ge till våra arrangörer och ryttare, säger ordförande i SvRF Ulf Brömster på förbundets hemsida.
För att tävlingarna ska kunna fortgå från och med den 12 april krävs det att restriktioner och rekommendationer följs noggrant.
– Om vi ser att läget förändras kan ett nytt tävlingsstopp komma att införas, säger Ulf Brömster.
Endast yrkesverksamma får tävla
Ridsportens tävlingar är tills vidare öppna för yrkesverksamma enligt myndigheternas rekommendationer under coronapandemin. Tidigare undantag för ryttare födda 2005 och senare gäller, efter myndighetsbeslut, inte längre. SvRF hoppas att tävlingar för alla aktiva ska kunna komma i gång och tävlingsstoppet kommer att hävas så snart förbundet får besked från myndigheterna att det är möjligt.
Svenska nationella tävlingar kommer inte att vara öppna för ryttare från andra nationer där den nationella tävlingsverksamheten är stängd.
Källa: Svenska ridsportförbundet
Tidigare på Hippson.se:
Återgång till internationell tävling med restriktioner
Hippolog eller unghästutbildare? Ute efter ett nytt, annorlunda jobb? Då kanske jobbet som kavaljerskusk i H.M. Konungens hovstall kan vara något.
Läs om vikariatet som sträcker sig till och med juli 2022 på Hippson Market
En rytmisk galopp gör hoppningen lättare för både häst och ryttare. Det menar Stephanie Holmén som visar en övning som skapar rätt galopp.
"Går ut på att välja avsprångspunkten på ett sätt som skapar jämna språng"
Målmedveten. Fokuserad. Högpresterande. Med ”Lussan” som mentor har ryttaren Filippa Norrman satt de tre förmågorna i ett nytt, värdefullt perspektiv.
Den amerikanske ryttaren Andrew Kocher red, både på tävling och träning, med sporrar som gav hästen elstötar. FEI stänger av ryttaren i tio år.
Får inte ens vistas på tävlingar som åskådare
Arkiv: Hoppryttare avstängd – FEI utreder misstankar om elsporrar
Arkiv: Ryttare utreds för att ha använt elsporrar på tävling
En läsare undrar hur man kommer tillrätta med problemet att hästen tuggar på allt. Det omfattar även hagkompisens täcke som ofta går sönder.
Läs etolog Elke Hartmaans råd och tips med hästvälfärden i fokus
I flera år har Svenska islandshästförbundet velat bli en del av Riksidrottsförbundet och nu kan detta bli verklighet.
Efter flera år med avslag – nu föreslår Riksidrottsförbundet SIF som medlemmar
Ingrid Klimke imponerade när hon år 2019 lyckades kvalificera sig till OS i Tokyo i både dressyr och fälttävlan. Nu krossas den dubbla OS-drömmen.
Lunds civila ryttarförening är på god väg mot en ny ridanläggning. En bygglovsansökan är inlämnad och klubben hoppas på flytt under våren 2023.
Utrymme för personal och större hagar till hästarna: "Hästvälfärd blir verklighet"
Den holländska OS-ryttaren Harrie Smolders och två kompanjoner håller en digital hästauktion med start fredagen den 24 april.
Det har debatterats och argumenterats kring reglerna om vilka som får tävla och vilka som får rida i elitallsvenskans lag. SvRF svarar i ett öppet brev.
"Vi har full förståelse att det finns frågetecken runt och olika åsikter om tävlande"
Den nya anläggningen står klar. Henrik von Eckermann har flyttat in tillsammans med sambon Janika Sprunger, deras lilla son Noah, hästar och personal.
Att hästar leker i hagen har vi sett förut, men dessa två har ändå något unikt. I detta härliga klipp tajmar de båda hästarna verkligen bocksprången perfekt.
Tävlingskonceptet med syfte att ge unga talanger förutsättningar att utvecklas mot den internationella toppsporten fyller nu ett helt decennium.
När en oönskad zebra föds på en djurpark i Tyskland slutar det med att hon flyttar in på en gård i England och får ett gäng med nya åsnekompisar.
FEI stänger av den brasilianske ryttaren Leandro Aparecido Da Silva i tre år. Detta efter de filmklipp som spreds 2020 där han "straffrider" en ponny.
Ska även betala 7 000 schweizerfranc i böter och omkostnader
I de flesta stall möts man av en välkomnande stallhund med svajande svans. Stallet kan dock vara en farlig plats för hunden och olyckor inträffar snabbt.
Veterinär Jessica Dornerus: "En vanlig skada hos stallhunden är sparkskador"
Annelie Eriksson har en varierande vardag. Bland annat har det hänt att hon åkt och hämtat hästar i pågående tvister som berör reklamation eller återköp.
Läs senaste blogginlägget om en annorlunda händelse i Annelie Erikssons liv
Hästinnovationer stöttar entreprenörer att utveckla sina idéer. Här delar de med sig av tips som hjälpt dem på resan mot en färdig produkt eller tjänst.
"När något känns lockande och du får lite puls är man något bra på spåren"
I Bjärnum finns en nybyggd hästgård med tio boxar, bostadshus, lägenhet samt egen ridbana. En gård med vacker och modern arkitektur.
Efter 15 års tjänst hos Beridna Högvakten. Där höjdpunkten nog får sägas vara att gå först i kortegen vid kronprinsessans bröllop pensioneras Regent.
– TEMA: Avel i liten skala
– Reportage: Hästak och André Brandt
– Takt och rytm för unghästen
– Harmoni med halsring
– Piruettens ABC
– En bra start på livet
...och mycket, mycket mer!