Hoppning
Publicerad: 2021-12-01
Tips från A-tränaren Lotta Björe: "Försök göra allt med hög kvalitet"
Hoppa gärna på böjt spår, rid över låga hinder och med "osynliga händer". Lotta Björe höll clinic under Sweden International Horse Show och delade med sig av råd till både nybörjare och mer rutinerade ekipage. Hon svarade också på frågor från publiken.
Text: Frida Bank
Foto: Ida Röök
Under Sweden International Horse Show höll Lotta Björe en clinic på Mässarenan tillsammans med tre ryttare. Den yngsta, Liv Ekstrand, är nio år och red ponnyn Bellezza Nera som är 20 år. 16-åriga Saga Gunnarsson red ungponnyn Simberg Smokey som är fem år. Elitryttaren Py Jägerdén red sjuåriga valacken Jackyl.
– De här tre ekipagen visar att man kan öva på samma sak oavsett om man tränar häst eller ponny eller hur gammal ryttaren är. Det är den som står på backen som får anpassa sig och ändra sina ord så att även de yngsta förstår, säger Lotta.
Variera sitsen och träna balansen
Ekipagen fick börja med att trava över kavaletti på böjt spår, för att sedan hoppa över en upphöjd bom på volten.
– Jag gillar att börja med övningar på böjda spår, det är lättare att hitta en bra kommunikation mellan häst och ryttare. Det är också enklare att bromsa farten och hästen blir lösgjord. Ju tidigare man går ut på rakt spår, innan hästen tar mer vikt på bakbenen, desto mer får man ofta i handen.
– Det är viktigt att lära sig redan från start att rida så lite som möjligt med händerna.
Lotta uppmuntrade ryttarna att variera sitsen, och att ofta jobba med just sin sits och balans.
Sätt punkt och få en bärig häst
Om en häst blir lite för stark är det övergångar som gäller.
– Det är som att sätta punkt och sedan börja på en ny mening. Hästen blir då bärigare och förstår att den inte ska balansera sig i ryttarens hand.
Sedan får ekipagen galoppera över två kavaletti med 16 meters mellanrum på rakt spår. De räknar sprången mellan bommarna och varierar mellan fem och sex galoppsprång.
Efter det hoppar de en kort bana med kavaletti och två hinder på böjt spår.
– Det här är små övningar som vi jobbar jättemycket med, vi hoppar sällan stora hinder utan fokuserar på teknik. Det gör hästen avspänd och ökar kommunikationen. Vi jobbar mycket på att bygga styrka och ryttarens position. Det gäller att inte ha för bråttom själv, allt man gör ska man försöka göra med hög kvalitet.
Öva på långa banslingor
Lotta tipsar om att sällan hoppa höga hinder i vardagsträningen. Träna över låga höjder istället, och fokusera på teknik och kommunikation. Öva också på att hoppa studs, som gör hästen stark och uthållig, och på att rida långa banslingor.
– Ryttaren behöver öva på att hålla fokus under lång tid. Hästarna blir uthålliga. Att hoppa en bana på 45 sekunder är ganska enkelt, men att hoppa en som är 90 sekunder är mer än dubbelt så svårt.
Frågor från publiken
Vad är en brytpunkt?
– Om man ska vinna en klass är det bra om man rider "fågelvägen", men när man tränar hemma i vardagen är det viktigt med bra vägar. När jag siktar hindrets mittpunkt, det är brytpunkten i svängen. Brytpunkten bromsar upp och hästen tar naturligt mer vikt på bakbenen.
Hur ska man tänka när man väljer bett?
– Man vill ha ett så snällt bett som möjligt givetvis, sen beror det på hästens karaktär och ryttarens erfarenhet. Har man inte så mycket erfarenhet är det viktigt att man inte rider på för skarpa eller starka bett. En ryttare med mycket erfarenhet känner direkt om det är lämpligt att byta bett, men det behöver inte vara till ett skarpare. Det kan handla om att byta till ett bett som hästen inte biter sig fast i lika mycket, eller ett mjukare rakt bett där den tar mer kontakt. Ta hjälp av någon som är erfaren och kunnig.
När ska man använda sporrar?
– Målet ska vara att man aldrig behöver ta i när man rider. En häst kan känna en fluga mot huden och rycka till, lika känsliga hjälper ska den gå för. Men för att klara det krävs det att de är bra tränade. Sporrar kan behövas för att hålla ihop hästen eller flytta den i sidled. Py rider till exempel ofta sina hästar utan sporrar, men de är väldigt fint ridna och går för lätta hjälper. Saga som är erfaren och har en otroligt stilla skänkel kan ha sporrar för att få hästen mer känslig. Alla hästar behöver det inte. Det är olika och man ska även här ta hjälp av någon med mycket erfarenhet, det är inget man ska ge sig på själv.
Hur ökar jag framåtbjudningen hos min häst?
– Gör mycket tempoväxlingar. Sitt inte och nöt på samma sak, blandad ridning är bäst. Rid ut mycket i naturen.
Hur mycket bör en häst ridas, för att den till exempel ska orka hoppa en 1,50-bana?
– Det krävs mycket grundstyrka, det är ingen "quick fix" som man fixar på två månader utan det tar flera år att bygga en häst. Det hänger ihop med skaderisken. Är man för snabb och hästen inte är stark nog fallerar det. Det är svårt att ge ett generellt svar, för det är olika från häst till häst. En häst som är åt det hetare hållet är lite sämre att rida sju dagar i veckan, min uppfattning är att de blir hetare och hetare då. En tyngre häst måste däremot ha ännu bättre kondis, så det är en avvägning.
Hur ofta kan man hoppa?
– Det är olika. Tävlar man mycket får man vara försiktigt med att hoppa i veckorna. Man behöver göra en plan över hur månaden ska se ut. Ska du tävla en gång kommande månad, då kanske du kan träna en gång i veckan i tre veckor innan tävlingen. Men när du har tävlat, och tränat tre veckor, är det bra att ta en lugn vecka efteråt. Återigen, ta hjälp av någon med erfarenhet och gör en plan. Hästar har ett visst antal språng i kroppen och de ska vi inte slösa i onödan.
– Både häst och ryttare behöver få återhämtning och vila emellanåt. Det är precis som när du går i skolan, eleverna har lov med jämna mellanrum. För en del hästar är det inte bra att vila för länge, medan andra blir bättre om de får vila länge. Det gäller att hitta ett mönster som passar just din häst.
Vad menar du med "osynliga händer"?
– Jag är väldigt handfixerad som tränare och "osynliga händer" ger 10 av 10 möjliga. Tänk på att det här är en förhållning och en eftergift, säger Lotta och håller sina händer framför sig, som om hon satt till häst och höll i tyglarna. Hon spänner fingrarna, för att sedan låta dem slappna av.
– Men det ser tyvärr ofta ut så här, säger hon och drar både axlar och armbågar bakåt.
Om man vill börja rida, men aldrig gjort det tidigare, vad är viktigast att tänka på?
– Att våga ta steget, även om man är vuxen! Min svägerska är 61 år, hon började rida för sju år sedan. Hon frågade mig om det var för sent att börja, jag sa "nej, varför skulle det vara det?". Så hon började rida på ridskolan i stan och i dag är hon inne på sin andra häst, en 21-årig tidigare skolhäst. De har roligt varje dag. Så vänta inte, ta steget.
taggar
Liknande webbartiklar
- Många timmar ridsport på tv i sommar
- Lotta Björe om jobbet som expert i SVT: "Hästarna såg ut som myror"
- Björe om världscupsäsongen: "Tror att det måste vara rekord"
- Plats 30-24 – kändisar och doldisar
- Lotta Björe: ”Underskatta aldrig någon i en grupp på träningen”
- Stort intresse för livesändning från Strömsholm
- Lotta Björe tillbaka som hopplärare på Ridskolan Strömsholm
- Björe om teknikskydden: ”Ett spel för galleriet”
- Lotta Björe visade sitt system: ”Många hoppar för höga hinder på träning”
- Py satsar mot OS 2024 – men tar sig samtidigt tid att omskola travaren ”Totte”

Sophie Jahn vill riva den tysta muren
Sophie Jahn överlevde pappans terrorvälde på "hästgården". I dag föreläser hon om sin uppväxt för att ge mod, styrka och hopp.

Är det lätt att missa att synen försämrats?
Blindhet hos häst är lätt att upptäcka. Ändå är det relativt vanligt att hästägare missar det. Tina Holberg-Pihl, lektor i internmedicin, förklarar varför.
"Efter en operation kan ägarna ofta märka att hästen blir gladare"

Få koll på sommarhagens staket
Sommaren närmar sig och även det härliga sommarbetet och nu är en bra tid att se över staketen. Ta del av en praktiskt checklista och många tips.

Serier skapar fokus på ryttarens sits
När man hoppar serier kan man verkligen öva på sin sits över hinder. Ta del av en givande övning från tränaren Lena Berggren Wenderyd.
Övningen är styrketräning för hästen, så håll inte på för länge

Ponnysläpp? Då är sommaren nära!
Vi kan inte låta bli att dela Kristian von Krusenstiernas klipp från Ågesta ridskola. En härlig tradition som vittnar om att sommaren nästan är här.

Henrik Johnsson skriver bok om OS-guldet
Alla som följde det svenska lagets väg till OS-guld vet hur spännande det var. I höst kan du läsa en bok som utspelar sig under de kritiska timmarna.
"Jag vill placera den någonstans mellan thriller, historia och idrott"

Köparen har en skyldighet att vårda varan
Du säljer en häst och en tid senare hör köparen av sig och vill reklamera köpet. Vad gör du? Advokat Frida Treschow berättar vad lagen säger.
"Man kan inte hantera hästen hur som helst och sen häva köpet"

Elsa Berggren flyttar till Johanna Lassnack
I veckans poddavsnitt avslöjade duon att de inom snar framtid inte bara kommer vara poddkollegor utan även stallkamrater. Elsa flyttar söderut.
Byter Falun mot Skåne: "Jag längtar efter att ha nära till allt"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

"Kaninpuls" och framgångar i Windsor
Det krävs en hel del pappersarbete när man åker till länder utanför EU och man åker på "världens smalaste tåg" med en stor lastbil.
Lovisa Munter: "Till slut kom vi i alla fall till rätt parkering"

Jens och "Cosmo" GP-tvåa i Rom
Jens Fredricson och Markan Cosmopolit tog en prestigefull andraplats i Rolex Grand Prix i Piazza di Sienna, Rom, på söndagen.

Han tränade hästarna till serien om Ronja
Henrik Steiner har hjälpt skådespelare med ridningen och gjort "filmhästar" av quarterhästar. Här berättar han om den nya serien.

Så sätter du nollan på tävling
Du är väl förberedd, hästen känns fin men mot slutet av banan kommer ändå en rivning. Varför? Cornelia Rylén bjuder på tips och övningar för att slippa nedslag.
»Börja inte höja så fort det känns bra, hoppa lätta grejer tills du spyr på det.«

Shetlandsponny livar upp med "kli-dansen"
Har ni sett en dansande shetlandsponny någon gång? 23-årige Atlas har hittat den perfekta pinnen att klia sig på i hagen.
Se flera klipp: "Brötig och envis med norra Europas mjukaste mule"

Gästblogg: "På grund av våra mammor"
En satsning inom ridsporten kräver en hel del från ryttaren och dess närstående. Emilia Slättås Karlsson vill hylla föräldrarna i sin krönika.

Fem tips för säsongens meetings
Att åka på träning-, eller tävlingshelg kräver en hel del planering. Här är en praktiskt lista som hjälper till att skapa ordning och reda i förberedelserna.
Är det en ny eller lånad transport se till att lastträna innan

Grand Prix-seger för Rolf-Göran
Rolf-Göran Bengtsson och Zuccero är i toppform. På söndagen blev det vinst i Grand Prix över 1,55-hinder i danska Uggerhalne.

SvRF vill se förändring snabbare
Vid Riksidrottsmötet, som pågår den här helgen, har SvRF närvarat. De konstaterar att de hade önskat större förändringar i trygghetsfrågorna.

En hyllning till ridsportens alla mammor
De mockar, packar, kör, betalar, tvättar, peppar och stöttar. Hippson-redaktionen bad läsarna att skicka in hyllningar inför Mors dag.

Vinst för Peder och Hansson WL i Danmark
Genom åren har de kammat hem flera vinster och tidigare även blivit rankade som det bästa hoppekipaget år 2018. Nu har de vunnit igen.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!