På bilden syns Elin Johansson som har varit med och testat appen. Foto: Privat
För åttonde året har vi låtit er Hippson-besökare kora årets bästa ridsportpryl. Nu står det klart – av sex nominerade har träningsappen Equilab vunnit, med 37 procent av de 1.082 rösterna. Vi ringde upp medgrundaren Therese von Hackwitz för att gratulera, samt för att höra vad entreprenörsgänget har på gång.
Hej Therese, stort grattis till Årets pryl-utmärkelsen! Hur känns det?
– Tack! Det är väldigt kul och vi är otroligt glada. Utmärkelsen känns smickrande och betyder mycket, då det visar att vi börjar ta plats och har förtroende hos användarna. Vår filosofi är att hjälpa ryttare att träna sina hästar på ett hållbart sätt. Och tydligen verkar det finnas en efterfrågan på den typen av hjälpmedel.
Berätta lite kort, hur föddes idén till appen?
– En av medgrundarna, Per Eriksson, har bakgrund som triathlet. En skada satte dock stopp för den satsningen, då gick han över till ridsporten i stället. Eftersom han från sin tidigare sport var van vid att ha olika tekniska hjälpmedel till hjälp, som pulsband eller Runkeeper, reagerade han på att det inte fanns något sätt att mäta sin träning när man red. Då började han själv utveckla en träningsapp – sedan träffades han, jag, Adam Torkelsson och Simon Bengtsson och fortsatte arbetet tillsammans. Så man skulle kunna säga att appen är sprungen ur en frustration.
Hur har responsen varit?
– Det har nog varit den största överraskningen, för responsen har varit fruktansvärt bra! Prototypen vi har ute nu har 12 000 användare, den slutgiltiga produkten släpps i början av mars.
Så det kommer en uppdaterad version snart? Berätta!
– Ja, i början av mars släpps den "riktiga" versionen. Där är algoritmen som räknar ut vilken gångart hästen rör sig i ordentligt utvecklad. Appen kommer även att ha nya "features", den kommer att kunna registrera hur mycket man hoppar under ett ridpass, samt även gångarten tölt. Vilket vi är otroligt stolta över.
Hur har ni arbetat med utvecklingen?
– Jag har själv rest runt i Sverige och pratat med eliten inom olika ridsportgrenar, helt enkelt för att fråga vad de vill få ut av ett sådant här hjälpmedel. Självklart skiljer det sig åt mellan olika discipliner, men en röd tråd har varit att man vill kunna få svart på vitt hur man faktiskt har tränat. Man vill ha ett hjälpmedel där man kan få ett så objektivt resultat som möjligt och faktiskt se hur mycket tid man har lagt ner på respektive gångart i respektive varv. Subjektiviteten kan behöva reduceras när man vill vara noggrann med sin träning.
– Sedan har vi även märkt att man vill ha hjälp med att träna bort dåliga vanor, samt med att skilja det känslomässiga jaget från den faktiska träningen. Alla som rider vet att det ibland inte alls känns som att man har fått ut något av passet. Men många gånger visar appen att hästen faktiskt har arbetat på riktigt bra! Så det är inte alltid känslan speglar den faktiska träningen.
Prototypen har varit gratis att ladda ner och använda. Hur blir det med nästa version?
– Inom app-världen fungerar det oftast så att det finns en grundversion med primära funktioner som är gratis, medan man i appen kan köpa till olika funktioner. Vi har faktiskt tänkt att låta hela appen vara gratis ett tag till framöver, blir det någon kostnad så införs den inte förrän senare i sommar.
Förutom släppet av den nya versionen, vad har ni för framtidsplaner?
– Vi har väldigt många olika uppdateringar på gång och arbetar hela tiden med att göra appen så användarvänlig som möjligt. Sedan har vi aktiva diskussioner och kommer troligtvis, inom en snar framtid, att lansera den internationellt. Då är planen att översätta Equilab till engelska, tyska, franska och spanska.
Equilab-gänget. Från vänster: Per Eriksson,Therese von Hackwitz, Adam Torkelsson, Emil Rinaldo, Tim Johansson och Simon Bengtsson.
Läs om samtliga nominerade produkter
Arkiv: Nya svenska appen mäster din ridning
Efter 15 års tjänst hos Beridna Högvakten. Där höjdpunkten nog får sägas vara att gå först i kortegen vid kronprinsessans bröllop pensioneras Regent.
Idrottens skiljenämnd, CAS, upphäver FEI:s beslut att stryka resultaten från en tävling i Frankrike 2019. Mathilda Karlsson är återigen OS-kvalad.
I de flesta stall möts man av en välkomnande stallhund med svajande svans. Stallet kan dock vara en farlig plats för hunden och olyckor inträffar snabbt.
Veterinär Jessica Dornerus: "En vanlig skada hos stallhunden är sparkskador"
Den tyska ryttaren Dorothee Schneider skadades när hennes häst Fohlenhof's Rock 'n Rose dog under ärevarvet vid en nationell tävling i Tyskland.
Det 17-åriga stoet snubblade till, föll och dog direkt rapporterar Eurodressage
Karolin Lidéns ridtur i helgen med 13-åriga hästen Principe gick till en hamburgerkedja. En tur som blivit en riksnyhet genom TV4-programmet Efter fem.
När lammet Estelle föddes ville inte mamman ha henne. Som tur var så fanns det plats hos Stall Sjöviken, där lammet hänger med i hästarnas vardag.
Läs intervju + se klipp – Leker på ridbanan och umgås med stallkatten Torsten
Brukar din häst "dyka" i hörn och vid avsaktningar? Då har du stor nytta av veckans övning, signerad beridaren Martin Ågevall.
"Problemet är att hästen inte är helt genomsläpplig i kroppen"
Peder Fredricson har vid flera tillfällen berättat att H&M All In snart kommer att tävla igen. Och visst ser ekipaget ut att vara redo för start?
Den holländska OS-ryttaren Harrie Smolders och två kompanjoner håller en digital hästauktion med start fredagen den 24 april.
SvRF går ut med ett förtydligande om vilka som får lov att tävla. Både vad avser hur definierar yrkesverksam och vilken åldersgräns som gäller.
Det var inte bara pandemin som satte käppar i hjulen för GHS. Utbrottet av EHV-1 gjorde att man var tvungna att fatta beslutet att ställa in.
En mamma till en juniorryttare är arg på Svenska ridsportförbundet. Hon tycker att reglerna kring vilka som får tävla och inte är inkonsekventa och orättvisa.
Läs debattinlägget: "Det handlar om de galet orättvisa reglerna som gäller"
Föreningen för den beridna högvaktens tävling för att namnge en av de hästar som så småningom ska ingå i Beridna högvaktens parader har öppnat.
Hela Sveriges häst är en ståtlig fux på 175 centimeter – namnet ska börja på H
Hästetologen om hur vi genom en bättre förståelse för hur ägarbyte påverkar hästar kan förhindra många skador och oönskade beteenden.
Hästetolog Renate Larssen: "Hjälp hästen att klara av en flytt"
Det här fölet verkar ha en räv bakom varje öra. Busa med mamma och gömma sig bakom vindskyddet är favoritleken för dagen – för fölet alltså …
Målmedveten. Fokuserad. Högpresterande. Med ”Lussan” som mentor har ryttaren Filippa Norrman satt de tre förmågorna i ett nytt, värdefullt perspektiv.
Ibland uppstår vänskap mellan djur som i vanliga fall inte alls hänger tillsammans. Som här där en häst blivit bästa kompis med en av gårdens hönor.
En läsare undrar hur hon på bästa sätt kan stärka hästens bakdel och få den att bygga mer muskler. Hippsons expert Jessica Nordin svarar och ger råd.
Fråga experten: "En svag bakdel kommer ofta utav en svag core"
Ibland får man kämpa för kärleken, vilket denna valack verkligen gör medan stallkamraten bara är lite nonchalant intresserad. Så charmigt klipp!
Växjöortens fältrittklubb beviljas nu ett lån från kommunen på 15 miljoner kronor, för att förverkliga drömmen om en stor, ny anläggning.
– TEMA: Avel i liten skala
– Reportage: Hästak och André Brandt
– Takt och rytm för unghästen
– Harmoni med halsring
– Piruettens ABC
– En bra start på livet
...och mycket, mycket mer!