På bilden syns Elin Johansson som har varit med och testat appen. Foto: Privat
För åttonde året har vi låtit er Hippson-besökare kora årets bästa ridsportpryl. Nu står det klart – av sex nominerade har träningsappen Equilab vunnit, med 37 procent av de 1.082 rösterna. Vi ringde upp medgrundaren Therese von Hackwitz för att gratulera, samt för att höra vad entreprenörsgänget har på gång.
Hej Therese, stort grattis till Årets pryl-utmärkelsen! Hur känns det?
– Tack! Det är väldigt kul och vi är otroligt glada. Utmärkelsen känns smickrande och betyder mycket, då det visar att vi börjar ta plats och har förtroende hos användarna. Vår filosofi är att hjälpa ryttare att träna sina hästar på ett hållbart sätt. Och tydligen verkar det finnas en efterfrågan på den typen av hjälpmedel.
Berätta lite kort, hur föddes idén till appen?
– En av medgrundarna, Per Eriksson, har bakgrund som triathlet. En skada satte dock stopp för den satsningen, då gick han över till ridsporten i stället. Eftersom han från sin tidigare sport var van vid att ha olika tekniska hjälpmedel till hjälp, som pulsband eller Runkeeper, reagerade han på att det inte fanns något sätt att mäta sin träning när man red. Då började han själv utveckla en träningsapp – sedan träffades han, jag, Adam Torkelsson och Simon Bengtsson och fortsatte arbetet tillsammans. Så man skulle kunna säga att appen är sprungen ur en frustration.
Hur har responsen varit?
– Det har nog varit den största överraskningen, för responsen har varit fruktansvärt bra! Prototypen vi har ute nu har 12 000 användare, den slutgiltiga produkten släpps i början av mars.
Så det kommer en uppdaterad version snart? Berätta!
– Ja, i början av mars släpps den "riktiga" versionen. Där är algoritmen som räknar ut vilken gångart hästen rör sig i ordentligt utvecklad. Appen kommer även att ha nya "features", den kommer att kunna registrera hur mycket man hoppar under ett ridpass, samt även gångarten tölt. Vilket vi är otroligt stolta över.
Hur har ni arbetat med utvecklingen?
– Jag har själv rest runt i Sverige och pratat med eliten inom olika ridsportgrenar, helt enkelt för att fråga vad de vill få ut av ett sådant här hjälpmedel. Självklart skiljer det sig åt mellan olika discipliner, men en röd tråd har varit att man vill kunna få svart på vitt hur man faktiskt har tränat. Man vill ha ett hjälpmedel där man kan få ett så objektivt resultat som möjligt och faktiskt se hur mycket tid man har lagt ner på respektive gångart i respektive varv. Subjektiviteten kan behöva reduceras när man vill vara noggrann med sin träning.
– Sedan har vi även märkt att man vill ha hjälp med att träna bort dåliga vanor, samt med att skilja det känslomässiga jaget från den faktiska träningen. Alla som rider vet att det ibland inte alls känns som att man har fått ut något av passet. Men många gånger visar appen att hästen faktiskt har arbetat på riktigt bra! Så det är inte alltid känslan speglar den faktiska träningen.
Prototypen har varit gratis att ladda ner och använda. Hur blir det med nästa version?
– Inom app-världen fungerar det oftast så att det finns en grundversion med primära funktioner som är gratis, medan man i appen kan köpa till olika funktioner. Vi har faktiskt tänkt att låta hela appen vara gratis ett tag till framöver, blir det någon kostnad så införs den inte förrän senare i sommar.
Förutom släppet av den nya versionen, vad har ni för framtidsplaner?
– Vi har väldigt många olika uppdateringar på gång och arbetar hela tiden med att göra appen så användarvänlig som möjligt. Sedan har vi aktiva diskussioner och kommer troligtvis, inom en snar framtid, att lansera den internationellt. Då är planen att översätta Equilab till engelska, tyska, franska och spanska.
Equilab-gänget. Från vänster: Per Eriksson,Therese von Hackwitz, Adam Torkelsson, Emil Rinaldo, Tim Johansson och Simon Bengtsson.
Läs om samtliga nominerade produkter
Arkiv: Nya svenska appen mäster din ridning
Tidigare meddelade spanska Sunshine Tour, Vejer de la Frontera, att touren skulle avbrytas på söndag. Nu avslutas touren istället redan på lördagen.
SWB väljer att avbryta Bruksprovet på Strömsholm efter att en deltagande hingst på fredagskvällen konstaterades ha hög feber.
Inga hingstar får lämna anläggningen före provsvar har kommit
Med ett pågående utbrott av viruset EHV-1 har stallrengöring och desinficering aldrig varit mer aktuellt. Produkten är 100% biologiskt nedbrytbar.
Miljövänligt desinfektionsmedel helt fritt från kemikalier och alkohol
Sju hingstar och en lektionshäst visade upp sig när det var dags för Mads Hendeliowitz och Malin Rinné att testrida årets bruksprovshingstar i dressyr.
Henrik von Eckermann och King Edward var ett av åtta ekipage till omhoppning i fredagens 1,55-klass i Doha, det blev en femte plats till slut.
Så var det dags för testryttarna att ta sig an hopphingstarna vid årets Bruksprov. Det blir mest ros från Henrik Lannér och Emma Emanuelsson.
Planen var att tillbringa våren hos Helen Langehanenberg i Tyskland. Men sen kom larmen om EHV-1 och Cecilia Bergåkra valde att tänka om.
"Känns verkligen som att vi kan driva Familjen AB på riktigt igen"
Flera internationella tourer avslutas i förtid i helgen och många hästar förväntas inom kort resa hem till Sverige. Det ökar risken för EHV-1.
Presskonferens om tävlingsstoppet – Planerna för GHS fortsätter
Jens Fredricson, kvalitets- och utvecklingsansvarig på Flyinge och Strömsholm har en enorm passion, nyfikenhet och kärlek till hästen.
Fredricson: "Hästen förtjänar alltid att du är ditt bästa jag"
SvRF har beslutat om ett nationellt tävlingsstopp med start måndagen den 8 mars. Stoppet gäller till att börja med till den 28 mars.
SVT har intervjuat Angelica Augustsson och Sofia Westborg som berättar vilka åtgärder de har tagit för att minska risken för smittspridning av EHV-1.
Se klippet från SVT: "Skulle naturligtvis vara en katastrof"
Bruksprovet pågår för fullt på Strömsholm. Om du är nyfiken på vad som händer kan du följa med SWB Mälardalen dit via Hippsons Instagram.
En häst på spanska Sunshine Tour har insjuknat med neurologiska symptom som liknar EHV-1. Hästen är isolerad och har inte testat positivt för EHV-1.
De stammar av EHV-1 som cirkulerar nu verkar vara mer smittsam, orsaka allvarligare sjukdom och fler dödsfall, rapporterar forskarna.
Forskare om EHV-1: "Ett stort hot mot hästbranschen för i princip hela världen"
Här har vi en häst som verkar ganska sugen på att köra barnets bil. Det är lite som han försöker med "Om du får en puss av mig, får jag testa bilen då?"
I månadens foderblogg reder vi ut hur grovtarmsjäsning fungerar, och vad vi kan göra för att tarmen ska fungera så bra som möjligt. Då får vi en friskare häst.
Global Champions League i Doha har dragit igång och första platsen gick till laget Valkenswaard United med Peder Fredricson och Marcus Ehning i sadeln.
Annelie Eriksson har fullt upp på gården och nu fyller unghästen Rose Bay hela två år. I bloggen berättar hon bland annat om röntgen och framtidsvisioner.
Med anledning av spridningen av EHV-1-viruset väljer tävlingsarrangörer i Wellington att inte låta några nya hästar komma in på området.
Trots rapporterna om att fyra hästar rest från tävlingarna i Valencia till de i Doha och en har testats positivt för EHV-1 genomförs GCT som planerat.
Peder Fredricson till DN: "Arrangörerna har skött det här exemplariskt"
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!