På bilden syns Elin Johansson som har varit med och testat appen. Foto: Privat
För åttonde året har vi låtit er Hippson-besökare kora årets bästa ridsportpryl. Nu står det klart – av sex nominerade har träningsappen Equilab vunnit, med 37 procent av de 1.082 rösterna. Vi ringde upp medgrundaren Therese von Hackwitz för att gratulera, samt för att höra vad entreprenörsgänget har på gång.
Hej Therese, stort grattis till Årets pryl-utmärkelsen! Hur känns det?
– Tack! Det är väldigt kul och vi är otroligt glada. Utmärkelsen känns smickrande och betyder mycket, då det visar att vi börjar ta plats och har förtroende hos användarna. Vår filosofi är att hjälpa ryttare att träna sina hästar på ett hållbart sätt. Och tydligen verkar det finnas en efterfrågan på den typen av hjälpmedel.
Berätta lite kort, hur föddes idén till appen?
– En av medgrundarna, Per Eriksson, har bakgrund som triathlet. En skada satte dock stopp för den satsningen, då gick han över till ridsporten i stället. Eftersom han från sin tidigare sport var van vid att ha olika tekniska hjälpmedel till hjälp, som pulsband eller Runkeeper, reagerade han på att det inte fanns något sätt att mäta sin träning när man red. Då började han själv utveckla en träningsapp – sedan träffades han, jag, Adam Torkelsson och Simon Bengtsson och fortsatte arbetet tillsammans. Så man skulle kunna säga att appen är sprungen ur en frustration.
Hur har responsen varit?
– Det har nog varit den största överraskningen, för responsen har varit fruktansvärt bra! Prototypen vi har ute nu har 12 000 användare, den slutgiltiga produkten släpps i början av mars.
Så det kommer en uppdaterad version snart? Berätta!
– Ja, i början av mars släpps den "riktiga" versionen. Där är algoritmen som räknar ut vilken gångart hästen rör sig i ordentligt utvecklad. Appen kommer även att ha nya "features", den kommer att kunna registrera hur mycket man hoppar under ett ridpass, samt även gångarten tölt. Vilket vi är otroligt stolta över.
Hur har ni arbetat med utvecklingen?
– Jag har själv rest runt i Sverige och pratat med eliten inom olika ridsportgrenar, helt enkelt för att fråga vad de vill få ut av ett sådant här hjälpmedel. Självklart skiljer det sig åt mellan olika discipliner, men en röd tråd har varit att man vill kunna få svart på vitt hur man faktiskt har tränat. Man vill ha ett hjälpmedel där man kan få ett så objektivt resultat som möjligt och faktiskt se hur mycket tid man har lagt ner på respektive gångart i respektive varv. Subjektiviteten kan behöva reduceras när man vill vara noggrann med sin träning.
– Sedan har vi även märkt att man vill ha hjälp med att träna bort dåliga vanor, samt med att skilja det känslomässiga jaget från den faktiska träningen. Alla som rider vet att det ibland inte alls känns som att man har fått ut något av passet. Men många gånger visar appen att hästen faktiskt har arbetat på riktigt bra! Så det är inte alltid känslan speglar den faktiska träningen.
Prototypen har varit gratis att ladda ner och använda. Hur blir det med nästa version?
– Inom app-världen fungerar det oftast så att det finns en grundversion med primära funktioner som är gratis, medan man i appen kan köpa till olika funktioner. Vi har faktiskt tänkt att låta hela appen vara gratis ett tag till framöver, blir det någon kostnad så införs den inte förrän senare i sommar.
Förutom släppet av den nya versionen, vad har ni för framtidsplaner?
– Vi har väldigt många olika uppdateringar på gång och arbetar hela tiden med att göra appen så användarvänlig som möjligt. Sedan har vi aktiva diskussioner och kommer troligtvis, inom en snar framtid, att lansera den internationellt. Då är planen att översätta Equilab till engelska, tyska, franska och spanska.
Equilab-gänget. Från vänster: Per Eriksson,Therese von Hackwitz, Adam Torkelsson, Emil Rinaldo, Tim Johansson och Simon Bengtsson.
Läs om samtliga nominerade produkter
Arkiv: Nya svenska appen mäster din ridning
Äntligen är det dags för världscup igen! Två svenska dressyrryttare startar i Salzburg, Österrike, till helgen. På plats finns även flera svenska hoppryttare.
Peder Fredricsons All In är känd världen över för sina prestationer på tävlingsbanan. Hemma på Grevlunda blir det bus i hagen med kompisen Flecu.
Se det härliga klippet där hagkompisarna testar täckets hållbarhet
Ett av hästlivets största problem: Hur löser man fodring mitt på dagen? Jo, med hjälp av en höautomat från Dayfeed.
Ridskolerådgivare Anna Reilly på SvRF vill gärna se att fler ridskolor och uppfödare samarbetar, för att ridskolorna ska hitta lämpliga hästar.
Intervju med SVT: "Att man berättar vad för typ av häst man behöver"
En bedrägeridömd kvinna som lurat minderåriga på pengar genom att påstå sig ha hästprylar att sälja och fått betalt via swish är fortfarande aktiv.
Dömdes till skyddstillsyn hösten 2020 – lurar åter minderåriga
På torsdagen meddelade regeringen att kommunernas idrotts- och fritidsaktiviteter för barn ska kunna hållas öppna, såväl utomhus som inomhus.
"Inga tvivel om hur stor roll en meningsfull fritid kan spela för ett barn"
Hästdragna likvagnar var fram till 1900-talets mitt en vanlig syn. Vagnarna och hästarna som drog dem har omgetts av skrock och lokala traditioner.
"Leddes runt kistan tre gånger, som en slags avförtrollningsritual”
Är det fler som känner igen sig i att man har mer hö på och i kläderna (och i bilen) än i höpåsarna man försökt packa till hästen.
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Men vad innebär det? Det beskriver Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, i en krönika på temat.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
Det råder olika förutsättningar för landets ridskolor med anledning av coronapandemin. I Ronneby är ridskolan stängd, i Mariestad är den öppen.
Ordförande till Mariestads-Tidningen: "Vi får bedriva viss verksamhet"
Snart öppnar det upp för tävling igen – åtminstone för en del. Och därför tar vi och frågar vår hoppexpert Victoria Almgren om råd inför start.
Victoria Almgren om hur man får hästen avspänd inne på banan
Coronapandemin satte stopp för Jönköping Horse Show men i år är man tillbaka. Den 27-31 oktober är det dags för femte upplagan av tävlingen.
Brand i stall, hästar som gått ner sig i diken eller djur som fastnat. Detta är exempel på nödsituationer där räddningsarbetare kan behöva rycka ut.
Berättar om arbetet och ger tips till hästägare: "Ring hellre en gång för mycket"
I Brämhult ligger en välskött hästgård med ett stort bostadshus, stall, lösdrift och egen ridbana. En plats för familjen att trivas på.
Mathilda Karlsson får vänta på utslaget från idrottens skiljedomstol, CAS, rörande hennes indragna OS-plats för Sri Lanka, besked kommer i april.
Beslut kommer med bara tre månader kvar till OS
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
Region Stockholm håller på att utreda var man ska placera regionens ambulanshelikopter. Ett förslag är på Värmdö, något som väcker protester.
Namninsamling har startats – ett 90-tal hästar finns i området
Ska det vara ska det vara ordentligt och hästarna på gården Annelies har fulla uppmärksamhet. Vilket innebär att när det blir framgång blir det också avsked.
Om att driva rehabstall: "Jag är deras chef, sjuksköterska och bästa kompis"
En ny studie visar att sommarbetets positiva effekter inte är långvariga. Hästägare bör snarare ta ett grepp om hästens utevistelse året runt.
Den här söta pållen har lite väl bråttom i hagen. Plötsligt halkar den i gräset, eller var det meningen hela tiden att den skulle lägga sig ner?
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!