Reportage
Publicerad: 2019-12-30
Elsa, 15 år, blev sjuk i leukemi: ”Satsningen med min ponny har fått mig att orka”
Förra sommaren insjuknade elitryttaren Elsa Nordström i leukemi. Under den tuffa behandlingstiden var det en sak hon vägrade släppa – stallet och hästarna. Så fort hon var stark nog satt hon i sadeln igen och ville satsa framåt. Här berättar hon om den tuffa tiden.
Text: Ida Röök
Foto: Lars Nordström och Privat
Elsa Nordström är 15 år gammal och har ridit sedan hon var liten – först på ridskola, sedan på foderhästar och så fick hon till slut en egen ponny. Det är inom dressyren hon har satsat och nu har hon en ponny som har gått FEI-klasser, tillsammans har de presterat på elitnivå.
Stallet och allt runt omkring har varit hennes hem under många år, därför tog det extra hårt på henne när hon fick diagnosen leukemi förra året.
– Jag förstod inte riktigt vad det innebar, att det var cancer. När det sedan sjönk in var det svårt att acceptera att jag inte kunde vara i stallet och rida, säger Elsa.
Blev väldigt svag i kroppen
Sedan diagnosen fastställdes har hon genomgått en lång och krävande behandling, först med cellgifter intravenöst och nu i tablettform. Behandlingen kommer att fortsätta i ytterligare ett och ett halvt år.
– Jag har mått väldigt dåligt under den här tiden och min kropp har blivit mycket svag. Men under hela perioden har jag velat vara i stallet. Jag har fått skjuts dit, i början orkade jag bara klappat på hästarna. Det har verkligen varit viktigt för mig att ha dem, de har varit mitt stora stöd och de har fått mig att orka kämpa vidare.
Efter ett halvår började Elsa må lite bättre och hon bestämde sig för att åter satsa tillsammans med sin ponny Nörlunds El Leconte.
– Första gångerna jag red kunde jag bara skritta, när vi travade studsade jag i sadeln som en trasdocka. Det var ganska frustrerande att inte kunna rida som jag alltid har gjort, säger hon.
Drömmen är att tävla internationellt
Därför började Elsa styrketräna, stenhårt. Hon lade upp ett schema för att kunna bli så stark som möjligt, en dryg månad senare tävlade hon för första gången efter att hon hade blivit sjuk.
– Vi kom tvåa i klassen. Det kändes så klart väldigt roligt att kunna komma tillbaka och det gav mig mer energi att orka satsa vidare.
Elsa och El Leconte blev sedan uttagna till att rida i lag i elitserien med Bollnäs ridsällskap. Första omgången missade hon dock eftersom hon då fick sin sista högdosbehandling, men omgång två och tre kunde de vara med. Tillsammans med sina lagkompisar tog Elsa sig vidare till final i SM och väl där slutade laget sexa.
Elsa mår nu betydligt bättre, hon är glad att hon har haft hästarna och stallet vid sin sida under sjukdomstiden.
– Min ponny påminde mig om mitt gamla liv och jag ville bara tillbaka till det så fort som möjligt. Ett mål nästa år är att rida SM, men jag drömmer också om att få tävla internationellt. Vi får se hur det blir.
Liknande webbartiklar
- Satsande dressyrryttaren har förlorat sin största supporter: ”Han fanns alltid där”
- Prisade Skogslotten – ridskolan där ryttarna kan gå från shettis till elit
- Fredrik Jönsson och Cold Play på väg mot VM: ”Jag har hittat lugnet”
- Emilia rider igen efter svåra bilolyckan: ”Det känns helt overkligt”
- Andrea pluggar heltid, jobbar och har två tävlingshästar: ”Allt går om man vill”
- Elisia och Bella kämpar mot cancern: ”Mamma hade varit stolt”
- Insamling för att rädda ridskolehästen Flicka: ”Vill ge henne den här chansen”
- Emelie Aldenfalk och Winton på väg tillbaka: ”Det har varit supertufft”
- Strömsholmselever anordnade pay and jump till förmån för Ride against cancer
- Patrik Kittel om OS-debatten: ”Jag tränar på tills vi får definitivt besked”

Markarbetsövning för ryttarkoncentration
Skänkelvikningar, övergångar och en bomserie. C-tränaren Emma Byström har tagit fram en övning som ger god effekt på både häst och ryttare.

När man landar mjukt i gödselhögen
"Shit happens" som man säger när det ibland inte riktigt går som planerat. Se klippet där ryttaren sitter av mitt i gödselhögen.

Fem tips på lägre servicekostnader
Att regelbundet se över sin hästtransport är både smart, ekonomiskt och gör att din häst åker säkert på vägarna. Ta del av flera praktiska tips här.
"Kontrollera lufttrycket i hästtransportens däck regelbundet"

Bruksprovets alla hingstar
Den här veckan är det idel vackra hingstar på Strömsholm. Det är Bruksprov och drygt 70 hingstar ska visas upp för Avelsvärderingsnämnden.

Hovslagare döms till fängelse – slog häst
En hovslagare slog en häst våldsamt med en hammare nio gånger. Nu får han varken ha egna djur eller arbeta med djur under tio års tid.

Häst dog under tv-inspelning
En häst avled i samband med inspelningen av tv-serien "Sagan om Ringen: Maktens Ringar". Detta har upprört djurrättsorganisationen PETA.
Uppmanas att undvika användandet av djur vid tv-inspelningar

Se hela avsnittet med Maria Gretzer här
I söndags gjorde Maria Gretzer entré i Mästarnas mästare i SVT. Vi får lära känna OS-ryttaren, tränaren och Radiosportens expertkommentator.

Köper sköthästen: ”Det här är drömmen”
Caroline blev skötare på stoet Nirvana när hon var elva år. 14 år senare går en dröm i uppfyllelse när hon får köpa henne av ridskolan.
Anna Ringholt, ridlärare: "Det är så här vi vill att det ska bli"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Prisad miljörådgivning hjälper Grevlunda
Grevlunda var bland de första att ta del av Greppa Näringens rådgivning till hästgårdar. De gjorde då också en värdefull energikartläggning.
Greppa Näringen vann Lövsta Future Challenge hållbarhetspris 2023

När man tar skottkärran till stallet
Vissa prylar kan verka helt oumbärliga eller också fullständigt onödiga. Som en kombination av segway och skottkärra – hiss eller diss?

Kajsa Boström om vanskliga riduttryck
Kajsa Boström, B-tränare i dressyr och husbloggare på Hippson.se, gästskriver om bogar på rymmen och tappade bakdelar.

"Kolla, kolla mitt roliga partytrick"
Hästen Heero har kommit på ett rejält partytrick. Det roar kanske främst de tvåbenta åskådarna medan hunden verkar måttligt road.

Topplacering i säsongsavslutningen
Tinne Vilhelmson Silfvén har inlett årets tävlingar i Florida. I säsongens sista tävling före hemfärd blev det en andraplats.
Tvåa i GP kür med Devanto, säger till SvRF: "Var riktigt på hugget"

De här startar i världscupfinalerna
Om en dryg vecka drar världscupfinalerna i dressyr och hoppning igång i Omaha, USA. Här är alla dressyr- och hoppryttare som rider finalerna.
Tre svenskar på plats liksom ytterligare tre nordiska ryttare

Ny bok om samspelet med hästar
Lene Martin tyckte att det saknades böcker om hästens sinne och kommunikationen med människan, baserad på vetenskaplig grund.
"Man talar om välfärd på ett sätt som man inte gjort tidigare"

Expresståget mot mästerlig ridning
Vill du förstå hur din häst ska bli mer följsam och lätt på hjälperna eller funderar du över vad som hindrar att ni utvecklas som ekipage?

Rapparen tog hästen till nattklubben
Den amerikanska artisten Cee Lo Green tyckte att han kommit på en bra idé när han gjorde storslagen entré på festen – ridandes på en häst.

Old Billy – världens äldsta häst
Hästar blir vanligtvis mellan 20 och 30 år gamla men världens äldsta häst blev dock betydligt mycket äldre än så och hans minne bevaras väl.

Dubbel framgång för Amanda Andersson
Det blev dubbelseger för Amanda Andersson i den korta trestjärniga klassen i Kronenberg, båda på egna uppfödningar.

Stoet Juni rör sig som en get
Philippa Rosensköld delar med sig av ett klipp på sitt sto "Juni" när hon visar upp sin supertalang. Att klättra omkring som en riktig get.
"Världens snällaste häst men uppenbarligen en liten "getgen" i sig"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Med bjudning framåt
– Porträtt: Johanna Due Boje
– Gör dig redo att glänsa i Lätt B
– Hoppövning alá Emma Emanuelsson
– Håll koll på hästens luftvägar
– Hjälp hästen som har sadeltvång
...och mycket, mycket mer!