Reportage
Publicerad: 2022-08-01
Foto: Linda Svensson och Amanda Olsson
”Handlar inte om hur man har det, utan hur man tar det”
Maria Lifv bedriver verksamhet med hästuppfödning, café och besöksgård på Toric Farmlodge. Efter att hon själv haft erfarenhet av missbruk inom familjen vill hon jobba med att ge tillbaka och hjälpa andra att komma på rätt spår i livet.
Text: Linnea Lindahl
På Toric Farmlodge i Nöteberg, strax utanför Brastad finns flera olika djur. Maria Lifv föder upp torihästar och dessutom finns både grisar, hönor, kaniner, gätter och katter. Marias hästintresse startade tidigt i livet.
– Jag har egentligen alltid varit intresserad av djur. Min mormor och morfar hade en fjording och när jag fyllde sex år fick jag min första egna ponny. Sedan har intresset bara hållit i sig och vuxit, berättar Maria.
I dag består hennes verksamhet på Toric Farmlodge av flera delar. I många år har hon bedrivit uppfödning av torihästar, en relativt ovanlig hästras som har sitt ursprung i Estland från början.
– Det finns inte så många av dem i Sverige, bara ett par hundra tror jag. De är väldigt vackra och deras bästa egenskap är att de är väldigt sociala mot alla människor. När man släpper ut dem i hagen efter ridpasset står de kvar och vill bara umgås ännu mer. De kommer alltid fram för att hälsa och det påverkar även människorna som de träffar, säger hon.
Dessutom driver Maria och hennes man café och restaurang på gården i samband med att folk får besöka, klappa och umgås med alla djur som bor där.
– Jag tror att det är viktigt för människor att få umgås med djur i deras hemmamiljö.
Foto: Amanda Olsson
Har ett val
Maria växte upp med en missbrukande pappa och har därmed erfarenheter som gjort att hon vill hjälpa andra i liknande situationer. Tidigare har gården även varit familjehem för personer som behövt hjälp i samband med missbruk eller psykisk ohälsa, men i längden blev det för påfrestande för Maria och hennes man. I dag hjälper de fortfarande flera personer med liknande problem som istället kommer och arbetstränar på gården.
– Det är inte roligt att vara ett barn i ett hem där pappa dricker, men samtidigt känner jag inte att det på något vis är synd om mig. Jag har bestämt mig för att jag har ett val och det brukar jag säga till de människor som kommer hit också. Någonstans kan man faktiskt bestämma sig för att antingen så kan jag gå runt och må dåligt över det här hela tiden, eller så kan jag göra något åt det. Något som jag upplever att man inte pratar så mycket om är den som blir medberoende och hur det påverkar en, säger Maria och menar att hon själv anpassade sitt eget beteende efter andra i hopp om att kunna hjälpa till.
– Det har jag jobbat mycket med och har fått ställa mig själv frågan vad jag egentligen vill och sedan träna på att genomföra det. Nu har jag kunnat se styrkorna i det och har fått mycket erfarenhet. I dag har jag en bra relation med min pappa, säger Maria.
– Antingen kan man leva kvar och må dåligt, eller välja att göra något bra av det ändå. Jag tror att man måste inse att man faktiskt har ett val. Det är inte hur man har det, utan hur man tar det. Sedan är det såklart inte roligt när man är med om hemska saker och det är viktigt att ta sin tid att sörja, men det kan vara skönt att veta att man faktiskt har ett val och därmed tar makt över sig själv. Försök tänka på vad du faktiskt har just nu och börja med din egen resa framåt. Livet är en fantastisk gåva som vi har fått.
Djuren skapar mening
Många besökare kommer till gården för att fika och umgås med djuren. Framförallt är det en populär familjeaktivitet för mor- och farföräldrar med sina barnbarn.
– Det blir ett härligt sätt för alla att umgås utan mobil eller surfplatta. Barnen gillar att vara här och de vuxna likaså.
Hästarna och de andra djuren har hjälpt Maria framåt och hon har även märkt skillnad på de som arbetstränar hos henne.
– Hästarna blir som vårt batteri som laddar oss med energi. Hästarna ser hur människan mår, de är sociala och det gör att människan plötsligt känner sig sedd och behövd.
Att djuren behöver tas om hand menar hon skapar en viktig uppgift i människornas liv.
– Jag märker på de som arbetstränar, som tampas med psykisk ohälsa, att de plötsligt känner sig meningsfulla igen. Att ge djuren mat eller att mocka en hage är en viktig uppgift, de känner att de behövs för att djuren ska må bra.
Hon känner själv hur djuren har hjälpt henne.
– Jag förstår verkligen hur folk kan bli ledsna av att bara sitta inne hela tiden. När jag själv jobbar med administrativa grejer i företaget känner jag efter en stund att jag måste gå ut och mocka lite skit, då mår man genast bättre.
Foto: Amanda Olsson
Liknande webbartiklar
- Hästterapi till stor hjälp för barn och unga
- Hästar ska förbättra ungdomars hälsa
- Hästarna ett hjälpmedel mot psykisk ohälsa
- Hästarna en bra hjälp vid psykisk ohälsa
- Hästarna gjorde henne frisk: ”I stallet hittar jag mitt lugn”
- Hästarna hjälpte Hanna genom depressionen: ”I stallet kan jag vara mig själv”
- Amanda fick hjälp av hästarna: "De fick mig att gå upp ur sängen"
- Döva Malin räddades av läromästaren Lilleman: ”Så glad att jag har honom”
- Ryttarförening vill förebygga psykisk ohälsa
- Borås fältrittklubb får folkhälsopris för sitt arbete med barn med psykisk ohälsa

Ankarcrona: "Vi ligger i vinnarhålet"
Henrik Ankarcrona har tagit ännu en medalj med landslaget och fler kan det bli. Inför söndagens finaler är han fylld av tillförsikt.

Niklas Arvidsson svensk mästare
Vid SM i hoppning på Sundbyholm i Eskilstuna har flera svenska mästare korats i helgen. Bland dem Niklas Arvidsson på Hotmail.

20 års garanti på aluminiumgolv
Sedan Böckmann startade 1956 har de stått för kvalité och säkerhet. Nu tar man det ett steg längre och erbjuder 20 års garanti på aluminiumgolvet.

Hästskötare Louise Barraud om King Edward
Han vinner mästerskapsmedaljer, hatar att bli borstad och älskar hästgodis med smak av mango och papaya. Hästskötaren berättar mer.
”Gillar att få uppmärksamhet när han har bestämt sig för det”

Söndag i Herning – det händer i dag
Det är en spännande dag som väntar när det har blivit dags för den individuella VM-finalen i hoppning. Ska det bli ytterligare en svensk medalj?

Jens Fredricson – en andra omgång i toppen
Efter Jens fina prestationer på VM i Herning är han tillbaka i toppen med besked. Men det är ingen magi som tagit honom dit, han brinner för grundlig utbildning.
Därför förespråkar han att börja ryttarkarriären på ridskola

80 procent kvar inför söndagens final
Efter att Jens Fredricson travat upp en pigg och fräsch Markans Cosmopolit i veterinärkontrollen inför söndagens VM-final mötte han media.
"Jag gör min grej och fokuserar på prestationen till hundra procent"

Henrik om King Edward: "Han litar på mig"
Henrik von Eckermann har guldet i sin hand inför söndagens final. Här berättar han om känslan och sin fyrbenta familjemedlem som "har allt".
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Hästar gör skillnad vid psykisk ohälsa
I Sverige brottas allt fler unga människor med psykisk ohälsa. WHO räknar med att det kommer vara den största sjukdomsbördan i världen år 2030.
”Vi vill vara en resurs för personen där personen har behovet”

Lena Malmström vidare till paraküren
Lagtävlingen för paradressyrryttarna i VM är avklarad. Sverige kom på 14:e plats. Lena Malmström och Fabulous Fideli är klara för kürfinal.

Världsettan har blivit mamma
Jessica von Bredow-Werndl har blivit mamma. I ett inlägg på Instagram visar hon hur familjens nykomling bekantar sig med hästarna.

Återupplev VM-guldet om och om igen
Sverige tog ett historiskt VM-guld i hoppning i Herning. Det är en prestation man kan se och lyssna på hur många gånger som helst.
Bilder, länkar till SVT:s klipp och SR:s referat med Olsson och Gretzer

Hur mycket kostar det att ha häst?
Vad kostar det att ha häst? Skiljer det sig åt om man bor i storstadsområde eller på landet? Om man bor i norr eller söder?

Lördag i Herning – det händer i dag
Det är dags för upplösningen på paradressyrens lagtävling. Dessutom ska de hästar som är kvalade till hoppfinalen ska besiktigas.

Bildfest: Historiskt VM-guld till Sverige
Det blev en fantastisk kväll i Herning när Henrik von Eckermann, Malin Baryard Johnsson, Peder och Jens Fredricson kammade hem lag-guldet.

Tvillingfölen som överraskade alla
I början av maj chockade stoet Mysan alla med att föda tvillingar. Efter månader på djursjukhus är det nu två pigga föl som busar på gården.
"Det första fölet var normalstort men det andra vägde bara 29 kilo"

VM-GULD TILL SVERIGE!!!!
Sverige gjorde det – Henrik von Eckermann, Peder Fredricson, Jens Fredricson och Malin Baryard Johnsson vann redan innan alla ridit klart!
Silver till Nederländerna och brons till Storbritannien

Halvtid i pararyttarnas lagtävling
På fredagen inleddes lagtävlingen i paradressyr, där hälften av ryttarna red och resterande ryttare startar i morgon, lördag.

”Njuter så länge jag kan – han är fantastisk”
Stephanie Holmén är på plats i Herning för att tävla kringklasser, och heja på det svenska laget. Med sig har hon Crusader Ice och "Sparven".

Bildspel: Häng med till framhoppningen
De svenska hoppryttarna leder inför den avgörande VM-laghoppningen i kväll. Bakom kulisserna råder noggrann förberedelse.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren


Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Ryttarfys
– Porträtt: Ingrid Klimke
– Travhoppa för styrka
– Lär hästen piaff
– Köp och import av iberiska hästar
– Bli en mästare på vattenhinder
...och mycket, mycket mer!