Att studera vidare vid universitetet har alltid varit planen för den talangfulla dressyrryttaren Filippa Norrman. Efter sommaren tog hon steget in på civilingenjörsutbildningen, samtidigt som hon fortsätter att fokusera på ryttarkarriären.
– Det fungerar bra, men jag måste prioritera, säger hon.
Text och foto: Jennie Börs
Filippa Norrman har ridit större delen av livet, men i yngre år gjorde hon en rejäl tävlingssatsning inom slalom. I 14-årsåldern valde Filippa dock att byta sport och tog över stoet Candela (född 1998, e. Electro – First Consul) från sin mamma.
– Då hade hon bara gått någon enstaka dressyrtävling och var väldigt tittig. Så vi började om från början i lokal Lätt B och efter några år var vi med i juniorlandslaget. Hon finns fortfarande kvar här hemma på gården och har fått ett föl.
Sedan dess har dressyrsatsningen mot högsta nivå fortsatt. Tillsammans med H.S Indigo (född 2009 e. Skovens Rafael – Weltman) har Filippa ingått i det svenska young rider-landslaget och ekipaget satsar vidare mot U25. I stallet finns även de yngre förmågorna Buskhagas Dasras (född 2014, e. Desperado – Blue Hors Zack) och Sir Doriol (född 2013, e. Sir Oldenburg – Don Primero).
– Jag har alltid fått göra jobbet själv med mina hästar och det är den utvecklingsresan jag tycker är väldigt rolig. Det är coolt att man faktiskt kan ta sig hela vägen på hästmaterial man har förvaltat själv.
Läsa vidare kändes rätt
När Filippa tog studenten från naturvetenskapsprogrammet sommaren 2017 valde hon att ta ett studieuppehåll, för att satsa helhjärtat på hästarna. De senaste två åren har hon framför allt haft försäljnings- och utbildningshästar hemma, hon har även arbetat en del på Lövsta stuteri.
– Men att jag skulle studera vidare efter gymnasiet tror jag hela tiden har varit ganska naturligt. Jag har till exempel läst några fristående mattekurser och har gjort högskoleprovet, så i bakhuvudet har jag alltid tänkt på det. Frågan har bara varit när jag ska börja.
I somras när Filippa fick antagningsbeskedet till Uppsala universitet stod hon i valet om hon skulle fortsätta att satsa fullt ut på hästarna, eller om hon skulle ta steget att börja studera.
– Jag sökte in utan att helt ha bestämt mig för om jag skulle börja plugga nu. Till sist beslutade jag mig för att i alla fall prova, jag var ju ändå lite inne i det eftersom jag hade läst tre mattekurser terminen innan. Och jag tänkte att skulle det inte fungera kunde jag alltid hoppa av, säger Filippa och fortsätter:
– Men när jag väl började kändes det helt rätt. Att plugga blir dessutom en trygghet, det är jätteskönt att känna att jag är på väg framåt i livet.
Filippa berättar att hon alltid har varit mest inne på civilingenjörsspåret. Valet av inriktning föll till slut på energisystem.
– Det finns oerhört många linjer att välja mellan som civilingenjör. Jag är ganska intresserad av miljö och hållbarhet, och har tyckt att hållbar utveckling har varit intressant sedan vi läste om det i högstadiet. Så när jag hittade energisystem kändes det väldigt rätt, säger hon.
Med H.S Indigo satsar Filippa vidare mot U25.
Kräver planering och prioritering
Ungefär en halv termin in i studierna menar Filippa att det har fungerat bra att kombinera heltidsstudier med ridsportsatsningen. Det kräver dock en del planering.
– Så klart är det svårt och jag behöver prioritera väl. Sedan blir det tidiga morgnar och sena kvällar, men det är något jag tror vi är ganska vana vid i den här sporten. Hästarna och stallet blir samtidigt en frizon och det är jätteskönt.
En vanlig vardag brukar Filippa vara ute i stallet runt klockan sex. Då hinner hon rida en häst innan utsläppet, samt ytterligare en till innan skolan börjar vid tiotiden.
– Jag tycker att det är skönt, för då har jag bara en till två hästar kvar att rida när jag kommer hem. Därmed hinner jag även plugga någon timme på kvällen, även om jag försöker att få så mycket som möjligt gjort i skolan, säger Filippa och fortsätter:
– När man gör en sådan här satsning tror jag att man blir mycket mer strukturerad i sitt pluggande. Du måste verkligen fokusera när du väl läser och kan inte skjuta upp saker till senare.
Behöver bli mer miljömedvetna
Filippa har även hunnit med att prova på att kombinera studierna med tävlingslivet. Tidigare i höstas var hon på plats med tre hästar under dressyrens SWB Equestrian Week på Flyinge, där unghästarna startades i Breeders Trophy och Indigo i internationella meetinget Saab International Grand Prix Dressage.
– Oftast läggs föreläsningsanteckningar ut eller så frågar jag en kompis, har vi obligatoriska moment kan jag få en kompletteringsuppgift i stället. Du blir faktiskt ganska flexibel när du pluggar eftersom böckerna alltid kan tas med, säger Filippa och fortsätter:
– Eftersom jag redan som liten var borta mycket när jag tävlade slalom, har jag tidigt fått lära mig att planera samt plugga självständigt.
Vad hon vill arbeta med efter sina studier är i dagsläget öppet. En dröm för Filippa vore att kunna använda civilingenjörsyrket inom ridsporten.
– Vi behöver bli mer miljömedvetna i sporten, jag tror att det kommer att komma allt mer. Redan nu i början av utbildningen, när vi har fått en första inblick i konstruktion och effektiviseringar, kan jag se lösningar som skulle kunna implementeras i stallen.
Satsar mot Grand Prix
I ridsportsatsningen är det närmaste målet att utbilda H.S Indigo mot U25-klasserna.
– Att börja plugga nu passade ganska bra på ett sätt, eftersom vi går från young rider till U25. Det känns som att det är ett ganska stort steg att ta, vi kommer att göra det långsamt och hoppas vara redo inom ett år, säger Filippa och fortsätter:
– Sedan är målet att rida i U25-landslaget. Och mitt stora mål har alltid varit att själv ta en häst till Grand Prix och att rida stora mästerskap. Det är den resan jag tycker är så kul, att utvecklas tillsammans med hästarna.
Buskhagas Dasras ska fortsätta att utbildas med fokus på unghästprogrammen och kval till Falsterbo samt Flyinge, både som sex- och sjuåring. Det långsiktiga målet är att han ska bli Filippas framtida Grand Prix-häst som senior.
– Jag är väldigt tacksam över att ha möjligheten att ha två fantastiskt fina hästar som är lovande för framtiden. Och som jag kan göra en elitsatsning med samtidigt som jag studerar.
Tidigare på Hippson.se:
Hästar och flyg gav dubbla drömjobb: ”Stallet gör dig effektiv”
Malin Rinné kombinerar hästsatsning med heltidsjobb
Här utvecklar unga eldsjälar hästbranschen
Maria Tereses tankesätt förbättrade Jeannas sits
Forskare vill förbättra hästnäringens arbetsmiljö
Hästtjejer tar innovationen i egna händer – utvecklar ridsporten
Johanna tog del av Maria Tereses sitsanalys
Hästtjejen Ellen basar över 2 000 anställda
Kombinerar civilingenjörsstudier med elitsatsning i fälttävlan
Deras smarta elektroniksystem ska upptäcka hälta i tid
Medvetenhet viktigt för att bli en symmetrisk ryttare
Sensorer ska mäta dammpartiklar i ridhuset
Hästnäringen framtidssäkras i projektet Innovare
Deras vibrerande dosa hjälper ryttaren att titta upp
De har utvecklat en innovativ stigbygel och sula
Snart kan du och hästen få tränarhjälp på distans
Uppkopplad häst ger aha-upplevelse
Flyinges ridhus har blivit ”smart” – ridkonst ska mätas objektivt
Projektet har tre fokusområden:
Hopptränaren Amanda Ericsson ger här tips på en ridövning där fokus ligger på ryttarens tajming samtidigt som hästen blir både lösgjord och rakriktad.
Idag (26/2) kan du köpa övningsboken Träna hästen med bommar med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Flyinges utbildningar är vida kända. Nu har de utökats med en gymnasieutbildning med inriktning på drift av hästsportanläggningar.
Patrik är en av de svenska ryttarna som är i Qatar för att tävla i helgen. Men under torsdagskvällen kom beskedet att han är tvungen att ställa in.
Flera svenska ryttare är i Doha för femstjärniga tävlingar. På torsdagen visade både Henrik von Eckermann och Peder Fredricson framfötterna.
Det blir ingen fysisk publik på plats vid Gothenburg Horse Show i år, men däremot släpper arrangören nu biljetter till det nya digitala konceptet GHS-Live.
Följ allt hemifrån: ”Hoppas kunna dela evenemanget med en bredare publik”
Folkhälsomyndigheten har meddelat att tävlingsverksamhet inom idrotten behöver begränsas ytterligare för att minska smittspridningen av covid-19.
Endast elitidrott tillåten från 1 mars – SvRF inväntar konkreta svar
Några hästar kom lösa och sprang ut på en väg under onsdagens kväll. En buss kolliderade med dem och två av hästarna behövde avlivas.
Ston kan vara så givande att arbeta med, men också utmanande, särskilt när de behöver prestera. Varför är ston så knepiga och hur kan vi hjälpa dem?
Flera dyra sadlar har stulits från ridskolan i Bräcke. Polisen uppmanar hästägare till försiktighet och tror att det rör sig om ett beställningsjobb.
När Susanna Rohm hamnade på sjukhus och dottern var fast i Norge på grund av restriktioner hjälpte kompisarna på Sörmons RK till.
"Jag har aldrig mött så många hjälpsamma människor i ett och samma stall"
De senaste åren har det dykt upp allt fler träns på marknaden som kallas för anatomiska. Men vad innebär det? Och vad är bäst för hästen?
Idag (25/2) kan du köpa bokserien Masterclass Hoppning med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Visst är det härligt att sätta sig och vila en stund? Det tycker i alla fall Superman, som har gillat att sitta på halmbalen i lösdriften sedan han var föl.
Se klippet: "Han är otroligt social, trevlig och älskar att gosa"
Hästägaren anmälde veterinären gällande felbehandling i samband med en operation av en tandfraktur. Ansvarsnämnden ger veterinären en erinran.
För ett år sedan belönades Björnbo Gård 4H med ATG Drömfond. I dag, och alla andra dagar, fortsätter arbetet att få unga att må bättre med hjälp av hästar.
"Ska lämna stallet med mer kraft och energi än de hade när de kom"
Tävlingarna i spanska Valencia är fortsatt inställda på grund av smitta. Uppemot 50 hästar har eller har haft feber. Ytterligare provsvar inväntas.
Ridhus och ridbanor kan vara dammiga miljöer. I ett nytt forskningsprojekt har man undersökt om detta innebär en hälsofara för ridlärare.
Varför ser man samma stall/hästföretagare annonsera efter arbetskraft om och om igen. Vad är det som gör att de inte lyckas behålla sin personal?
Mias dotter jobbade som hästskötare med villkor som inte går att leva på
Victoria Almgren svarar på en läsarfråga om en häst som blir överladdad i hoppningen. Att trava över hindren i kontrollerad fart är att föredra.
"Hästen får inte accelerera utan bara bjuda jämnt fram till hindret"
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!