Veterinär & Hästvård
Publicerad: 2016-11-21
Håll koll på hästens mun och andedräkt
PRE-stoet Farruca såg ut att må precis som vanligt, men en rutinundersökning av tänderna bjöd på en obehaglig överraskning. Uppe i gommen hittade veterinären två pinnar som hade kilat sig fast, ett inte helt ovanligt problem.
Text: Natalie Lindholm
Foto: Jenny Ennerdal och Privat
Farruca LII har fått flera föl hos ägaren Lena Mårtensson, men är nu för tiden ridhäst åt maken Jimmy. Lena har alltid beskrivit stoet som otroligt snäll, nu menar hon att Farruca kanske till och med är för snäll för sitt eget bästa.
Det var under en helt vanlig rutinkontroll av hästarnas tänder som pinnarna upptäcktes, Lena blev minst sagt förvånad.
– Man tycker ju att det måste ha varit väldigt obehagligt för henne med pinnarna i gommen, men hon har varit precis som vanligt. Vi hade verkligen ingen aning, berättar matte.
Ordentligt illaluktande
När Lena frågade veterinären hur länge pinnarna kan ha suttit i munnen fick hon svaret att det antagligen rörde sig om ett par veckor.
– Det luktade väldigt illa om pinnarna när veterinären väl hade fått ut dem, säger Lena.
Hon påpekar att alla kanske borde lukta sina hästar i munnen lite oftare, för att säkerställa att inget verkar onormalt.
– Vi har ju inte känt att andedräkten har varit speciellt dålig. Men å andra sidan har vi kanske inte heller varit så uppmärksamma på just det här, eftersom vi inte har haft någon anledning att misstänka att något har varit fel.
När pinnarna väl var bortplockade, och stoet hade piggnat till efter att ha fått lite lugnande, verkade hon – precis som innan – alldeles som vanligt.
– Men vi vill ju gärna tro att hon tyckte att det var skönt att bli av med dem ändå, säger Lena.
Själv har hon faktiskt hört talas om en häst i bekantskapskretsen som råkade ut för något liknande.
– Min grannes islänning fick en decimeterlång grankvist fastkilad i svalget. Men det kändes som en så ovanlig sak att jag trots det aldrig har tänkt tanken att det skulle hända mina hästar. Nu hände det trots allt, stackars Farruca!
Innan Jenny har plockat bort pinnarna.
Efter avlägsnandet. Man ser blödningar och rodnad i slemhinnan där pinnarna satt.
Hästarna brukar reagera
Behandlande veterinär Jenny Ennerdal är vidareutbildad på hästtandvård och säger att problemet med pinnar som fastnar i munnen inte är helt ovanligt. Själv hör hon talas om något fall per år, men säger att det är betydligt vanligare på hundar än på hästar.
– Pinnar kan sätta sig på tvären i gommen, som i det här fallet. Det förekommer också att det fastnar stickor i tungan eller mellan tänderna. Det här är första gången jag ser en pinne på tvären i gommen på en häst vid rutinkontroll, det vill säga när ägaren inte har sett några symtom på hästen, säger hon.
Jenny menar att hästarna i normala fall reagerar och visar att de har besvär från munnen.
– Hästen kan till exempel dregla, när den försöker äta faller det i stället ut halvtuggat foder. Ibland håller hästen huvudet på sned eller rör tungan på ett onormalt sätt, förklarar hon.
Enligt Jenny är problemet dock så pass ovanligt att de flesta hästägare, trots allt, inte behöver oroa sig för att deras hästar ska råka ut för samma sak.
– Jag skulle inte säga att man behöver oroa sig, däremot ska man självklart söka veterinär om hästen får liknande symtom.
Så här stora var pinnarna som fastnat i Farrucas mun.
Liknande webbartiklar
- Odontologen om hästens mun: ”Är tuggandet av grovfoder som rengör tänderna”
- Hästar och karies: Grovfodret ger viktig tandborstning
- Unghästen måste få chans att vänja sig vid bett i munnen
- Välj rätt bett för hästens tänder och mun
- Gästblogg: Glöm inte av munnen när du köper häst
- Tandproblem hos häst – se hur veterinären lagar en sprucken tand
- Veterinär Nina Lundgren om rätt bettstorlek
- Steg för steg: Häng med när unghästens vargtänder dras ut
- Gucci lever ett gott liv – trots käkbrottet: ”Vill helst linda in honom i bubbelplast”
- Hästarnas tänder!

Fyrverkeri – kolik och total panik
Det är över tio år sedan senaste kolikfallet i hästfamiljen men i torsdags var det dags. Maria tar oss igenom skräckfyllda och sömnlösa dygn.

Halland: Häst gick genom isen
En häst gick under förmiddagen genom isen på en sjö i Ästad, Hallands län. Räddningstjänsten fick rycka ut och dra upp hästen på fast mark.

Är din häst mer spooky under hösten?
I denna artikel förklaras några av de förändringar som kan påverka hästens beteende och hur de kan hanteras för att behålla en lugn häst året runt.
För att försöka motverka tristess och minska nivån av stress

Helgstrand installerar videoövervakning
Efter Operation X avslöjande om Helgstrand Dressage träningsmetoder meddelas att de ska sätta upp övervakning i samtliga ridhus.
Kameror i samtliga ridhus för att kunna uppmärksamma dålig ridning

Avslöjade vad som pågick hos Helgstrand
Rebekka Klubien är journalisten som tog anställning som hästskötare hos Helgstrand Dressage. Här berättar hon om sina upplevelser.

Hålla häst enligt forskningen
Få frågor möts av så mycket åsikter som hur man »ska« hålla och utfodra sin häst. Gränsen mellan tro, tradition och vetande är hårfin. Läs professorns förklaring.

Livio och Andersen på pallen igen
Frida Andersen trodde inte att det skulle räcka till en ny pallplats i årets inomhusfälttävlan – men hon slutade trea. Segrade gjorde fiolårsvinnaren.
Box Compris pensioneras: "För oss blev det nästan som en avtackning"

Dubbelt svenskt på podiet i Sweden GP
Det var spännande in i det sista när Grand Prix avgjordes. Två svenskar var till omhoppning – och publiken ville aldrig tystna när det blev svensk seger.
Vinnaren Petronella Andersson: "Det är inte över förrän det är över"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Komplett ridsportanläggning till salu
Mellan Oslo och Göteborg ligger en anläggning med allt som behövs för att driva ridsportverksamhet. Bland annat 15 boxar, ridhus och ridbana.

Brittisk seger i helgens världscupsomgång
Det tog elva ekipage innan första dubbelnollan kom i världscupsomgången i La Coruña. Snabbast var brittiske Harry Charles.
Henrik von Eckermann bästa svensk på en femteplats

Selma Gustafsson Thelin fick pris av prinsen
Som sista ryttare gick Selma Gustafsson Thelin in i finalen av Prins Carl Philips Pris. Det höll hela vägen till vinst, före lördagsvinnaren Hanna Blomberg.

Favorit i repris för von Bredow-Werndl
Världsettan bjöd på ännu en vinst inför publiken i Friends arena. Tvåan Nanna Skoldborg Merrald red ihop ett personbästa med sin nya kür.

Kürseger till Tilda André Hokfelt
I SIHS Ponnykür gjorde Tilda André Hokfelt sin sista start med Hamiltons I did it My Way. De avslutade sin tid på tävlingsbanan med flaggan i topp.

Lucka 3: Fri frakt hos Börjes Tingsryd
I den tredje luckan hittar vi ett erbjudande från Börjes Tingsryd. Under hela dagen erbjuder de fri frakt på köp från deras webbshop.

Galoppbandage i sex enkla steg
Vintertid är det inte ovanligt att hästarna får broddtramp i kronranden. Här visar leg veterinär Izabella Granswed hur ett sådant läggs om.

Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

Exells segertåg brutet – Chardon vann
Varje gång Boyd Exell kört i Friends arena har han stått som vinnare. I lördagens världscupomgång fick han se sig slagen när han slutade han trea.

Bildspel: Hopplaget vann ryttaragillityn
Traditionsenligt bjöds det på ryttaragility i Friends. I vanlig ordning ställdes ett hopplag mot ett dressyrlag – och de svenska ryttarna var taggade.

"Hon är absolut min framtidshäst"
Emma Jönsson vann finalen för unga hästar med Date Me i Friends arena och satsar vidare med målet stora mästerskap.
Jennifer Lindvall segrande ung ryttare: "Roligt att avsluta på topp"

Lucka 2: Rabatt hos Pamoja Equestrian™
I dagens lucka gömmer sig en rabattkod hos Pamoja Equestrian™ som ger 30 % rabatt på en hel order och kan kombineras med andra erbjudanden.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Hantera konflikter i stallet
– Porträtt: Stephanie Holmén
– Grunda för god kondition
– Lätt i handen med bomövning
– Är havre så dåligt, egentligen?
– Allt om ledinflammationer
...och mycket, mycket mer!