Veterinär & Hästvård
Publicerad: 2017-07-21
Kunnig panel bestående av Peder Fredricson, Emelie Brolin, Karl-Henrik Heimdahl och Tomas Torgersen.
Sunda hästar är glada hästar som presterar
Agria höll traditionsenligt ett frukostseminarium under Falsterbo Horse Show. Årets tema var hållbara tävlingshästar och i panelen fanns ryttarna Peder Fredricson och Emelie Brolin, veterinär Karl-Henrik Heimdahl och Tomas Torgersen, tävlingsledare för bland annat EM i Göteborg.
Text och foto: Annika Grundberg
Karl-Henrik Heimdahl inleder seminariet med att prata om hur man får en hållbar tävlingshäst.
– Hållbarhet handlar om att förbereda hästen för det den ska göra under lång tid, säger han och fortsätter:
– Om grundarbetet och uppbyggnaden inte är genomförd ordentligt, under lång tid, så kommer hästen till slut att säga ifrån.
Träning och prestation ser olika ut för dressyr- och hopphästar, vilket är de båda discipliner som tas upp under seminariet. Och det finns också skillnader i vilka skador som är vanligast bland hästar utifrån gren.
– Konsekvensen av de nya underlagen med fibersand, som medger att hästarna kan gå snabbare och svänga snävare, menar jag är att vi ser fler ligaments- och gaffelbandsskador hos hopphästar. Hos dressyrhästarna ser vi fler problem med överlinjen. Inom båda grenarna ser vi skador i hovledsområdet på frambenen. Det är intrikata och komplexa områden där det är vanligt med skador, säger Karl-Henrik.
En sund häst vill jobba
Peder Fredricson har bakgrund inom fälttävlan, han red OS i Barcelona 1992 i den grenen. OS-silvermedaljören är känd för att lägga mycket tid på hästarnas fysiska välmående, något han utvecklar på seminariet.
– En av de viktigaste sakerna är att hålla hästarna sunda. Är hästen sund och känner sig bra är den också glad och vill göra jobbet, säger han.
Peder är noga med att variera såväl underlag som jobb för sina hästar, där kommer bland annat den nyanlagda naturbanan till användning. Men även tävlingar väljer han för att få variation.
– Jag försöker blanda när jag väljer tävlingar, så att jag inte bara rider på fibersand.
Hemma longerar han hästarna i repgrimma på stallplanen varje vecka för att se hur de rör sig.
Matcha varje häst efter dess förutsättningar
Emelie Brolin är i Falsterbo utan hästar. Bästa hästen Briman är skadad och denna gång hade hon inga yngre hästar redo för unghästklasserna. Att inte starta den unga hästen innan den är redo är något hon tar upp.
– Det är viktigt att matcha utifrån individens förutsättningar och att ta det i hästens takt, säger Emelie, och menar att flera av de hästar man ser i unghästklasserna är där för tidigt.
Brolin bekräftar också till viss del bilden av dressyrryttare som några som rider väldigt mycket i ridhuset. En miljö som ser likadan ut varje dag. Något som gör hästarna spända när de kommer ut på tävling.
– Vi måste bli bättre på att vänja dem vid olika underlag och miljöer, säger hon.
Dressyrträning för Ulla runt träden
För Peder vaknade intresset för att använda skogen i träningen när han tog hjälp av Ulla Håkanson. Det var under tiden som fälttävlansryttare han kom till Ulla.
– Jag fick gå ut i en skogsdunge och trava. Det var introduktionen till idén om naturbanan. När jag är ute och tävlar försöker jag hitta skogsdungar att rida runt i. Förutom att det är bra för ridningen ökar miljöbyten hästarnas motivation och hållbarhet, säger Peder.
Emelie berättar att hon har bytt underlag i ridhuset och därför tvingats ut.
– Jag rider på ängarna och har hittat massor av nya stigar. Själv är jag övertygad om att alla dressyrryttare kan bli bättre på det här.
Viktigt att skapa en bra tävlingsmiljö
Ute på tävling blir hästarna stående i box många timmar i taget.
– Vi försöker ha rutiner så att de får komma ut och promeneras eller longeras. Hästar mår bra av att röra sig och ska inte stå i box 23 timmar om dygnet, säger ryttarna.
Här kom Tomas Torgersen in, tävlingsledare vid EM i Göteborg senare i sommar.
– En av de viktigaste sakerna för oss inför EM har varit att skapa en stallmiljö där det är lugn och ro, säger han.
Tomas har själv sett hur alla tävlingshästar tas ut och får röra på sig på något vis på morgonen. I Göteborg kommer det bland annat att finnas tre longeringsvolter och en promenadstig för hästarna.
Finns inget tydligt sammanhang
Hos människor kan psykisk ohälsa ge fysiska symtom, som till exempel magsår av stress. Hos hästar har man inte kunnat fastslå att det finns ett sådant samband.
– Man vet att det är vanligare med magsår hos tävlingshästar än hos hobbyhästar, men vi vet inte orsaken. Det kan vara foderrelaterat, berättar Karl-Henrik Heimdahl.
Däremot kan hästar visa fysisk smärta med förändrat beteende.
– Jag ser ett tydligt samband mellan hästar som har fysiskt ont och som visar det med psykiska reaktioner. De blir skygga, inåtvända, introverta och slutar att kommunicera med oss och sina hästkompisar. Det är signaler som man ska vara uppmärksam på.
Hästar har något som heter ”pain face”, känner man sin häst kan man se i ansiktet på den när den har ont.
Trygga rutiner är viktigt
Emelie berättar om Briman, stallets förstahäst som skadade sig utanför ridningen.
– Skaderisken är stor om de är stressade. Det som hände med Briman var att det var en ny person som hanterade hästarna och tog in fel häst från hagen.
Briman föll och fick en bäckenbensfraktur. En skada som håller på att läka, men som tvingar en häst van vid träning och tävling att hålla sig stilla.
– Han är så olycklig och stressad. Briman är van vid att träna och tävla och att gå i hage hela dagarna. Nu är det boxvila och sjukhage som gäller.
Peder förklarar hur han är en "hästhypokondriker".
– Varje gång man sitter upp känner man efter. Det gäller att hitta avvikelser tidigt och att reagera på dem. Man får inte lämna några detaljer åt slumpen, säger han, och det blir tydligt varför han är en av världens mest framgångsrika hoppryttare.
Tre vardagstips från Emelie
Avslutningsvis får Emelie Brolin ge tre vardagstips för att få en hållbar och glad häst.
– Variera arbetet, gör något annat för att få hästen glad. Anpassa träningen till individen och se till att ha ett team runt hästarna som är lika bra på att läsa av dem som du är, är hennes tre råd.
taggar
Liknande webbartiklar
- För mycket energi in och för lite ut ger "knäppa" hästar
- Emelie Brolin pensionerar GP-hästen Briman: ”Har satt ett starkt avtryck hos mig”
- Härlig comeback för Emelie och Briman: "Känner mig jätteglad"
- Emelie Brolin och Briman på väg tillbaka: ”Han känns bara så fin”
- Emelie Brolin sparkad av häst – bröt armen
- Kastrering av hingst – så funkar det
- Tips för skapandet av en lyckad lösdrift
- Vad det dräktiga stoet behöver i höst
- Håll koll på hästens hull på sommarbetet
- Reservationer i hästförsäkringen – kan man köpa ändå?

"Jag kände att Cosmo hade tävlat mycket"
Efter vinterträningen är Jens Fredricson redo för 2023. Här berättar han om målen för året med "Cosmo" och de andra hästarna.

Klåda och utslag – inte bara sommarplåga
Sophie Fredrikssons häst plågas av eksem året om. Han har konstaterad allergi men trots foderbyte så fortsätter eksemen att komma.

"Viktigt med realistiska förväntningar"
Enar Tollig är veterinär för det svenska fälttävlanslandslaget. Här ger han sin syn på rehabilitering och vikten av ett bra teamwork.
– Samarbete över yrkesgränsen ger hållbara och friska hästar

Miljöträna din häst till avspändhet
Nervvrak som skenar på prisutdelningen eller som far omkring på besiktningar. Föreställningen om rädda dressyrhästar är utbredd, men måste det vara så?
»Hästens instinkt är att fly, det jag gör är att lära in nytt beteende.«

Valde bort besiktning – hästen hade artros
Säljaren intygade att hästen var utan skadehistorik men efter köpet visade den sig ha atros. Köparen kan ändå ha rätt att få pengar tillbaka.
Advokat Eva Johansson: En uppförsbacke i rätten men du kan få rätt

Ingen hästfest utan en stor mässa
Inget Gothenburg Horse Show utan mässan Eurohorse. Efter två års pandeminuppehåll är såväl tävlingar som mässa och publik tillbaka.

I huvudet på en lektionshäst
Stenungsunds RK firar 50 år och det firades med Ryttargala. Ett populärt inslag var US film med lektionshästarna ute i hagen.

Lagar täcke med Gorilla lagningstejp
Hippsons Cajsa Ekström Arman tröttnade på att sy ihop små hål i hästens täcke och testade att laga med en vanlig lagningstejp.
Blev förvånad över resultatet! Missa inte filmen på hur hon gjorde
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Björn Svensson: ”Var brutalt ärlig”
Björn Svensson är en av Sveriges främsta unghästutbildare. Här bjuder han på sina bästa tips för dig som letar efter ny häst samt hur de själva arbetar.
Allt du upplever med hästen vid provridning ska du kunna leva med

Inomhusfälttävlan + hoppning = Bordeaux
Tävlingarna i franska Bordeaux bjuder på hoppning av flera slag. För många av hoppryttarna är jakten på världscuppoäng inne i ett intensivt skede.

Ny karens- och förbudslista 1 mars
Det blir en del förändringar i karens- och förbudslistan för tävling den 1 mars. SvRF förtydligar de viktigaste ändringarna och länkar till hela listan.

Samanthas sanndröm om Australien
Samantha Harudd vill se världen och hålla på med hästar. Det kan hon med jobbet som kombinerar hästar, Australien och turism.

Kolik hos häst – det du behöver veta
Kolik kan drabba alla hästar året om, men man ser en viss ökning under hösten när man stallar in hästarna mer och det ibland blir täta foderbyten.

Har du en häst utan idealisk exteriör?
Tränaren och domaren Jan-Ove Olsson ger råd om hur du kan hantera träning och ridning på en häst med en exteriör som kan ge problem i ridning och träning.

Boxlek, stretching eller vadå?
Har du någon gång haft en häst som inte följer givna mönster? Som roar sig själv eller har speciella vanor?

Teknik som förenklar hästägandet
AI-teknikens intåg i våra stall gör att hästägare kan larmas under dygnets alla timmar och snart lanseras även ett koliklarm. Emelie Lindell förklarar.

Nytt år med väldigt många möjligheter
Avelsbloggen med Maria Oscarius är tillbaka och hon ser framemot många spännande händelser i uppfödarlivet under året.
Uppfödning på väg till Daniel Bachmann-Andersen med Lina Dolk

Varför kraschar hästar i hinder?
Forskare från Storbritannien har en teori om hur traditionell träning av hästar ibland leder till fel beslut när ett hinder ska tas.

Kung Henrik etta på rankingen
Han har gjort det igen Henrik von Eckermann – etta på FEI:s rankningslista efter januari och världsmästaren är fortfarande på topp.

Carl Hester tillbaka i tävling
Carl Hester startade i Hartpury och vann i Grand Prix-klassen med valacken Fame, som var svenskägd fram till 2019.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!