Veterinär & Hästvård
Publicerad: 2017-07-21
Kunnig panel bestående av Peder Fredricson, Emelie Brolin, Karl-Henrik Heimdahl och Tomas Torgersen.
Sunda hästar är glada hästar som presterar
Agria höll traditionsenligt ett frukostseminarium under Falsterbo Horse Show. Årets tema var hållbara tävlingshästar och i panelen fanns ryttarna Peder Fredricson och Emelie Brolin, veterinär Karl-Henrik Heimdahl och Tomas Torgersen, tävlingsledare för bland annat EM i Göteborg.
Text och foto: Annika Grundberg
Karl-Henrik Heimdahl inleder seminariet med att prata om hur man får en hållbar tävlingshäst.
– Hållbarhet handlar om att förbereda hästen för det den ska göra under lång tid, säger han och fortsätter:
– Om grundarbetet och uppbyggnaden inte är genomförd ordentligt, under lång tid, så kommer hästen till slut att säga ifrån.
Träning och prestation ser olika ut för dressyr- och hopphästar, vilket är de båda discipliner som tas upp under seminariet. Och det finns också skillnader i vilka skador som är vanligast bland hästar utifrån gren.
– Konsekvensen av de nya underlagen med fibersand, som medger att hästarna kan gå snabbare och svänga snävare, menar jag är att vi ser fler ligaments- och gaffelbandsskador hos hopphästar. Hos dressyrhästarna ser vi fler problem med överlinjen. Inom båda grenarna ser vi skador i hovledsområdet på frambenen. Det är intrikata och komplexa områden där det är vanligt med skador, säger Karl-Henrik.
En sund häst vill jobba
Peder Fredricson har bakgrund inom fälttävlan, han red OS i Barcelona 1992 i den grenen. OS-silvermedaljören är känd för att lägga mycket tid på hästarnas fysiska välmående, något han utvecklar på seminariet.
– En av de viktigaste sakerna är att hålla hästarna sunda. Är hästen sund och känner sig bra är den också glad och vill göra jobbet, säger han.
Peder är noga med att variera såväl underlag som jobb för sina hästar, där kommer bland annat den nyanlagda naturbanan till användning. Men även tävlingar väljer han för att få variation.
– Jag försöker blanda när jag väljer tävlingar, så att jag inte bara rider på fibersand.
Hemma longerar han hästarna i repgrimma på stallplanen varje vecka för att se hur de rör sig.
Matcha varje häst efter dess förutsättningar
Emelie Brolin är i Falsterbo utan hästar. Bästa hästen Briman är skadad och denna gång hade hon inga yngre hästar redo för unghästklasserna. Att inte starta den unga hästen innan den är redo är något hon tar upp.
– Det är viktigt att matcha utifrån individens förutsättningar och att ta det i hästens takt, säger Emelie, och menar att flera av de hästar man ser i unghästklasserna är där för tidigt.
Brolin bekräftar också till viss del bilden av dressyrryttare som några som rider väldigt mycket i ridhuset. En miljö som ser likadan ut varje dag. Något som gör hästarna spända när de kommer ut på tävling.
– Vi måste bli bättre på att vänja dem vid olika underlag och miljöer, säger hon.
Dressyrträning för Ulla runt träden
För Peder vaknade intresset för att använda skogen i träningen när han tog hjälp av Ulla Håkanson. Det var under tiden som fälttävlansryttare han kom till Ulla.
– Jag fick gå ut i en skogsdunge och trava. Det var introduktionen till idén om naturbanan. När jag är ute och tävlar försöker jag hitta skogsdungar att rida runt i. Förutom att det är bra för ridningen ökar miljöbyten hästarnas motivation och hållbarhet, säger Peder.
Emelie berättar att hon har bytt underlag i ridhuset och därför tvingats ut.
– Jag rider på ängarna och har hittat massor av nya stigar. Själv är jag övertygad om att alla dressyrryttare kan bli bättre på det här.
Viktigt att skapa en bra tävlingsmiljö
Ute på tävling blir hästarna stående i box många timmar i taget.
– Vi försöker ha rutiner så att de får komma ut och promeneras eller longeras. Hästar mår bra av att röra sig och ska inte stå i box 23 timmar om dygnet, säger ryttarna.
Här kom Tomas Torgersen in, tävlingsledare vid EM i Göteborg senare i sommar.
– En av de viktigaste sakerna för oss inför EM har varit att skapa en stallmiljö där det är lugn och ro, säger han.
Tomas har själv sett hur alla tävlingshästar tas ut och får röra på sig på något vis på morgonen. I Göteborg kommer det bland annat att finnas tre longeringsvolter och en promenadstig för hästarna.
Finns inget tydligt sammanhang
Hos människor kan psykisk ohälsa ge fysiska symtom, som till exempel magsår av stress. Hos hästar har man inte kunnat fastslå att det finns ett sådant samband.
– Man vet att det är vanligare med magsår hos tävlingshästar än hos hobbyhästar, men vi vet inte orsaken. Det kan vara foderrelaterat, berättar Karl-Henrik Heimdahl.
Däremot kan hästar visa fysisk smärta med förändrat beteende.
– Jag ser ett tydligt samband mellan hästar som har fysiskt ont och som visar det med psykiska reaktioner. De blir skygga, inåtvända, introverta och slutar att kommunicera med oss och sina hästkompisar. Det är signaler som man ska vara uppmärksam på.
Hästar har något som heter ”pain face”, känner man sin häst kan man se i ansiktet på den när den har ont.
Trygga rutiner är viktigt
Emelie berättar om Briman, stallets förstahäst som skadade sig utanför ridningen.
– Skaderisken är stor om de är stressade. Det som hände med Briman var att det var en ny person som hanterade hästarna och tog in fel häst från hagen.
Briman föll och fick en bäckenbensfraktur. En skada som håller på att läka, men som tvingar en häst van vid träning och tävling att hålla sig stilla.
– Han är så olycklig och stressad. Briman är van vid att träna och tävla och att gå i hage hela dagarna. Nu är det boxvila och sjukhage som gäller.
Peder förklarar hur han är en "hästhypokondriker".
– Varje gång man sitter upp känner man efter. Det gäller att hitta avvikelser tidigt och att reagera på dem. Man får inte lämna några detaljer åt slumpen, säger han, och det blir tydligt varför han är en av världens mest framgångsrika hoppryttare.
Tre vardagstips från Emelie
Avslutningsvis får Emelie Brolin ge tre vardagstips för att få en hållbar och glad häst.
– Variera arbetet, gör något annat för att få hästen glad. Anpassa träningen till individen och se till att ha ett team runt hästarna som är lika bra på att läsa av dem som du är, är hennes tre råd.
taggar
Liknande webbartiklar
- För mycket energi in och för lite ut ger "knäppa" hästar
- Emelie Brolin pensionerar GP-hästen Briman: ”Har satt ett starkt avtryck hos mig”
- Härlig comeback för Emelie och Briman: "Känner mig jätteglad"
- Emelie Brolin och Briman på väg tillbaka: ”Han känns bara så fin”
- Emelie Brolin sparkad av häst – bröt armen
- Kastrering av hingst – så funkar det
- Tips för skapandet av en lyckad lösdrift
- Vad det dräktiga stoet behöver i höst
- Håll koll på hästens hull på sommarbetet
- Reservationer i hästförsäkringen – kan man köpa ändå?

Painface, happyface eller någon helhet?
Hur exakt uppför sig en glad häst? Och ska glädje vara en del av bedömningen i dressyren? Kajsa Boström funderar över komplexiteten.

Tionde SM-guldet till Patrik Kittel
Han gjorde det igen! Kittel har tagit sitt tionde SM-guld i dressyr. Denna gången bärgade han medaljen tillsammans med stoet Forever Young.

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

Ungdomar tjuvred och filmade i hagen
Tre berusade killar tog sig in i en hage på Ulricehamnsbygdens ridklubb. De försökte rida, vilket de filmade och delade på Tiktok.

Medaljregn över pararyttarna vid SM
På lördagen delades SM-medaljer i paradressyr ut på Strömsholm. Tretton ryttare fick hänga en medalj runt halsen.

”Just nu är kanske den bästa tiden för mig”
Njut av vinsterna men sluta aldrig blicka framåt. Henrik von Eckermann om att vara världsetta och vikten av att fylla på med nya talanger.

Se över grunderna och undvik skador
Varför blir hästar halta och vad kan vi göra för att minska risken? Veterinär Izabella Granswed berättar om faktorer som påverkar hållbarheten.

Henrik och Dzara snabbast i St Tropez
Världsmästaren och framtidslöftet Dzara Dorchival vann lördagens 1,50-klass i Frankrike. Men i GCT GP var det inte svenskarnas dag.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Lär dig mer om kissing spines
Kissing spines är en vanlig diagnos vid ryggbesvär som inte alltid innebär ett problem, men det är viktigt att identifiera hästar som får symptom.

Jennifer Lindvall är svensk mästare
Jennifer Lindvall och Midt-West Casino gjorde en favorit i repris från förra året. De är årets U25-guldmedaljörer under SM i dressyr på Strömsholm.
Gör sista U25-året: "Väldigt kul att komma hit och försvara titeln"

Står i dag starka tillsammans
Sophie Jahn växte upp i ett terrorvälde styrt av hennes egen pappa. I dag föreläser hon om sin uppväxt för att ge mod och styrka till andra.

Kvinna allvarligt skadad efter ridolycka
Tre elever fick föras med ambulans till sjukhus efter en olycka i Umeå på fredagen. En kvinna i 75-80-årsåldern är allvarligt skadad.

Tävling: Vinn ridbyxor från Börjes Hästsport
I veckans tävling, i samarbete med Börjes Hästsport, ligger ett par ridbyxor i prispotten. De passar såväl till tävling som vardag.

Vilken färg får hästen – och varför?
Brun, skimmel eller black? Och kommer fuxstoet att få ett hetsigt temperament? Bo Furugren har skrivit en hel bok om hur hästar ärver sina färger.
Det finns ungefär 300 olika gener som påverkar hästens pigmentbildning

Flera fina rundor för Sverige i Nations Cup
Amanda Landeblad blev bästa svensk med två felfria rundor när fredagens omgång av EEF Series Nations Cup avgjordes i norska Drammen.

Delta i en enkät om hästhållning
Nu har du som rider, äger häst eller driver stall möjlighet att bidra med dina erfarenheter till stiftelsen Race For The Baltics arbete för en bättre miljö.

Henrik och King Edward placerade
Henrik von Eckermann och guldhästen King Edward har tagit en fin placering, denna gång i franska St Tropez.

"Lugn kompis jag hjälper dig!"
Anledningen till att hästen behöver en betesreducerare är olika. Alla accepterar inte "munkorgen" och gör det mesta för att ta av den.

Fem hästgårdar under två miljoner
Fungerande hästgård, med mer eller mindre renovering, för en billig peng? Här är de fem billigaste hästgårdarna från Hemnet just nu.

Otillåtet att ta bort svalornas bon i stallet
Under sommarhalvåret är det vanligt att svalor bygger bo i stallet. Enligt Svenska djurskyddsföreningen är det viktigt att skydda fåglarna.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!