Veterinär & Hästvård
Publicerad: 2010-04-04Träna för hållbarhet - visst går det
Under Svenska Ridsportförbundets roadshow för tävlingsryttare berättade veterinären och forskaren Lars Roepstorff mer om ett av sina favoritämnen, hur man ska träna hästen för både hållbarhet och prestation.
Text & foto: Anna Nordin
- Frågan är ytterst komplex, säger Lars. Det är väldigt många faktorer som spelar in.
Dels är det inre och yttre funktioner hos hästen. Mentala sådana, men också fysiska som respiration och cirkulation. Dels är det yttre faktorer som utfodring och underlag.
- Ingen kan lära sig allt om allt, därför är det viktigt att omge sig med kompetenta rådgivare. Det går inte heller att plocka bort någon bit. Oavsett vilken ambitionsnivå du har så behövs alla delar för att bli bra. Och det är bara du själv som kan ta ansvar för att ha en helhetsbild.
Hälta vanligaste skadan
Hältor är den skadetyp som står för den överlägset största veterinärkostnaden, hela 67 procent. Närmast efter kommer problem med respirationen, alltså andningen, på 9 procent.
- En stor anledning till antalet hältor är att olika vävnader och organ reagerar olika på träning och belastning, berättar Lars.
Muskler anpassar sig ganska snabbt till högre belastning, medan stödvävnader som skelett, brosk och senor svarar långsamt på träning. Det beror på att de inte har så mycket blodkärl, förklarar Lars. En muskel kan öka med 20 procent på två veckor, medan det tar många månader att anpassa sig för stödvävnaderna. Det måste vi ta hänsyn till i träningsupplägget. Genom att göra successiva förändringar i träningen hinner vävnaderna anpassa sig och vi får en positiv, stärkande träningseffekt istället för skador.
Rörelse viktigt för skelettet
Lars berättar att skelettet växer till sex års ålder. Det är ganska små skillnader mellan olika raser, men det kan skilja mycket mellan olika individer. Det sker en ständig omsättning av skelettet, vilket är en förutsättning för att benbrott ska kunna läka så att man får full hållbarhet igen. Det gör också att skelettet kan påverkas genom träning och bli starkare. På samma sätt påverkas skelettet av för lite rörelse, och blir svagare.
Det är kalk som gör skelettet hårt. I ändarna på de långa benen i skelettet finns tillväxtzoner. De innehåller inte lika mycket kalk som resten av skelettet och är därmed inte lika hållbara. Tillväxtzonerna sluts allt eftersom hästen växer färdigt. Det sker nerifrån och uppåt i kroppen och är klart runt tre års ålder. Då har hästen nått sin skelettmässigt färdiga mankhöjd, att den sedan blir ytterligare lite större beror på tillväxt i bland annat muskler, manke och ryggkotpelare. Ryggkotpelaren är klar runt sex års ålder.
- Hästar bör tränas innan de är färdigväxta, på så sätt kommer skelettet att anpassas till den belastning det utsätts för, fortsätter Lars. Det finns dock inga generaliseringar för hur mycket träning som är bäst, allt måste anpassas till individen. Ta hjälp av dem som är erfarna på området.
Mikropauser viktiga
- Så fort vi tar i tygeln begränsar vi hästens rörlighet, särskilt i ryggen. Därför är det viktigt med variation av formen och typ av träning. Att lägga in många korta pauser i träningspasset är också oerhört betydelsefullt, säger Lars.
Man hör ofta att dagens hästar är "för bra", och det ligger faktiskt en del i det, menar han. De avelsmässiga förbättringarna av spänst, styrka, mentala egenskaper, arbetsvilja och liknande har gjort hästarna så begåvade och lättränade att de inte behöver tränas för att prestera. Det betyder att de inte heller får den livsviktiga hållbarhetsträningen! Förr kom den naturligt, hästarna kunde inte prestera det man ville utan att träna, träna, träna. På så sätt fick man hållbarheten på köpet, man var tvungen att börja försiktigt och successivt öka träningen. I dag är det viktigt att den som utbildar unghästar kommer ihåg hållbarhetsträningen, även när hästen är "lättlärd" och talangfull.
Senor töjs till bristningsgränsen
När hästen galopperar töjs den ytliga böjsenan 11-16 procent. I försök på senor från döda hästar har man sett att senan går av vid en töjning på 12-21 procent. Det betyder att vid maximalt arbete ligger hästen mycket nära vad senorna kan klara av. Eftersom det inte sker någon nyproduktion av celler i senor och brosk är det mycket svårt att träna upp dessa delar för att tåla högre belastning.
- Trötthet är en vanlig orsak till att hästen överbelastar och skadar sig, säger Lars. Därför är grundkonditionen oerhört viktig - oavsett vilken gren man håller på med.
Brosk - stötdämpare som slits
Närmast ledspringorna mellan två skelettben finns brosk. Det verkar som en stötdämpare och en friktionsfri yta i kombination med ledvätskan. Brosk består av två olika byggstenar, där båda tar väldigt lång tid att nybilda, den ena så lång tid som flera hundra år! Det betyder att man absolut inte vill ha några skador på brosket. Om det slits eller bryts ner finns i princip ingenting att göra. Artros, "ledförslitning", är en sådan diagnos. En successiv förändring av belastningen är viktig för att undvika skador på brosket.
- Genom att hästen är väl grundtränad minskar man också belastningen på brosket, förklarar Lars. Så även dressyrhästarna behöver konditionstränas.
Lite glid viktigt i underlaget
- Det viktigaste är inte att hitta det bästa underlaget, utan att se till att hästen är van vid så många olika underlag som möjligt, säger Lars.
Självklart ska maxprestationer helst ske på ett perfekt underlag. Men att alltid träna på ett sådant underlag gör hästen extra känslig för dåliga underlag. Träningens mängd och intensitet ska alltid anpassas till underlaget.
Hästar är ganska väl konstruerade för att ta hand om hårt underlag, genom att hoven glider på underlaget och på så sätt hjälper till att ta upp belastningen.
- När man använder broddar tar man bort glidningen, med gräsbrodd tar det tvärstopp. Därmed ökar belastningen på senor och liknande. Lite samma effekt kommer av de nya typerna av sträva underlag, med mikrofibrer. Man kan rida hur fort som helst på dem, men de kanske inte är det bästa ur hållbarhetssynpunkt.
Variation är ett nyckelord
Genom en varierad träning ser man till att det är olika vävnader som belastas, och på så sätt minskar också slitaget. Det har visat sig att de hästar som tävlat inom alla discipliner har fler tävlingsår, alltså bättre hållbarhet, än de som endast tävlas inom en gren. Genom att ha kunskap om hur man bygger upp en hästs styrka och kondition och med stora krav på sig själv vad gäller sits, viktfördelning och följsamhet ger man bästa förutsättningar för en hållbar häst.
Anki Yngve
redaktion@hippson.se

Lars Roepstorff, veterinär och forskare vid SLU.

Många faktorer påverkar hästens prestation och hållbarhet.

Forskning tyder på att hästar som tävlas i flera grenar, och därmed tränas allsidigt, håller bättre än de som bara tävlar i en gren.
taggar
Liknande webbartiklar
- Ny studie på gång om oskodda sporthästar: "Det här måste undersökas vidare"
- Johanna tog del av Maria Tereses sitsanalys: "Fick koll på de där sista millimetrarna"
- Underlagsexperten: Så tar du hand om ridbanan i torkan
- Stoppa hältorna: ”Viktigt att lägga större fokus på att träna för hållbarhet”
- Anpassning är nyckeln till hållbarhet: ”Ridhästar är ofta undertränade”
- Sitsen påverkar ständigt din hästs balans
- Massor av inspiration i höstmörkret
- Förutsättningar finns för bra banor under OS
- Tygelspänning varierar mellan proffsryttare
- Unik rörelsediagnostik på häst snart möjlig vid SLU
relaterade artiklar

Så reser svenskarna till stallet
Bilen är det vanligaste färdmedlet för att ta sig till stallet och ryttare upplever brister vad gäller kollektivtrafiken. Det visar en ny enkätundersökning.
Svenska ridsportförbundet deltar i projekt om resor och idrott

Nya framgångar för dressyrnordisen Nitro
Två framstående placeringar och över 72 procent i Lätt B. Jessica Jacobsson och Nitro är i bra form – nu jobbar de vidare mot SM och Lätt A.
Ryttaren summerar tävlingshelgen: "Trodde knappt att det var sant"

Bygg säkert med City Boxen
City Boxen i över 30 år tillverkat högkvalitativa stall. Nu är de även certifierade enligt EN-1090 vilket är ytterligare en kvalitetssäkring för kunden.

Detaljerna gör en hållbar häst
Köp aldrig en häst som inte går igenom veterinärbesiktningen, eller? När Josefin Ådeby köpte Zimstern var han avställd och knepig att hantera.

Herrgårdsliv med stall, pool och ridbana
Strax utanför Strängnäs finns en hästgård med ett stort bostadshus med pool stor, stall med tre boxar, lösdrift samt egen ridbana.

Tisdagspepp med raceråsnan Gunnar
Raceråsnan Gunnar har totalt charmat Hippsons redaktion. Här delar matte med sig av ännu ett klipp med charmtrollet, vänta till slutet …

Hästen Golden om att tävla dressyr
Peter Karlsson började sin tävlingskarriär i dressyr sent, som 43-åring. Han och hästen Golden har hunnit med fyra tävlingar så här långt.
Läs Goldens sammanfattning av senaste tävlingen i Gästbloggen

Käpphästar inleder Stockholm Horse Week
I mitten av juni är det dags för sommarens hästfest i Stockholm. Redan helgen innan intar käpphästarna Sergels torg – en gratis aktivitet.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Safe Riding: Säkerhet från grunden
Safe Riding vill erbjuda alla ryttare en säker ridtur. Sedan lanseringen har de haft ett prioriterat mål i sin produktutveckling, nämligen säkerhet.
Absolut säkra och certifierade stigbyglar med internationellt patent

Tidigare stallchef döms för djurplågeri
En kvinna åtalades för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen. Detta efter vittnesmål att hon slagit både sin valp och sina hästar.
Döms till dagsböter för djurplågeri efter misshandel av valp

Familjen Skeppstrand årets uppfödare
Familjen Skeppstrand bedriver en liten men högkvalitativ avel. De har av SWB utsetts till årets uppfödare.
Rankas av Hippomundo på tionde plats för uppfödare av dressyrhästar

EU oroas över grym hästhantering på Island
Allt fler vill stoppa importen av hormonet PMSG från Island. Detta då hanteringen för att utvinna hormonet anses vara djurplågeri.

Synskadade Linda trivs bäst på hästryggen
Linda Bergsängel rider flera dagar i veckan trots att hon har en allvarlig synskada. En misslyckad ögonoperation vände livet upp och ner.
Övervann rädslan: "Jag har behövt släppa på det stressmomentet"

Lätta hjälper ger glad häst
Alla försöker rida med lätta hjälper, men lyckas vi? GP-ryttaren Malin Hansson har inget val, en funktionsnedsättning gör att hon inte kan rida på styrka.

Mångsidig hoppbana för alla nivåer
Hopptränaren Ann Hellström delar med sig av en favoritbana. En mångsidig övning du kan använda på allt från unghästar till svårklasshästar.

Lina Dolk: "Vi mockar en kvart om dagen"
Lina Dolk mockar dagligen hästarnas hagar. När initiativet ”Varje skit räknas” lanserades för två år sedan kändes det viktigt att engagera sig.
På vägen har hon lärt sig mer om de positiva effekterna på miljön

Känslan när det är nybäddat
Finns det något bättre än att lägga sig för att sova i en nybäddad säng? Den här hästen njuter när den dyker ner i den nyhalmade ligghallen.

Rose Bay belönades med hoppdiplom!
Annelie har visat den egna uppfödningen Rose Bay på treårstest. Om det gick bra? Det gick alldeles strålande och glädjetårarna sprutade.
Nu väntar sommarlov för stoet med frambensteknik "to die for"

När man klarat hindret felfritt – nästan …
När Emma Stadling red tioåriga Yazino D genom 1,20-banan på tävling gick det felfritt hela vägen fram till och över hinder nummer sju, eller?
Hur rivs hindret – hästen eller blåsten? Se klippet och avgör själva

SWB vill se många hästar visade
Det har blåst upp till storm på sociala medier. Vid ett av SWB Malmöhus unghästtester har en visare tagit hand om nästan alla platser.
SWB:s vd: "Vi vill att man visar så många hästar som möjligt"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Från idé till drömstall
– Porträtt: Lina Dolk
– Hitta dragspelskänslan
– Nå målet med vinnande vanor
– Muskelsjukdomar hos häst
– Konditionsträna i naturen
...och mycket, mycket mer!