Veterinär & Hästvård
Publicerad: 2017-12-03
Veterinär Axel Wallman: ”Vi har stort fokus på hästhälsan”
För helgens ansvariga veterinär i Friends arena har det hittills varit relativt lugna dagar. Och det ger honom möjlighet att tänka till lite extra kring välfärden för Sweden International Horse Shows alla 400 hästar.
Text och foto: Annelie Eriksson
I tre år har Axel Wallman, som till vardags är delägare i en hästklinik och landslagsveterinär för de unga ryttarna i hoppning, varit ansvarig veterinär vid Sweden International Horse Show. Det vill säga han har varit med så länge tävlingarna har funnits på Friends arena.
– Det är jättekul och roligt att få vara med under en lite speciell tävling. Det är "top level" på både sport och underhållning.
Har fler ögon till sin hjälp
Några större incidenter har inte hänt i helgen – en showhäst skadade ögonlocket i boxen, en åsna har undersökts för kolik och en körhäst har undersökts för misstänkt korsförlamning.
– För de rutinerade tävlingshästarna är det inga konstigheter att stå i stallet en helg så här, men rashästarna och showhästarna är inte lika vana.
Axel har stor hjälp av de frivilliga från Blå stjärnan, som håller koll på hästarna i stallarna och hjälper ryttarna om någon fråga uppstår.
– De är duktiga på att kontakta mig om de undrar något. Det kan vara en häst som ser lite hängig ut i en box eller liknande. Jag blir lite av en länk och sakkunnig.
Promenerar två mil på arenan
Men bara för att det inte har inträffat något allvarligt med någon häst, betyder det inte att Axel sitter och dricker kaffe. Hans smartklocka visar att han har gått drygt 13 000 steg under lördagen, och då är dagen långt ifrån över.
– Jag rör mig mycket i och med att jag har en viktig roll, även om det bästa är att inte har något att göra.
Stort fokus ligger på att inspektera hästarna och stallet, men även på att hålla krisplaner uppdaterade.
– Vi har lagt stor vikt inför tävlingen på att öva på vad vi ska göra om något skulle hända. Det är allt från hur vi får in den stora avskärmningen till banan till hur vi kan spjälka, gipsa och till och med söva en häst om så skulle behövas.
Dopningsprover tas löpande under helgen
Axel har veterinärkollegorna Marianne Lindsjöö, Karl-Henrik Heimdal och Peter Kallings till hjälp på arenan. Marianne är ansvarig för de nationella tävlingshästarnas djurskydd, medan Karl-Henrik är den officiella utsända veterinären från FEI. Peter Kallings har rollen FEI testing vet, alltså den som ansvarar för att ta dopningsprover.
– Det tas en hel del dopningsprover på hästarna under helgen, både hästar i de nationella och i de internationella klasserna, berättar Axel.
Axel och hans kollegor bloggar under helgen
Liknande webbartiklar
- Läsarfråga: Kan en behandling verkligen skjutas upp för att hästen ska tävla?
- Försäkringsbolaget sjösätter kampanjen #stoppahältan
- Järnröret missade livsviktiga nerver: "Både stoet och fölet mår bra"
- Veterinär Henrietta Talts: ”Låt hästen få tid att vila när den har kolik”
- Två hästar avlivade efter att ha insjuknat i EHV-1
- Bestis tillbaka efter benbrottet: ”Han är en riktig kämpe”
- Johan och Viktoria skodde rumänska hästar på semestern
- Soraya gick från dödsdom till GP-debut
- Veterinärdrömmen tog Emelie till Valencia
- Steg för steg: Häng med när unghästens vargtänder dras ut

Elin och Smokie nära att träffas av träd
Elin Tyskhagen och ponnyn Smokie hade änglavakt på uteritten. När de galopperade uppför backen föll plötsligt ett träd mitt framför dem.
Mamma Jessica filmade: "Vi var rätt chockade efteråt båda två"

Andreas Helgstrand förlorar bronsmedalj
Den danska dressyrryttaren förlorar bronset från Danska mästerskapen i juni, efter otillåten behandling av hästen Jovian.

"Vi söker inte den perfekta familjen”
Att vara ett familjehem innebär ofta en egen personlig resa. Peder Dam på VäxaEnheten berättar mer om familjehem och hur hästar har hjälpt till.
En häst kan verka som terapeut när det gäller att förstå känslor

Mathilda rider sitt första unghäst-VM
Beridaren Mathilda Bohlin, 20 år, ska få en ny erfarenhet. Den här veckan rider hon unghäst-VM i hoppning för första gången.

Checka hästen inför hösten
Efter sommar och bete är det dags att förbereda hästen för den kallare årstiden. Leg vet. Izabella Granswed ger tips på saker att tänka på inför omställningen.
Precis som man vänjer hästen vid gräs så vänj den vid grovfoder

När man råkar somna i boxen hos kompisen
Tracy Vigors på brittiska Hillwood Stud har publicerat ett hjärtevärmande klipp, där hennes son Harry råkat somna i boxen hos sin fölkompis.

"Det var en lukt - det luktade död"
Amerikanen Tyrell Cotant är tillbaka i Danmark för att vittna om vad han upplevde under sin korta tid hos Viegård stuteri.

”Hästsekten” sluter upp för Jennie
Dressyrryttaren Jennie Nilsson från Kalmar har cancer och ingen bot finns i Sverige. Nu pågår en insamling för behandling utomlands.
"Så är det när hästmänniskor sätter igång, jag hinner inte med själv"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

”En game changer för varje ryttares sits”
Ridesum har lanserat ett hjälpmedel för alla ryttare – en AI-driven objektiv sitsanalys. Med en smartphone och appen får ryttaren en detaljerad analys.
AI-teknik ger direkt feedback och kan identifiera förbättringar

Ryttarförening vill minska segregation
Att minska segregationen och få fler unga in i arbetslivet. Det är syftet med det nya projektet hos Skaraortens ryttarförening.

När läromästaren blir ett nervvrak
Fler än en gång har man hört berättas om hästar som sålts som ”bomb-proof” men sedan skrämt sina nya ägare – spända och på sin vakt.
Tips på hur du kan hjälpa hästen att finna sig till rätta i sitt nya liv

Guide: Får jag dra mitt släp?
Det är släpet och bilens totalvikt som tillsammans avgör vilken körkortsbehörighet som behövs. Visst är det rörigt? Vi reder ut begreppen!

Hästgård i naturskön miljö med eget ridhus
I Halland finns en hästgård med ett boningshus i sekelskiftesstil, stall med fyra boxar, ridhus, ridbana och tio hektar mark.

Full fart med Alva och Agnes
Syskonen Alva, åtta år, och Agnes, fem år, har två riktiga bästisar i ponnyerna Noddy och Lova. Här bjuder ponnyerna på en fartfylld galopp.

Dags att nominera ridsportens bästa
Det är dags att nominera till FEI awards 2023. Vinnare i de fem kategorierna presenteras på FEI:s stora gala i Mexico City senare i år.

Ännu större transport från Cheval Liberté
Cheval Liberté lanserar nu en riktigt stor hästtransport, Touring Country XL. En släpvagn tillverkad av moderna material och hög komfort.

Barnen har designat Luleå RK:s naturbana
Det har varit smyginvigning av Luleå ridklubbs nya naturbana. Den är anpassad för att fungera för ryttare med funktionsnedsättningar.

Häst påkörd av bil – fick avlivas
En häst blev på måndagen påkörd av en bil norr om Kristianstad. Hästen skadades så allvarligt att den fick avlivas på plats.

”Jag har alltid varit dålig på att ge upp”
Hon är fälttävlansryttare, utbildad beridare och civilingenjör. Aminda Ingulfson berättar om charmen med fälttävlan, teknik och teori.

Tips när det är dags att bygga ridhus
Ett ridhus är drömmen för många gårdsägare, men för att bygget ska flyta på smidigt och resultatet bli som önskat finns en del att tänka på.
Föreningsrådgivaren Markku Söderberg delar med sig av praktiska tips.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Våga dig ut på tävlingsbanan
– Reportage: Henrik von Eckermanns drömgård
– Allt om senskador
– Sitsträning för ryttaren
– Allergivänliga hästar
– Delad häst – delad glädje?
...och mycket, mycket mer!