Hoppning
Publicerad: 2021-08-07
En fantastisk dag med svenskt OS-guld: ”Vi har de bästa ryttarna i världen”
UPPDATERING 2022-08-07: VM-lagdressyren är i full gång. För ett år sedan bjöd det svenska hopplandslaget på en riktig nagelbitare under ett helt annat mästerskap – och det resulterade i inget mindre än OS-guldyra. Återupplev medaljbragden genom bildspel och intervjuer i läsarfavoriten.
Det svenska hopplandslaget har gått till historien och resultaten talar för sig självt. OS-guld till Henrik von Eckermann, Malin Baryard Johnsson och Peder Fredricson fick hela ridsport-Sverige att ropa glädjerop så att det hördes hela vägen till Japan. Läs vad ryttare och förbundskapten har att säga och se det stora bildspelet från finaldagen.






























Text: Linnea Lindahl
Foto: Tomas Holcbecher
Sverige var segertippade när de gick in i dagens lagfinal i hoppning vid OS i Tokyo. Efter att de som enda lag red felfritt i kvalet var det ingen hemlighet att de satsade på guld. I finalen behövde de dock satsa på nytt och fokusera om. Resultaten från de tidigare omgångarna nollställdes och allt kunde hända.
Efter en grundomgång som slutade med lika antal fel för Sverige och USA stod det klart att det skulle bli omhoppning om guldet. Vid VM i Tryon 2018 hände samma sak, men då förlorade Sverige i omhoppningen och tog silver. I dag blev det ändring på det.
Samtliga ekipage i omhoppningen var felfria, men svenskarna var snabbast. Peder Fredricson startade sist av alla med All In och det var spännande ända in i det sista. Snabbt och felfritt säkrade de guldmedaljen för Sverige. Senast Sverige tog ett OS-guld i lag var 1924, alltså för 97 år sedan.
Revansch för von Eckermann
Henrik von Eckermann red för att ta en individuell medalj i finalen tidigare i veckan. Med bara några hundradelar missade han bronset och kom på fjärde plats.
– Onsdagen, och den individuella finalen, var för mig en besvikelse. Men jag smälte det och är väldigt glad över att jag bestämde mig för att det inte skulle påverka mig framåt. Jag bestämde att jag inte skulle låta mig påverkas av det som jag inte kunde ändra på. Jag tog mig tillbaka för jag visste att om jag hade gjort ett misstag i dag för att jag inte hade varit 100 procent fokuserad, så hade jag grämt mig över det. Just nu känns det fantastiskt, helt otroligt, säger Henrik von Eckermann.
King Edward går till historien som den häst som inte rev en enda bom och hoppade felfritt genom hela mästerskapet. Det var dessutom hästens första OS.
– Jag visste att han är en exceptionell häst, det har jag vetat hela tiden. Men att allt ändå kunde stämma så här bra, att nolla från det första hindret till det sista är egentligen osannolikt. Men det gick, säger Henrik glatt.
Favoriter inför avgörandet
Inför lagfinalen var de segertippade, men försökte att inte låta sig påverkas av pressen utifrån.
– Vi visste att vi hade tre bra ryttare i laget och tre exceptionella hästar. Vi behövde bara hålla ihop det hela vägen och göra vårt jobb på samma sätt som vi gjort de senaste dagarna. Det är otroligt små marginaler, så att göra det på det sätt som vi gjorde känns helt fantastiskt, säger Henrik von Eckermann och fortsätter:
– Vi är ett starkt gäng och har känt varandra länge. Jag har tränat för Peder, jag har tränat tillsammans med Malin sedan vi var unga. Vi har följt varandra hela tiden och jag tror att det hjälper oss. Vi har ett otroligt lag.
Han poängterar även att reserven och fjärde ryttaren Rolf-Göran Bengtsson har en stor betydelse för lagets framgång.
– Han har varit ett otroligt stöd. Han har alltid varit med mig på framhoppningen alla dagar. Det är också en del som bidrar, att man känner sig säker när han är där. Han är värd den här medaljen lika mycket som vi andra, säger Henrik.
”Det här mästerskapet var verkligen vårt”
Malin Baryard Johnsson och Indiana hade fyra fel i grundomgången, men i övrigt har de hoppat felfritt under OS. I den individuella finalen var även hon nära medalj, men slutade på femte plats hack i häl på Henrik von Eckermann och King Edward. Nu fick hon avsluta OS med en guldmedalj.
– Det känns skönt. Lättnad, det är den tydligaste känslan just nu, säger Malin när Hippson pratar med henne strax efter prisutdelningen.
– Det har varit en lång vecka och tufft på många sätt. Nu känns det verkligen så skönt att vi är här, det kan inte bli bättre! Vi gick ut ganska tidigt och berättade att vi satsade på guld, men alla vet ju att det inte är lika lätt att faktiskt vinna guld som att säga det. Vi gjorde en helt fantastisk prestation i laget och vi har en otrolig grupp bakom oss som gjort detta möjligt. Både Rolf-Göran Bengtsson, veterinärer, hästskötare, fysioterapeuter, förbundskapten med flera. Det här mästerskapet var verkligen vårt, säger Malin.
”Ett dream team”
Förbundskapten Henrik Ankarcrona är minst sagt stolt över sitt lag.
– Vi har de bästa ryttarna i världen, de är verkligen ett dream team. Det gäller inte bara ryttarna utan hela teamet runtomkring dem också. Alla har presterat på topp, säger han.
Sverige var tidiga med att berätta att det var guldmedaljen som de satsade på.
– Målsättningen var vi tydliga med, men att nå dit är en helt annan sak. Det är lätt att misslyckas och visst har jag slängts mellan hopp och förtvivlan i veckan. Vi har gjort upp en plan och försökt att hålla oss till den, men trots att man förberett sig till hundra procent så är det så små marginaler. Det gäller att inte tänka för mycket på resultatet när man är mitt uppe i det, utan att bara göra det som ska göras, säger Henrik Ankarcrona.
Att King Edward inte rev en enda bom är förbundskaptenen imponerad över.
– Det har ju bara hänt ett par gånger tidigare i historien, det ska ju knappt kunna hända. Där ser man också vilken otrolig kapacitet både häst och ryttare har. Otroligt starkt gjort, säger förbundskaptenen om Henrik von Eckermann och King Edwards insats.
Malin Baryard Johnsson lotsade den ivriga och känsliga hästen genom flera felfria ritter.
– Det blev en bom ner i dag, men så otroligt de har presterat. Det som Malin gör tillsammans med den hästen är inte helt enkelt. Det är svårt att beskriva, att det hon gör är så delikat på något vis. Men det är fantastiskt, säger Henrik Ankarcrona.
Peder Fredricson tog ett individuellt OS-silver tidigare i veckan och nu fick de äntligen stå överst på pallen tillsammans med sina lagkamrater. Den sista bommen i grundomgången föll, men i omhoppningen var de felfria.
– Jag är otroligt glad för Peders skull att han fick gå in på banan och vara snabbast. Det har varit några gånger när han varit någon tiondel för långsam för att vinna, men nu blev det chans till revansch. Jag är otroligt stolt över att leda ett sådant här landslag. Vi har bara försökt att göra vår grej och den här veckan har vindarna blåst i vår riktning, säger förbundskaptenen till Hippson.
Silvret gick till USA och bronsmedaljen till Belgien.
Satsade i omhoppningen
– Äntligen säger jag bara, det känns nästan overkligt, säger Peder till Svenska ridsportförbundet efter guldsegern. Han fortsätter:
– Det känns overkligt därför att man vet hur lätt det är att det ramlar en bom och då vinner man inte. Å andra sidan så förtjänade vi guld, för vi har varit så pass bra hela teamet sedan vi kom. Jag var glad för mitt silver absolut, men då är man inte hundra procent glad. För guld är man hundra procent glad. Det känns fantastiskt. Det svenska laget vi hade här och All In är verkligen värda det här guldet.
All In fortsätter att imponera.
– Det finns inte mycket mer att säga om honom. Han imponerar fortfarande på mig faktiskt. Att han kan vara i sån form. Han kändes inte det minsta trött. Han kändes ännu bättre i dag än i går. Och inför omhoppningen kändes det som att han gick på bomull, han var så bekväm, en fantastisk känsla, säger Peder.
I omhoppningen mot sista hindret gällde det för Peder och "Allan" att sätta nollan för att det skulle gå vägen.
– Det var ett läge där det var svårt att nå fram, men just i dag så satt instinkterna rätt. Man måste gå all in i de lägena, annars når man inte fram. Jag visste när jag fick de sju, att jag hade tiden. Sen gäller det att inte rida för fort till sista, därför att man kan riva väldigt lätt när det går för fort. Och man har inte heller råd att börja ta tillbaks, för det är så himla små marginaler. Men det gick på ren instinkt där.
– Man kan inte ha bättre lagryttare än Henrik och Malin, och sen Rolf som fjärde ryttare. Han är också en stor del i det här. För även om han inte rider så är han med oss hela tiden och han hjälper oss och stöttar. Det är så himla många bra personer i teamet så man är nästan rädd att glömma någon, men Rolf bör absolut nämnas, säger Peder till SvRF.
Resultat
Tidigare på Hippson.se
Liverapportering - OS-guld till Sverige
Sverige toppade i lagkvalet - trippelt felfria
Så hanteras hästarna i värmen – landslagsveterinären berättar
Hästskötaren Alva Svensson om medaljhästen All In: "Väldigt nära mitt hjärta"
Svenska hästarna redo för lagtävlingen
Bildspel + intervjuer: Peder Fredricson om silverhästen All In: "När det gäller har han det som krävs"
OS-silver till Peder Fredricson med All In
Liverapportering: Individuella hopp-medaljer delades ut
Tre svenskar vidare till OS-final
Så gick det för svenskarna i det individuella OS-kvalet
Tre svenskar vidare till OS-final
Så gick det för svenskarna i det individuella OS-kvalet
Tisdag: Nu drar hoppningen igång i Tokyo
Grönt ljus för de svenska hopphästarna
Svenska hopphästarna på flyget: "Tar powernaps och slipper jetlag"
taggar
Liknande webbartiklar
- Medaljhjältarna hyllades på stadion: "I slutänden var vi iskalla"
- Sverige toppade i lagkvalet - trippelt felfria: "I morgon är det en ny dag"
- VM-GULD TILL SVERIGE!!!!
- Nu ska VM-medaljerna fördelas
- Svenska hästarna redo för lagtävlingen
- Henrik och "Kungen" vann LGCT Super Grand Prix: "Han hoppade för livet"
- Individuella hopp-medaljer delades ut
- Onsdag: Guld, silver eller brons – ska svenskarna ta medalj?
- Tisdag: Nu drar hoppningen igång i Tokyo!
- Återupplev guldyran i Herning om och om igen

Valberedningens förslag till ny ordförande
SvRF:s valberedning föreslår Sandra Ruuda till ny ordförande, som därmed har chansen att bli förbundets allra första kvinnliga ordförande.

Jennifer Fogh: "Att få uppdraget är en ära"
Jennifer Fogh Pedersen är tillbaka som testryttare på Bruksprovet. Ett uppdrag som hon är stolt över att få och som hon ser mycket fram emot.
"Jag börjar verkligen på noll på varje häst och utgår från min känsla"

Fem tips på lägre servicekostnader
Att regelbundet se över sin hästtransport är både smart, ekonomiskt och gör att din häst åker säkert på vägarna. Ta del av flera praktiska tips här.
"Kontrollera lufttrycket i hästtransportens däck regelbundet"

Så blir du vän med din nervositet
Johanna Lassnack, mental coach, menar att nervositet är helt naturligt, men att det gäller att hitta verktygen för att kunna hantera känslan.

När inget hinder är för högt
Det här fölet busar loss rejält i paddocken. Kanske att det rentav går lite väl fort och det hamnar ett hinder i vägen, men vad gör det …

Avel av dressyrhästar går framåt
I den här artikeln dyker förbundskaptenen Bo Jenå och domaren Christoph Hess ner i hur dressyraveln förändrats och blickar både bakåt och framåt.
Ridbarheten blir allt bättre och så har aveln hjälpt ryttarna

Ridskoleponny död efter trafikolycka
En hästtransport var inblandad i en krock på E4 mellan Järve och Piteå på tisdagen. Ponnyn i transporten skadades och har fått avlivas.

Umeå RF startar en egen superliga
Umeå ryttarförening startar en cup med en rejäl pott prispengar. Idén föddes ur bristen på tävlingar och ökade kostnader för att köra långt.
"Ska ha möjlighet att vinna större pengar med ett roligare format"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Expresståget mot mästerlig ridning
Vill du förstå hur din häst ska bli mer följsam och lätt på hjälperna eller funderar du över vad som hindrar att ni utvecklas som ekipage?

Föräldrarna överklagar tingsrättens dom
Den friande tingsrättsdomen i fallet med den 15-åriga flicka som dog i det familjehem där hon var placerad har överklagats till hovrätten.
Advokaten yrkar på skadestånd även om fosterföräldrarna frias

Hästbonden Joel letar efter kärleken
Det är snart dax för säsongspremiär av Bonde söker fru. Årets yngsta bonde Joel driver hästverksamhet på familjens gård utanför Gävle.
Joel söker en händig kille som älskar barn och vill ha en stor familj

Tillsammans är Marlons framgångsrecept
Marlon Zanotelli lever sitt drömliv. Den brasilianske toppryttaren gör en efterlängtad gemensam sportsatsning med makan Angelica.

Hitta balansen med hinderdressyr
Ridning i balans förebygger skador och ger en följsam häst. Nina och Sissi Liljas roliga övning passar de flesta ryttare, oavsett om du rider hoppning eller dressyr.
»Här får du jobba med avståndsbedömning, anridning till hinder och svängar«

Idyllisk hästgård med naturlig hästhållning
Strax utanför Märsta finns en hästgård med charmigt boningshus, lösdrift för 16 hästar, stall med sex boxar, ridbana och ridhustält.
Ett praktiskt boende för dig som vill ha hästarna utanför huset

Hela familjen hjälps åt att klia tillsammans
Stoet Helacs Zingapore med sitt fem dagar gamla föl har riktigt bra teamwork med Annie på Stall Fransgården. Cirkeln är sluten med mys.

Prisad miljörådgivning hjälper Grevlunda
Grevlunda var bland de första att ta del av Greppa Näringens rådgivning till hästgårdar. De gjorde då också en värdefull energikartläggning.
Greppa Näringen vann Lövsta Future Challenge hållbarhetspris 2023

Accepterad eller premierad hingst?
Sedan Bruksprovet 2021 är hingstarna indelade i två nivåer – hingsten kan bli antingen accepterad eller premierad. SWB förklarar skillnaden.
"En anpassning till den utveckling som sker i internationell avel"

EHV-1 i Blekinge – flera ridklubbar stänger
Efter att en häst i Blekinge har testat positivt för det fruktade viruset EHV-1 väljer nu flera ridklubbar att vidta försiktighetsåtgärder.
Verksamhetschefen: "Tråkigt att få in smitta på en stor anläggning"

Bruksprovets alla hingstar
Den här veckan är det idel vackra hingstar på Strömsholm. Det är Bruksprov och drygt 70 hingstar ska visas upp för Avelsvärderingsnämnden.

Kolla upp hästens bakgrund innan köp
Pernilla trodde att hon köpte en frisk tävlingshäst – men det visade sig att hästen redan var utdömd. Nu vill hon berätta sin historia.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Med bjudning framåt
– Porträtt: Johanna Due Boje
– Gör dig redo att glänsa i Lätt B
– Hoppövning alá Emma Emanuelsson
– Håll koll på hästens luftvägar
– Hjälp hästen som har sadeltvång
...och mycket, mycket mer!