Hoppning
Publicerad: 2021-08-04
Peder Fredricson om silverhästen All In: "När det gäller har han det som krävs"
Peder Fredricson och All In gjorde en fantastisk favorit i repris när de försvarade sitt OS-silver. Och att tre svenskar var med till omhoppning, menar ryttaren beror på Sveriges smarta upplägg.
– Vi har åkt hit med ett superlag, säger silvermedaljören.












Text: Jennie Börs
Foto: Tomas Holcbecher
Nervkittlande var bara förnamnet när OS-medaljerna i hoppning skulle delas ut individuellt. 30 ryttare hade via tisdagens kval tagit sig vidare till finalen och där ställdes de inledningsvis inför en bana på 14 hinder och 18 språng. Henrik von Eckermann med King Edward var först ut att sätta en felfri runda. Strax därpå stod det klart att det blev en omhoppning när Japans Daisuke Fukushima med Chanyon också tog sig över banan utan fel.
Och nollrundorna fortsatte att hagla in för svensk del. Varken Malin Baryard Johnsson med Indiana eller Peder Fredricson med All In gjorde den svenska publiken besvikna. När grundomgången var klar stod det klart att även Nederländernas Maikel van der Vleuten och Storbritanniens Ben Maher var med i matchen om medaljer.
"I dag var det Bens dag"
I omhoppningen blev det spännande in i det sista. Alla ryttare till start levererade felfria resultat, men allra snabbast var Ben Maher med Explosion W som red hem guldet. Peder Fredricson med All In försvarade sitt silver från Rio 2016, endast 17 hundradelar långsammare. Bronset gick till Maikel van der Vleuten med Beauville Z.
– Det känns jättebra, jag är jätteglad. Så klart hade jag som mål att ta ett guld men nu blev det ett silver. Det var små marginaler och i dag var det Bens dag, ett silver är också helt okej, säger Peder och skrattar när Hippson pratar med honom strax efter presskonferensen.
Peder menar att banbyggare Santiago Varela fått fram en bra finalbana. Även om han tycker det varit ännu bättre om endast tre ryttare gjort upp i omhoppningen.
– Han (Santiago, reds. anm) använder hindermaterialet på ett väldigt smart sätt. Banan ställer frågor hela tiden och som ryttare måste man verkligen ha en plan för hur man vill angripa banan. Så han har lyckats bra, säger Peder och berättar att han fått till bra rundor både i kvalet och finalen.
Medaljtrion för hoppningens individuella final i Tokyo.
Känner varandra utantill
OS-silvret blev den tredje individuella mästerskapsmedaljen med All In. Förutom det tidigare OS-silvret från Rio 2016, tog ekipaget även ett EM-guld inför hemmapubliken i Göteborg 2017.
– Han är en fantastisk häst, speciellt när det gäller har han det som krävs. En nerv som ibland kan vara lite jobbig, men en sådan här dag har man nytta av den om man kan vända den åt rätt håll, säger Peder och fortsätter:
– Vi känner även varandra väldigt väl nu, både utan- och innantill. Med tidigare mästerskap har All In också fått rutinen att hoppa spektakulära hinder och i strålkastarljus.
Att mästerskapet rids utan publik på grund av rådande coronarestriktioner, är inget Peder direkt reflekterat över.
– Det är inte så stor skillnad, om man bortser från när man ser bilderna efteråt. När jag tävlar själv är det ingen jätteskillnad, utan pulsen går uppåt ändå med strålkastarljuset och allt.
Peder och All In mot sitt andra OS-silver
Sammansvetsat lag
Om det blir fler mästerskap i framtiden för All In låter Peder just nu vara osagt. Här närmast ligger ekipagets fokus på den kommande laghoppningen under OS, vars kval rids på fredag. Peder menar att det är en god stämning i laget och att de åkt till Tokyo med bästa förutsättningar.
– Vi är ett superlag ihop och upplägget med ledningen är väldigt proffsig. Att dessutom ha Rolf-Göran Bengtsson som fjärderyttare är en stor fördel. Han är med och går banan och har koll på alla detaljer, han bidrar enormt till vår framgång.
Också i resultatlistan märks det att upplägget gett ringar på vattnet, med tanke på att samtliga svenska ryttare var vidare till omhoppning.
– Det är helt otroligt med tre svenskar till omhoppning i en OS-final. Någon som visar kvaliteten på svensk hoppning och det upplägg vi har, för det är mycket som ska stämma.
Henrik von Eckermann med King Edward slutade fyra i finalen, följd av Malin Baryard Johnsson med Indiana på en femteplats.
– Jag känner för Malin och Henrik som gjorde bra prestationer och kom precis utanför. Det är lite hårt, säger Peder.
"Red så fort jag kunde"
Malin Baryard Johnsson menar att hon fick till en näst intill perfekt grundomgång i finalen. I omhoppningen var hon andra ryttare ut, efter Japans Daisuke Fukushima som inledde med en felfri runda. Malin lyckades kapa japanens tid med tre sekunder.
– Jag gick in i omhoppningen och red så fort jag kunde i stort sett. Jag får till en väldigt bra runda. Men det räckte inte idag. Det är skitsurt förstås. När man får till såna rundor som jag får så tycker man nästan att man är värd en medalj. Men vi är inte lika snabba som de här ekipagen, hur snabbt vi än försöker rida, säger hon till Svenska ridsportförbundet.
Med tanke på att hon ställdes mot några av världens snabbaste ekipage är hon nöjd med dagens runda, trots allt.
– Jag är självklart väldigt, väldigt nöjd med min insats. Hon hoppar helt makalöst bra. Vi har verkligen prickat formen. Idag var hon också strålande att rida. Jag hade bara hoppats att de andra inte var lika bra som de var, säger Malin
"Känns lite tungt nu"
Henrik von Eckermann missade bronsmedaljen med drygt 80 hundradelar. Det var en besviken ryttare som mötte pressen efteråt.
– Det känns lite tungt nu. Men det får jag ta på mig själv, hästen kunde inte gjort det bättre. Jag var för långsam. Det finns inte så mycket mer att säga om det, säger han till SvRF och analyserar:
– Jag var bra på hinder ett-två-tre. Sen hade jag ett (galoppsprång) för mycket till fyran, ett för mycket i svängen runt och ett för mycket till sista. Det kostade medaljen.
Vad gör du för att komma över besvikelsen?
– Det är ju inte första gången, men det är klart att det är lite jobbigare med ett OS än med en vanlig tävling. Man vet vad som ligger bakom det här, allt jobb, allt som ska klaffa, och att sen vara så nära. Då förstår man att man är besviken, säger Henrik
Tidigare på Hippson.se:
OS-silver till Peder Fredricson med All In
Liverapportering: Individuella hopp-medaljer delades ut
Tre svenskar vidare till OS-final
Så gick det för svenskarna i det individuella OS-kvalet
Grönt ljus för de svenska hopphästarna
Svenska hopphästarna på flyget: "Tar powernaps och slipper jetlag"
Liknande webbartiklar
- Lisen Bratt Fredricson om makens OS-silver: "Det var helt fantastiskt att följa förstås"
- Sylve Söderstrand och sportprofilen Jacob Hård möts i Opinion Live
- Guldläge – om Peders väg till OS-medalj
- Dokumentären ”Guldläge” med Peder Fredricson visas i SVT
- Härlig film från firandet av Peder Fredricson på hemmaplan
- I väntan på en OS-medaljör …
- Medaljhjältarna hyllades på stadion: "I slutänden var vi iskalla"
- En fantastisk dag med svenskt OS-guld: ”Vi har de bästa ryttarna i världen”
- Sverige toppade i lagkvalet - trippelt felfria: "I morgon är det en ny dag"
- Hästskötaren Alva Svensson om medaljhästen All In: ”Väldigt nära mitt hjärta”

Upplev spänningen på plats
Sommartrav är en av Svensk Travsports största publik- satsningarna på flera år där publiken verkligen får komma nära travsporten.

Färre än hälften av de startande gick i mål
Vid Össjö hästsällskaps internationella tvåstjärniga klass i fälttävlan kom knappt hälften i mål med godkänt resultat i terrängen.
Banbyggarens analys: "En del kom till start med ett minimum av kval"

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

Världsettan sommarpratar i Sveriges Radio
I sommar får vi höra Henrik von Eckermann i Sveriges Radio. Världsettan är en av årets sommarpratare.

20 unga ryttare klara för start på Stadion
Tio ponny- och tio childrenryttare får chansen att tävla sida vid sida med några av sportens allra främsta under Stockholm Horse Week.

Far och son Fredricson tävlar tillsammans
När Sylve Söderstrand arrangerar nationella hopptävlingar för ponny och häst på Gotland, då blir det stjärnglans i startlistan.

Vikten av att våga prata om vikten
Ulrika Fåhraeus anar att hon i sin krönika kanske trampar i ett getingbo av åsikter. Men, för hästarnas skull gör hon det – talar om fetma.

»Talang är hästens genetiska bagage«
Den specialiserade aveln av SWB-hästar har lett till en genetisk uppdelning mellan hopp- och dressyrhästar.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Lär dig mer om kissing spines
Kissing spines är en vanlig diagnos vid ryggbesvär som inte alltid innebär ett problem, men det är viktigt att identifiera hästar som får symptom.

Halt – hälsa – sitt av ofrivilligt
Det här ekipaget verkar ganska samspelta fram till den inledande halten och hälsningen. När det sen är dags att svänga då går de skilda vägar.

Valde bort besiktning – hästen hade artros
Säljaren intygade att hästen var utan skadehistorik men efter köpet visade den sig ha atros. Köparen kan ändå ha rätt att få pengar tillbaka.
Advokat Eva Johansson: En uppförsbacke i rätten men du kan få rätt

Hoppa för att hjälpa cancerdrabbade barn
Förra året hoppade fler än 7000 käpphästryttare för ett gott syfte. I år finns det möjlighet att delta i tävlingen till förmån för Barncancerfonden.

Ännu en region utan veterinär beredskap
Ännu en region blir av med veterinär beredskap på kvällar och helger. I Härjedalen finns det ingen beredskap under sommaren.

Debutanterna red hem lag-guldet
Traditionsenligt reds finalen i ponnyallsvenskan på Strömsholm. Det blev en spännande final i solens sken med västsvensk seger.

Tävlingsframgångar inte längre viktigast
Janika Sprunger sadlade av från att tävla i den absoluta toppen. Hon vill tillbaka men bara om det passar in med livet i övrigt.

Delta i en enkät om hästhållning
Nu har du som rider, äger häst eller driver stall möjlighet att bidra med dina erfarenheter till stiftelsen Race For The Baltics arbete för en bättre miljö.

Dra häst i släp med mindre klimatpåverkan?
Hästägare drar ofta tungt i många mil varje år. Skulle vi kunna göra det mer miljövänligt, med tanke på utsläpp och bilval?
Är en begagnad bil bättre eller sämre när det kommer till miljöpåverkan?

Välplanerad mindre hästgård med pool
Här går hästarna i hage precis utanför fönstret och ridning sker på den egna ridbanan eller på milslånga ridvägar. Låter det som en dröm?

De rider Vänern runt på 18 dagar
Staffan Gising och ett tjugotal andra ryttare vill ha "hästsemester" hemma i Sverige. Starten går i Mariestad på nationaldagen.

Trippla guldmedaljörer på Strömsholm
På nationaldagen har tre nya svenska mästare utsetts. Först ut var juniorerna där Laura Laustsen knep guldmedaljen med Fairy Tale.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!