GHS-kollen 2014

Göteborg Horse Show 2014

Här samlar vi allt från Göteborg Horse Show 2014. Resultat, bildspel, bakom-kulisserna-reportage och mycket mer.


FEB
27
2014

Karin Mattsson: ”Hästnäringen är en samhällsmotor”


     

Karin Mattsson Weijber, ordförande för Riksidrottsförbundet (RF), inledde årets Hästföretagarforum. Hon hälsade välkommen genom att belysa svårigheterna med att förena de ideella verksamheterna med de privata aktörerna inom ridsporten – för att få kommersialitet.
  
Parallellt med tävlingarna inne i arenan i Scandinavium hålls forumet för femte året, över två dagar ska deltagarna få lyssna på olika föredrag.
Karin Mattsson Weijber inledde Hästföretagarforum med att belysa svårigheterna som finns med att göra ridsporten mer kommersiell.
– Ridsporten och hästen är en idrott, men så mycket mer än så. Det är en livsstilsidrott men också en del av en näring på ett annat sätt än vad andra idrotter är, säger hon.
  
Se ridsportens särart
Utmaningen för ridsporten är att lyckas förena de ideella krafterna med de näringslivsmässiga.
– Inom ridsporten är man medveten om att kopplingen finns, men man ser inte skogen för alla träd. Det är så mycket kringtjänster som följer med hästsporten och näringen är en samhällsmotor. I och med det finns det stora möjligheter men även stora utmaningar, säger Karin.
Hon tar också upp hur andra idrotter faktiskt har lyckats bli mer kommersiellt drivna.
– Inom lagsporter, som fotboll exempelvis, finns det en helt annan struktur med kommersiella anknytningar kring spel, men där är det också uppbyggt på ett helt annat sätt. Jag tror att det är viktigt att tydliggöra ridsportens särart, att man ser personen och hästen och den outnyttjade potential som de faktiskt har.
   


Läst 5045 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
27
2014

Patrik Kittel – Göteborgs most wanted!



Patrik Kittel x 2.
  
Vi vågar påstå att ingen har ett så hektiskt schema under Gothenburg Horse Show som Patrik Kittel. Han rider världscupen, håller clinic, talar på Hästföretagarforum och ska skriva autografer i sex olika montrar (!) på mässan. Bäst att haffa karln för att få veta mer.
  
Text & foto: Anki Yngve
  
Men Patrik - hur ska du hinna med allt?
– Jag vet inte riktigt (skratt). Men det är bara Göteborg en gång om året och jag gör det gärna. Exempelvis Hästföretagarforum ska bli jättekul, jag har förberett mig ordentligt med både Powerpoint-presentation och gummianka.
  
Eh, gummianka …?
– Har du inte hört den storyn? När jag var liten och gick på ridgymnasium kom jag en gång in i sadelkammaren där en av mina lärare stod och var ledsen, för att det hade tagit slut med hennes kille.
– Jag förstod först ingenting och var som vanligt jätteglad. Då sa hon att ”Du är som en gummianka. Det spelar ingen roll hur mycket du trycks ner under vattnet, du ploppar bara upp igen.”. Och jag kör faktiskt den taktiken, det är ingen som kan trycka ner mig. Sedan den dagen samlar jag på gummiankor och jag kommer att ha med en på föreläsningen. 
  
Kul! Torsdagens clinic då?
– Dit har jag med både Deja och hennes sexåriga dotter Diva, tanken är att publiken ska få se två hästar som är ganska lika men ändå olika. Deja får representera den färdiga produkten och Diva en häst som är under utbildning. Henne har vi bara haft hos oss i ungefär två och en halv månad, hon har börjat lära sig att byta galopp och får känna lite på samling. Jag vill visa att man kan börja leka med samlingen redan med unghästen, och sedan behålla den lättheten hela vägen upp. 
  
I världscupen rider du Toy Story. Hur känns han?
– Han känns väldigt bra på träning och har gått jämnt och säkert på tävling. Men nu var det ett par månader sedan han tävlade, så man vet aldrig …
  
Det har varit en del strykningar i dressyren, känner du favorittrycket?
– Nej, nej, det finns många bra som kan vinna. Som tyskan, danskan och så Hans Peter Minderhoud. Någon favoritboll tänker jag inte plocka upp!
  
Din fru Lyndal Oatley är inte med och tävlar i år.
– Nej, hon rider inte eftersom hon ska till Vidauban nästa helg. Men hon kommer hit under torsdagen eftersom hon vill se clinicen, och en av kvällarna ska vi till Sjömagasinet med Edward Gal och Hans Peter Minderhoud.
– Vi brukar försöka få till ett restaurangbesök under varje tävlingshelg. Helst vill vi hitta något fiskaktigt eftersom alla älskar fisk, det blir ofta sushi. Lyndal gillar verkligen Sjömagasinet här i Göteborg.
  
Varför försöker du inte kvala till världscupfinalen? Göteborg blir din första deltävling.
– Jag valde att rida WDM i stället, hade jag tävlat världscupen också hade det blivit väldigt tufft för hästarna. Jag har dessutom ett intensivt tävlingsschema under våren. Och det är VM som är ”grejen” i år.
  
Scandic är den häst du satsar på till VM. Hur är det med honom? Och skulle han inte säljas …?
– Han kändes jättefin när jag red honom onsdag morgon. Kyra var och tittade på oss för inte så länge sedan, hon var väldigt imponerad. Och nästa helg går han i Vidauban.
– Jag är rätt nöjd med att han inte har sålts faktiskt, själv äger jag ju bara en tredjedel. Han är inte helt lätt att sälja eftersom han är ganska svår att rida, het och stark. Det är faktiskt ingen av kunderna som varit hemma hos oss som har vågat prova ännu.
  
En sista fråga. Ryktet säger att du har börjat fysträna …?
– (Skratt.) Det stämmer, jag tränar fem dagar i veckan. Då går jag fyra kilometer på bandet i uppförsbacke och så kör jag roddmaskin. Jag börjar bli lite äldre, då gäller det att hålla sig i trim. Och så var vi iväg med SOK och gjorde fystester, jag kände väl att jag skulle ha kunnat vara något bättre där …
   


Läst 4772 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
26
2014

Bildspel: Häng med på stallvandring


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Under onsdagseftermiddagen fick vi på Hippson möjlighet att ta ett varv nere i stallarna på Gothenburg Horse Show. Missa inte chansen att se hur det ser ut bakom kulisserna - inte så glamouröst precis...
 
Text & foto: Anki Yngve 


Läst 8213 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
26
2014

Onsdag: Anna Persson bäst i ungdomskvalet



  
Nu har även young rider-ryttarna varit inne och känt på Scandinavium-banan, i sitt första kval. Fem nollor blev det, på en ganska svår bana. Snabbast av dem red Anna Persson på Cash Man före Nicole Holmén på Aernst och Louise Torgersen på Alisia.

  

Fullständigt resultat


Läst 7259 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
26
2014

Onsdag: Emelie vann årets första klass



FOTO: Anki Yngve
  
Först ut under årets hästshow i Scandinavium var juniorerna, som red första rundan inför sin final i morgon. I dag gällde det ”bara” morgondagens startordning, men det var ändå rejäl resultatspridning i klassen.
  
Endast tre ekipage nollade, snabbast av dem var Emelie Grönberg på Under Cover före Anna Skårberg på Diana och Stella Röhlcke på Holliday KLG.
Emelie berättar i segerintervjun att hennes häst är i grym form. Och att hennes pappa, fälttävlansryttaren Tobias Grönberg, har lärt henne allt hon kan. Trots det blev det banhoppning för dottern.
– Jag hade egentligen tänkt tävla fälttävlan jag också. Men så fick vi ponnyer i stallet som inte passade, och på den vägen är det…
  
Fullständigt resultat 
 
  

Vad tycker ni förresten om årets funktionärsjackor?
 

En utrustningsspaning är att guld är det nya silver.  
 

Jessica Almenäs sköter som alltid intervjuandet, lika proffsig som vanligt!
 

Anna Skårbergs häst tyckte att det var lite läskigt att gå ut (!) från banan.
 

Stella Röhlcke in action. Holliday KLG reds tidigare av Peder Fredricson.
  
Text & foto: Anki Yngve 


Läst 7531 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
26
2014

Onsdag: Debutanterna är laddade inför start



Paulinda Friberg är "hobbyryttaren" som nu ska rida världscup.
   
Under onsdagseftermiddagen hölls en kort presskonferens inför veckans Gothenburg Horse Show, som smygstartar i kväll med ett par kvalklasser. Hippson var självklart på plats och träffade ett antal förväntansfulla ryttare och arrangörer.

Paulinda Friberg gör i helgen världscupdebut i Scandinavium-dressyren på sin Di Lapponia T.
- För mig känns det väldigt stort. Lapponia är en underbar häst, jag köpte henne som två och ett halvt-åring och har ridit in henne själv. Jag tror aldrig att hon haft någon annan ryttare på ryggen och nu har vi placeringar i internationell Grand Prix. Det är nog ganska unikt, säger hon.
I slutet av förra året fick Paulinda ta emot Svenska Ridsportförbundets jubileumsstipendium, hela 100.000 kronor som överräcktes av prinsessan Madeleine på Hovstallet.
- Stipendiet har verkligen förändrat mina möjligheter till satsning under 2014. Jag är en helt vanlig människa som jobbar som frisör. Jag har hästarna som hobby och det är alltid svårt att få ihop det ekonomiskt. 
  
Är i bra form
En annan person som gör världscupdebut i helgen, men som är en riktig Scandinavium-veteran, är Emma Emanuelsson.
- Titan är i bra form, det ska bli kul att rida här hemma, säger Lerumstjejen.
Även Jens Fredricson finns på plats för att rida världscup (dock inte sin första…). Han har med sig Lunatic till Göteborg, men skulle han ta sig till finalen i Lyon blir det inte den fantastiska lilla valacken som får gå där. Lunatic ska nämligen sparas till VM i slutet av sommaren.
- Jag ser världscupen som vilken klass som helst, men kommer självklart att ge järnet. Skulle jag ta mig till final kan säkert Avon gå den inledande klassen i Lyon. Sedan vet man ju aldrig riktigt vad man har för hästar i stallet då, säger han lite kryptiskt.
  

Vi håller tummarna för att Emma Emanuelsson "gör en Angelica" i Göteborg!
  
Ny unghästtour
Tävlingsledare Tomas Torgersen menar att känslan inför årets tävlingar är väldigt bra.
- Det är bara nio månader sedan sist, så det känns nästan som att man bara har varit hemma och vänt, skämtar han.
Han talar sig inte minst varm för årets nyhet, Youngster Tour, där svenska och utländska sjuåringar tampas mot varandra.
- Det blir en bra värdemätare på var vi står med svensk avel, säger Tomas.
För dressyren finns det en kvaltävling kvar till världscupfinalen efter Göteborg, men för hoppningen är detta sista chansen. Sylve Söderstrand har tagit ut sina sex spetsgruppsryttare (exklusive Rolf-Göran Bengtsson) och ytterligare två (Helena Persson och Johan Lundh) som får rida världscupklassen, men det finns även chans för övriga svenskar att kvala under fredagen.
Granne med Scandinavium ligger Svenska Mässan, där Eurohorse drar igång torsdag morgon. Klas Pettersson som ansvarar för mässdelen berättar att det i år är hela 250 företag och organisationer som ställer ut.
- I snitt handlar varje besökare för 1.900 kronor, det har någon statistiker räknat fram. Och omsättningen ökar från år till år, menar han. 
  

Tävlingsledare Tomas Torgersen ser lugn ut i startblocken.
  
Text & foto: Anki Yngve
   


Läst 7292 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
26
2014

Onsdag: Det byggs för fullt på Eurohorse


I morgon, torsdag, klockan 09.30 slås portarna upp till Eurohorse, Sveriges största hästmässa. Så här på eftermiddagen dagen innan råder det visst kaos inne i Svenska Mässan - det byggs för fullt i montrarna.
 

I morgon kommer montrarna att vara uppvisningsklara...
   

...och alla kartonger undangömda. 
   


Läst 4286 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
26
2014

Webb-tv: Malin och Peder ”lobbar” för SHV


Malin Baryard Johnsson och Peder Fredricson arbetar genom Welovehorses till förmån för Svenska Hästars Värn. I varsin film berättar de här mer om projektet "Hjälp en häst!" under Gothenburg Horse Show:
 


 


Läst 4741 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
26
2014

Edward Gal avstår Göteborg på grund av ofräsch häst



  

Toppryttaren Edward Gal meddelade via sin Facebooksida, sent i går kväll, att han inte kommer till Gothenburg Horse Show. Hästen Glock's Voice är inte helt fräsch och får stanna hemma för att inte riskera sin hälsa.

Vi hoppas att det är en lättare skada så att vi kan fortsätta att njuta av denna fina häst på dressyrbanorna framöver.
   

I år får vi dock nöja oss med förra årets uppvisning (på Glock's Undercover) via Youtube:


Läst 4376 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
26
2014

”Alla känslor visar sig genom kroppsspråket”



   
Rasmus Bagger är den danske mentala tränaren som tar sig an världsstjärnor som Rolf-Göran Bengtsson och som syns i populära Ponnyakuten. Under tisdagskvällen fick GP-Ponnynfinalisterna, och deras föräldrar, ta del av hans erfarenheter.

  
Text & foto: Annika Grundberg
   
Idén bakom träffen var att skapa förutsättningar för så bra prestationer det bara går på lördag, när det är dags för final i Scandinavium. Att lära sig att fokusera på det man är bra på kan faktiskt leda hela vägen till EM-medalj.
Bagger berättar att när Rolf-Göran Bengtsson red EM i Madrid, där han tog guld, hade han skrivit ner tre punkter som han fokuserade på – att göra sitt bästa, ”stay cool” och att bommarna skulle ligga kvar. Och det höll ju, som alla vet, hela vägen.
– Om ni rider banan och hela tiden för er själva upprepar ”jag ska göra mitt bästa, jag ska göra mitt bästa, jag ska göra mitt bästa”, så hinner ni inte tänka på att det kan gå dåligt. Men om ni i stället rider och tänker ”jag får inte riva, jag får inte riva, jag får inte riva”, ja då får ni fyra fel.
  
Fokusera på styrkor
Rasmus tog sig först an föräldrarna och sedan ryttarna. De fick alla tips och råd om hur de på lördag, och vid alla framtida tävlingar, kan jobba med mental träning för att prestera bättre. Det klaraste budskapet var: Fokusera på det du kan och inte på det du inte kan, för ”where focus goes energy flows”.
Alla har en högsta- och en lägstanivå. Om man fokuserar på svagheterna både hos sig själv och hos hästen blir avståndet till högstanivån för långt för att man ska kunna nå dit. Men om du i stället tänker positivt, och på dina och hästens styrkor, strävar du efter och presterar därmed också på din högstanivå.
För att hjälpa barnen på tävlingsplatsen fick föräldrarna tips om vad de ska göra och vad de absolut inte ska göra.
  
Föräldrarna ska:

  • Hjälpa barnen att fokusera på det de är bra på.
  • Ge barnen kärlek och bekräftelse, även om de är arga och avvisande.
  • Fokusera på barnets och ponnyns styrkor och lyft fram dem.
  • Att tävla ska vara skoj, hjälp barnen att komma ihåg det.
      

Föräldrarna ska inte:

  • Säga till barnen att de ska tro på sig själva, det skapar tveksamhet.
  • Inte be barnen att koncentrera sig, för de förstår inte vad det innebär fullt ut.
  • Inte visa besvikelse, barnen kan inte göra skillnad på om föräldrarna är besvikna för deras skull eller över deras prestation.
  • När vi kommunicerar består 60 procent av kroppsspråket, 30 procent av tonaliteten (dialekt, tonfall etcetera) och bara 10 procent av det man faktiskt säger. Så även om du säger till barnet att det har presterat bra, så kan kroppsspråket utstråla det motsatta. Det måste man vara medveten om.

   

När det var dags för ryttarna blev det mer handfasta övningar. De fick öva på att uttrycka känslor genom kroppsspråk, samt fick fundera över och skriva ner både sina egna och ponnyernas styrkor.
– Ni måste ha en bra känsla när ni tävlar, för en dålig känsla påverkar hästen negativt. Alla känslor visar sig genom kroppsspråket. Spänner ni er mentalt på tävling så spänner ni kroppen, er sits blir då annorlunda och det känner ponnyn direkt.

   

Några handfasta tips till ryttarna var:

  • Bekräfta det ponnyn kan på framridningen.
  • Det går inte att lära nytt eller korrigera något på själva tävlingsdagen, utan fokusera på dina och ponnyns styrkor. Ta inga strider på tävlingsdagen.
  • Rätt fokus är snabbaste vägen till att lyfta vår mentala prestation.
  • Tänk på det ni är bra på och hur ni ska göra för att prestera så bra ni kan. Tänk inte på vad andra gör utan fokusera bara på er själva.

    

Avslutningsvis fick finalisterna till GP-Ponnyn fylla i varsitt fokuskort, med tre till fem punkter där de fick lista vad de ska fokusera på för att deras tävlingsprestation på lördag ska bli så bra som möjligt.
  

Rasmus Bagger
Rasmus har tagit mästerskapsmedaljer i flera sporter och har ridit världscupen i fälttävlan. I dag är han mental coach åt många internationella toppryttare. Den som vill veta mer om hans mentala träning kan gå in på hans Facebooksida, där det finns en hel del filmer och annat material att ta del av.



Bagger visar med händerna hur varje ekipage har en högsta- och en lägstanivå. Om man fokuserar på det man inte kan åker man nedåt, men om fokus i stället är på det man är bra på hamnar också prestationen i det övre taket.
  

Bagger pratar med föräldrarna om hur de ska agera för att hjälpa sina barn till en så bra prestation som möjligt på tävlingsbanan.
 

Ryttarna fick i sina telefoner skriva ner sina och ponnyernas styrkor, sedan fick de brainstorma om vad de ska tänka på vid tävling. Tre till fem punkter valdes ut, som överfördes till fokuskortet.
 

Alla ryttare fick fylla i ett fokuskort, det vill säga ord och fraser som de ska repetera för sig själva på lördag. Fokuserar man på positiva saker blir tankarna och den inre dialogen positiv. Det visar sig i kroppsspråket och den positiva energin förs över på ponnyn.
 

Avslutningsvis fick barnen skrika ut vad de skrivit på fokuskorten, medan hög musik dunkade i bakgrunden. De avslutade med high five, och en känsla av att allt är möjligt på lördag. 
 

Ett talande budskap! 
   


Läst 7499 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: « första « föregående 1 2 3 4 5 ... 7 nästa » sista » 


Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.