Dressyr
Publicerad: 2021-12-01
– Ridning är så mycket mer än teori, ridning handlar om känsla. Och ibland måste man våga gå ifrån ridhandboken. Vad ni än gör är det kommunikationen som enligt mig är det viktiga. Känn igenom er själva till individen ni sitter på, är mitt tips, säger Patrik under clinicen.
Kittel delade kunskap till svenska publiken: "Med hjälp av beröm får vi ett förtroende"
Patrik Kittel var inte bara i Friends arena för att göra upp i Saab Top 10 Dressage. Dessutom höll han i en clinic där han delade med sig av verktyg i grundridningen.
– Grunden är densamma för allting, säger han.
Text och foto: Jennie Börs
På fredagen avslutade en clinic med Patrik Kittel förmiddagsprogrammet under Sweden International Horse Show. För att sprida sin kunskap till publiken hade han två landslagsryttare till hjälp, Tinne Vilhelmson Silfén och Cecilia Bergåkra.
Det hela var en försmak på vad som komma skall, då han i januari på nytt drar ut på Sverigeturné med Patrik Kittel Dressage Tour. Den här gången ligger fokus på att lösa problem som ryttare har med sina hästar på hemmaplan.
– Vi har alla saker vi behöver jobba med och bli bättre på. Man måste på ett positivt sätt ta det till insikt och bli bättre på den nivån man själv är på. Eller för att ta sig upp ett snäpp till den nivån man vill vara på, säger Patrik i inledningen och berättar att den här gången kommer touren byggas på frågor frågor på förhand ställda av publiken.
"Övergångarna måste fungera"
Även under fredagens clinic hade häst-Sveriges frågor tagits i akt. Patrik menar att ett av de vanligaste problemen ryttare har i grundridningen, är att hästen springer i väg eller blir spänd. Där menar Patrik att det handlar om att hitta ett system att gå tillbaka till. Bland annat uppmuntrar han till att ta övergångar till hjälp, men poängterar samtidigt att just övergångarna är något som lätt glöms bort.
– När jag frågar ryttare hur många de rider får man kanske svaret två stycken. Frågar jag sedan Jessica (von Bredow-Werndl, reds. anm) säger hon 300. Det är lite det som är grejen, vi måste vara medvetna om att övergångar kan man göra väldigt många av. Alla ryttare på toppnivå använder övergångar till allting, säger han och fortsätter:
– Alla de här övergångarna måste fungera, mellan skritt, trav och galopp, enda till hästen slappnar av. Och det får ta den tid det tar.
Något som kan kombineras med övergångar när hästen är pigg och spänd är att rida sidvärtsrörelser. Med hjälp av en öppna får man dessutom hästen att ställa av från det som kan vara läskigt, förklarar Patrik.
– När jag ser en häst stå i hagen står den oftast i mitten och äter gräs. Därför är det för mig viktigt när jag har en häst som är lite tittig att den får titta lite inåt, mot tryggheten. Ställer du utåt så ser hästen allt runt omkring i en sådan här arena, säger han och fortsätter:
– Så har du en häst som blir lite tittig och lätt stressad, är ett tips att ställa den med kroppen mot mitten. Låt hästen känna tryggheten inåt först, sedan när hästen så småningom slappnat av kan du rida den rakställd.
Cecilia med Izack (född 2009, e. Blue Hors Zack u. Idonna ue. Donnerfly). Vid EM i spanska Olivia i somras var de bästa svenska young rider-ekipage på en 14:e plats.
Glöm inte berömmet
En fälla Patrik nämner att ryttare lätt hamnar i när hästen blir spänd eller ligger på, är att bli lite fast i handen. Där vill han därför uppmuntra till att våga lätta av.
– Ofta tycker jag att det blir att vi vill hålla i hästen. Det blir vår natur att försöka kontrollera, men i stället måste vi försöka andas i vår kropp. Då slutar vi kontrollera och kan slappna av, och då gör hästen också det vilket i sin tur leder till att ryttaren naturligt slappnar av.
Något annat Patrik fått frågor om är tips när hästen inte tar ryttarens skänkel. Där föreslår han att rida skänkelvikningar för att komma åt och få ett gensvar för skänkeln. En övning som å andra sidan också kan vara bra om hästen är het.
– Om du har en häst som är långsam för skänkeln måste du lära dig att inte klämma med dina ben. Har du i stället en häst som är het är det en bra övning för att få hästen att acceptera att ryttaren kan lägga om skänkeln, säger Patrik och poängterar att sidvärtsrörelser också är ett bra sätt att få hästen att balansera upp sig.
Patrik återkommer också genom clinicen hur viktigt det är med beröm. Han refererar till sig själv och jämför hur hans egen självkänsla blir när han ger sig själv positiv respektive negativ feedback i vardagen.
– Med hjälp av beröm får vi ett förtroende. Det är därför väldigt bra att prata med hästen, för det gör att den också slappnar av. Är man snabb på att berömma tar hästen det till sig.
Tinne red sin relativt nya GP-häst Devanto (född 2009, e. De Chirico u. Ribana ue. Lorentin).
taggar
Liknande webbartiklar
- ”Hästar är som vi – de presterar bättre om de känner sig duktiga och har roligt”
- Patrik Kittel höll clinic i Timrå: ”Hästen får inte bli för kort i sin hals”
- von Bredow-Werndl tredje gången över 90 procent: "Det känns som en saga"
- Dressyrens världsetta glänste i Friends: "Alla kunde se att hon var väldigt taggad"
- Nilshagen och Dufour klara för toppdressyr i Friends arena
- Första passet med nya hästen – så bäddar du för framgång
- Patrik Kittel: ”Alla ryttare har börjat någonstans”
- Ny clinicturné med Patrik Kittel: "Fantastiskt att träffa alla dressyrälskare"
- Avslappnad häst är nyckeln till Grand Prix för Patrik Kittel: ”Ge det den tid det tar”
- Lina Dolk red ridskolehästen Manne: "Kul att se hur alla hästar kan utvecklas”

Tränar stjärnhästar hos Stuteri Arch
Nya äventyr väntar för Fanny Kullmyr. På lördag gör hon sin första arbetsdag som beridare hos Stuteri Arch på västkusten.
Tar fram topphästar till Peder och Malin: "Coolt att de tror på mig"

Nations Cup – svenska laget räknar poäng
På fredagen är det sista chansen för det svenska laget att räkna poäng i EEF Nations Cup. Här hittar du all info om tävlingarna i Drammen.

Lär dig mer om kissing spines
Kissing spines är en vanlig diagnos vid ryggbesvär som inte alltid innebär ett problem, men det är viktigt att identifiera hästar som får symptom.

Noggrann hörnpassering ger lyckat ridpass
En bra hörnpassering kan förbättra hela ridpassets kvalité. Johanna Due Boje tipsar om en basövning som gör stor skillnad.

5 spaningar inom hästnäringen
I samband med GHS hölls Hästföretagarforum – en kunskapsfylld dag för hästföretagare. Det bjöds på tips och erfarenheter ur verkligheten.
"Du kan inte göra allt själv så omge dig av personer som du kan lita på"

Ny häst? Så lägger du upp första passet
Det gäller att som ryttare ge hästen en bra upplevelse genom att hitta lugn och trygghet innan man börjar ställa krav, menar Patrik Kittel.

Camping i hästtransporten blev succé
I brist på tält och husvagn inför campingsemestern fick Jörgen Vallentin Hällbrant med familj en idé. Varför inte bygga om hästtransporten?

Full fart mot SM-helg
I samband med nationaldagstävlingarna blir det dressyr-SM och svenskt mästerskap i para. SM i fälttävlan för unga ryttare avgörs samma helg.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Delta i en enkät om hästhållning
Nu har du som rider, äger häst eller driver stall möjlighet att bidra med dina erfarenheter till stiftelsen Race For The Baltics arbete för en bättre miljö.

Uppfödaren om att Mazy ska få föl
Det blir inget SM för Johanna Due Boje och Mazy Klövenhöj i år. Stoet har precis inseminerats och planen är att göra embryotransfer.

"Visst blir man lite starstruck”
Viktor Edvinsson är en av U25-ryttarna som får rida under Global Champions Tour på Stadion. Här berättar han vad han ser mest fram emot.

"Fölet stod i skogskanten och tittade på mig"
När Annelie kom ut till hagen fick hon sig en riktig chock – där stod ett nykläckt föl bredvid en stolt mamma. Nyfödda hingsten fick namnet "Mr. Wright".

My blev hjärntrött efter krasch på tävling
Ett litet ryttarmisstag och My gick omkull med sin häst Elroy på tävling. Det var 2019 och fortfarande dras hon med hjärntrötthet.
Gästbloggen: "Om du skadar huvudet är mitt bästa råd – ta det lugnt"

Så växte Patrik Kittels drömgård fram
Patrik Kittel och hustrun Lyndal Oatley har byggt en ridanläggning med »extra allt«. Här berättar han om drömmen som blev sann och delar med sig av tips.
Gården är så modern den bara kan bli och den är väl övervakad

Så fungerar hästens ögon
För att förstå hur olika sjukdomar kan påverka ögat och synen så behövs kunskap och förståelse om hästögats normala uppbyggnad.
Läsarfavorit: Veterinär Lena Ströms artikelserie om hästens ögon

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

Två ryttare flyttas upp till A-truppen
Efter fina internationella resultat har Malin Wahlkamp Nilsson och Caroline Darcourt flyttats upp från B-truppen till A-truppen i dressyr.

Carl Hedin tävlar i Fångarna på fortet
Snart får vi se dressyrryttaren Carl Hedin i tv-rutan. Den här veckan har han varit i Frankrike för att spela in Fångarna på fortet som sänds på TV4.

Storvreta PK får pengar ur drömfonden
Ponnyklubben har tilldelats 100 000 kronor för sitt arbete med välgörande hästkrafter i form av stöd till kommunens unga på HVB-hem.

Inte djurplågeri att skjuta ihjäl häst
Den man som förra veckan i berusat tillstånd sköt ihjäl en häst är inte längre misstänkt för djurplågeri. Hästen dog omedelbart och led inte.
Åklagaren: "Det var en häst som ägs av någon i mannens familj"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!