Dressyr
Publicerad: 2022-05-02
Patrik Kittel: ”Alla ryttare har börjat någonstans”
Glöm inte bort det som redan är bra, håll ridningen levande med variation – och kom ihåg att alla kan rida Grand Prix. Det menar Patrik Kittel, som är tillbaka med sin dressyrturné. På söndagen höll han clinic i Helsingborg och målet var att publiken skulle få med sig flera konkreta lärdomar hem.
Text och foto: Linnea Lindahl
Sedan 2016 har Patrik Kittel hållit clinics under våren under namnet Patrik Kittel Dressage Tour. Efter att evenemangen blev inställda på grund av pandemin både år 2020 och 2021 var det många som var peppade när OS-ryttaren kom tillbaka till Helsingborgs fältrittklubb för att hålla clinic den 1 maj. Det var nästintill fullsatt i det stora ridhuset. Patrik tränade fyra ekipage och red även en häst själv under eftermiddagen.
– Vi ryttare kan ibland vara så fokuserade på våra problem och det vi behöver förbättra att vi glömmer bort det som redan är bra. Visst är det viktigt att definiera vad ni behöver öva på, men att framhäva det som redan är bra är också viktigt. Genom att framhäva det som redan är bra blir det som är svårare också bättre, säger Patrik.
Ekipagen på clinicen fick definiera sina bästa egenskaper samt vad de ville jobba med och bli bättre på.
– Ibland är det inte själva problemet man behöver fokusera på, utan omständigheterna runtomkring som gör att det hela faller på plats.
Vikten av variation
Att variera det dagliga arbetet är viktigt för att få en kvick och vaken häst. Inte bara att variera mellan olika träningsformer och underlag, utan också variationen inom ridpasset.
– Fastna inte längs med fyrkantsspåret om du rider på bana eller i ridhus, utan rid gärna lite innanför spåret. Om du rider innanför spåret så måste du stötta hästen med ytterskänkeln för att få den rak och du får bättre koll på hjälperna, säger Patrik och fortsätter:
– Variera mellan lätt samling och att rida framåt. Samla några få steg och rid framåt igen. Fortsätt variera mellan olika tempon och gångarter. Det gör hästen uppmärksam och ridpasset blir roligt även om det är vinter och kallt ute.
Genom att blanda in olika övningar och rörelser i ridpasset, såsom öppna eller sluta, görs ridpasset mer levande.
– Du måste kunna variera. Det går inte att bara rida runt, för då blir hästarna helt avtrubbade mentalt. Det är viktigt att hela tiden göra små, små saker i ridningen. Då tycker hästarna att det är roligt att jobba.
Jobba i korta frekvenser när det kommer till rörelser som hästen eller ryttaren upplever som svåra.
– Efter något jobbigt kommer något enkelt. Vi vill skapa levande hästar som tycker det är kul att träna. Genom att rida det som är svårt i korta frekvenser som blir lyckade är målet att tillslut få en häst som driver framåt i rörelsen av sig själv.
Avsluta alltid ridpasset med en trygg team-känsla mellan dig och hästen. Målet är att hästen då ska vara avspänd och lyssna på ryttaren.
Mia von Essen red Torino.
Sofie Lexner red Kingston.
Ta vändningen till hjälp
Galoppombyten kan vara något som flera ekipage vill ha hjälp med. Patrik menar att det är viktigt att hästen lär sig och förstår att byta galopp korrekt vid ryttarens hjälp.
– Ibland kan vi som ryttare bli väldigt ivriga och vill gå direkt på problemen och lösa dem direkt. Men ibland kan lösningen ligga i att vänta lite och låta hästen komma i balans i sin kropp först, säger han.
– Om det handlar om en het häst som ska lära sig byten kan man med fördel öva detta genom att galoppera i förvänd galopp på en stor volt. Prova sedan att byta till ”rätt” galopp, eftersom det bir naturligt lättare för hästen. Volten bromsar samtidigt upp om hästen annars skulle vilja springa in i bytet, förklarar Patrik.
– Om hästen är lite latare kan man behöva göra bytet på en raksträcka istället, det beror lite på vad som passar er som ekipage bäst. Prova er fram och hitta det som fungerar för just er häst.
Jobba alltid med övningarna i båda varven för att skapa liksidighet.
– Om hästen är het och vill springa iväg så undvik att dra bakåt. Prova att vända lite lätt istället och försök komma åt med skänkeln. Målet är att hästen ska runda sig runt skänkeln istället för att springa mot handen.
Johanna Due Boje red Mazy Klövenhöj.
Ebba von Essen red Dora.
”Man måste börja någonstans”
Patrik menar att alla (som vill) kan lära sig att rida Grand Prix.
– Man måste börja någonstans. Att öva på att gå i lätt samling och sedan gå framåt igen är ett exempel på något som man kan träna med alla hästar. Det blir inte perfekt på en gång, men genom att öva och lära sig lite varje dag så tar man sig framåt. Det var så jag började. Alla hästar är födda som föl och alla ryttare har börjat någonstans. På det sättet är vi likadana, säger han.
Men kan alla hästar också gå Grand Prix?
– Jag tror att alla hästar kan lära sig och genomföra vissa Grand Prix-rörelser. Med varje häst ni rider kan ni lära er någon rörelse som tar er framåt och ett steg på vägen. Med varje häst ni rider kan ni hitta er grej som ni är bra på.
* Vad är viktigt att tänka på vid unghästutbildning?
– Att inte ha för bråttom. Det måste få ta den tid det tar att utbilda en häst. Det viktigaste är att skapa en glad och hållbar häst som vill vara i gemenskap med sin ryttare under lång tid framöver. Försök se med varje unghäst vad just den behöver. Om den känns redo så kan man satsa på unghästchampionat utan problem, men tänk på att målet är att du i slutändan vill ha en välutbildad, hållbar och glad häst som trivs med tillvaron. Det är viktigast.
* Hur gör man en bra skänkelvikning?
– Rid inte för fort och ha inte bråttom om hästen inte går åt sidan där det var tänkt. Rid långsammare och försök hålla halsen rak. Gör övningen i skritt, sitt rakt över hästen och tänk på att inte vika halsen. Det är istället hästens kropp och bog som ska flytta sig för din skänkel. Gå något steg åt sidan och stanna. Gå något steg till och stanna igen. Utöka svårighetsgraden succesivt.
* Hur skapar jag framåtbjudning?
– En het häst behöver lära sig att acceptera att benet och skänkeln finns där. En lite latare häst behöver acceptera att benet och skänkeln försvinner, men att hästen går framåt ändå.
Med en latare häst behöver vi ge en liten impuls och sedan ta bort skänkeln. När man har upprepat det några gånger så kommer hästen ha lärt sig det och blir mer uppmärksam på hjälpen när den väl kommer. På så sätt skapar vi hästens egen framåtbjudning genom att inte vara på hästen med skänkeln hela tiden.
Det är också viktigt att variera både rörelser och ridpass för att hästen ska tycka att arbetet är roligt och få bjudning.
* Min häst blir ofta introvert och långsam vid tävling. Hur kan man träna bort det?
– Jag upplever att det händer flera ekipage ganska ofta. Det som hjälper är att träna och utsätta sig för det. Klä upp dig, knoppa hästen och åk till grannklubben och rid igenom ditt program. Ta med dig en kompis som kan filma och träna på. Ju mer man förbereder sig för uppgiften, desto självsäkrare blir ni.
* Jag blir introvert och nervös på tävling. Vad kan vi ryttare träna på mentalt för att bli bättre?
– Ofta är vi snabba på att ta ner oss själva och tro att vi inte kan. Tillslut blir det en vald sanning i vårt huvud. Om jag hade lyssnat på alla som sa att jag inte kunde så hade jag inte lyckats. Var er egen tränare och beröm er själva för dit ni kommit. Beröm både er själva och hästen. Visst ska man även vara kritiskt för att kunna definiera vad man ska förbättra, men det krävs också beröm för att ta er framåt.
Liknande webbartiklar
- Lina Dolk red ridskolehästen Manne: "Kul att se hur alla hästar kan utvecklas”
- Finslipa detaljer med Patrik Kittel: "På en skolad häst gör jag halvhalt bara med rösten"
- Tre tips från Patrik Kittels clinic på Billdals ridklubb
- Grundträning med Patrik Kittel: Tummen upp, variation och raka linjer
- Patrik Kittels verktygslåda – så blir du bättre på din nivå
- Lätta hjälper och precision är målet
- Kittel delade kunskap till svenska publiken: "Med hjälp av beröm får vi ett förtroende"
- Ny clinicturné med Patrik Kittel: "Fantastiskt att träffa alla dressyrälskare"
- Avslappnad häst är nyckeln till Grand Prix för Patrik Kittel: ”Ge det den tid det tar”
- ”Hästar är som vi – de presterar bättre om de känner sig duktiga och har roligt”

»Måste tänka mer på hästen än på sig själv«
Hur får vi fram högpresterande hästar som samtidigt är hållbara? Det resonerar veterinärprofessor Ingvar Fredricson kring. Han vill se fler unga hästar i grupp.
Hästarna gått uppemot två mil per dag och att de använder hela hagens yta

Henrik von Eckermann trea i Bordeaux
Världscupen blev en riktig rysare med 17 ekipage till omhoppning. Henrik presterade åter på topp men segern gick till Marlon Modolo Zanotelli.

Dags för valp? Missa inte uppfödarens tips
Susanne Fagrell är en erfaren uppfödare av dansk-svensk gårdshund. En vanlig ras man ofta ser i stallar. Här ger hon viktiga tips inför hundköpet.

Så följer du hoppningen i Bordeaux
Tre svenska hoppryttare rider om världscuppoäng i Bordeaux på lördagskvällen. Det är den sista omgången före Europafinalen i Scandinavium.

Världens största sjöhäst äter näckrosor
Visst är det skönt att bada och samtidigt lyxa till det med något gott att äta? Den här hästen instämmer och verkar väldigt nöjd med livet.

Tysk uppfödare slog hästar med skyffel
En uppfödare i Warendorf utreds för djurplågeri och 15 hästar har räddats. Filmer visar hur mannen slår hästar med skyffel och högaffel.

Lottar ut häst till förmån för Ukraina
SWB Östergötland arrangerar ett lotteri där vinnaren blir ägare till ett ettårigt hingstföl. All behållning går till Equus Caballus Rescue Foundation.

Lyckas med grunderna som Jens Fredricson
Begreppet grundridning borde kallas för ”framgångsridning”, eftersom man aldrig når framgång utan en bra grund, menar Jens.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

"Det viktigaste är viljan att lyckas"
Jens Fredricson är stallmästare och sportansvarig på Ridskolan Strömsholm och Flyinge och han brinner för utbildning. Både av ryttare och hästar.
Högkvalitativ ridkonst – en grund för ett yrke inom hästnäringen.

Vad vet vi om hästens ursprung och gener?
Gabriella Lindgren, universitetslektor på SLU, har lagt sin själ i att kartlägga hästens arvsmassa. Det har lett till flera spännande upptäckter.
Man upptäckte att tamhästen inte alls kommer ifrån Botai i Kazakstan

De första stapplande stegen i livet
En uppfödare i England delar med sig av ett bedårande klipp på Twitter. Det är ett föl som tar de där första stegen på vingliga ben.

Erbjuder ridskola trots förbud
Akka ridcenter i Skåne får inte lov att bedriva hästverksamhet efter dom i högsta förvaltningsdomstolen. Trots det erbjuds ridlektioner.
Länsstyrelsen till Skånskan: "Vi kommer inte se mellan fingrarna"

Se när TV4:s reporter provar på ridning
Nyhetsmorgons Marcus Noterius har varit ute på ännu ett äventyr. I veckan besökte han Ås ridskola där han satt upp i sadeln.
Se klippen: "Det känns inte så stadigt men jag har en lugn och bra häst"

Dressyrardennern Torsten har dött
Den populära och talangfulla ardennern Torsten har somnat in efter en tids sjukdom. Det skriver ryttaren Linda Nilsson på Facebook.

Topphästen Parzival har somnat in
En av världens mest framgångsrika dressyrhästar har galopperat vidare. Adelinde Cornelissens stjärna Parzival somnade in den 2 februari.

"Måste vi lära oss rida i ett lägre tempo"
Har du en häst som brukar ha lite bråttom? Att lära hästen bromsa korrekt är första steget mot samling. Christina Drangel förklarar mer.
Bromsa handlar inte om att göra halt utan att sakta ner tempo

"Jag kände att Cosmo hade tävlat mycket"
Efter vinterträningen är Jens Fredricson redo för 2023. Här berättar han om målen för året med "Cosmo" och de andra hästarna.

Klåda och utslag – inte bara sommarplåga
Sophie Fredrikssons häst plågas av eksem året om. Han har konstaterad allergi men trots foderbyte så fortsätter eksemen att komma.

Miljöträna din häst till avspändhet
Nervvrak som skenar på prisutdelningen eller som far omkring på besiktningar. Föreställningen om rädda dressyrhästar är utbredd, men måste det vara så?
»Hästens instinkt är att fly, det jag gör är att lära in nytt beteende.«

Valde bort besiktning – hästen hade artros
Säljaren intygade att hästen var utan skadehistorik men efter köpet visade den sig ha atros. Köparen kan ändå ha rätt att få pengar tillbaka.
Advokat Eva Johansson: En uppförsbacke i rätten men du kan få rätt
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!