Dressyr
Publicerad: 2018-08-28
Patrik fick träffa många duktiga ryttare och fina hästar under lördagen.
Patrik Kittel höll clinic i Timrå: ”Hästen får inte bli för kort i sin hals”
Vill du rida högre klasser så kommer du dit. Det är viktigt att våga pröva och att inte lyssna alltför mycket på andra, menar landslagsryttaren Patrik Kittel. Inför fullsatta läktare på Timrå hästsportförening höll han under lördagen en inspirerande clinic.
Text & foto: Ulrika Haglund
Clinicen, som var ett av stoppen under det fyraåriga projektet ”Patrik Kittel Dressage Tour”, inleddes med att dressyrryttaren själv berättade den inspirerande historien om hur han har tagit sin ridning till nivån han tävlar på i dag. Eftersom Patrik själv har lyckats ta sig så långt menar han ödmjukt att "alla kan rida Grand Prix", vilket även är mottot för clinicserien.
Sitsfokus och variation av tempo
Först att rida under clinicen i Timrå är ryttarna Frida Granström på Dirando H och Jessika Sundström på Cornelis.
– En bra position i sadeln är viktig. När jag korrigerar sitsen så ger jag inte flera instruktioner samtidigt, en eller två åt gången räcker för att ryttaren ska hinna med, förklarar Kittel.
De första ekipagen får visa galopp och Patrik betonar vikten av att variera tempot i galoppen ofta. Samt att emellanåt fatta galopp från trav i stället för från skritt. Undvik att göra samma saker hela tiden, hästen blir bara uttråkad då. Och variera formen på din häst.
– Hästen ska vara på yttertygeln, många har för vana att hålla för mycket i sin inre tygel.
Rid innanför spåret, tipsar Patrik när Jessika visar galopp på sin häst.
Ska komma ut med halsen
– Fram med halsen, hästen får inte bli för kort i sin hals. Stå gärna upp i lätt sits och håll kontakten med munnen utan att bli stark. Var lugn med din hand och håll en rak linje, är några av instruktionerna Patrik ger till Frida.
Efter galoppen får ekipagen visa öppna och sluta i trav. Ryttarna får göra små tempoväxlingar hela tiden för att hålla sina hästar alerta.
– Variera öppnan genom att rida rakt fram, och lägg en volt då och då samt variera tempot. Hästen måste börja tänka efter.
När ryttarna visar slutor får de börja med att rida sluta en bit på långsidan och sedan öka traven på kortsidorna. Därefter rider de sluta en bit på diagonalen, sedan rakt fram för att så småningom övergå till öppna på ett diagonalt spår. Detta för att variera arbetet och att gymnastisera hästen.
Galoppombyte behöver inte vara svårt
– Fridas häst är duktig på att byta galopp, som vi redan har sett, och ska därför lära sig att vänta på att byta. Då är det bra att rida bytena på volt, förklarar Kittel.
Jessika får i stället visa galoppombyten på serpentinbågar med sin häst och får instruktioner om att hålla den rak på linjerna. Därefter får ekipaget byta till förvänd galopp utåt i volten, stanna kvar på volt för att sedan byta till rättvänd galopp.
– Många gör galoppombytena till en alltför svår sak. Titta på hoppryttarna hur enkelt de får det att se ut när de byter galopp, påpekar Patrik.
När de första ekipagen är klara blir det frågestund. Frågorna har skickats in tidigare eller under den interaktiva clinicen. Det är Svenska ridsportförbundet tillsammans med sponsorn Saab som arrangerar ”Patrik Kittel Dressage Tour”. Just denna clinic hör till del två på touren och handlar om rörelser på medelsvår nivå.
Liten fyrkant samlar galoppen
Nästa ekipage in i ridhuset är Lillemor Forsberg på Denver J och Ella Löfgren på Fanchette for U.
– Lite längre fram med halsen och var stadig i kroppen. Rid framåt och ta tillbaka hästen, är några återkommande instruktioner ekipagen får.
Målet med Lillemors häst är att få till en mjukare galopp och att få hästen att ta större steg. Medan Ella ska försöka hitta en ännu tydligare rytm i steget på sin häst, vilket hon bland annat uppnår genom att rida skänkelvikning.
– För att få hästens bakben att komma under mer är en bra övning att vända snäva svängar i galopp på en liten fyrkant. Däremellan ska den vara rak och det är framdelen som ska vända, ger Kittel som råd både till ekipagen och till publiken.
Gör inte saker för länge
Patrik betonar ofta under clinicen vikten av att inte göra något för länge, se till att motivera både hästen och dig själv. Ryttarna får ofta växla mellan nedsittning och lättridning, göra tempoväxlingar och lägga rörelser på olika linjer. Kittel kontrollerar att ryttarna sitter rakt över hästarna och att de inte åker utåt i något av varven. Samt att skänklarna ligger på plats under de olika rörelserna.
– Driv inte för mycket, tänk på när man slår sig själv på armen. Efter en stund känner du inget utan måste ta i mer och mer. Om hästen inte driver framåt är det bättre med en korrigering som den verkligen tar, i stället för att driva hela tiden.
Lillemor får visa inridning och halt, Patrik förklarar att en bra sådan gör domaren glad.
– Visa tydlig galopp. Våga visa var skåpet ska stå och vem som ska vinna tävlingen redan vid inridningen!
Avspänning är A och O
Efter nästa frågestund och paus kommer ekipagen Maria Eriksson på Mc Gordon, samt Cecilia Bergåkra på Izack, in i ridhuset.
Marias häst har mycket nerv, Patrik förklarar att den måste lära sig att arbeta med avspänning och att detta är en häst av få som inte behöver alltför många tempoväxlingar. Ekipaget får arbeta med att hästens hals ska bli lägre och längre först, innan den plockas upp i formen.
– En häst ska bära sin kropp själv, vi ska inte hålla i hästen, den ska hela tiden vara i ett dragläge framåt. Det är inte viktigt att hästarna travar "flashigt" utan hellre mjukt. Viktigt är att först få balans på hästen innan man sätter press på den.
Cecilia får träna på att hitta ett lugnare tempo i galoppen och att släppa efter på halsen.
– Lugnare tempo, vänta. Påverka inget med benen och lägg sedan på skänkeln. Ta tygeln och lätta därefter av i halsen. Det är viktigt att renodla hjälperna, förklarar Kittel.
Variera antalet ”driv”
Maria visar sedan några fina galoppombyten på sin sexåriga häst.
– Din häst byter säkert men låt den inte glida ut, mer galopp och fram med näsan. Kroppen ska vara rak, instruerar Patrik.
Cecilia visar trav på sin häst, där hon får tipset att driva två korta driv med skänkeln för att få hästen att få en längre accelerationssträcka och bli kvickare. Därefter får hon öva på att ge sin häst tre små kvicka tryck som driv, för att få den ännu känsligare för hjälperna.
– Att göra samma sak om och om igen ger mjölksyra. Träna olika, ibland lite och ibland mer. Pressa inte hästen för hårt utan gör saker i kortare repriser. Det är viktigt för hästen att orka, men att ändå arbeta. Gymnastisera den genom utbildningen och åldrarna, avslutar Patrik, innan han frågar några i publiken vad just de tar med sig från dagens clinic.

Sju tips från Patrik Kittel
- Undvik att göra samma sak hela tiden, hästen blir uttråkad då.
- Våga växla tempo och gångart ofta.
- Rösten är en viktig del, prata med hästen och ge beröm.
- När du rider, ge allt av dig själv till hästen och sitt inte med telefonen.
- Tänk på att rida rakt och att hålla diagonalerna.
- Gymnastisera hästen genom utbildningen och åldrarna.
- Gör det enkelt för dig, inte svårt.
Liknande webbartiklar
- Kittel delade kunskap till svenska publiken: "Med hjälp av beröm får vi ett förtroende"
- ”Hästar är som vi – de presterar bättre om de känner sig duktiga och har roligt”
- Första passet med nya hästen – så bäddar du för framgång
- Patrik Kittel: ”Alla ryttare har börjat någonstans”
- Ny clinicturné med Patrik Kittel: "Fantastiskt att träffa alla dressyrälskare"
- Avslappnad häst är nyckeln till Grand Prix för Patrik Kittel: ”Ge det den tid det tar”
- Lina Dolk red ridskolehästen Manne: "Kul att se hur alla hästar kan utvecklas”
- Finslipa detaljer med Patrik Kittel: "På en skolad häst gör jag halvhalt bara med rösten"
- Tre tips från Patrik Kittels clinic på Billdals ridklubb
- Grundträning med Patrik Kittel: Tummen upp, variation och raka linjer

Övning som ger rak och elastisk häst
Glöm det där med var hästen har huvudet. Den här uppvärmningsövningen med bommar ger galoppkänsla och bakbensaktion.

Kevin Staut red Matildas hästar i Friends
Fransmannen Kevin Staut tog med sig flickvännens hästar Chloe F och Head over Hills till start under Sweden International Horse Show.

Är din häst mer spooky under hösten?
I denna artikel förklaras några av de förändringar som kan påverka hästens beteende och hur de kan hanteras för att behålla en lugn häst året runt.
För att försöka motverka tristess och minska nivån av stress

Fyrverkeri – kolik och total panik
Det är över tio år sedan senaste kolikfallet i hästfamiljen men i torsdags var det dags. Maria tar oss igenom skräckfyllda och sömnlösa dygn.

Halland: Häst gick genom isen
En häst gick under förmiddagen genom isen på en sjö i Ästad, Hallands län. Räddningstjänsten fick rycka ut och dra upp hästen på fast mark.

Helgstrand installerar videoövervakning
Efter Operation X avslöjande om Helgstrand Dressage träningsmetoder meddelas att de ska sätta upp övervakning i samtliga ridhus.
Kameror i samtliga ridhus för att kunna uppmärksamma dålig ridning

Avslöjade vad som pågick hos Helgstrand
Rebekka Klubien är journalisten som tog anställning som hästskötare hos Helgstrand Dressage. Här berättar hon om sina upplevelser.

Hålla häst enligt forskningen
Få frågor möts av så mycket åsikter som hur man »ska« hålla och utfodra sin häst. Gränsen mellan tro, tradition och vetande är hårfin. Läs professorns förklaring.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

Livio och Andersen på pallen igen
Frida Andersen trodde inte att det skulle räcka till en ny pallplats i årets inomhusfälttävlan – men hon slutade trea. Segrade gjorde fiolårsvinnaren.
Box Compris pensioneras: "För oss blev det nästan som en avtackning"

Dubbelt svenskt på podiet i Sweden GP
Det var spännande in i det sista när Grand Prix avgjordes. Två svenskar var till omhoppning – och publiken ville aldrig tystna när det blev svensk seger.
Vinnaren Petronella Andersson: "Det är inte över förrän det är över"

Brittisk seger i helgens världscupsomgång
Det tog elva ekipage innan första dubbelnollan kom i världscupsomgången i La Coruña. Snabbast var brittiske Harry Charles.
Henrik von Eckermann bästa svensk på en femteplats

Selma Gustafsson Thelin fick pris av prinsen
Som sista ryttare gick Selma Gustafsson Thelin in i finalen av Prins Carl Philips Pris. Det höll hela vägen till vinst, före lördagsvinnaren Hanna Blomberg.

Favorit i repris för von Bredow-Werndl
Världsettan bjöd på ännu en vinst inför publiken i Friends arena. Tvåan Nanna Skoldborg Merrald red ihop ett personbästa med sin nya kür.

Kürseger till Tilda André Hokfelt
I SIHS Ponnykür gjorde Tilda André Hokfelt sin sista start med Hamiltons I did it My Way. De avslutade sin tid på tävlingsbanan med flaggan i topp.

Komplett ridsportanläggning till salu
Mellan Oslo och Göteborg ligger en anläggning med allt som behövs för att driva ridsportverksamhet. Bland annat 15 boxar, ridhus och ridbana.

Lucka 3: Fri frakt hos Börjes Tingsryd
I den tredje luckan hittar vi ett erbjudande från Börjes Tingsryd. Under hela dagen erbjuder de fri frakt på köp från deras webbshop.

Galoppbandage i sex enkla steg
Vintertid är det inte ovanligt att hästarna får broddtramp i kronranden. Här visar leg veterinär Izabella Granswed hur ett sådant läggs om.

Exells segertåg brutet – Chardon vann
Varje gång Boyd Exell kört i Friends arena har han stått som vinnare. I lördagens världscupomgång fick han se sig slagen när han slutade han trea.

Bildspel: Hopplaget vann ryttaragillityn
Traditionsenligt bjöds det på ryttaragility i Friends. I vanlig ordning ställdes ett hopplag mot ett dressyrlag – och de svenska ryttarna var taggade.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Hantera konflikter i stallet
– Porträtt: Stephanie Holmén
– Grunda för god kondition
– Lätt i handen med bomövning
– Är havre så dåligt, egentligen?
– Allt om ledinflammationer
...och mycket, mycket mer!