Nyheter
Publicerad: 2021-12-20
Foto: Adobe Stock
Ja till hårt jobb – nej till psykisk misshandel
Vi fick ännu ett läsarmejl om erfarenheter av jobb i stall. Berättelserna är lika i många delar men läs ändå till slutet. För den här läsarens erfarenheter har också mynnat ut i kloka tankar om hur allt skulle kunna bli så mycket bättre.
"När jag hade tagit studenten började jag arbeta i ett stall men det varade inte särskilt länge. Som många andra berättelser Hippson publicerat har påvisat, började allt väl. Det var vit lön, om än väldigt låg, men jag fick stallplats till min häst och blev lovad träningar en gång i veckan privat för min arbetsgivare. Jag tyckte att det var en utmärkt kompromiss. Jag provjobbade en dag innan jag flyttade dit för att testa på yrket och jag trivdes. Jag blev anställd, och var den enda anställda på gården där ett tiotal hästar stod plus en del inackorderingar. Jag skulle sköta om alla hästar själv och sköta in- och utsläpp för de som hyrde in sig i stallet. Arbetstimmarna var 7–18 med en dag ledigt i veckan och eventuella extra arbetstimmar när det var tävling.
Redan från början när jag flyttade till min arbetsplats fick jag en dålig magkänsla. Jag hade aldrig tidigare varit anställd och hästskötaryrket var nytt för mig, jag var ung och hade inte den erfarenhet som krävdes men var villig att lära mig. Jag gjorde misstag men lärde mig av dem och försökte hela tiden göra rätt. Detta yrke var väldigt viktigt för mig då jag såg det som min chans att utvecklas som ryttare och nå högre nivåer i min ridning. Min arbetsgivare var till en början trevlig och välkomnande, men bara någon dag in började den mentala misshandeln. Från att bli prisad som en duktig ryttare var jag nu värdelös, slarvig och usel på det jag gjorde.
Det finns många exempel på hur jag bröts ned mentalt. En dag hade jag till exempel inte hunnit med att kratta utanför ett av stallen. Innan jag hann ut för att fixa detta fick jag en rejäl utskällning. Jag fick höra både det ena och det andra om hur dålig jag var som människa, hur dålig jag var på att rida, och denna utskällning pågick i flera dagar. Jag kunde inte göra något framför min arbetsgivare utan att hen la pikar eller anklagade mig för att missköta mitt yrke eller hens hästar, i förhållande till att jag inte hade hunnit med att kratta den lilla plätten utanför stallet. En annan gång, cirka en vecka efter att jag börjat, ringde jag på morgonen för att fråga vilken tid hen ville ha första hästen färdig. ”Jag är i Tyskland och ska vara där i tre dagar till” fick jag som svar. Utan att ha fått reda på detta var jag nu ensam ansvarig för alla hästar som jag knappt lärt mig namnen på. Ett ytterligare exempel var när min arbetsgivare ringde mig och skrek i luren att hen ville ha första hästen färdig tio minuter senare. Stressad slängde jag på hästen utrustningen och började skritta fram den. 20 minuter gick, och i rädsla av att störa vågade jag inte ringa och fråga vart hen blev av. Efter 1,5 timma kom hen ut utan ursäkt eller anledning, och beordrade mig att göra i ordning nästa häst. Vid detta laget grät jag varje kväll. Jag orkade inte vara på min arbetsplats mer än nödvändigt och flyttade hem, trots den dryga timme enkla resa till och från arbetet som jag körde varje dag.
De förmåner jag hade utlovats, som träning och ta med min häst på tävling, såg jag aldrig röken av. När jag till sist sa upp mig lovade jag att stanna kvar tills att en ny hästskötare anställts, trots att jag inte skrivit på något kontrakt om min anställning. Jag ville avsluta min anställning på ett bra sätt och lämna utan att dramatik. Däremot blev det inte så. Det var som att vrida på en kran, som innan bara hade glappat, till full styrka när jag berättade för min arbetsgivare att jag inte längre ville vara kvar. Nu fick jag inte lov att rida min häst på arbetstid som jag innan hade fått, jag fick knappt ta ledigt och kunde arbeta tio dagar i sträck innan jag fick en ledig dag. I min depression som jag nu var omsluten i gick jag runt som i ett töcken. De konversationer jag hade med min arbetsgivare var nu fyllda med förolämpningar och kränkningar. Jag gjorde misstag, vilka jag fick motta skäll över, och på grund av min depression glömde jag bort att göra vissa saker vilket inte hjälpte det klimat jag nu befann mig i. Det kunde vara allt från att blöta betfor till att sätta på strömmen i hagarna. När jag råkade tappa en häst som jag skulle hämta från skrittmaskinen brakade helvetet lös och jag lämnade bara någon dag senare. Jag orkade inte vara kvar och tog mitt pick och pack och åkte hem.
Efter att jag lämnat slutade jag rida helt. Jag kunde inte ens vara i stallet utan att bryta ihop, kunde inte ens titta på min häst utan att minnas de saker jag varit med om. Ett år senare satt jag upp på hästryggen igen, och än i dag håller jag fortfarande på med hästar. De är mitt liv och jag känner mig inte komplett utan dem. Dessvärre präglar mitt tidigare yrke mig fortfarande mer eller mindre i stallet. Ångesten kan slå mig ibland och jag kan känna mig värdelös i min ridning, som om jag aldrig kommer att bli bra nog för att ens vara i närheten av en häst. Jag har en helt annan relation till mina hästar i dag än vad jag hade för sex år sedan. I dag är kärleken störst, inte prestationen. Det är den enda lärdom jag fick med mig från min tid som hästskötare. För inte kommer jag att sätta detta på mitt CV.
Jag anser att arbetsgivare ska tänka noga på vilket klimat de har på sin arbetsplats. Jag förstår att många tycker att det krävs ett antal hundår innan man kan klättra till toppen som ryttare, och jag håller till viss del med. Man bör gå från botten till toppen för att få med sig så mycket kunskap som möjligt. Men det betyder inte att man varje dag ska behöva utstå mental misshandel och bli nedtryckt för att man är på botten av näringskedjan. Vi måste förändra den norm i hästvärlden som menar på att dessa hundår ska vara fyllda med översitteri och mobbning för att senare ”komma ut på andra sidan” och förtjäna sin plats som ryttare. Jag är helt för att ridning är en tuff sport som kräver tuffa utövare. Min före detta arbetsgivare klagade ofta på oss ungdomar som ”inte hade någon arbetsmoral och som tror att de kan glida in på ett jobb och få saker och ting serverat till dem”. Jag anser det motsatta. Vi hästmänniskor vet hur mycket det krävs av oss för att få saker och ting att gå runt. Dagens ungdom är dessutom mycket väl medvetna om vilka arbetsvillkor och vilket arbetsklimat som är värt att ta del av. Om arbetet inte når upp till de krav som är rimliga att ställa på sin arbetsgivare, då vill man inte vara kvar. För att skapa de förutsättningar som anställda kräver på en ”vanlig” arbetsplats även i hästvärldens yrken, krävs reformer och omvärdering från arbetsgivarnas håll. Om förutsättningarna varit annorlunda för mig hade jag fått en utmärkt fot in på arbetslivet som hade gett mig egenskaper och styrkor jag inte hade fått i något annat yrke."
Det här är den sjätte delen i vår serie om arbetsförhållandena i stall inom häst- och ridsporten. Hippson har fått ta del av många berättelser om arbetsförhållanden som inte varit bra. Men vi vill också höra om de goda exemplen. Vill du dela med dig av dina erfarenheter, mejla oss på redaktion@hippson.se, självklart går det bra att vara anonym.
Tidigare på Hippson.se
"Arbetstagarna ska inte ta ett arbete där inte schyssta villkor finns"
Ett hästjobb som gick med plus
"Varför dra på sig offerkoftan"
Arbetade 70 timmar i veckan
Hannas första hästjobb troligtvis det sista
taggar
Liknande webbartiklar
- Debatt: Kan någon leva på att jobba som hästskötare?
- Både bra och dåliga avtal inom hästbranschen
- Hästskötare – gå inte med på vad som helst
- Simberg Sporthorses söker hästskötare och dressyrelev
- Henrik von Eckermann söker ny groom
- Stopp för ensamarbete – personal känner sig hotad
- "Ett riktigt hästjobb" för förbättrade arbetsvillkor
- Jessica Nordin om att vara arbetsgivare i hästbranschen
- Johanna Due Boje om hästjobbet: ”Det bästa jag har gjort”
- Erica Swartz söker hemmagroom: "Letar efter person som älskar att ta hand om hästarna"

Nu ska VM-medaljerna fördelas
21.00 börjar den spännande upplösningen på VM:s lagtävling i hoppning. Sverige leder knappt före Frankrike med Tyskland på tredje plats.

Halvtid i pararyttarnas lagtävling
På fredagen inleddes lagtävlingen i paradressyr, där hälften av ryttarna red och resterande ryttare startar i morgon, lördag.

Hästar gör skillnad vid psykisk ohälsa
I Sverige brottas allt fler unga människor med psykisk ohälsa. WHO räknar med att det kommer vara den största sjukdomsbördan i världen år 2030.
”Vi vill vara en resurs för personen där personen har behovet”

”Njuter så länge jag kan – han är fantastisk”
Stephanie Holmén är på plats i Herning för att tävla kringklasser, och heja på det svenska laget. Med sig har hon Crusader Ice och "Sparven".

Bildspel: Häng med till framhoppningen
De svenska hoppryttarna leder inför den avgörande VM-laghoppningen i kväll. Bakom kulisserna råder noggrann förberedelse.

Akka ridcenter söker nytt tillstånd
Ägaren till Akka ridcenter ger inte upp. Den 25 juni drogs tillståndet in efter att högsta instans avslagit överklagan. Nu söker ägaren nytt tillstånd.
Ägaren till Ystads Allehanda: "Det ska inte vara några problem"

Möt Ingrid Klimke i nummer 4
I dag börjar nya Hippson att delas ut till prenumeranterna. Och det är ett fullspäckat nummer som landar i brevlådan.

Utveckla hästens språng med travhoppning
Att travhoppa hinder och serier har flera fördelar. Hästen får öva på sin koordination och samtidigt bygga styrka.
Louise Romeikes övning slipar både ryttarens och hästens teknik
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Tvillingfölen som överraskade alla
I början av maj chockade stoet Mysan alla med att föda tvillingar. Efter månader på djursjukhus är det nu två pigga föl som busar på gården.
"Det första fölet var normalstort men det andra vägde bara 29 kilo"

Fredag i Herning – det händer i dag
Det har blivit dags för den spännande finalen i laghoppningen – och Sverige är i ledning! Ska de svenska hoppryttarna ta sitt första VM-guld?
Allt du behöver veta inför den spännande fortsättningen på VM

»Din häst är en spegel av dig själv«
Från idrottslärare till OS-ryttare. Ingrid Klimke hade hunnit fylla 30 år innan hon satsade på ridningen på heltid – ett val hon aldrig ångrat.
»Min pappa sa alltid att du måste ha en öppen horisont«

Fina insatser från pararyttarna: "Jättestolt"
Pararyttaren Lena Malmström rider sitt tredje mästerskap tillsammans med den egna uppfödningen Fabulous Fidelie.

Peder: "På ett VM är inget enkelt"
Peder Fredricson gick in på VM-banan i Herning och red felfritt med All In. Därmed är Sverige i ledningen inför fredagens lag-final.
"Det är fantastiskt att vara här just nu."

Jens om sin runda: "Det var kalkylerat"
Jens Fredricson gick in och gjorde exakt det som det svenska laget behövde. En felfri runda – helt enligt plan – med Markan Cosmopolit.
"Sen ska jag hoppa felfritt i morgon också"

Se klippet: Charlotte Fry tog hem guldet
Charlotte Fry och Glamourdale red in på VM-arenan till peppande kürmusik som publiken älskade.

20 års garanti på aluminiumgolv
Sedan Böckmann startade 1956 har de stått för kvalité och säkerhet. Nu tar man det ett steg längre och erbjuder 20 års garanti på aluminiumgolvet.

Bildbomb: Återupplev magin i kürfinalen
Under onsdagskvällen skrevs ridsporthistoria när Storbritanniens Charlotte Fry och Glamourdale tog individuellt VM-guld i kür-finalen.

Spana in Blue Hors exklusiva anläggning
Den stora verksamheten hos Blue Hors i Danmark består till största del av uppfödning och försäljning av toppstammade dressyrhästar.

Torsdag i Herning – det händer i dag
Det har blivit dags för laghoppningens första omgång och Sverige leder. Pararyttarnas individuella klasser fortsätter med medaljutdelning.
Allt du behöver veta inför den spännande fortsättningen på VM

Säkerhet i vardagen – och vid nybygget
När Henrik von Eckermann bygger drömanläggningen i Nederländerna är säkerheten en viktig aspekt. Hippson har träffat honom och eleven Evelina Tovek.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren


Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Ryttarfys
– Porträtt: Ingrid Klimke
– Travhoppa för styrka
– Lär hästen piaff
– Köp och import av iberiska hästar
– Bli en mästare på vattenhinder
...och mycket, mycket mer!