Nyheter
Publicerad: 2019-08-25
Luna är tänkt att bli dottern Elsas framtida tävlingsponny.
Jenny blev kvitt kvarkan med hjälp av bra rutiner: "Har lärt mig otroligt mycket"
Jenny Stjernsten hittade drömponnyn på Irland och valde att importera. Lyckan över den nya ponnyn förbyttes dock snabbt till oro när kvarka konstaterades – men tack vare att Jenny hade gjort alla rätt vad gäller isolering kunde smittspridningen hindras.
Text: Jennie Börs
Foto: Privat
När det var dags att börja leta efter en C-ponny till dottern Elsa lade Jenny Stjernsten ut lite olika krokar. Via kontakter fick hon tips om ett skimmelskäckigt, femårigt sto hos en irländsk familj. Ett sto som genom två filmer väckte rejält intresse hos Jenny.
– Jag var lite skeptisk till att importera från början med tanke på alla smittor som florerade i vintras. Men via säljaren fick jag tag på en transportör jag fick förtroende för, han var väldigt mån om att städa lastbilen noggrant och om att leverera hästarna i gott skick, säger hon.
Affären gick i lås och den 1 april anlände ponnyn A Magic Motion, kallad ”Luna”, till Sverige. En tillfällig box hade byggts upp i en lada bredvid stallet på Jennys gård för att hålla henne isolerad. Stoet fick dessutom gå i en hage som låg separerad från stallets andra hästar.
– Jag läste på så mycket som möjligt om hur man skulle göra och tänka vid en import. Det finns inga riktiga regler för hur man ska göra, så vi följde isoleringsråden på SVA:s hemsida kan man säga. Utöver att separera henne från de andra så bytte vi kläder och tvättade händerna mellan hanteringen av hästarna.
Stoet fick feber
Luna tempades både innan avresan och från dag ett i Sverige. Efter en vecka fick hon feber, men hon visade dock inte några andra symtom på sjukdom. Jenny valde ändå att i ett tidigt skede ha tät kontakt med sin veterinär Katherine Thuman på Hags gårdsveterinär.
– Luna hade inget näsflöde, svullna lymfknutor eller något annat som tydde på kvarka. Så det kunde vara vad som helst, allt från en vanlig förkylning till transportsjuka, säger Jenny och fortsätter:
– Redan då bestämde vi ändå att det bara var jag som skulle hantera Luna och att jag skulle hålla mig ifrån de andra hästarna.
Efter fyra dagar med feber togs ett näsprov. När provsvaren kom visade det sig dessvärre att det var kvarka Luna hade drabbats av.
– Då hade jag genom mitt kontaktnät redan fått tag i ett annat stall och var på väg med henne från gården, för bättre isolering. Men paniken, oron och ångesten var stor, helt fruktansvärd. Tänk om jag hade missat någon liten detalj kring isoleringen och smittat någon annan häst i vårt stall?
Isolerade gården
För säkerhets skull valde Jenny därför att isolera hela sin egen gård i 21 dagar, trots att Luna inte hade vistats i stallet eller haft kontakt med gårdens andra hästar. Under tiden användes en hälsoblankett från Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) för att regelbundet följa upp hälsoläget hos hästarna.
– Jag kände att isolering av även de andra hästarna var det bästa alternativet. För jag ville inte ha på mitt samvete att åka på tävling och riskera att smitta någon annan, även om vi hade varit noggranna.
I samband med att provsvaret kom tillbaka positivt hade Luna dessutom börjat få fler symtom än bara febern. Näsan hade börjat rinna, hon var även lite öm och svullen under ganascherna. Stoet började därför behandlas med penicillin.
– Tack och lov svarade hon bra på behandlingen och blev symtomfri efter två dagar. Jag tror att det var tack vare att vi var så tidiga med allt – att vi upptäckte febern, tog provet och kunde sätta in en behandling.
Nio veckors isolering
Att behandla kvarka med hjälp av penicillin är något som enbart görs i vissa fall. Gittan Gröndahl, statsveterinär på SVA, förklarar att man oftast låter hästarna läka ut en kvarkainfektion utan penicillin.
– Det beror på att behandlingen ibland inte är effektiv och att behandlade hästar inte utvecklar sitt immunförsvar mot kvarka så bra. Därför får många behandlade hästar återfall av kvarka efter avslutad behandling, på grund av återsmitta. Då tar hela processen bara längre tid, säger hon och fortsätter:
– I ett sådant här läge, där hästen inte har hunnit utveckla bölder och det bara finns ett enda fall isolerat från andra hästar, har den bättre utsikter att svara på behandling och att inte bli återsmittad.
Då Luna hade varit symtomfri i några dagar efter avslutad penicillinkur började 21 dagars nedräkning, vilket enligt tävlingsreglementet är den kortaste tiden för isolering efter sjukdom. När de 21 dagarna gått togs ett nytt prov, som visade att bakterier fanns kvar.
– Därmed bokade jag en tid på Ultuna för endoskopi samt ännu ett prov, och vi beslutade att fyra veckor från provsvaret var en rimlig tid för ett besök. Då utfördes en endoskopi i luftsäckarna som såg fina ut och provsvaret var negativt. Vi fick klartecken om att allt var grönt och att hon kunde få komma hem till stallet. Så det blev ett lyckligt slut efter nio veckor, säger Jenny och fortsätter:
– Jag vill inte veta hur det hade slutat om vi inte hade varit så noggranna som vi ändå var. Hade vi fått in smittan bland våra andra hästar hade det antagligen tagit betydligt längre tid.
Önskar en checklista
Var kvarkan kom ifrån är fortfarande oklart. Och något Jenny upplever saknas är en checklista med tydliga råd om hur man ska gå till väga i samband med en import.
– Jag är så glad över att jag verkligen läste på ordentlig innan och gjorde allt utifrån bästa förmåga, Gittan Gröndahl från SVA har även bekräftat att vi gjorde allt ”by the book”. Men det är så mycket man ska tänka på, egentligen finns inga exakta råd om hur man bör göra vid import utan snarare isoleringsråd vid smitta, säger hon och fortsätter:
– Jag har lärt mig otroligt mycket, i efterhand är jag glad över att jag har blivit mer medveten. Och för att kunna stoppa smittspridningar tror jag att det behövs ännu mer information.
Jenny menar att det är otroligt viktigt att lyfta frågan kring smitta. När Luna drabbades av kvarka valde hon därför att gå ut med information om smittan, samt om vilka åtgärder som hade vidtagits, till ridskolor och personer med större stall i närheten.
– Min veterinär Katherine Thuman varnade för att det kunde bli ett drev eftersom det är en anmälningspliktig sjukdom, men det blev ingenting. Jag kände att det var bättre att folk kom med frågor till oss än att det blev snack runt omkring. Det är otroligt viktigt med öppenhet, tror jag.
Veterinären berömmer
Statsveterinären på SVA, Gittan Gröndahl, berömmer arbetet Jenny och hennes veterinär gjorde.
– Det här är ett toppenexempel på hur man ska bekämpa kvarka och andra smittsamma sjukdomar. Ett större utbrott kunde stoppas effektivt tack vare att hon tänkte efter före och höll sin nya ponny under observation i karantän den första tiden, kontaktade veterinär i ett tidigt skede och genom att de tog ett gemensamt beslut om provtagning innan ponnyn var snorig. Dessutom höll de kvar hästen isolerad med sko- och klädbyte och handhygien efter skötsel, tills all smitta var borta, säger Gittan och fortsätter:
– Det var toppen att hon informerade andra i trakten tydligt om hur det sköttes, så att ingen behövde känna sig orolig.
Gittan menar att gör man ”alla rätt” kring hanteringen av en sjukdom, då är det betydligt lättare att få bukt med den.
– Kvarka är egentligen inte svårare än så här att stoppa om man gör alla rätt. Den allra största risken för kvarka är just import av hästar och intag av hästhandlarhästar, för det är så de flesta utbrotten i Sverige startar. Resorna och de många nya mötena och omställningarna för saluhästar gör att infektioner lätt aktiveras och sprids.
Elsa med A Magic Motion och Faithful Bonus.
Siktar mot SM
I dagsläget har Luna börjat sättas i gång igen av dottern Elsa. Trots att det inte riktigt blev som familjen hade tänkt sig från början ser de nu ljust på framtiden.
– Luna var egentligen allt vi inte skulle ha – sto, vit och unghäst. Men vi fick alla de grejerna och det visade sig vara helt underbart. Hon har alla de egenskaper man söker hos en ponny. Min dotter älskar henne och det var "kärlek vid första ögonkastet" när hon satt upp och red.
Elsa, tolv år, tävlar i dag aktivt med sin B-ponny Faithful Bonus. Drömmålet är SM.
– Men han är ung och talangfull och vi skyndar långsamt. Vi brukar skoja om att hon får lämna över honom till en ny liten ryttare när han kommer att vara som bäst.
Tanken är att Luna ska bli ponnyn som tar över när det är dags att lämna B-ponnytiden.
– Elsa har som mål att ta sig till SM och de större klasserna med henne, men vi skyndar långsamt där också. Luna är en otroligt talangfull och välriden ponny som har vunnit några unghästchampionat på Irland.
Jenny Stjernstens råd vid import av häst
- Läs på och följ ”Smittskydd för hästar”. SVA har mycket bra information att läsa och olika dokument att ladda ner.
- Se till att ha en plan B (isoleringsstall) klar om hästen blir sjuk.
- På våren/sommaren är det smidigare att importera, då man kan ha hästen isolerad på bete.
- Se över hästens försäkring innan den importeras.
- Ta aldrig in hästen direkt i stallet, ha den om möjligt isolerad i tre veckor.
- Tempa hästen från dag ett och fyll i en hälsodeklaration.
- Kontakta veterinär direkt om hästen får feber eller andra avvikande symtom.
- En smittsam sjukdom tar tid att bli av med.
- Gör en grundlig koll (PCR-prov) efter symtomfri period, då smittan kan ligga kvar länge.
- Våga be om råd.
Liknande webbartiklar
- Läsarfråga: Kan vi tävla nyimporterade hästar?
- Stärkt smittskydd målet för hästprojekt
- Kampanj för att stoppa kvarkan
- Svenskt vaccin mot kvarka på marknaden 2020
- Svårt att få hovslagare till smittat stall
- Biträdande statsveterinären om EHV-1: "Det är ingen epidemi utan ett utbrott"
- SVA följer upp kvarkautbrott
- Kvarkautbrott tär på ridklubbens ekonomi
- Detta gäller vid misstanke om kvarka
- Izabellas spanska drömhäst utvecklas väl: "Han vill verkligen lära sig nya saker"

Beckhamn har fått somna in
I ett inlägg på Facebook berättar Lottie Mattsson att Beckhamn har fått somna in. Marina Mattsson berättar vad han betydde för henne.

Markarbetsövning för ryttarkoncentration
Skänkelvikningar, övergångar och en bomserie. C-tränaren Emma Byström har tagit fram en övning som ger god effekt på både häst och ryttare.

Bygg säkert med City Boxen
City Boxen i över 30 år tillverkat högkvalitativa stall. Nu är de även certifierade enligt EN-1090 vilket är ytterligare en kvalitetssäkring för kunden.

Malins och Peders GCL-lag i topp
När Global Champions League dragit vidare till St Tropez är Peder Fredricson och Malin Baryard Johnsson på plats för sitt lag Stockholm Hearts.
Det börjar bra och laget leder efter torsdagens första runda

”Folk är för slarviga i hästhanteringen”
Ett insläpp av hästar för drygt 20 år sedan förändrade hela livet för Mia Kallio. Efter olyckan har hon blivit svårt sjuk och tappat arbetsförmåga.
I en läsarfavorit berättar Mia om olyckan och hur den påverkat henne

Sötchock när trion är ute på äventyr
När Curelett är ute på tur får han ofta sällskap av ponnyerna Katie och Stella. Aktiviteterna varierar från ridning i halsring till körning.

Ridsporten får mer pengar i återstartsstöd
Ett tredje paket med stödpengar för återstart efter pandemin tilldelas idrotten. Av totalt 500 miljoner kronor får ridsporten drygt 15 miljoner.

Vinst i U25-debuten för Annabelle och Gio
OS-hästen Gio visar fina framgångar även med sin nya ryttare. I helgen tog han hem två vinster med juniorryttaren Annabella Pidgley.
Tidigare ryttaren Charlotte Dujardin till H&H: "Det är ett nöje att se"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Lina Dolk: "Vi mockar en kvart om dagen"
Lina Dolk mockar dagligen hästarnas hagar. När initiativet ”Varje skit räknas” lanserades för två år sedan kändes det viktigt att engagera sig.
På vägen har hon lärt sig mer om de positiva effekterna på miljön

Familjen om Wilson: "Hon är vid gott mod"
Den brittiska ryttaren Nicola Wilson intensivvårdas fortfarande efter sitt fall vid årets Badminton Horse Trail. Det meddelar familjen via Facebook.

"Hästen måste ses som en naturlig del"
Orosmoment kopplade till världssituation och generella utmaningar för hästnäringen. Det var frågor LRF lyfte för politiken och branschintresserade.
Erika Lindberg och Carl von der Esch pratade under Hästriksdag 2022

Petra driver en liten ridskola för de minsta
När Petra Hillring fick barn kändes det avigt att lämna barnet på förskola för att sedan åka till jobbet – på en annan förskola.
Märkestagning med Petras egna guld-, silver- och bronsmärken

Vinnande vanor tar dig till målet
Se möjligheterna i stället för hindren. Dressyrtränaren och den mentala coachen Karin Öljemark ger sina råd för hur du kan nå och identifiera din målsättning.
Vad är det som gör att du håller på med ridsport?

När man är missnöjd med middagsgästerna
Den här hästen har fått oväntade och snyltande gäster och är inte helt nöjd med det. Hönsen springer överallt och sitter dessutom mitt i maten!

WE-ekipage genrepade inför SM-veckan
I sommar arrangerar Linköpings fältrittklubb SM i Working Equitation. I år är WE en del av SM-veckan tillsammans med 31 andra sporter.
"Får chansen att visa ridsporten för många som normalt inte ser"

Safe Riding: Säkerhet från grunden
Safe Riding vill erbjuda alla ryttare en säker ridtur. Sedan lanseringen har de haft ett prioriterat mål i sin produktutveckling, nämligen säkerhet.
Absolut säkra och certifierade stigbyglar med internationellt patent

Får dubbelt älgbesök på skogsturen
Nordsvensken Älvan tar det hela med ro. Hon är bombsäker i alla situationer, berättar Madelene, som arbetar just med miljöträning av hästar.

Jonna Britse pensionerar topphästen
Fälttävlansryttaren väljer att avsluta Quattrinos tävlingskarriär i förtid. Det 17-åriga stoet har skadat sig och ska nu få bli mamma istället.

Tidigare FN-soldat räddar hästar i Ukraina
Martin Olsson från Öland är yrkesofficer och har erfarenhet från flera FN-uppdrag. Men i Ukraina är han privat helt ideellt för att hjälpa.
Martin till Ölandsbladet: "Hästarna vi hämtat är utmärglade"

Så reser svenskarna till stallet
Bilen är det vanligaste färdmedlet för att ta sig till stallet och ryttare upplever brister vad gäller kollektivtrafiken. Det visar en ny enkätundersökning.
Svenska ridsportförbundet deltar i projekt om resor och idrott
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Från idé till drömstall
– Porträtt: Lina Dolk
– Hitta dragspelskänslan
– Nå målet med vinnande vanor
– Muskelsjukdomar hos häst
– Konditionsträna i naturen
...och mycket, mycket mer!