Veterinär & Hästvård
Publicerad: 2016-10-07
Till höger Gittan Gröndahl, tillförordnad statsveterinär på SVA.
Detta gäller vid misstanke om kvarka
Tävlingssäsongen pågår för fullt, samtidigt som smittsamma sjukdomar som kvarka och ringorm är i omlopp. Det råder ibland osäkerhet om vad som gäller när man har en sjuk häst i stallet. Veterinären har kanske inte hunnit vara ute för provtagning ännu, eller så väntas det på provsvar. Frågan är hur man gör under tiden.
Text: Åsa Pernes
Foto: Hippson och Carin Wrange (porträtt)
Är det verkligen en smitta? Får vi inte åka i väg och tävla? Jag ska vara med i laget! Frågorna från stallkamraterna kan ibland vara många och kännas svåra, inte så sällan känner sig ägaren till ”den sjuka hästen” ensam och ifrågasatt.
Vi tog kontakt med Gittan Gröndahl, tillförordnad statsveterinär på Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) för att fråga henne vad som gäller när man har en häst med misstänkt smitta. Hon menar att smitta i stall ofta orsakar både oro och osäkerhet hos hästägarna. Det råder en del okunskap om smittor och hur man ska hantera dem, säger hon.
Hej Gittan! Vad gäller när man har en häst med en konstaterad smittsam sjukdom. Vem är ansvarig för att rätt information kommer ut till de andra hästägarna som står i samma stall?
– Det finns ingen lag om det här. Men jag tycker att den som har en sjuk häst bör informera den som ansvarar för stallet. Sedan är det lämpligt att den som är ansvarig, tillsammans med hästägaren, ser till att övriga hästägare i stallet får information om smittan eller sjukdomen och vad som gäller för övrigt, alltså om isolering och så vidare.
Vad är veterinärernas roll, vilken information ska de ge hästägaren?
– Den anlitade veterinären brukar berätta att det kan vara smittsamt och diskutera lämpliga skyddsåtgärder. Om det är en anmälningspliktig sjukdom, exempelvis kvarka, ska veterinären anmäla det till länsveterinären.
Vad gäller under tiden man väntar på provsvar?
– Om du misstänker att det är en smittsam sjukdom är det lika bra att behandla det som en sådan med en gång, för säkerhets skull. Tittar man på ridsportens regler så är de tydliga, där utgår man från iakttagelser, alltså symtom på sjukdom. Det räcker med andra ord att du borde misstänka en smitta. Så det hänger inte på att en veterinär har varit i stallet och tagit prov. Är det symtom på smitta i ett stall ska man inte åka runt med hästar och riskera andra hästars hälsa. Du ska ta det säkra före det osäkra.
Så det räcker att en häst har feber i ett par dagar? Det behöver inte vara flera som insjuknar?
– Ja det räcker. Ett smittutbrott börjar alltid med en häst. Om du tänker rätt och isolerar den i tid kan du stoppa smittan efter den första hästen, och förhindra ett större utbrott.
– Ibland kan förstås feber och nedsatt allmäntillstånd bero på något som faktiskt inte smittar vidare. Ett exempel är anaplasma, en fästingburen infektion. Men innan du vet vad de här symtomen står för, genom undersökning och provtagning, ska du behandla det som om det är smittsamt. Det handlar om omsorgen om den egna hästen och om andras.
Vad tycker du om skriftlig information till hästägarna från veterinären? Alltså så att det finns något att ta med sig och visa i stallet?
– Det skulle säkert vara en bra idé. Förr delade man ibland ut information om exempelvis kvarka, men i dag är allt mer material webbaserat. Jag vet att en del veterinärer arbetar med skriftlig information, medan andra uppmanar hästägarna att läsa på webben. För där finns den senaste informationen.
– Det finns ett jättestort informationsbehov när man får in en smitta i stallet. Alla blir väldigt oroliga och undrar vad det är för sjukdom och vad man ska göra. Och det finns en del okunskap, många vet inte skillnaden mellan bakterier och virus, hur det smittar och hur man ska hantera själva smittan. Det här skapar givetvis en osäkerhet om vad som gäller.
– Information är bra, då blir alla lugnare och tryggare. Man kan till exempel skriva ut information om kvarka, ringorm och andra smittor från SVA.se, som man sedan kan sätta upp i stallet. Ett alternativ för att få ut informationen är att ordna ett stallmöte, där hästägaren tillsammans med stallchefen eller hästhållaren informerar alla om vad som gäller.
Hur gör man med alla frågor som kommer upp under tiden en häst är sjuk?
– Jag tycker att det är bra om man bestämmer vem som är kontaktperson mot veterinären för frågor som kommer upp i stallet, så att inte alla ringer. Samt att man bestämmer vem som tar hand om frågor utifrån. Får man in kvarka kan det bli en hel del oroliga frågor från grannar och övriga, som det är bäst att man förbereder sig på. Lämna det inte till unga och oerfarna personer utan stöttning.
– Om man har en webb- eller Facebook-sida kan man informera om varför man har stängt sitt stall eller delar av anläggningen. Plus berätta vilka åtgärder som har vidtagits, så undviks en del ryktesspridning.
Blir stallet spärrat eller satt i karantän per automatik?
– Om veterinären har en klinisk misstanke om att en häst har en anmälningspliktig sjukdom – som exempelvis hästinfluensa typ A, virusabort eller kvarka – ska veterinären snarast anmäla det till länsstyrelsen i det aktuella länet. Smittan behöver med andra ord inte vara bekräftad med något provsvar, säger Gittan Gröndahl.
Veterinär ger rekommendation om isolering
Men vad händer med stallet, blir det isolerat och i så fall hur länge? Vi tar kontakt med Maria Leclercq som är länsveterinär i Östergötland, för att få svar på den här frågan.
– Nej, det blir ingen spärr eller karantän med automatik vid alla anmälningspliktiga sjukdomar, svarar hon.
Samtidigt förklarar Maria att det är beroende av vilken anmälningspliktig hästsjukdom det handlar om. I vissa fall blir stallet spärrat, i andra handlar det om att veterinären lämnar isoleringsrekommendationer.
– Har hästen exempelvis drabbats av afrikansk hästpest eller mjältbrand blir stallet spärrat. Men handlar det om hästar med kvarka eller virusabort, då är det den behandlande veterinären som gör en bedömning över det aktuella stallets situation och lämnar isoleringsrekommendationer till hästägarna.
Minst sex veckors isolering
Isoleringsrekommendationerna kan se olika ut, det är som sagt den behandlande veterinären som avgör dem. Men när det gäller kvarka rekommenderar SVA att stallet isoleras i minst sex veckor, och minst tre veckor efter att sista hästen har blivit frisk.
I isoleringsrekommendationer ingår naturligtvis att hästen inte ska åka i väg och träna eller tävla. När det gäller att åka i väg och tävla gäller dessutom ridsportens egna regler, alla ryttare fyller i en hästägarförsäkran och intygar att deras häst är frisk – samt att den inte har varit i kontakt med eller vistats i samma miljö som en misstänkt smittad häst.
Vem ska utfärda eventuella intyg till de ryttare som står i samma stall och som ska i väg och tävla? Tävlingsarrangörerna brukar vilja ha ett sådant för att betala tillbaka anmälningsavgiften.
– Det är den veterinär som har varit på plats i stallet – som har undersökt hästen och som vet hur stallet ser ut och hur hästarna stallas upp – som skriver ett intyg till de andra i samma stall. Om hästen är undersökt på klinik kan alternativet vara att den behandlande veterinären delegerar det här vidare till den veterinär som har remitterat hästen. Här får man utgå från att veterinärerna har en bra kommunikation sinsemellan och att de tillsammans tar ansvar, säger Maria.
Tänk på att du varje gång du anmäler din häst till en tävling intygar att den är frisk och att den inte har varit i kontakt med hästar som kan ha smittsam sjukdom. Det är viktigt att smitta inte sprids.
Det här är den hästägarförsäkran du klickar i varje gång du anmäler din häst till tävling via Tävlingsdatabasen:
"Samtidigt intygar du på heder och samvete för varje häst du har anmält att den under de tre senaste veckorna – räknat från denna dag – inte har visat några tecken som kan tyda på smittsam sjukdom, att den under samma tid inte har vistats i ett stall där en smittsam hästsjukdom dig veterligen har förekommit, att den under samma tid inte heller på något annat sätt har varit i kontakt med en häst, som såvitt känt kan misstänkas ha haft eller ha en smittsam sjukdom, att den är erforderligt tränad för tävlingsdeltagande och att den i övrigt såvitt du vet är fullt frisk och att ovanstående också gäller fram till tävlingsdagen."
Läs mer hos Svenska Ridsportförbundet
Läs mer på Sva.se
- Kvarka är en anmälningspliktig luftvägssjukdom som orsakas av bakterier.
- Ringorm är en hudsjukdom som orsakas av mögelsvamp, den är inte anmälningspliktig.
- Anaplasma/anaplasmos är en infektionssjukdom som är orsakad av bakterier som sprids via fästingar. Den är inte heller anmälningspliktig.
taggar
Liknande webbartiklar
- Biträdande statsveterinären om EHV-1: "Det är ingen epidemi utan ett utbrott"
- Ingen ersättning om man medvetet smittar hästarna
- Vill få fler att stanna hemma: "Så kan vi förhoppningsvis få ett stopp på smittan"
- Från arkivet: Ponny fick hög feber – då stängde Jessica anläggningen direkt
- Därför ska man inte smitta ner hästar med kvarka
- Spred kvarkan bland stallets hästar
- Minst två ponnyer med kvarka kom från samma handelsstall
- Jenny blev kvitt kvarkan med hjälp av bra rutiner: "Har lärt mig otroligt mycket"
- SVA följer upp kvarkautbrott
- Kvarkautbrott tär på ridklubbens ekonomi
relaterade artiklar

Nominera dina förebilder till Ryttargalan
Rider du på världens bästa ridskola? Eller känner du en ridlärare, tränare eller ridskolehäst som förtjänar att hyllas lite extra?

Underhållande ryttarnostalgi från 1971
En gång i tiden var dressyr "krumelur-ridning", en tävlingsstart kostade 15 kronor och alla var lite tokiga – hästtokiga!

Hur bra är Emilia Leo i galopp?
Emilia Leo är travtränare, kusk och en av landets bästa montéryttare. På fredagens ATG Hästarnas Mästare representerar hon travsporten.

Stark inledning för Angelica i Monaco
Det var Angelica Augustsson Zanotelli som blev bästa svensk i den inledande GCT-klassen i Monaco, tillsammans med Kalinka van de Nachtegaele.

Se klippet: Nicola Wilson på väg tillbaka
Fälttävlansryttaren Nicola Wilson är i full gång med sin rehabilitering efter sitt allvarliga fall i samband med tävlingarna i Badminton.

Två hinder för lösgjordhet och kontroll
Gymnastikhoppning är bra för att stärka hästen samt göra den smidig och lösgjord. A-tränare Niclas Haking tipsar om en enkel övning.
"Håll hindren låga och rid inte i ett snabbare tempo än vad ni klarar av"

Hästen lär sig och reagerar individuellt
Etologen Emelie Deboussard vill se större kunskap för hästen i vardagen. Hästar är aldrig »dumma«, men hur de lär sig och reagerar beror på en mängd faktorer.
Det förekommer skillnader i stons och hingstars problemlösning

"Vanligt att ryttare sitter bakom vertikalen"
Tyska Anja Beran, erkänd tränare i klassisk dressyr, sammanfattar de viktigaste faktorerna för en snygg och effektiv sits i sju punkter.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Som en b-kortslastbil fast ett hästsläp
Vill du transportera din häst med alla fördelar som en b-kortslastbil innebär men behålla smidigheten att kunna koppla av bilen från släpet? Se hit!
Hästtransport med sidolastning, bodel eller stor sadelkammare

Kittel bästa svensk i Aachen – Sverige fyra
Sverige har ett starkt lag på plats i tyska Aachen, där Nations Cup i dressyr pågår. Under torsdagen startade ekipagen i Grand Prix.

Medaljregn över svenskarna på NM
Det blev dubbelt svenskt på pallen när NM-medaljerna delades ut i seniorernas individuella final i hoppning på torsdagen.

När det inte blir som en tänkt sig
Maria Yttermyr önskar ett öppnare klimat när det kommer till att prata om misslyckanden. Vad händer när det inte blir som man tänkt sig?

Svenskarna intar Monaco och GCT
Det har blivit dags för ännu en deltävling av Global Champions Tour. Denna gång bär det av till Monaco för fyra svenska ekipage.

Alicia Svensson tog hem guldet på NM
När den individuella NM-finalen för children skulle avgöras i Flyinge blev det Alicia Svensson med Eunomia som tog hem guldet för Sverige.

Tre lagmedaljer för dressyrungdomarna
De svenska dressyrungdomarna red under onsdagen hem ett guld och två silver i lag. Nu väntar individuella NM-finaler och medaljchanser finns.

Kan tillskott hjälpa min känsliga häst?
Hästar är flyktdjur som snabbt behöver komma undan en potentiell fara. Tyvärr är det beteendet inte alltid önskvärt för den moderna hästen.

Våga ifrågasätta systemet och reglerna
Tänk själv, gör träningen enkel för hästen och rid med små hjälper. Ungefär så kan man sammanfatta Rodrigo Torres träningsfilosofi.

Hur påverkas hästens andning av rörelse?
Visste ni att hästen tar ett andetag per galoppsprång? Medan att den i trav och skritt anpassar andningen till graden av ansträngning.

Hållbara hästar i Brösarpsprojektet
Unghästar som får röra sig i flock på stora kuperade marker, har större chans att bli starka och hållbara sporthästar i framtiden.
Se filmen där Peder, Jens och Ingvar Fredricson sammanfattar

Ryttarna redo för SM i Working Equitation
Till helgen är det dags för SM i Working Equitation. Det avgörs i Linköping under SM-veckan samtidigt som 31 andra sporter.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren


Fråga experterna
Mest läst
- Forskningskollen: Benskydd riskerar att överhetta och skada senorna
- Sju punkter för en bra sits: ”Vanligt att ryttare sitter bakom vertikalen”
- Gör din egen hästglass – och ge hästarna något svalkande i sommarvärmen
- Stretchning ger vila oavsett gångart
- Byggde ridhus utan bygglov – straffavgift på 400 000 kronor
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Förebygg skadorna
– Porträtt: Jessica von Bredow-Werndl
– Bli en stjärna på rakriktning
– Som gymträning för hästar
– Skydda din häst mot fästingar
– Stallmaskiner som underlättar
...och mycket, mycket mer!