Hippson Lifestyle
Publicerad: 2022-11-14
Johanna Lassnack: ”Den som inte gör misstag lever inte”
För att kunna prestera i sadeln krävs det att ryttaren kan hantera motgångar. På så sätt blir vi mentalt starkare och kan lära oss av våra misstag. Det menar den mentala coachen och hoppryttaren Johanna Lassnack, som delar med sig av sina tips.
Text: Linnea Lindahl
Foto: Adobe Stock och Linnea Lindahl (porträtt)
Johanna Lassnack har länge varit intresserad av mental utveckling och hur vi hela tiden kan bli bättre ryttare för våra hästar. I samband med ett föredrag vid Inspirationsdagarna på Jönköping Horse Show delade hon med sig av sina verktyg för hur vi kan bli bättre ryttare i sadeln genom att bli starkare mentalt.
Tidigare var Johanna själv ofta rädd för att göra fel och kunde bli väldigt nervös i samband med tävling.
– Om vi inte mår bra som ryttare så kvittar det hur bra häst man har, för då kan vi inte skapa rätt förutsättningar för våra hästar. Om inte vi mår bra så kan vi inte vara bra hästmänniskor eller ryttare. Då kvittar det också hur bra tränare jag har, om jag själv inte kan hantera mina känslor, min nervositet eller min egen rädsla i sadeln, säger Johanna.
Erfarenheten av att lyckas
Ens vilja och mentala inställning har stor påverkan på prestationen. Att känna sig förberedd och att ha en plan gör ofta att man känner sig mindre osäker.
– Jag kan fortfarande vara osäker, men inte alls på samma sätt som förut, för nu har jag mina verktyg. Det som är svårast att ta itu med tror jag är om man verkligen inte tror på sig själv och det man ska göra. Om man inte kan sätta sig in i hur det skulle se ut eller kännas att ta sig an det man vill göra. Då är det viktigt att bryta ner det hela i delmål och göra en liten sak i taget, säger Johanna.
Börja med en liten sak som utmanar dig och få erfarenheten av att lyckas. När man inser att det var något man klarade av så blir det lättare att bli nyfiken på vad nästa positiva steg skulle kunna vara. Kanske finns det fler saker som du klarar av, som du inte varit med om ännu.
– Den erfarenheten tror jag är superviktig, för då får man kraft. Som exempel kan vi säga att det känns läskigt att hoppa ett hinder på en meter på tävling. Då ska man inte börja med att tävla eller att hoppa en meter hemma. Börja istället med att hoppa ännu lägre hemma och känn att du kan göra det bra och ta det sedan stegvis framåt. Gå inte för fort fram. Var heller inte för stolt i att uppgiften är något som du ”borde klara av”. Känn istället efter vilken tid som just du behöver, säger Johanna.
Fråga rätt personer
Ibland kan tvivel uppstå och man kan bli ifrågasatt gällande sina uppsatta mål.
– Där tror jag att det är viktigt vem man väljer att lyssna på. Något som jag har märkt när jag har delat med mig av en ny idé, är att de som är kritiska ofta är de som inte har gjort det själva, säger Johanna och fortsätter:
– Hur kan en person som inte har gjort det som jag vill göra, tala om för mig att det inte går? Det speglar istället rädslan hos den andra personen. Använd istället personer som faktiskt har gjort det du vill göra, som inspiration. Titta på hur de personerna har gjort och be dem om råd istället. Googla, läs artiklar, läs böcker och ta råd av rätt personer. Vill man bli golfproffs så går man ju inte till en hockeytränare.
”De som inte gör misstag lär sig ingenting”
Motgångar och misstag kommer att dyka upp längs vägen.
– Vissa saker kan ske av ren otur, men även då har vi ett ansvar för hur vi bemöter och hanterar det. När det som har hänt redan har inträffat kan vi bara påverka hur vi ser på det, säger hon.
När man misslyckas är det lätt att känna besvikelse.
– Jag tror att det är viktigt att få känna sig besviken också, så länge det inte går ut över hästen, säger hon och rekommenderar att försöka släppa besvikelsen efter en begränsad tid.
– För att försöka släppa ett misstag brukar jag försöka tänka på om jag verkligen gjorde det som jag trodde var rätt, just där och då i det ögonblicket, med den erfarenhet som jag hade där och då. Svaret brukar då bli ja, eftersom jag alltid försöker göra det som är rätt för stunden, även om man skulle se efteråt att det var ett dumt beslut att ta. Då kan man ha en förlåtande inställning mot sig själv. Istället för att enbart kritisera sig själv vid misstag, kan vi använda erfarenheten för att lära oss att bli bättre. På så sätt får vi med oss nya verktyg, utvecklas och blir bättre, säger Johanna.
Det är viktigt att inte klandra sig själv för mycket när man gör misstag.
– Den som inte gör misstag lever inte. Ett misstag visar att man försöker, så var inte rädd för att göra det. De personer som inte gör misstag lär sig heller ingenting. Om man är rädd för att göra fel kommer man aldrig vidare.
Omöjligt att vara alla till lags
Även om man har ett mål och känner sig väl förberedd, kan det hända att den dåliga energin kommer åt en i alla fall. Innan man vet sin egen väg är det lätt hänt att försöka göra alla andra till lags. Där har Johanna några tips på vägen.
– Alla gillar olika saker. Vissa gillar att sitta vid ett skrivbord och räkna medans andra inte ens kan se en siffra utan att det kryper i kroppen och de måste ut och röra på sig istället. Man måste hitta det man själv tycker om att göra i första hand, för man kommer att leva mestadels med sig själv hela livet. Om du kan känna att du gör något som du brinner för och är passionerad inom, så blir det lättare att hantera när det kommer dålig energi utifrån. Om man får en dålig kommentar från någon så behöver man påminna sig om varför man gör det här från början, säger Johanna.
Hon menar att det alltid kommer att finnas personer som har olika åsikter, oavsett vad man gör.
– Det går inte att vara alla till lags. Så om det ändå alltid kommer att finnas någon som har en åsikt, oavsett vad jag gör, så kan jag lika gärna göra det jag vill och tror på. Om jag hela tiden skulle försöka anpassa mig och göra precis som alla andra tycker så kommer det tillslut inte finnas någon passion kvar. Jag tror att det är viktigt att behålla sin gnista, säger hon.
taggar
Liknande webbartiklar
- Johanna Lassnack släpper bok om mental träning: "Otroligt roligt och hedrande"
- Johanna Lassnack: "Mental visualisering är nyckeln till framgång"
- Johanna på Ryttarinspiration: "Vi är för rädda för vad andra ska säga"
- Johanna Lassnack: ''Mina passioner är hästar och personlig utveckling''
- Inbrott i sadelkammaren hos Johanna Lassnack: ”Väldigt tråkigt”
- Hästpoddar bland vinnarna av Guldpodden
- Så firar ryttarna Alla hjärtans dag: "Viktigt att man visar uppskattning varje dag"
- Medieakademin listar Sveriges ”hästinfluencers”
- Plats 21 – Johanna Lassnack: "Det går att påverka sig själv och sina tankar"
- Bubblare precis utanför listan

Om veterinärbranschen: ”Måste få säga nej”
Vad är skillnaden på att ha beredskap och jour? Och hur många timmar i sträck får en veterinär egentligen jobba?
Chefen för Distriktsveterinärerna om arbetsmiljö och veterinärbrist

Sophie Jahn vill riva den tysta muren
Sophie Jahn överlevde pappans terrorvälde på "hästgården". I dag föreläser hon om sin uppväxt för att ge mod, styrka och hopp.

Få koll på sommarhagens staket
Sommaren närmar sig och även det härliga sommarbetet och nu är en bra tid att se över staketen. Ta del av en praktiskt checklista och många tips.

Är det lätt att missa att synen försämrats?
Blindhet hos häst är lätt att upptäcka. Ändå är det relativt vanligt att hästägare missar det. Tina Holberg-Pihl, lektor i internmedicin, förklarar varför.
"Efter en operation kan ägarna ofta märka att hästen blir gladare"

Serier skapar fokus på ryttarens sits
När man hoppar serier kan man verkligen öva på sin sits över hinder. Ta del av en givande övning från tränaren Lena Berggren Wenderyd.
Övningen är styrketräning för hästen, så håll inte på för länge

Ponnysläpp? Då är sommaren nära!
Vi kan inte låta bli att dela Kristian von Krusenstiernas klipp från Ågesta ridskola. En härlig tradition som vittnar om att sommaren nästan är här.

Henrik Johnsson skriver bok om OS-guldet
Alla som följde det svenska lagets väg till OS-guld vet hur spännande det var. I höst kan du läsa en bok som utspelar sig under de kritiska timmarna.
"Jag vill placera den någonstans mellan thriller, historia och idrott"

Köparen har en skyldighet att vårda varan
Du säljer en häst och en tid senare hör köparen av sig och vill reklamera köpet. Vad gör du? Advokat Frida Treschow berättar vad lagen säger.
"Man kan inte hantera hästen hur som helst och sen häva köpet"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Fem tips för säsongens meetings
Att åka på träning-, eller tävlingshelg kräver en hel del planering. Här är en praktiskt lista som hjälper till att skapa ordning och reda i förberedelserna.
Är det en ny eller lånad transport se till att lastträna innan

Elsa Berggren flyttar till Johanna Lassnack
I veckans poddavsnitt avslöjade duon att de inom snar framtid inte bara kommer vara poddkollegor utan även stallkamrater. Elsa flyttar söderut.
Byter Falun mot Skåne: "Jag längtar efter att ha nära till allt"

"Kaninpuls" och framgångar i Windsor
Det krävs en hel del pappersarbete när man åker till länder utanför EU och man åker på "världens smalaste tåg" med en stor lastbil.
Lovisa Munter: "Till slut kom vi i alla fall till rätt parkering"

Jens och "Cosmo" GP-tvåa i Rom
Jens Fredricson och Markan Cosmopolit tog en prestigefull andraplats i Rolex Grand Prix i Piazza di Sienna, Rom, på söndagen.

Han tränade hästarna till serien om Ronja
Henrik Steiner har hjälpt skådespelare med ridningen och gjort "filmhästar" av quarterhästar. Här berättar han om den nya serien.

Så sätter du nollan på tävling
Du är väl förberedd, hästen känns fin men mot slutet av banan kommer ändå en rivning. Varför? Cornelia Rylén bjuder på tips och övningar för att slippa nedslag.
»Börja inte höja så fort det känns bra, hoppa lätta grejer tills du spyr på det.«

Shetlandsponny livar upp med "kli-dansen"
Har ni sett en dansande shetlandsponny någon gång? 23-årige Atlas har hittat den perfekta pinnen att klia sig på i hagen.
Se flera klipp: "Brötig och envis med norra Europas mjukaste mule"

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

Gästblogg: "På grund av våra mammor"
En satsning inom ridsporten kräver en hel del från ryttaren och dess närstående. Emilia Slättås Karlsson vill hylla föräldrarna i sin krönika.

Grand Prix-seger för Rolf-Göran
Rolf-Göran Bengtsson och Zuccero är i toppform. På söndagen blev det vinst i Grand Prix över 1,55-hinder i danska Uggerhalne.

SvRF vill se förändring snabbare
Vid Riksidrottsmötet, som pågår den här helgen, har SvRF närvarat. De konstaterar att de hade önskat större förändringar i trygghetsfrågorna.

En hyllning till ridsportens alla mammor
De mockar, packar, kör, betalar, tvättar, peppar och stöttar. Hippson-redaktionen bad läsarna att skicka in hyllningar inför Mors dag.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!