Ryttarträning
Publicerad: 2018-01-14
Johanna Lassnack: "Mental visualisering är nyckeln till framgång"
Ryttarinspiratören Johanna Lassnack har själv varit i stort behov av mental coachning. Utifrån sina erfarenheter föreläser hon i ämnet ”Vad händer under hjälmen?”. Här listar vi fem av hennes tips, som gör att du kommer vidare mot dina mål.
Text: Ida Röök
Foto: Ida Röök (porträtt) och Adobe Stock
1. Vårt tankesätt begränsar oss
– Människan är skeptisk av naturen. Nya saker kan kännas skrämmande, vi är oroliga för vad andra ska tycka och vi gör många gånger hellre saker för att tillfredsställa andra än oss själva i första hand, säger Johanna.
Det är därför viktigt att verkligen tänka ut; vad är det JAG vill, vad är det JAG vill åstadkomma? Livet går inte spikrakt framåt och det kan vara tufft, men om vi själva har valt att göra det vi verkligen vill, och inte något som någon annan har sagt åt oss att göra, blir det enklare. Om vi vill ha en förändring måste vi också göra den.
Johanna illustrerar med att prata om den berömda ”boxen”, vad är det som gör att vi fastnar i den och inte tänker utanför den?
– Om vi står inför ett problem i livet är vi väldigt snabba på att söka lösningen inuti den här boxen, men ofta finns den utanför. Vi är rädda för att göra annorlunda mot hur vi alltid har gjort, men då får vi heller inte det resultat vi längtar efter. Har vi ett problem måste vi vara mer medvetna om att lösningen kan finnas utanför boxen. Så av med skygglapparna och sök förändringen på platser du inte tidigare har varit, säger hon.
2. Synen på möjligheter är avgörande
– Hur är det med möjligheterna i vårt liv? Levereras de i en stor container som plötsligt står utanför huset? Den kanske innehåller en ny häst, en ny sadel, en tränare och så vidare? Nej, så är det så klart inte. Vi är dåliga på att se möjligheterna när de dyker upp, eftersom vi har våra skygglappar på oss. Vi umgås med dem vi alltid har umgåtts med, går i samma fotspår hela tiden, säger Johanna.
Det har att göra med att vi är rädda för att misslyckas, vi är ofta oroliga för vad andra ska tycka om vi viker av från den invanda vägen.
– Därför tar vi inte möjligheten när den dyker upp, men det måste vi göra för att utvecklas.
Johanna är en engagerad och inspirerande föreläsare.
3. Visualisering för kontroll
Ett av de starkaste och bästa verktygen för att lyckas med en prestation är visualisering. Johanna använder sig av det, liksom många elitidrottare.
– Hjärnan gör det vi ber den om. Därför ska man inte använda ordet inte när man tänker igenom en prestation. Det är så ofta man tänker ”jag ska INTE vara hård i handen”, eller ”där ska jag inte gå på fem galoppsprång” och så vidare. Pratar du med hjärnan på fel sätt blir också prestationen därefter, säger hon.
När du visualiserar din prestation är det viktigt att verkligen få den rätta känslan.
– Vi är duktiga på att gå banan, tänka hur vi ska rida den och analysera in i minsta detalj. Men det krävs också att man tar ett par minuter och går igenom ritten med känsla. För har du redan känt det du ska känna när du presterar känner hjärnan igen sig när du väl kommer in på banan, säger Johanna.
Det gäller alltså att fylla hjärnan med positiva tankar och känslor inför en prestation. Då blir det enklare att slå tillbaka eventuella negativa tankar.
4. Fokus som stannar kvar
– Ryttare är oerhört bra på att hålla fokus, men det går också snabbt att tappa det om något händer runt omkring. På framridningen kan någon stå i vägen, någon säger något på läktaren som du snappar upp eller du kanske ser en oerhört söt ponny skritta förbi. Har du en plan för vad du gör när du tappar ditt fokus? säger Johanna retoriskt.
Det allra viktigaste är att definiera exakt när det är du tappar fokus – och varför. Först då kan du ha en plan för hur du ska ta tillbaka det.
– Jag har definierat när mitt fokus försvinner så att jag snabbt kan ta det tillbaka. Det ska inte ta mer än en sekund att hitta dit. Men det fungerar bara om du har en plan för hur du ska hantera det. Det händer saker man inte har räknat med och det gäller att kunna hantera det för att prestera på topp, säger Johanna.
5. Misslyckanden är lärdomar
– När det går åt pipsvängen är det viktigt att man lär sig att hantera det som en lärdom. Visst är det okej att i stundens hetta bryta ihop och gräva ner sig. Men mental styrka innebär att du faktiskt kan se misslyckanden som lärdomar, menar Lassnack.
För att lyckas behöver vi mer kunskap, säger hon. Det gäller därför att kunna analysera det som gick fel och att sedan träna mer på just detta.
– Får du stopp på en fet och maxad oxer ur sväng är det just det du behöver träna på till nästa gång. Visst, du kan strunta i att träna på just det här, men troligen kommer det att komma nya bakslag. Allt handlar om att gardera sig, att träna på sina svagheter och att komma tillbaka starkare.
Johanna ser misslyckanden som hinder. De ska hoppas över – alltså övervinnas – inte undvikas.
– Det är bara du själv som kan bestämma att du ska ta tag i misslyckandet och se till att det går bättre nästa gång, säger hon.
Ett annat tips Johanna ger är att man ska umgås med människor som är lite bättre än en själv.
– Jag gjorde själv en förändring där jag bytte från ett mindre privatstall till en större träningsanläggning. Där var det mer struktur och det fanns ett tydligt system. Jag lyfte mig själv och min ridning något enormt under den tiden, säger hon.
Fotnot. Johanna Lassnack turnerar landet runt med sin föreläsning ”Vad händer under hjälmen”. Hippson var på plats när hon gästade Halmstad. Halmstads fältrittklubb stod som arrangör, i samarbete med Sisu idrottsutbildarna och Agria. Läs mer här.
Liknande webbartiklar
- Johanna på Ryttarinspiration: "Vi är för rädda för vad andra ska säga"
- Johanna Lassnack: ''Mina passioner är hästar och personlig utveckling''
- Johanna Lassnack släpper ny podcast
- Johanna Lassnack om att nå sina mål: "Gör saker för dig själv"
- Ny serie går under hjälmen på stjärnorna: ”Hur tänker våra bästa ryttare?”
- Det här med ryttarens vs. hästens mat...
- Kritisera en ryttare – på egen risk...
- Johanna Lassnack: ”Den som inte gör misstag lever inte”
- Johanna Lassnack släpper bok om mental träning: "Otroligt roligt och hedrande"
- Gästblogg: "Ett dåligt kapitel betyder inte bokens slut"

Rolig övning för tajta svängar
När ett hinder kommer snabbt ur sväng gäller det att hästen driver på båda bakbenen och att den är formad runt innerskänkeln.

Kent byggde hästar av gamla utemöbler
När barnen ville ha trähästar att leka med ställde pappa Kent Westman upp. Här berättar han hur han gav utemöblerna nytt liv.

Delta i en enkät om hästhållning
Nu har du som rider, äger häst eller driver stall möjlighet att bidra med dina erfarenheter till stiftelsen Race For The Baltics arbete för en bättre miljö.

Henrik von Eckermann fortsatt nummer ett
När FEI:s senaste rankinglista publiceras så är det fortfarande världsmästaren Henrik von Eckermann som ligger i topp.

Svenska mästare i fälttävlan korades
Under helgen har SM i fälttävlan för Young rider och juniorer pågått. Mästerskapet avgjordes på måndagen och medaljer har delats ut.

Häst och människa bitna av hund
En hund attackerade flera hästar i Mora. Enligt polisen blev hästägaren biten i händer och ansikte när denne försökte skydda hästarna.

Regler för sporrar hos ridskolan
Smedstad ridcenter i Linköping har infört en ny regel avseende sporrar för att värna lektionshästarnas välfärd och främja god ridning.
Ridskolechefen om regeln: "Gäller ju för våra mer rutinerade elever"

Prestigefylld vinst till Sara Algotsson
Sara Algotsson Ostholt visade att hon och Dynamite Jack är i toppform. I helgen vann de den fyrstjärniga långa klassen i Nederländerna.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

André Brandt gör debut i Stockholm: ”Stort”
Han ska tävla på Stockholm stadion för första gången någonsin, både som U25-ryttare och med en unghäst. Här berättar André om planerna.

Piffa hästen från topp till tå
Är hästen täckt av lera? Även den skitigaste hästen kan förvandlas till en ren och tävlingsklar individ – bara man vet hur man ska göra.

Painface, happyface eller någon helhet?
Hur exakt uppför sig en glad häst? Och ska glädje vara en del av bedömningen i dressyren? Kajsa Boström funderar över komplexiteten.

Tionde SM-guldet till Patrik Kittel
Han gjorde det igen! Kittel har tagit sitt tionde SM-guld i dressyr. Denna gången bärgade han medaljen tillsammans med stoet Forever Young.

Ungdomar tjuvred och filmade i hagen
Tre berusade killar tog sig in i en hage på Ulricehamnsbygdens ridklubb. De försökte rida, vilket de filmade och delade på Tiktok.

Medaljregn över pararyttarna vid SM
På lördagen delades SM-medaljer i paradressyr ut på Strömsholm. Tretton ryttare fick hänga en medalj runt halsen.

Lär dig mer om kissing spines
Kissing spines är en vanlig diagnos vid ryggbesvär som inte alltid innebär ett problem, men det är viktigt att identifiera hästar som får symptom.

”Just nu är kanske den bästa tiden för mig”
Njut av vinsterna men sluta aldrig blicka framåt. Henrik von Eckermann om att vara världsetta och vikten av att fylla på med nya talanger.

Se över grunderna och undvik skador
Varför blir hästar halta och vad kan vi göra för att minska risken? Veterinär Izabella Granswed berättar om faktorer som påverkar hållbarheten.

Henrik och Dzara snabbast i St Tropez
Världsmästaren och framtidslöftet Dzara Dorchival vann lördagens 1,50-klass i Frankrike. Men i GCT GP var det inte svenskarnas dag.

Jennifer Lindvall är svensk mästare
Jennifer Lindvall och Midt-West Casino gjorde en favorit i repris från förra året. De är årets U25-guldmedaljörer under SM i dressyr på Strömsholm.
Gör sista U25-året: "Väldigt kul att komma hit och försvara titeln"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!