Ryttarinspiratören Johanna Lassnack har själv varit i stort behov av mental coachning. Utifrån sina erfarenheter föreläser hon i ämnet ”Vad händer under hjälmen?”. Här listar vi fem av hennes tips, som gör att du kommer vidare mot dina mål.
Text: Ida Röök
Foto: Ida Röök (porträtt) och Adobe Stock
1. Vårt tankesätt begränsar oss
– Människan är skeptisk av naturen. Nya saker kan kännas skrämmande, vi är oroliga för vad andra ska tycka och vi gör många gånger hellre saker för att tillfredsställa andra än oss själva i första hand, säger Johanna.
Det är därför viktigt att verkligen tänka ut; vad är det JAG vill, vad är det JAG vill åstadkomma? Livet går inte spikrakt framåt och det kan vara tufft, men om vi själva har valt att göra det vi verkligen vill, och inte något som någon annan har sagt åt oss att göra, blir det enklare. Om vi vill ha en förändring måste vi också göra den.
Johanna illustrerar med att prata om den berömda ”boxen”, vad är det som gör att vi fastnar i den och inte tänker utanför den?
– Om vi står inför ett problem i livet är vi väldigt snabba på att söka lösningen inuti den här boxen, men ofta finns den utanför. Vi är rädda för att göra annorlunda mot hur vi alltid har gjort, men då får vi heller inte det resultat vi längtar efter. Har vi ett problem måste vi vara mer medvetna om att lösningen kan finnas utanför boxen. Så av med skygglapparna och sök förändringen på platser du inte tidigare har varit, säger hon.
2. Synen på möjligheter är avgörande
– Hur är det med möjligheterna i vårt liv? Levereras de i en stor container som plötsligt står utanför huset? Den kanske innehåller en ny häst, en ny sadel, en tränare och så vidare? Nej, så är det så klart inte. Vi är dåliga på att se möjligheterna när de dyker upp, eftersom vi har våra skygglappar på oss. Vi umgås med dem vi alltid har umgåtts med, går i samma fotspår hela tiden, säger Johanna.
Det har att göra med att vi är rädda för att misslyckas, vi är ofta oroliga för vad andra ska tycka om vi viker av från den invanda vägen.
– Därför tar vi inte möjligheten när den dyker upp, men det måste vi göra för att utvecklas.
Johanna är en engagerad och inspirerande föreläsare.
3. Visualisering för kontroll
Ett av de starkaste och bästa verktygen för att lyckas med en prestation är visualisering. Johanna använder sig av det, liksom många elitidrottare.
– Hjärnan gör det vi ber den om. Därför ska man inte använda ordet inte när man tänker igenom en prestation. Det är så ofta man tänker ”jag ska INTE vara hård i handen”, eller ”där ska jag inte gå på fem galoppsprång” och så vidare. Pratar du med hjärnan på fel sätt blir också prestationen därefter, säger hon.
När du visualiserar din prestation är det viktigt att verkligen få den rätta känslan.
– Vi är duktiga på att gå banan, tänka hur vi ska rida den och analysera in i minsta detalj. Men det krävs också att man tar ett par minuter och går igenom ritten med känsla. För har du redan känt det du ska känna när du presterar känner hjärnan igen sig när du väl kommer in på banan, säger Johanna.
Det gäller alltså att fylla hjärnan med positiva tankar och känslor inför en prestation. Då blir det enklare att slå tillbaka eventuella negativa tankar.
4. Fokus som stannar kvar
– Ryttare är oerhört bra på att hålla fokus, men det går också snabbt att tappa det om något händer runt omkring. På framridningen kan någon stå i vägen, någon säger något på läktaren som du snappar upp eller du kanske ser en oerhört söt ponny skritta förbi. Har du en plan för vad du gör när du tappar ditt fokus? säger Johanna retoriskt.
Det allra viktigaste är att definiera exakt när det är du tappar fokus – och varför. Först då kan du ha en plan för hur du ska ta tillbaka det.
– Jag har definierat när mitt fokus försvinner så att jag snabbt kan ta det tillbaka. Det ska inte ta mer än en sekund att hitta dit. Men det fungerar bara om du har en plan för hur du ska hantera det. Det händer saker man inte har räknat med och det gäller att kunna hantera det för att prestera på topp, säger Johanna.
5. Misslyckanden är lärdomar
– När det går åt pipsvängen är det viktigt att man lär sig att hantera det som en lärdom. Visst är det okej att i stundens hetta bryta ihop och gräva ner sig. Men mental styrka innebär att du faktiskt kan se misslyckanden som lärdomar, menar Lassnack.
För att lyckas behöver vi mer kunskap, säger hon. Det gäller därför att kunna analysera det som gick fel och att sedan träna mer på just detta.
– Får du stopp på en fet och maxad oxer ur sväng är det just det du behöver träna på till nästa gång. Visst, du kan strunta i att träna på just det här, men troligen kommer det att komma nya bakslag. Allt handlar om att gardera sig, att träna på sina svagheter och att komma tillbaka starkare.
Johanna ser misslyckanden som hinder. De ska hoppas över – alltså övervinnas – inte undvikas.
– Det är bara du själv som kan bestämma att du ska ta tag i misslyckandet och se till att det går bättre nästa gång, säger hon.
Ett annat tips Johanna ger är att man ska umgås med människor som är lite bättre än en själv.
– Jag gjorde själv en förändring där jag bytte från ett mindre privatstall till en större träningsanläggning. Där var det mer struktur och det fanns ett tydligt system. Jag lyfte mig själv och min ridning något enormt under den tiden, säger hon.
Fotnot. Johanna Lassnack turnerar landet runt med sin föreläsning ”Vad händer under hjälmen”. Hippson var på plats när hon gästade Halmstad. Halmstads fältrittklubb stod som arrangör, i samarbete med Sisu idrottsutbildarna och Agria. Läs mer här.
Familjens ponny smet ur hagen och sprang iväg. Spåren efter honom slutade vid en isvak och familjen sörjer nu sin försvunna ponny.
Pappan till Sundsvalls tidning: "Fanns spår av frambenen i snön"
När Linnea Karlsson var liten såldes hennes ponny Grythöjdens Index, då sju år gammal. 14 år senare är han tillbaka hemma på gården i Småland.
Utmärkt läromästare till familjens barn: "Han har ett bra psyke"
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
Annelie Eriksson har sålt en häst. Hon delar med sig av tankar kring företagande, försäljning och när man med tur och hårt jobb lyckas få som man vill.
Peder Fredricson är på plats vid tävlingarna i Oliva Spanien. På lördagen blev det en andraplacering tillsammans med Hansson WL i en 1.40-klass.
Sedan 2016 har Lövsta Future Challenge prisat personer, organisationer och företag för deras goda hållbarhetsinitiativ inom hästnäringen.
Det blev svenskt på pallen i den inledande Grand Prix-klassen vid världscuptävlingarna i Salzburg. Patrik Kittel och Delaunay OLD kom på tredje plats.
Under fredagens kväll var Sigrid Bergåkra och fästmannen Jesper Andersson med om en trafikolycka. Sigrid fördes till sjukhus med ambulans.
Ett av hästlivets största problem: Hur löser man fodring mitt på dagen? Jo, med hjälp av en höautomat från Dayfeed.
Håller du dig varm under ridturen? I veckans tävling, som arrangeras i samarbete med Sveland Djurförsäkringar, kan du vinna en snygg jacka.
Visst blir arbetet så mycket lättare och roligare om man får lite hjälp. Frågan är om det går så mycket snabbare när det är hästen som står för sopandet.
Den 25 januari drar tävlingarna i gång. Vad innebär det att vara yrkesverksam ryttare i TDB? Hur har förbundet resonerat när de har godkänt ryttare?
Lotta Amnestål från SvRF förklarar: "De som uppfyller kriterierna blir godkända"
Hannell Dressage Stables framgångsrika valack och Marina Mattssons tävlingspartner Quartermain är såld och kommer att flytta utomlands.
Japans regering ska ha kommit fram till att det inte går att genomföra sommarens olympiska spel. Det uppger en anonym regeringskälla till The Times.
Slår din häst med svansen eller trotsar i ridningen? Tänker du att det är som den är. Kanske dags att tänka om, beteendeproblem beror ofta på smärta.
Forskaren: Så många hästar med tydligt smärtrelaterade problem som ignorerats"
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Men vad innebär det? Det beskriver Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, i en krönika på temat.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
Äntligen är det dags för världscup igen! Två svenska dressyrryttare startar i Salzburg, Österrike, till helgen. På plats finns även flera svenska hoppryttare.
Peder Fredricsons All In är känd världen över för sina prestationer på tävlingsbanan. Hemma på Grevlunda blir det bus i hagen med kompisen Flecu.
Se det härliga klippet där hagkompisarna testar täckets hållbarhet
Ridskolerådgivare Anna Reilly på SvRF vill gärna se att fler ridskolor och uppfödare samarbetar, för att ridskolorna ska hitta lämpliga hästar.
Intervju med SVT: "Att man berättar vad för typ av häst man behöver"
En bedrägeridömd kvinna som lurat minderåriga på pengar genom att påstå sig ha hästprylar att sälja och fått betalt via swish är fortfarande aktiv.
Dömdes till skyddstillsyn hösten 2020 – lurar åter minderåriga
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!