Ryttarträning
Publicerad: 2018-01-14
Johanna Lassnack: "Mental visualisering är nyckeln till framgång"
Ryttarinspiratören Johanna Lassnack har själv varit i stort behov av mental coachning. Utifrån sina erfarenheter föreläser hon i ämnet ”Vad händer under hjälmen?”. Här listar vi fem av hennes tips, som gör att du kommer vidare mot dina mål.
Text: Ida Röök
Foto: Ida Röök (porträtt) och Adobe Stock
1. Vårt tankesätt begränsar oss
– Människan är skeptisk av naturen. Nya saker kan kännas skrämmande, vi är oroliga för vad andra ska tycka och vi gör många gånger hellre saker för att tillfredsställa andra än oss själva i första hand, säger Johanna.
Det är därför viktigt att verkligen tänka ut; vad är det JAG vill, vad är det JAG vill åstadkomma? Livet går inte spikrakt framåt och det kan vara tufft, men om vi själva har valt att göra det vi verkligen vill, och inte något som någon annan har sagt åt oss att göra, blir det enklare. Om vi vill ha en förändring måste vi också göra den.
Johanna illustrerar med att prata om den berömda ”boxen”, vad är det som gör att vi fastnar i den och inte tänker utanför den?
– Om vi står inför ett problem i livet är vi väldigt snabba på att söka lösningen inuti den här boxen, men ofta finns den utanför. Vi är rädda för att göra annorlunda mot hur vi alltid har gjort, men då får vi heller inte det resultat vi längtar efter. Har vi ett problem måste vi vara mer medvetna om att lösningen kan finnas utanför boxen. Så av med skygglapparna och sök förändringen på platser du inte tidigare har varit, säger hon.
2. Synen på möjligheter är avgörande
– Hur är det med möjligheterna i vårt liv? Levereras de i en stor container som plötsligt står utanför huset? Den kanske innehåller en ny häst, en ny sadel, en tränare och så vidare? Nej, så är det så klart inte. Vi är dåliga på att se möjligheterna när de dyker upp, eftersom vi har våra skygglappar på oss. Vi umgås med dem vi alltid har umgåtts med, går i samma fotspår hela tiden, säger Johanna.
Det har att göra med att vi är rädda för att misslyckas, vi är ofta oroliga för vad andra ska tycka om vi viker av från den invanda vägen.
– Därför tar vi inte möjligheten när den dyker upp, men det måste vi göra för att utvecklas.
Johanna är en engagerad och inspirerande föreläsare.
3. Visualisering för kontroll
Ett av de starkaste och bästa verktygen för att lyckas med en prestation är visualisering. Johanna använder sig av det, liksom många elitidrottare.
– Hjärnan gör det vi ber den om. Därför ska man inte använda ordet inte när man tänker igenom en prestation. Det är så ofta man tänker ”jag ska INTE vara hård i handen”, eller ”där ska jag inte gå på fem galoppsprång” och så vidare. Pratar du med hjärnan på fel sätt blir också prestationen därefter, säger hon.
När du visualiserar din prestation är det viktigt att verkligen få den rätta känslan.
– Vi är duktiga på att gå banan, tänka hur vi ska rida den och analysera in i minsta detalj. Men det krävs också att man tar ett par minuter och går igenom ritten med känsla. För har du redan känt det du ska känna när du presterar känner hjärnan igen sig när du väl kommer in på banan, säger Johanna.
Det gäller alltså att fylla hjärnan med positiva tankar och känslor inför en prestation. Då blir det enklare att slå tillbaka eventuella negativa tankar.
4. Fokus som stannar kvar
– Ryttare är oerhört bra på att hålla fokus, men det går också snabbt att tappa det om något händer runt omkring. På framridningen kan någon stå i vägen, någon säger något på läktaren som du snappar upp eller du kanske ser en oerhört söt ponny skritta förbi. Har du en plan för vad du gör när du tappar ditt fokus? säger Johanna retoriskt.
Det allra viktigaste är att definiera exakt när det är du tappar fokus – och varför. Först då kan du ha en plan för hur du ska ta tillbaka det.
– Jag har definierat när mitt fokus försvinner så att jag snabbt kan ta det tillbaka. Det ska inte ta mer än en sekund att hitta dit. Men det fungerar bara om du har en plan för hur du ska hantera det. Det händer saker man inte har räknat med och det gäller att kunna hantera det för att prestera på topp, säger Johanna.
5. Misslyckanden är lärdomar
– När det går åt pipsvängen är det viktigt att man lär sig att hantera det som en lärdom. Visst är det okej att i stundens hetta bryta ihop och gräva ner sig. Men mental styrka innebär att du faktiskt kan se misslyckanden som lärdomar, menar Lassnack.
För att lyckas behöver vi mer kunskap, säger hon. Det gäller därför att kunna analysera det som gick fel och att sedan träna mer på just detta.
– Får du stopp på en fet och maxad oxer ur sväng är det just det du behöver träna på till nästa gång. Visst, du kan strunta i att träna på just det här, men troligen kommer det att komma nya bakslag. Allt handlar om att gardera sig, att träna på sina svagheter och att komma tillbaka starkare.
Johanna ser misslyckanden som hinder. De ska hoppas över – alltså övervinnas – inte undvikas.
– Det är bara du själv som kan bestämma att du ska ta tag i misslyckandet och se till att det går bättre nästa gång, säger hon.
Ett annat tips Johanna ger är att man ska umgås med människor som är lite bättre än en själv.
– Jag gjorde själv en förändring där jag bytte från ett mindre privatstall till en större träningsanläggning. Där var det mer struktur och det fanns ett tydligt system. Jag lyfte mig själv och min ridning något enormt under den tiden, säger hon.
Fotnot. Johanna Lassnack turnerar landet runt med sin föreläsning ”Vad händer under hjälmen”. Hippson var på plats när hon gästade Halmstad. Halmstads fältrittklubb stod som arrangör, i samarbete med Sisu idrottsutbildarna och Agria. Läs mer här.
Liknande webbartiklar
- Johanna på Ryttarinspiration: "Vi är för rädda för vad andra ska säga"
- Johanna Lassnack: ''Mina passioner är hästar och personlig utveckling''
- Johanna Lassnack släpper ny podcast
- Johanna Lassnack om att nå sina mål: "Gör saker för dig själv"
- Ny serie går under hjälmen på stjärnorna: ”Hur tänker våra bästa ryttare?”
- Det här med ryttarens vs. hästens mat...
- Kritisera en ryttare – på egen risk...
- Johanna Lassnack släpper bok om mental träning: "Otroligt roligt och hedrande"
- Gästblogg: "Ett dåligt kapitel betyder inte bokens slut"
- Coachen Emelie Espegren: ”Även hästen lider när ryttaren inte är i balans psykiskt”

Jessica Springsteen borta från VM
Jessica Springsteen var med RMF Zecilie femte ryttaren i USA:s VM-lag i Herning. Men hästen har strukits och kommer inte att starta.

Se dressyrexpertens klockrena förklaringar
För den hästinbitna är det självklart. För den som står utanför ridsporten kan dock vissa begrepp under sändningar vara rätt oförståeliga.
Gunilla Byström visar på ett pedagogiskt – och humoristiskt – sätt

Tvillingfölen som överraskade alla
I början av maj chockade stoet Mysan alla med att föda tvillingar. Efter månader på djursjukhus är det nu två pigga föl som busar på gården.
"Det första fölet var normalstort men det andra vägde bara 29 kilo"

Känslosamt vid Cassidys avtackning
Det fälldes många tårar i arenan när Cathrine Laudrup Dufour red in med sin hjärtehäst Cassidy för sista gången. Nu väntar pensionering för hästen.

Tisdag i Herning – det händer i dag
Tisdagen är en vilodag från tävling för dressyrhästarna. Hopphästarna ska få känna på banan i en warm-up på tisdagskvällen.

5 tips för hund och stallkatt
På hästgårdar finns ofta både katt och hund. Men vad ska man tänka på för att de ska trivas bra? Veterinärerna Anna Norlin och Johanna Löthman ger råd.

Tre svenskar vidare till kürfinal
Tre svenskar av tre möjliga har tagit sig vidare till onsdagens Grand Prix kür. I GP Special blev det ingen svensk medalj, men flera förbättringar.
"Är medaljer vi vill ha och det måste vi jobba hårdare för att få"

Timglaset ger en avspänd och mjuk häst
Bra dressyr för vilsna hoppryttare – så kan veckans övning beskrivas. Två bommar och fyra koner hjälper dig hitta vägen.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Säsongspremiär av ATG Riders League!
Lördag den 30/7 startar den nya säsongen av ATG Riders League. Och premiären på Åbytravet bjuder på ett stjärnspäckat startfält.

Charlotte Fry vinner guld i GPS
Det blev skifte på dressyrtronen när Storbritanniens Charlotte Fry går in och vinner guld i Grand Prix Special tillsammans med Glamourdale.
Silver till Cathrine Laudrup-Dufour – Kittel på tionde plats

Gareth Hughes tävlar på med restriktioner
FEI skriver i ett uttalande att det inte kommer att bli några disciplinära konsekvenser för Storbritanniens Gareth Hughes.

"Fick en annan känsla med honom i dag"
Individuella VM-medaljer i GP Special ska delas ut under kvällen. Klassen pågår för fullt och Sveriges första ryttare, Therese Nilshagen, har ridit.
Ryttaren: "Fick ordning på det som kändes lite trassligt i går"

Svenska hopphästarna är redo för tävling
Alla de svenska hopphästarna blev godkända vid besiktningen. Nu vet vi även vem som är reserv och vilka fyra ryttare som rider i laget.
Förbundskaptenen: "Alla ryttare som är på plats är viktiga för laget"

Stenhård kamp om medaljerna vid kör-SM
Vilken SM-helg det blev. Kampen om mästartitlarna blev stenhård när sportkörningskuskarna möttes i Skogsborg utanför Götene i helgen.
Favoritsegrar och kringklasser där kommande stjärnor visade sig

Trots konstaterad covid – får fortsätta VM
Stora diskussioner väcktes efter att det framkommit att silverlagets Gareth Hughes tävlat med covid-19. FEI har meddelat vad som gäller i nuläget.

Onlineauktion av exklusiva hopptalanger
Nu öppnar Eye of the Master, en exklusiv onlineauktion med lovande hopptalanger av absoluta världsklass - från embryon till unghästar.

Ella Filippa om voltigesatsningen
VM-voltigören Ella Filippa Velander startar både individuellt och i lag. Här berättar hon om voltigehästens bästa egenskaper och mycket mer.

Dante Weltino – en hjärtehäst
Therese Nilshagen och Dante Weltino har hängt ihop i många år. I ett nypublicerat klipp berättar hon om kärleken till hingsten och deras relation.

Vad gör en landslagsveterinär?
Landslagsveterinären för de svenska hopp- och dressyrhästarna heter Rasmus Westgren. Ett spännande och varierande uppdrag, men vad innebär det?
"Hästskötarna är de som är allra närmast varje landslagshäst"

Spännande lagfinal: "Förargligt att bli fyra"
Danska dressyrlaget var överlyckliga över sin guldmedalj. Sverige snubblade på målsnöret och kom fyra. Det blev en händelserik dag.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren


Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Förebygg skadorna
– Porträtt: Jessica von Bredow-Werndl
– Bli en stjärna på rakriktning
– Som gymträning för hästar
– Skydda din häst mot fästingar
– Stallmaskiner som underlättar
...och mycket, mycket mer!