Ryttarträning
Publicerad: 2017-02-24
Till höger: Johanna Lassnack. Överst vänster arkivbild (foto: Adobe Stock), underst Nellie Berntsson.
Johanna på Ryttarinspiration: "Vi är för rädda för vad andra ska säga"
Fokusera, lyssna inte så mycket på andra och tro på dig själv. Ryttarinspirations Johanna Lassnack höll en föreläsning under första dagen på Eurohorse, där bland annat just ”fokus” stod i fokus. Efter föreläsningen i Göteborg delade ett antal ryttarprofiler med sig av vad som rör sig under hjälmen på dem när det är tävlingsdags.
Text och foto: Anna Carlsson-Käck
Den som blir 100 år gammal har hela 876.000 timmar till sitt förfogande. Det har Johanna Lassnack räknat ut, hon konstaterar att vår tid således är begränsad.
– Därför är det viktigt att välja att göra det vi vill göra under den här tiden. Vi gör så mycket som vi inte vill göra och det gör vi för att vi är rädda för vad som kan hända. Vi är rädda för att misslyckas och för vad andra ska säga. Släpp det! Viljan att göra det du vill göra måste vara större än rädslan att misslyckas. En liten förändring kan göra stor skillnad, det gäller bara att våga.
Riv inte sista hindret
– Det börjar i huvudet, vi kan lura hjärnan, säger Johanna.
Hon får publiken att göra en enkel övning som involverar handflator och dess storlek, och som bevisar att det med tankens kraft faktiskt går att få hjärnan att göra precis det du vill att den ska göra.
– Se där, då undrar jag varför vi som ryttare är så duktiga på att säga till hjärnan vad vi vill att den INTE ska göra? Till exempel ”Nu får jag inte riva sista hindret”. För vad händer? Jo, vi river sista hindret eftersom hjärnan inte förstår ordet ”inte”.
Lita på dig själv
Johanna påpekar också hur viktigt det är att inte låta sig påverkas av vad andra tycker, att våga lita på sig själv och att vara noga med vem du frågar om råd.
– Har den här personen gjort det du tänker göra? Låt inte en bra idé dödas av någon som inte har en aning om vad det är du vill åstadkomma! säger hon.
Att leva i nuet, och att göra det bästa av det du har just nu, är också något som Johanna tycker är viktigt. Annars kommer man aldrig framåt.
– Det är så många som hittar ursäkter hela tiden. ”Bara jag kunde få en häst till” eller ”Om jag hade den ridhjälmen” eller om… Allt det där kvittar! Det är nu som gäller.
UNDER HJÄLMEN PÅ...
Nellie Berntsson
16-årig hoppryttare och bloggare, med målet att rida ett EM på sin egen häst High Hope:
– Genom min blogg, jag har bloggat sedan jag va nio år, har jag fått lära mig att jobba med det mentala från början. Det gör jag fortfarande lite varje dag. När det gäller tävling är mitt råd att fokusera på dig själv, inte på andra. Ha ditt system och välj ditt team.
Paulina Althin
Hobbyryttare och bloggare, som sadlade om från halvblodshäst till islandshäst.
– Jag fick mycket kritik när jag gick över till islandshäst och hade ”vänner” i andra grenar som var emot bytet. Men jag fick ett jättebra bemötande i islandsvärlden vilket gjorde det lättare. Det viktigaste är att man gör det man tycker är roligt, för det är ingen annan som kommer att mocka och rida åt dig. Omge dig med folk som vill dig väl.
Michelle Cranning Hillgren
Hoppryttare med dubbla SM-guld på ponny 2016.
– Jag tänker mycket på det jag själv kan påverka och försöker undvika att bli påverkad av andra. Folk kommer alltid att tycka saker, men jag försöker att hålla mig till min plan.
Theodora Dörring
22-årig hoppryttare som har ridit sju SM på ponny och tre SM på stor häst. Driver eget hoppstall.
– Jag har en egen mental coach i Andy Swärd. Det är väldigt skönt, jag kan alltid ringa eller bara skicka ett SMS så får jag hjälp att komma tillbaka till fokus. Jag sätter mig dagarna innan tävling och jobbar med min ”game agenda” – varför vill jag tävla, vad vill jag att just den här tävlingen ska tillföra och så vidare. Mitt viktigaste råd är att förbereda sig mentalt för hur du ska agera om något oväntat händer. Skaffa dig ett ”mantra” som tar dig tillbaka till ditt fokus. Mitt mantra är: ”Jag, hästen, underlaget, språnget.”
Johanna Due Boje
Dressyrryttare. Landslagsryttare med internationella framgångar från ponny upp till Grand Prix, samt unghästklasser som Breeders Trophy och Falsterbo.
– Jag går in i min bubbla och fokuserar när jag knoppar och håller på med förberedelserna, ibland redan dagen innan tävling. Jag försöker att ha samma upplägg på framridningen som hemma. Börjar alltid i samma varv och har en trygg rutin, oavsett vilken häst jag sitter på.
Julia Hallberg
16-årig hoppryttare som ända sedan B-ponnytiden har varit ett högaktuellt namn i tävlingssammanhang. Vinnare av Morgondagens vinnare 2017.
– Jag hade en jobbig period i somras när jag, trots att jag egentligen red ganska bra, alltid fick med mig några rivningar. Då tog jag mig samman och hittade ett system tillsammans med min tränare. Nu håller jag mig till det.
– Jag har också jobbat med min andning, jag glömde bort att andas förr, speciellt mot sista hindret. Om det har hjälpt? Ja, det får jag nog säga. Det gav mig bland annat en nolla i EM-finalen i somras.
Pontus Hugosson
26-årig hopp- och fälttävlansryttare. Som young rider ingick han i landslaget i fälttävlan. Gör även humoristiska Youtube-klipp om ryttares vardag.
– Min svaghet har alltid varit just fokus. Jag har haft lätt för att tappa det och detta är något jag har jobbat mycket med. Mycket ligger i förberedelserna. Vad ska göras, varför och vad ska det leda till? Jag har också ett mantra, precis som Theodora. Mitt är ”tempot, vägen”. Då hittar jag tillbaka till mitt fokus.
Thomas Fasteus
Landslagsledare för ponny- och childrenryttarna.
– Jag upplever att den mentala stressen hos ”mina” ryttare är väldigt olika. En del har inte ens upplevt att det skulle vara ett problem. Vi har därför inga mentala träningar i grupp, utan jobbar mer på individnivå för att inte trigga i gång något som inte finns.
Arkiv, Johanna Lassnack: "Mina passioner är hästar och personlig utveckling"
taggar
Liknande webbartiklar
- Johanna Lassnack: "Mental visualisering är nyckeln till framgång"
- Johanna Lassnack: ''Mina passioner är hästar och personlig utveckling''
- Johanna Lassnack släpper ny podcast
- Johanna Lassnack om att nå sina mål: "Gör saker för dig själv"
- Ny serie går under hjälmen på stjärnorna: ”Hur tänker våra bästa ryttare?”
- Det här med ryttarens vs. hästens mat...
- Kritisera en ryttare – på egen risk...
- Johanna Lassnack: ”Den som inte gör misstag lever inte”
- Johanna Lassnack släpper bok om mental träning: "Otroligt roligt och hedrande"
- Julia Hallberg tvåa efter Allen junior
relaterade artiklar

Sekelskiftesgård med 26 boxar
Med ett praktfullt Corps de logi med spaavdelning, ridhus, stall med 26 boxar erbjuder Mörtnäs en plats för olika verksamheter.
Tennisbana, pool, parkliknande trädgård och över 38 hektar mark

Travkusk i dramatik – otrolig räddning
19-årige kusken Tino Keväänranta vägrade att släppa taget efter att hästen börjat skena sedan de kört på en stor snöklump som fick sulkyn att välta .

"Viktigt med realistiska förväntningar"
Enar Tollig är veterinär för det svenska fälttävlanslandslaget. Här ger han sin syn på rehabilitering och vikten av ett bra teamwork.
– Samarbete över yrkesgränsen ger hållbara och friska hästar

Inga svenska distansryttare på VM i Qatar
På en direkt fråga meddelar Svenska Ridsportförbundet att Sverige avstår att skicka ryttare till Distans-VM i slutet på februari.
Olika synsätt för distansen jämfört med hoppning och dressyr

Kraftig reaktion på influensavaccin
En läsares nioåriga häst har för första gången reagerat kraftigt på influencavaccinet. Varför reagerade den och finns risken att det händer igen?

GP intervjuar Ulla Håkanson
Göteborgs-Posten har uppmärksammat Ulla Håkansons långa och framgångsrika karriär med en fin film med hennes klassiska naturträning.
Ulla Håkanson delar med sig av det hon har lärt sig under sitt ryttarliv

Träna terränginspirerat i ridhus
Skånedistriktet engagerade Aminda Ingulfson och Fredrik Bergendorff att tillsammans med fyra ponnyekipage hålla clinic.

E-G Haking: "Det finns ett stort missnöje"
Många tränare mår psykiskt dåligt och det finns osunda strukturer inom förbundet. Men SvRF tar inte problemen på allvar, menar hopptränaren.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Björn Svensson: ”Var brutalt ärlig”
Björn Svensson är en av Sveriges främsta unghästutbildare. Här bjuder han på sina bästa tips för dig som letar efter ny häst samt hur de själva arbetar.
Allt du upplever med hästen vid provridning ska du kunna leva med

Så upplever hästen sin omvärld
Är hästen som skyggar fånig eller reagerar den helt naturligt? Och kan vi hjälpa våra hästar att bli mindre reaktiva? Lär dig mer om hästens sinnen.
"Som människa är det lätt att utgå från den egna världsbilden"

Markarbete blir som agility för hästen
Öva skärpan i din ridning med bommar och småhinder. På köpet övas ryttarens inverkan och sits. Här bjuder vi på en anpassningsbar övning.

Peder Fredricson – en riktig konstnär
I dag, den 30 januari, fyller Peder Fredricson 51 år. I det här nostalgiklippet ägnar han sig åt sin andra passion – målandet av hästar.

Åtalas misstänkta för djurplågeri
En man och en kvinna åtalas nu för djurplågeri, efter att de inte sökt veterinärvård till en häst i tid. Hästen var halt och benet var i en onormal vinkel.

Flertalet hästar och hundar omhändertagna
Det var i senare delen av januari som länsstyrelsen i Västra Götaland omhändertog nio hästar och 20 hundar som vanvårdats.

Samlat mästerskap på hemmaplan
I sommar väntar ett unikt trippelmästerskap i voltige. I Flyinge blir det både EM för seniorer, VM för juniorer och VM för young voulters.

Teknik som förenklar hästägandet
AI-teknikens intåg i våra stall gör att hästägare kan larmas under dygnets alla timmar och snart lanseras även ett koliklarm. Emelie Lindell förklarar.

Därför funkar det att stressa av i stallet
Känner du dig lugn och avstressad efter en stund i stallet? Är det till hästen du söker dig för att må bättre? Detta finns det naturliga förklaringar till.

Se klippet: All Ins lillasyster visar upp sig
All Ins omtalade helsyster har nu fått sitt namn. Det lilla stofölet heter H&M Fall In Love "Ally" och här får vi se henne busa loss.

Annelie varnar för hästförmedlare
Hästköpet blev en mardröm för Annelie Bohlin. I stället för en lovande fyraåring fick hon hem en mager, skadad unghäst som var för stor.
"Jag är helt knäckt. Aldrig i livet att jag köper häst på det sättet igen"

När transportskydden hittat till catwalken
Ibland kan mode vara svårt att förstå sig på. Som när de klumpiga och otympliga transportskydden helt plötsligt dyker upp på catwalken.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!