Till höger: Johanna Lassnack. Överst vänster arkivbild (foto: Adobe Stock), underst Nellie Berntsson.
Fokusera, lyssna inte så mycket på andra och tro på dig själv. Ryttarinspirations Johanna Lassnack höll en föreläsning under första dagen på Eurohorse, där bland annat just ”fokus” stod i fokus. Efter föreläsningen i Göteborg delade ett antal ryttarprofiler med sig av vad som rör sig under hjälmen på dem när det är tävlingsdags.
Text och foto: Anna Carlsson-Käck
Den som blir 100 år gammal har hela 876.000 timmar till sitt förfogande. Det har Johanna Lassnack räknat ut, hon konstaterar att vår tid således är begränsad.
– Därför är det viktigt att välja att göra det vi vill göra under den här tiden. Vi gör så mycket som vi inte vill göra och det gör vi för att vi är rädda för vad som kan hända. Vi är rädda för att misslyckas och för vad andra ska säga. Släpp det! Viljan att göra det du vill göra måste vara större än rädslan att misslyckas. En liten förändring kan göra stor skillnad, det gäller bara att våga.
Riv inte sista hindret
– Det börjar i huvudet, vi kan lura hjärnan, säger Johanna.
Hon får publiken att göra en enkel övning som involverar handflator och dess storlek, och som bevisar att det med tankens kraft faktiskt går att få hjärnan att göra precis det du vill att den ska göra.
– Se där, då undrar jag varför vi som ryttare är så duktiga på att säga till hjärnan vad vi vill att den INTE ska göra? Till exempel ”Nu får jag inte riva sista hindret”. För vad händer? Jo, vi river sista hindret eftersom hjärnan inte förstår ordet ”inte”.
Lita på dig själv
Johanna påpekar också hur viktigt det är att inte låta sig påverkas av vad andra tycker, att våga lita på sig själv och att vara noga med vem du frågar om råd.
– Har den här personen gjort det du tänker göra? Låt inte en bra idé dödas av någon som inte har en aning om vad det är du vill åstadkomma! säger hon.
Att leva i nuet, och att göra det bästa av det du har just nu, är också något som Johanna tycker är viktigt. Annars kommer man aldrig framåt.
– Det är så många som hittar ursäkter hela tiden. ”Bara jag kunde få en häst till” eller ”Om jag hade den ridhjälmen” eller om… Allt det där kvittar! Det är nu som gäller.
UNDER HJÄLMEN PÅ...
Nellie Berntsson
16-årig hoppryttare och bloggare, med målet att rida ett EM på sin egen häst High Hope:
– Genom min blogg, jag har bloggat sedan jag va nio år, har jag fått lära mig att jobba med det mentala från början. Det gör jag fortfarande lite varje dag. När det gäller tävling är mitt råd att fokusera på dig själv, inte på andra. Ha ditt system och välj ditt team.
Paulina Althin
Hobbyryttare och bloggare, som sadlade om från halvblodshäst till islandshäst.
– Jag fick mycket kritik när jag gick över till islandshäst och hade ”vänner” i andra grenar som var emot bytet. Men jag fick ett jättebra bemötande i islandsvärlden vilket gjorde det lättare. Det viktigaste är att man gör det man tycker är roligt, för det är ingen annan som kommer att mocka och rida åt dig. Omge dig med folk som vill dig väl.
Michelle Cranning Hillgren
Hoppryttare med dubbla SM-guld på ponny 2016.
– Jag tänker mycket på det jag själv kan påverka och försöker undvika att bli påverkad av andra. Folk kommer alltid att tycka saker, men jag försöker att hålla mig till min plan.
Theodora Dörring
22-årig hoppryttare som har ridit sju SM på ponny och tre SM på stor häst. Driver eget hoppstall.
– Jag har en egen mental coach i Andy Swärd. Det är väldigt skönt, jag kan alltid ringa eller bara skicka ett SMS så får jag hjälp att komma tillbaka till fokus. Jag sätter mig dagarna innan tävling och jobbar med min ”game agenda” – varför vill jag tävla, vad vill jag att just den här tävlingen ska tillföra och så vidare. Mitt viktigaste råd är att förbereda sig mentalt för hur du ska agera om något oväntat händer. Skaffa dig ett ”mantra” som tar dig tillbaka till ditt fokus. Mitt mantra är: ”Jag, hästen, underlaget, språnget.”
Johanna Due Boje
Dressyrryttare. Landslagsryttare med internationella framgångar från ponny upp till Grand Prix, samt unghästklasser som Breeders Trophy och Falsterbo.
– Jag går in i min bubbla och fokuserar när jag knoppar och håller på med förberedelserna, ibland redan dagen innan tävling. Jag försöker att ha samma upplägg på framridningen som hemma. Börjar alltid i samma varv och har en trygg rutin, oavsett vilken häst jag sitter på.
Julia Hallberg
16-årig hoppryttare som ända sedan B-ponnytiden har varit ett högaktuellt namn i tävlingssammanhang. Vinnare av Morgondagens vinnare 2017.
– Jag hade en jobbig period i somras när jag, trots att jag egentligen red ganska bra, alltid fick med mig några rivningar. Då tog jag mig samman och hittade ett system tillsammans med min tränare. Nu håller jag mig till det.
– Jag har också jobbat med min andning, jag glömde bort att andas förr, speciellt mot sista hindret. Om det har hjälpt? Ja, det får jag nog säga. Det gav mig bland annat en nolla i EM-finalen i somras.
Pontus Hugosson
26-årig hopp- och fälttävlansryttare. Som young rider ingick han i landslaget i fälttävlan. Gör även humoristiska Youtube-klipp om ryttares vardag.
– Min svaghet har alltid varit just fokus. Jag har haft lätt för att tappa det och detta är något jag har jobbat mycket med. Mycket ligger i förberedelserna. Vad ska göras, varför och vad ska det leda till? Jag har också ett mantra, precis som Theodora. Mitt är ”tempot, vägen”. Då hittar jag tillbaka till mitt fokus.
Thomas Fasteus
Landslagsledare för ponny- och childrenryttarna.
– Jag upplever att den mentala stressen hos ”mina” ryttare är väldigt olika. En del har inte ens upplevt att det skulle vara ett problem. Vi har därför inga mentala träningar i grupp, utan jobbar mer på individnivå för att inte trigga i gång något som inte finns.
Arkiv, Johanna Lassnack: "Mina passioner är hästar och personlig utveckling"
Slutan är en nyttig rörelse som kan utföras på en mängd olika sätt. Peter Härnstam bjuder på en variant som kan ge rörelsen bättre kvalitet.
Veckans ridövning: "Ändra tempo, tvärning och hur brant du rider slutan"
I ett inlägg på Instagram meddelar Paulinda Friberg att hennes mångåriga tävlingshäst Di Lapponia T har fått somna in, 20 år gammal.
Centrerad ridning (CR) är en pedagogisk modell där man fokuserar på hur ryttaren använder sin kropp samt hur beteendemönster påverkar hästen.
"Vi anpassar pedagogiken och kommunicerar på rätt sätt just för dig"
Den charmiga ponnyn Akilles, 76 centimeter i mankhöjd, tar hjälp av två bommar och visar att han minsann har koll på var han sätter hovarna.
Ridskolan i Ockelbo vill ge de äldre i kommunen möjlighet att må bra tillsammans med hästar. Därför vill de starta ett hästdagis för pensionärer.
Blackie skulle vara tioåriga Antons ridponny. Men ett veterinärintyg, som familjen fick se först efter köpet, visade att Blackie inte håller för det.
Fick ponnyn över sig: "Anton har fortfarande ont trots att det gått ett halvår"
Planerna för Falsterbo Horse Show är i full gång. Men det görs med ett stort mått av osäkerhet under vilka villkor tävlingarna kommer att genomföras.
Det går upp och ner i dessa pandemitider. Astrid gläds åt att få arrangera tävling på hemmaplan snart men beklagar att sommarens EM är inställt.
Gissa vad Astrid gör en stalledig dag – klicka in på Portugalbloggen för svar
Hur kommer det sig att besiktigade och godkända hästtransporter med rötskador kan rulla på våra vägar? Det frågade sig hästtransportföretaget Trailerimport.
I söndagens avsnitt av Mästarnas Mästare var det Tomas Erikssons tur att visa filmen från hans långa och framgångsrika karriär som fyrspannskusk.
Döms hästar ut när det i stället är ryttaren som är problemet och inte hästen? Jana Wannius menar i ett debattinlägg att det är just så.
Jana Wannius: "Oseriösa utdömningar av hästar måste få påföljder"
För den som glömt hur en tävlingsdag kan se ut bjuder här en brittisk fälttävlansryttare på en snabbrepris av hur en tävlingsdag i fälttävlan ser ut.
Att trilla av i vattenhindret är blött, eller? Den här tjejen gör en imponerande räddning och ser ut att klara sig utan att blöta ner sig.
Surahammars RF har stängt ridskolan tillfälligt och kan inte längre bedriva sin verksamhet. Detta på grund av den ökade spridningen av covid-19.
Ridskolechef och kommunordförande berättar mer: "Har drabbats hårt av det här"
Hur får man en avslappnad och följsam sits på en häst med stor gång? Hippsons dressyrexpert Jessica Nordin ger tips på en övning för att förbättra sitsen.
"Du ska se att du kan uträtta underverk på kort tid med detta arbetssätt"
GreenFeeds sortiment är kundanpassat och de erbjuder flera olika storlekar på balar. Allt utifrån kundens behov och möjlighet till förvaring.
"Våra kunder är allt från ridskolor, travanläggningar och mindre stall"
Bland de föreningar som i helgen inledde kuststädningen finns Tjörns ridklubb. För programledarna i Nyhetsmorgon berättar de mer om aktiviteten.
Se inslaget från TV4 Nyhetsmorgon och intervjun med tjejerna från Tjörns RK
A-banbyggare Maria Alfredsson om svårigheter som kan dyka upp i olika klasser, hur du tar dig an dem och vad som är viktigt att tänka på när du går banan.
"Jag vill alltid känna att banan är fullt ridbar och känns inbjudande"
Den här jockeyn bjuder på en balans- och akrobatakt av imponerande snitt. Att vara så definitivt på väg av hästryggen och ta sig tillbaka – imponerande.
Jessica Nordin är GP-ryttare, domare och medlem i Internationella Dressyrtränarklubben samt har utbildat ett antal hästar upp till svår dressyr.
"Utmaningen är att få ryttare att våga pröva vingarna utanför komfortzonen"
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!