Jackie till häst med lans (Foto: Privat) och på marken (Foto: Malle Kivikas Ankarcrona).
På bara några år har en helt ny gren etablerat sig inom svensk ridsport, working equitation, eller WE som vi säger till vardags. Vad är hemligheten bakom ”nykomlingens” popularitet? Hippson frågar C-tränaren Jackie Braconier.
Text: Malle Kivikas Ankarcrona
Efter en prövotid på två år blev WE, under 2011, en gren inom Svenska Ridsportförbundet och 2016 fick de fyra första C-tränarna sina licenser. En av dem är Jackie Braconier, som själv har tävlat klassisk dressyr och har varit ridlärare i nästan 20 år. Hon förklarar att det egentligen inte är något nytt man har hittat på, snarare handlar det om ett nytt sätt att utöva gamla rörelser som alltid har använts under arbete i fält.
– När man använder hästen i sitt jobb, som en arbetspartner, är lydnad och samspel otroligt viktigt. Annars kan man inte öppna en grind, gå över en bro eller hoppa över ett dike, säger Jackie.
Både dressyr och hinderbana
Grenen har vuxit väldigt snabbt och trenden tycks hålla i sig. Jackies erfarenhet är att de som har provat en gång nästan undantagslöst blir bitna. Just för att det är så roligt! När hon förklarar hur tävlandet fungerar kan man definitivt ana tjusningen. Precis som i fälttävlan har WE tre delmoment:
Når dem som inte har tävlat förut
Tävlingar kan arrangeras med alla tre momenten eller bara med två. Då måste det ena momentet vara teknik. Att inte bedöma gångarter, och att i vissa klasser utgå från skritt, tror Jackie är orsaken till att så många har blivit bitna och att en hel del även har börjat tävla. Ofta handlar det om ryttare som tidigare inte alls hade tankar på tävling, eftersom den första tröskeln kan vara svår att ta sig över om man inte har ”rätt” häst.
– Vi når ryttare som aldrig har tävlat, men som genom att rida WE faktiskt startar dressyr. För precis som i fälttävlan måste man som ryttare visa att man kan hantera sin häst på en dressyrbana innan man rider hinderbanan, säger Jackie.
En annan orsak till att grenen har blivit populär är att återkopplingen är så direkt och enkel för ryttaren att ta till sig. Rider du volt runt först en tunna och sedan runt en annan, då märker du med en gång om de är lika stora. Vilket är svårare i klassiska dressyrprogram.
– Ett hinder är exempelvis att göra halt och att plinga i en klocka, samtidigt som hästen ska stå stilla på en exakt angiven plats. Det kan tyckas enkelt, men alla som har lite ridvana vet hur svårt det kan vara att göra halt, säger Jackie och fortsätter:
– Inom WE blir det tydligt hur svårt det är, gör man halt två meter för långt fram eller bak kommer man inte åt klockan och klarar därför inte hindret. I klassisk dressyr blir konsekvenserna inte lika dramatiska.
Får automatisk återkoppling
Att det är enkelt för ryttaren att själv se hur väl han eller hon har lyckas är inte minst tacksamt för utövare på hobbynivå. För det krävs att du som ryttare är skicklig för att känna om en halt sitter som den ska. De som tränar för Grand Prix-klasser har inga problem att göra en perfekt halt vid en bestämd punkt, de har därför heller inga problem med att stanna vid klockan.
En som uppskattar den direkta återkopplingen är Gabbi Vieja, som har ridit för Jackie i många år.
– Ta övningen med grinden till exempel. Ryttare och häst måste ha god kommunikation, tillit och samarbetsförmåga för att kunna närma sig grinden, stå still, rygga i mönster och röra sig sidvärts. Brister grunderna och kommunikationen så klarar du inte att utföra övningen, säger hon.
Dessutom kan oväntade saker hända när man öppnar en grind, vilket sätter tilliten på ytterligare prov.
– Bron är ett annat exempel på hinder som kräver förtroende och som dessutom utvecklar hästens mod. Vilket stärker ekipaget som helhet.
Både Gabbi och Jackie framhåller hur bra den direkta återkopplingen passar barn. Står hindret kvar har ekipaget samarbetat. Om inte får man en fingervisning om vad man behöver träna på.
– Genom att klara hinder får barnen automatiskt en god sits, balans och koordination. De måste dessutom lära sig att planera sina ridvägar så att de kommer runt banan. Och så får de anpassa tempot efter hindret, säger Jackie.
Samma sak gör man på en hoppbana, men på ett annat sätt, påpekar hon.
– Du kan inte skritta runt en hoppbana och det är få som blir glada över att lyckas skritta över ett hinder, på samma sätt som när man lyckas skritta över en bro.
Gabbi och Lennart, till höger sidvärts över en bom.
Hästarna förstår och blir glada
Samspelet, där ryttaren leder arbetet men hästen är delaktig, löper som en röd tråd genom WE-träningen. Kanske kan en del av grenens snabba spridning förklaras med att alla hästar kan tränas till att göra bra resultat? Dagens elektriska, och för många amatörer svårhanterade, sporthästar passar inte alla.
De som vurmar för WE säger ofta att hästarna blir glada av det. Jackie tror att det beror på att de på ett enkelt sätt förstår vad de ska göra.
– När vi ryttare ser ett tomt ridhus kan vi se ridvägarna framför oss i våra huvuden, men hästen ser bara ett tomt ridhus. Finns där tunnor och bommar och broar, då vet hästen med en gång vad den förväntas göra och kan slappna av på ett annat sätt. Hästar tycker om att jobba med huvudet, det är inget nytt, säger Jackie.
I skånska Klippan finns en fin liten gård med vackert boningshus, stall med sex boxar, uppvärmd pool, orangeri och ett växthus.
En familj som köpt en gård i Jämtland fick en chock när de öppnade stalldörren. Där inne låg två döda hästar som gårdens tidigare ägare lämnat kvar.
Ett av hästlivets största problem: Hur löser man fodring mitt på dagen? Jo, med hjälp av en höautomat från Dayfeed.
Hästar förstår fler ord än vi tror. Det, och mycket mer, får vi höra om i ett avsnitt av Sveriges radio P1 och programmet Språket.
Ska man kyla eller värma en febrig häst? När har febern blivit skadligt hög? Kan man ge hästar febernedsättande? Varför får hästar feber?
Karin Öljemarks uppfödning DeFino, fem år, och är tänkt att bli en framtida dressyrstjärna. Här tar han sig an en bomövning med en alldeles egen stil.
Se klippet i Hippson-TV: "Det är tur att han ska bli dressyrstjärna"
I somras ramlade lusitanon Iberico i hagen och skadade sig så illa att han bröt sju tornutskott. Efter månader av rehabilitering är han nästan återställd.
Ägaren: "Lärt mig hur viktigt det är med ett genomtänkt rehabiliteringsprogram"
Något så enkelt som en upphöjd bom i ett hörn kan göra att hästen lär sig att byta galopp. Det gäller dock att ryttaren är följsam över bommen.
Volt tillbaka mot bommen: "Ryttarens blick och följsamhet är viktig"
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, om uppdraget.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
Det är inte svårt att förstå att det kan vara svårt för Evelyn Banffy att komma igång med mockningen av hagen när hon får så fint sällskap.
Peder Fredricson inledde veckan starkt tillsammans med Hansson WL. Tillsammans vann de en 1,45-klass i Oliva, Spanien.
Trots att länsstyrelsen dragit in tillståndet för verksamheten planerar Lena Natt och Dag för fullt för ridläger till sommaren på Akka ridcenter.
Lena Natt och Dag till Skånska Dagbladet: "Det är inte belagt det de påstår"
I helgen genomfördes den första träffen för den svenska European Cup-truppen i fälttävlan. Syftet var att sätta den kadrilj som inleder mästerskapet.
Hans Viebke: "Det är ett bra gäng som har potential att lyckas väl i Lausanne"
Årets Bruksprov hålls på Strömsholm i början på mars och nu är det klart vilka som blir testryttare. I år är det svenska ryttare som tar sig an uppdraget.
Ponnypappan Johan bestämde sig för att förstå sonen Filips hobby på riktigt. En häst köptes in och Johans väg mot fullfjädrad hoppryttare har börjat.
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
Ibland är det inte helt lätt att hänga med i svängarna när hästen bestämmer sig för vad som är ett potentiellt livsfarligt monster.
Den här hästen vet verkligen hur man njuter av söndagsmys. Kolla in det roliga klippet där människan äntligen har förstått var det är skönast att bli kliad!
En läsare har en häst som lätt får strålröta under den blöta årstiden. Hur hanterar man det och hur kan man förebygga problemet?
Världsettan Isabel Werth snuvades på segern i världscupens kür i Salzburg på söndagen. Tysklands Jessica von Bredow-Werdl vann dagens världscupkval.
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!