Stallet delades upp i tre zoner markerade med tejp. Skyddsdräkt, gummistövlar och Virkon gällde mellan zonerna.
När en ponny på Vena dressyrcenter fick hög feber stängde ägaren sin anläggning med omedelbar verkan.
– Vi stänger direkt om vi misstänker smitta, säger Jessica Nordin som kan pusta ut, det var inte kvarka och det hela stannade vid att bara en häst blev sjuk.
Text: Annika Grundberg
Foto: Privat
Jessica Nordin driver Vena dressyrcenter i Kungälv, ett par mil norr om Göteborg. Verksamheten består av ridskola, inackorderingsstall, avel och Jessicas egna tävlingshästar.
Redan för 15 år sedan upprättades en hygienplan för hur man ska agera vid misstänkt smitta. Den finns anslagen så att både personal, inackorderingar och elever kan ta del av den. Planen har använts en gång tidigare och för en dryg månad sedan blev den åter aktuell.
– Den här gången var det så påtagligt. Det var en ponny som fick hög feber, drygt 40 grader och det har varit flera kvarkafall i regionen, berättar hon.
Jessica stängde anläggningen direkt, delade upp stallet i tre smittzoner och informerade alla berörda.
– När jag drog i gång verksamheten var det mycket skitsnack och rykten kring kvarka och smittspridning. Men jag upplever att det är en bättre mentalitet i dag är för 15 år sedan, säger hon.
För att minska just ryktesspridningen var Jessica med och startade en grupp för stallägare på Facebook. Även där la hon omedelbart upp att anläggningen var stängd.
– Ju mer man kommunicerar utåt, desto mindre skitsnack och ryktesspridning blir det.
Stallet uppdelat i tre zoner
Den ponny som var sjuk placerades i isoleringsbox och det gjorde även boxgrannen. I nästa zon ställdes de hästar som kunde ha haft indirekt kontakt med de båda isolerade hästarna och i zon tre stod de hästar som inte hade haft kontakt.
– Jag markerade zonerna med en tejprand på stallgolvet och det var gummistövlar, Virkon och skyddsdräkt som gällde när man gick emellan.
Stallet satte även upp en smittgräns utåt. Det innebar att ingen fick lämna anläggningen utan att ha bytt kläder.
– Många sätter sig i sin bil och kör hem och byter om. Men då kan smittan finnas kvar i bilen, som blir en osynlig smittbärare.
Proverna skickades till Tyskland
Proverna som togs på ponnyn skickades till Tyskland där laboratorierna arbetar även på helgerna. Allt för att få ett snabbt svar.
– Jag uppdaterade smittläget utåt i stort sett varje dag. Vår husveterinär var med och rådgjorde, och stod bakom oss hela vägen, säger Jessica.
De fick snabbt svaret att det inte var ett virus, men att få svar på vilken bakterie det handlade om tog längre tid.
– Svaren kom kontinuerligt i takt med att de kunde utesluta olika bakterier. Och det var en lättnad att få reda på att det handlade om "falsk kvarka". Dels är det kortare inkubationstid, dels är inte smittan lika svår som kvarkan.
Sanerade under tiden
I väntan på provsvar påbörjades en sanering av stallet.
– Vi började även om vi var medvetna om att vi riskerade att få göra det en gång till.
Men detta slapp de. Det var bara en häst som blev sjuk och anläggningen kunde öppna igen efter ett par veckor.
– Alla här har hjälpts åt. Inackorderingarna har vissa dagar skött sin del av stallet själva, så att personalen har kunnat sanera. Detta trots att de står här med full service. Folk från stall runt omkring har hört av sig och erbjudit hjälp. Folk har varit helt fantastiska och jag har inte hört ett ont ord.
Tempa ofta och stäng genast
Jessicas råd till stall- och hästägare är att man ska tempa hästarna ofta. Då vet man vad som är hästens normaltemperatur och kan reagera när den går upp.
– Om en häst får feber, stäng direkt. Vänta inte på provsvar eller på veterinär, utan stäng på minuten. Vi måste vara solidariska mot varandra i hästvärlden, bomma hellre igen stallet en gång för mycket än en för lite.
Till de som driver ridskola råder hon att ha en driftsförsäkring, så att man har råd att stänga.
– Det är ingen dyr försäkring. Lägg på ett par kronor på lektionsavgiften om det behövs. Och skäms inte över att ha sjuka hästar utan var öppen med det, det är inget man rår för.
Fryser vattnet i hagen? Karolina Svensson har kommit på en smart lösning. Hon tar tillvara värmen som uppstår i förbränningsprocessen av gödsel.
"Vattnet som vilar i slangen har en temperatur på över 40 grader"
För sjätte året i rad har hopphingsten Cardento utses till Årets Hingst av SWB. Meritlistan är lång och avkommorna fortsätter att skörda framgångar.
Läs den fina motiveringen om hingsten som gick bort i början av februari
Moa Berggren arbetar i hela Sörmland som ambulerande hästveterinär. Här berättar hon om sin och kollegornas vardag – samt ger tips inför veterinärbesöket.
Moa Berggren: ”Kan göra väldigt mycket i fält med modern utrustning”
I den här pedagogiska filmen får vi lära oss hur hästens mag-tarmsystem fungerar. Och varför det till exempel är viktigt för hästar att äta ofta.
Therése Wester och Marie Cederbom är oroliga för EHV-1 och hästinfluensa. Duon vill få fler att stanna hemma för att förebygga smittspridning.
Ibland stöter man på saker som man helt enkelt inte visste att man behöver. Som den här hästlastbilen till exempel, med inbyggd rasthage.
Den sjuåriga valacken Tomcat har arbetat som polishäst och har patrullerat Malmös gator. Nu har han bytt jobb och ska lära elever i Lund att rida.
Den här talangfulla sångerskan har hittat sin publik. Hon sjunger för ponnyn i stallet och klippet har sedan setts tiotusentals gånger på Facebook.
Att tidigt upptäcka tecken på degenerativ ledsjukdom och artros hos hästen är avgörande. Det ökar möjligheterna att förebygga att tillståndet blir begränsande.
Nu är det klart vem som blir hingst i den viltlevande russflocken på Lojsta hed i sommar. Den 26 maj släpps Clip 712 in till de drygt 50 stona.
Vad händer om en muskel brister, hur påverkar det hästens prestation och går det att behandla? Veterinär Per Jonsson visar och förklarar.
”Vi vill få tillbaka så mycket rörlighet och elasticitet som möjligt"
Sophie Bergqvists ursöta hund agerar ”spökalle”, så att matte slipper sitta av när hon har tappat sitt spö. Kan man lära vovven att bära bommar också…?
Video + intervju: ”Ingen häst bryr sig när han kommer springande”
Stoet Pontica jobbar på Vintrosa ridskola i Örebro kommun. Där är hon känd som "dressyrhästen", men i dagarna ville hon hoppa över bommar.
Spana in Peder Fredricsons och H&M Christian K:s supersnabba omhoppningsrunda, som gav segern i Neumünsters trestjärniga Grand Prix.
Minns ni när vår bloggare "Tette" vann en flygresa och hotellövernattning på Zanzibar? Bästa födelsedagspresenten till sambon Björn, som alltid ställer upp.
Häng med Therese Nyman och hennes Björn till Afrikas flodhästar
I appen HoofStep ser du din häst i form av en 3D-animation, som speglar hästens pågående beteende. Om något avviker som kan hota hälsan sänds ett larm direkt!
Peder Fredricson tog hand om segern i Neumünsters trestjärniga Grand Prix. Han gjorde det med Christian K efter en spännande omhoppning.
Det blev en niondeplats för Rose Mathisen på Zuidenwind 1187 i Neumünsters världscupkür. Vann gjorde Isabell Werth med Weihegold OLD.
Tanja Willyard gillar kreativ och varierad träning för sina hästar. Som när hon lär in piaff och passage från marken med welshkorsningen Trazzel.
Det är inte helt enkelt att upptäcka och se om och var hästen är halt. Veterinär Elin Hernlund gav tips under en föreläsning på UDS.
"Ett tips är att filma hästen med slowmotionläget på telefonen"
Hippson nr 1
Special: Bli bäst på helheten. I årets första nummer djupdyker vi i Pether Marknes vinnande system. Tidningen innehåller även unika planeringsmallar för häståret.
Läs mer om innehållet
Dessutom:
JUST NU – bok på köpet!
Tecknar du en prenumeration får du just nu inte bara vårt specialnummer skickat till dig direkt, utan även succéboken "Träna hästen från marken" utan extra kostnad. Starta året med en riktig inspirationsboost!
Redan prenumerant? Köp Träna hästen från marken för halva priset.