Sandra och Jessica tillsammans med Skogslottens ryttarförenings skolhäst Sandokan Z.
Hältor blir ett allt vanligare problem hos våra hästar. I ett forskningsprojekt håller därför Sandra Pantzare och Jessica Åhlin på att ta fram ett smart elektroniksystem, där avvikelser i hur hovarna belastas ska upptäckas i ett tidigt skede.
Text och foto: Jennie Börs
Idén till att mäta hur hästen belastar sina hovar väcktes av Sandra Pantzare under hennes sista studieår till civilingenjör inom elektronikdesign, detta vid Linköpings universitets Campus Norrköping. Hennes tanke var att man med sensorer mellan hästens sko och hov enkelt borde kunna upptäcka små variationer i rörelsemönstret.
Sandra valde därför att ta kontakt med forskningsinstitutet Rise Acreo, eftersom hon visste att de bland annat arbetar med tryckt sensorelektronik.
– Vi har fått in flera idéer från studenter som sedan har blivit mycket goda utvecklingsprojekt. Sandra hade en väldigt gedigen beskrivning av sitt problem och dessutom en jättebra teknisk idé. Så vi såg att här fanns det potential, säger Tommy Höglund, affärsutvecklare hos Rise i Norrköping.
Började som examensarbete
Tack vare stöd från forskningsinstitutet kunde Sandra börja driva projektet som sitt examensarbete. Tillsammans med klasskompisen Elin Wollert arbetade hon under våren 2018 fram en första prototyp.
– Under examensarbetet tog vi fram en egen, mindre hårdvara som kopplades ihop med tryckta sensorer i en ”sula”. På så sätt kunde vi testa konceptet i sig och vi fick det att fungera ungefär som vi ville, säger Sandra och fortsätter:
– Men systemet var inte helt optimerat och saknade en trådlös lösning. Så man kan säga att det var ett första utkast för att kunna se om idén var möjlig att genomföra.
Efter examensarbetet blev Sandra tack vare sin idé anställd elektronikingenjör hos Rise och har därefter fortsatt att driva projektet, som kallas Smarthorse lab. Detta tillsammans med sin handledare för examensarbetet, Jessica Åhlin.
– Jag har själv gått och funderat på olika idéer och koncept som skulle kunna användas inom ridsporten, det var därför väldigt roligt att Sandra började här. För vi hämtar mycket inspiration och får idéer av varandra, säger Jessica, som vid sidan av att vara projektledare hos Rise också är hästtjej och ponnymamma.
Hör Jessica och Sandra berätta om projektet:
Tester av robusthet väntar
Projektet drivs sedan efter sommaren med medel från Norrköpings kommuns fond för forskning och utveckling. Under hösten påbörjade Jessica och Sandra arbetet med att vidareutveckla systemet kring ”sulan”, för att framåt få fram en prototyp möjlig att placera under en hästhov.
– Det vi har tagit fram i dagsläget är sensorer för att mäta olika krafter trådlöst med hjälp av tryckelektronik, vi har även utvecklat ett första utkast till app. I höstas gick det väldigt fort fram men därefter har det stått lite stilla, säger Sandra och Jessica fortsätter:
– Vi har bara jobbat konkret några månader, men har ändå kommit väldigt långt på kort tid skulle jag säga. Det här projektet är bara en liten del av allt vi jobbar med.
Nästa fas i projektet blir att testa robustheten i systemet, samt undersöka vilka materialkombinationer som kan användas. Testerna kommer att utföras med hjälp av utrustning vid Rise kontor i Göteborg under februari månad.
– Sensorerna vi har tagit fram måste utsättas för de krafter det kommer att bli under en häst. Vi räknar med att de ska klara av att utsättas för två ton under en tidsperiod om sex till åtta veckor. Alltså en hel skoningsperiod, säger Jessica och fortsätter:
– Sedan ska vi dessutom börja titta på vilka material som kan tänkas användas i en sula för att få rätt nivå på signalerna.
En produkt med bred målgrupp
Vad som väntar därefter beror lite på vad robusthetstesterna visar. Förhoppningen är att inom en snar framtid få fram en prototyp som praktiskt kan börja testas på hästar.
– Efter robusthetstesterna vet vi lite mer vad vi behöver göra och vilka eventuella problem som finns. Då kan vi få ett svar på om vi är inne på rätt spår, om det här håller och förhoppningsvis kan utvecklingen varvas upp något, säger Sandra och fortsätter:
– Det skulle kännas väldigt bra att få fram en lösning som kan sättas på en häst, så att vi kan börja samla in vetenskapliga data för analys.
Projektet har finansiering fram till sommaren, men ambitionen är att söka nya medel för fortsatt utveckling. Målbilden är att utveckla en produkt för marknaden som kan användas av alla – från privathästägare och ridskolor till veterinärer och hovslagare.
– Redan nu märker vi att det finns ett stort intresse och nyfikenhet inför projektet, bland såväl privatpersoner som yrkesverksamma inom hästnäringen. Hästmänniskor ser nyttan i att använda en sådan här produkt, medan andra utanför ridsporten tycker att det är en häftig teknik, säger Sandra.
I systemet ingår sensorer som är tryckta med hjälp av bläck, något som gör att de blir väldigt platta.
Så här ser prototypen ut i dagsläget. Hur mycket kraft sensorerna utsätts för syns i appen, där röd färg innebär stora krafter.
Vill väcka teknikintresse
En del av projektet Smarthorse lab har också syftat till att inspirera andra, främst unga, att intressera sig för för teknik. Jessica och Sandra har därför arrangerat ett antal aktiviteter i samarbete med Realgymnasiet i Norrköping.
– Bland annat har jag berättat om min "resa", för jag tror att det är viktigt att man kan identifiera sig med någon annan. Men också att skapa förståelse för att det går att kombinera sitt intresse med teknik, säger Sandra och fortsätter:
– Jag hamnade på min utbildning av en slump och kunde inget om teknik från början, men man lär sig allt på plats. Så här i efterhand hade jag inte kunnat välja en bättre utbildning, att den kunde kombineras med mitt hästintresse hade jag inte en tanke på från början.
Ridsporten ligger efter
Både Sandra och Jessica ser flera möjligheter för ridsporten att utvecklas tekniskt. Framåt hoppas de därför kunna skapa nya samarbeten med "tekniknyfikna" unga.
– Det finns bara positiva effekter av att föra in mer teknisk innovation i hästvärlden, till exempel genom att underlätta den tuffa stallvardagen där få saker i dag är automatiserade. Mycket finns att jobba på, men vi ligger efter och det tror jag beror på att få människor med hästbakgrund utvecklar teknik, säger Sandra och Jessica fortsätter:
– Vi har massor av idéer på lösningar att applicera i stall- och hästmiljö och vill få en bredare front av projekt att jobba med. Det finns också mycket kunskap från andra områden att tillämpa, så en önskan är att framåt kunna driva projekt i samarbete med studenter på gymnasie- och universitetsnivå.
Via Smarthorse labs Instagramkonto kan man följa projektet.
Tidigare på Hippson.se:
Medvetenhet viktigt för att bli en symmetrisk ryttare
Sensorer ska mäta dammpartiklar i ridhuset
Hästnäringen framtidssäkras i projektet Innovare
Deras vibrerande dosa hjälper ryttaren att titta upp
De har utvecklat en innovativ stigbygel och sula
Snart kan du och hästen få tränarhjälp på distans
Uppkopplad häst ger aha-upplevelse
Flyinges ridhus har blivit ”smart” – ridkonst ska mätas objektivt
Projektet har tre fokusområden:
Hopptränaren Amanda Ericsson ger här tips på en ridövning där fokus ligger på ryttarens tajming samtidigt som hästen blir både lösgjord och rakriktad.
Idag (26/2) kan du köpa övningsboken Träna hästen med bommar med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Flyinges utbildningar är vida kända. Nu har de utökats med en gymnasieutbildning med inriktning på drift av hästsportanläggningar.
Patrik är en av de svenska ryttarna som är i Qatar för att tävla i helgen. Men under torsdagskvällen kom beskedet att han är tvungen att ställa in.
Flera svenska ryttare är i Doha för femstjärniga tävlingar. På torsdagen visade både Henrik von Eckermann och Peder Fredricson framfötterna.
Det blir ingen fysisk publik på plats vid Gothenburg Horse Show i år, men däremot släpper arrangören nu biljetter till det nya digitala konceptet GHS-Live.
Följ allt hemifrån: ”Hoppas kunna dela evenemanget med en bredare publik”
Folkhälsomyndigheten har meddelat att tävlingsverksamhet inom idrotten behöver begränsas ytterligare för att minska smittspridningen av covid-19.
Endast elitidrott tillåten från 1 mars – SvRF inväntar konkreta svar
Några hästar kom lösa och sprang ut på en väg under onsdagens kväll. En buss kolliderade med dem och två av hästarna behövde avlivas.
Ston kan vara så givande att arbeta med, men också utmanande, särskilt när de behöver prestera. Varför är ston så knepiga och hur kan vi hjälpa dem?
Flera dyra sadlar har stulits från ridskolan i Bräcke. Polisen uppmanar hästägare till försiktighet och tror att det rör sig om ett beställningsjobb.
När Susanna Rohm hamnade på sjukhus och dottern var fast i Norge på grund av restriktioner hjälpte kompisarna på Sörmons RK till.
"Jag har aldrig mött så många hjälpsamma människor i ett och samma stall"
De senaste åren har det dykt upp allt fler träns på marknaden som kallas för anatomiska. Men vad innebär det? Och vad är bäst för hästen?
Idag (25/2) kan du köpa bokserien Masterclass Hoppning med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Visst är det härligt att sätta sig och vila en stund? Det tycker i alla fall Superman, som har gillat att sitta på halmbalen i lösdriften sedan han var föl.
Se klippet: "Han är otroligt social, trevlig och älskar att gosa"
Hästägaren anmälde veterinären gällande felbehandling i samband med en operation av en tandfraktur. Ansvarsnämnden ger veterinären en erinran.
För ett år sedan belönades Björnbo Gård 4H med ATG Drömfond. I dag, och alla andra dagar, fortsätter arbetet att få unga att må bättre med hjälp av hästar.
"Ska lämna stallet med mer kraft och energi än de hade när de kom"
Tävlingarna i spanska Valencia är fortsatt inställda på grund av smitta. Uppemot 50 hästar har eller har haft feber. Ytterligare provsvar inväntas.
Ridhus och ridbanor kan vara dammiga miljöer. I ett nytt forskningsprojekt har man undersökt om detta innebär en hälsofara för ridlärare.
Varför ser man samma stall/hästföretagare annonsera efter arbetskraft om och om igen. Vad är det som gör att de inte lyckas behålla sin personal?
Mias dotter jobbade som hästskötare med villkor som inte går att leva på
Victoria Almgren svarar på en läsarfråga om en häst som blir överladdad i hoppningen. Att trava över hindren i kontrollerad fart är att föredra.
"Hästen får inte accelerera utan bara bjuda jämnt fram till hindret"
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!