Ryttarträning
Publicerad: 2013-12-03
Kjell Enhagers framgångsrecept – i sju punkter
Årets traditionsenliga clinic i Globen skilde sig lite från tidigare år. Det var nämligen inte bara en tränare och en elev – denna gång Louise "Lussan" Nathhorst och Tinne Vilhelmson Silfvén – som delade med sig av kunskap, även deras mentala tränare fanns på plats.
Text & foto: Anki Yngve
Kjell Enhager är coach inom näringsliv, kultur och idrott – och har bland annat bidragit till de svenska golftjejernas stora framgångar. Sedan åtta år tillbaka hjälper han också ridsportens landslag och han har ett nära samarbete med Louise Nathhorst.
På clinicen red Tinne Vilhelmson Silfvén först Lövstas nya stjärnhingst Benetton Dream, därefter unga och lovande Paridon Magi. Här försöker vi sammanfatta Kjells, Lussans och Tinnes bästa tips från Globen – i sju punkter.
Hela teamet, tillsammans med hingsten Benetton Dream.
1. Hitta rätt receptet
Det som fascinerar Kjell med ridsporten är det unika samspelet mellan ryttare och häst. För att få hästen att prestera måste den vara fokuserad, och för att kunna bli det måste den känna sig trygg.
– En trygg häst får du bara om du som ryttare är det.
Vid sidan av fys- och teknikträning bör du, för att bli en trygg idrottare, också träna mentalt.
– Har du rätt recept och rätt ingredienser funkar det, då stämmer det oavsett om du ska baka en kaka eller rida en häst. Med fel ingredienser får du inget resultat. Så fråga dig själv, hur är det ultimata receptet? Det vill säga hur gör de som lyckas?
Två av världens bästa inom dressyren är på plats, Kjells plan är att hjälpa publiken att knycka deras recept.
– Hittar du receptet kan du göra bra saker om och om igen, det vill säga gång på gång baka samma goda kaka. Sådana procedurer var Annika Sörenstams styrka när jag jobbade ihop med henne, berättar han.
2. Övningar som ”alltid funkar"
Ett vanligt problem på tävling är att antingen ryttaren eller hästen blir nervös och spänner sig. Då behöver man ha en strategi för att hitta tillbaka till fokus. Lussan berättar hur hon gör i sådana lägen:
– Om antingen Tinne eller hästen blir spänd tar vi ett steg tillbaka och gör enkla övningar, sådant vi vet alltid fungerar.
Tinnes favoritövning för att hitta tillbaka till lugnet är att växla mellan korta och långa steg, samtidigt som hon räknar antalet. Allra helst räknar hon högt, då blir det ännu lättare att bli ett med hästen.
– Om hästen ”försvinner från mig” under framridningen gör jag växlingarna mellan korta och långa steg, för att få kontroll rent tekniskt. Jag måste bli intressantare för hästen än vad omgivningen är, förklarar hon.
Kjell drar ytterligare en parallell till Annika Sörenstam. Hon hade en favoritklubba som hon plockade fram när hon blev osäker, med den visste hon att det skulle gå bra.
– Det är viktigt att ha en övning att gå tillbaka till, där både du och hästen känner er trygga.
Enligt Lussan har hon och Tinne en ”light-variant” av nästan alla övningar, som de kan ta till om det inte funkar. Till exempel går de tillbaka och gör vändningar i hörnen på en liten fyrkant, om det skulle uppstå problem i piruetterna. Låt inte dig själv eller hästen misslyckas!
Tinne visar hur hon växlar mellan korta och långa steg, för att få Benetton med sig mentalt.
3. Andas dig lugn
Kjell har en andningsövning han kallar för 7-3-1, som du kan ta till på exempelvis framridningen om du känner dig spänd och nervös.
– Om jag bara säger till någon att slappna av är det jättesvårt att göra det. Med den här övningen sker det automatiskt, säger han.
Du börjar helt enkelt med att spänna dig allt vad du kan i sju sekunder, i hela kroppen, samtidigt som du håller andan. Därefter tar du tre djupa andetag. Ettan betyder att du avslutar med ”ett par glada ögon”.
Tinne demonstrerar övningen till häst och man kan se hur Benetton spänner till när ryttaren gör det, för att sedan följa henne in i avspänningen när hon andas igen.
– De glada ögonen på slutet är viktiga. Det går inte att prata med elak röst till sig själv om man har glada ögon, förklarar Kjell.
Lussan berättar att vissa hästar är extra känsliga för det här med hur ryttaren andas.
– Dante kunde jag till och med få att djupandas tillsammans med mig.
Spänn hela kroppen, för att sedan djupandas och slappna av.
4. Känslan vs. bilden
Som ryttare pratar vi väldigt ofta om känslan i ridningen. Men på (dressyr-)tävling är det bilden som bedöms, det vill säga hur det ser ut för domaren. Och det är inte alltid bilden och känslan överensstämmer.
– På tävling har jag därför en lite annan roll är när jag är tränare hemma, berättar Lussan. Där är jag en spegel, där ryttaren kan stämma av känslan mot bilden. Ser jag vad hon känner, exempelvis när det gäller formen?
5. Skapa en perfekt fantasi
Innan Tinne ska tävla rider hon sin ritt i tanken, och då är den alltid helt perfekt.
”Ser du ritten genom dina egna ögon, eller utifrån som en regissör?”, frågar Kjell. Tinne berättar att hon alltid ser ritten som om hon satt i sadeln, det vill säga inifrån genom sina egna ögon.
– När jag har kommit på plats sätter jag mig i hallen där jag ska rida, så att jag ser banan. Gärna när det är paus och tomt. Sedan rider jag ritten mentalt i just den arenan, berättar hon.
Kjell menar att det tyder på gott självförtroende när Tinne direkt kan se ritten inifrån.
– Om du inte har det självförtroendet kan det vara bättre att först se dig själv som på film. Utifrån först, sedan uppifrån hästryggen i fantasin. Då har du skapat ett positivt minne, det handlar om klassisk mental träning, säger han.
Lussan berättar att hon och Tinne är olika på den här punkten. När hon själv tävlade, och tränade mentalt, såg hon alltid sig själv utifrån först.
– Allt skapas två gånger, jämför med när man bygger ett hus. Då görs först en ritning, sedan byggs huset. Den perfekta ritten i fantasin är din ritning, förklarar Kjell.
6. Utmana dina ”valda sanningar”
Vi alla har valda sanningar om oss själva, till exempel att vi är bra eller dåliga på vissa saker. Problemet med detta är dock att en negativ, vald sanning kan begränsa dig och din prestation.
– När jag jobbade med golftjejerna sa de till exempel från början att ”vi bor i Sverige, här snöar det, därför kan man inte bli bäst här”. Det satt i huvudet på dem, säger Kjell.
Han menar att nyckeln är att våga tro på att du kan bli HUR bra som helst i din ridning. Allt handlar om att sätta mål och att arbeta stenhårt mot dem. Utnyttja gärna att vi människor är bra på att härma – välj ut en ryttare du ser upp till och försök att sno hans eller hennes recept.
– En bra fråga att ställa sig är ”Om du visste att du inte kunde misslyckas, hur skulle du rida då?”.
Kjell påpekar att det först är när hon blir lite äldre som människan hittar på ord som ”misslyckande”. Ett barn som lär sig att gå försöker bara om och om igen tills det lyckas. Antalet möjliga försök är oändligt.
Du måste våga tro på dina drömmar och på din egen förmåga, menar Kjell.
7. My business, your business, God’s business
Lussan har en fråga till Kjell. Hon märker ofta att hennes elever, på tävling, blir påverkade av sådant de inte kan styra över – exempelvis vädret eller en dålig lottning. Vad gör man då?
Kjell svarar att man kan bena upp distraktioner i tre olika. Dels ”my business”, det vill säga sådant jag kan göra något åt, till exempel hur jag rider eller tar hand om min häst. Dels ”your business”, till exempel hur konkurrenterna rider. Och så har vi ”God’s business” (oavsett om man tror på Gud eller inte), dit sådant som väder och vind hör.
– Hur jag fokuserar och på vad påverkar mitt självförtroende. Fokuserar jag på andra, till exempel hur fint alla andras hästar går under uppvärmningen, sjunker självförtroendet. Inte heller väder och vind har jag kontroll över, så det jag måste fokusera på är ”my business”. Vad kan jag själv påverka här och nu?
Kjell tar upp att man ofta hör sådant som ”det är ju lätt för Tinne, hon har så fina hästar”. Visst spelar hästmaterialet roll, men det är långtifrån allt. Lussan berättar en talande anekdot, om hur mycket ryttaren påverkar.
– Jag hade en elev som var döv och som red för mig. En vinterdag blev det snöras på ridhustaket, ni vet alla hur mycket det låter. Alla andras hästar for åt alla håll medan hennes var lugn. Hon var helt enkelt lugn själv och då blev inte hästen rädd.
Kjell Enhager tackades med blommor och rejäla applåder.
Liknande webbartiklar
- Kjell Enhager: "Du kan inte misslyckas – du har bara inte lärt dig ännu"
- Vilken vald sanning har du – och hur hindrar den dig från att prestera?
- Tävling: Bli en vinnare – med Kjell Enhager
- Nilshagen: ”Så fort hästen har gjort något bra blir det behagligt – det har jag lärt honom”
- Clinic med svensk dressyrtrio på Strömsholm
- Jens och Tinne tränar med samma röda tråd
- Dressyrens musikval blir allt viktigare
- Målet är att prestera i världsklass: "Vi har gjort det förut och kan göra det igen"
- Juliette, Therese Jeanna och Patrik till VM
- Plats 30-24 – kändisar och doldisar
relaterade artiklar

Topphästen Parzival har somnat in
En av världens mest framgångsrika dressyrhästar har galopperat vidare. Adelinde Cornelissens stjärna Parzival somnade in den 2 februari.

"Jag kände att Cosmo hade tävlat mycket"
Efter vinterträningen är Jens Fredricson redo för 2023. Här berättar han om målen för året med "Cosmo" och de andra hästarna.

"Det viktigaste är viljan att lyckas"
Jens Fredricson är stallmästare och sportansvarig på Ridskolan Strömsholm och Flyinge och han brinner för utbildning. Både av ryttare och hästar.
Högkvalitativ ridkonst – en grund för ett yrke inom hästnäringen.

Klåda och utslag – inte bara sommarplåga
Sophie Fredrikssons häst plågas av eksem året om. Han har konstaterad allergi men trots foderbyte så fortsätter eksemen att komma.

Miljöträna din häst till avspändhet
Nervvrak som skenar på prisutdelningen eller som far omkring på besiktningar. Föreställningen om rädda dressyrhästar är utbredd, men måste det vara så?
»Hästens instinkt är att fly, det jag gör är att lära in nytt beteende.«

Valde bort besiktning – hästen hade artros
Säljaren intygade att hästen var utan skadehistorik men efter köpet visade den sig ha atros. Köparen kan ändå ha rätt att få pengar tillbaka.
Advokat Eva Johansson: En uppförsbacke i rätten men du kan få rätt

Ingen hästfest utan en stor mässa
Inget Gothenburg Horse Show utan mässan Eurohorse. Efter två års pandeminuppehåll är såväl tävlingar som mässa och publik tillbaka.

I huvudet på en lektionshäst
Stenungsunds RK firar 50 år och det firades med Ryttargala. Ett populärt inslag var US film med lektionshästarna ute i hagen.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Dags för valp? Missa inte uppfödarens tips
Susanne Fagrell är en erfaren uppfödare av dansk-svensk gårdshund. En vanlig ras man ofta ser i stallar. Här ger hon viktiga tips inför hundköpet.

Lagar täcke med Gorilla lagningstejp
Hippsons Cajsa Ekström Arman tröttnade på att sy ihop små hål i hästens täcke och testade att laga med en vanlig lagningstejp.
Blev förvånad över resultatet! Missa inte filmen på hur hon gjorde

Inomhusfälttävlan + hoppning = Bordeaux
Tävlingarna i franska Bordeaux bjuder på hoppning av flera slag. För många av hoppryttarna är jakten på världscuppoäng inne i ett intensivt skede.

Ny karens- och förbudslista 1 mars
Det blir en del förändringar i karens- och förbudslistan för tävling den 1 mars. SvRF förtydligar de viktigaste ändringarna och länkar till hela listan.

Samanthas sanndröm om Australien
Samantha Harudd vill se världen och hålla på med hästar. Det kan hon med jobbet som kombinerar hästar, Australien och turism.

Kolik hos häst – det du behöver veta
Kolik kan drabba alla hästar året om, men man ser en viss ökning under hösten när man stallar in hästarna mer och det ibland blir täta foderbyten.

Har du en häst utan idealisk exteriör?
Tränaren och domaren Jan-Ove Olsson ger råd om hur du kan hantera träning och ridning på en häst med en exteriör som kan ge problem i ridning och träning.

"Måste vi lära oss rida i ett lägre tempo"
Har du en häst som brukar ha lite bråttom? Att lära hästen bromsa korrekt är första steget mot samling. Christina Drangel förklarar mer.
Bromsa handlar inte om att göra halt utan att sakta ner tempo

Boxlek, stretching eller vadå?
Har du någon gång haft en häst som inte följer givna mönster? Som roar sig själv eller har speciella vanor?

Nytt år med väldigt många möjligheter
Avelsbloggen med Maria Oscarius är tillbaka och hon ser framemot många spännande händelser i uppfödarlivet under året.
Uppfödning på väg till Daniel Bachmann-Andersen med Lina Dolk

Varför kraschar hästar i hinder?
Forskare från Storbritannien har en teori om hur traditionell träning av hästar ibland leder till fel beslut när ett hinder ska tas.

Kung Henrik etta på rankingen
Han har gjort det igen Henrik von Eckermann – etta på FEI:s rankningslista efter januari och världsmästaren är fortfarande på topp.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!