Ryttarträning
Publicerad: 2018-07-16
Ulrika Stenson om hoppsitsens betydelse: ”Många sitter i bakvikt”
Ulrika Stenson har arbetat med hästar under lång tid, både utomlands och i Sverige. Hon har utbildat och tävlat en rad hästar i hoppning med placeringar till och med svår klass – ändå hade hon en känsla av att något var fel. Då bestämde hon sig för att antingen sluta med ridningen, eller att gå till botten med den gnagande känslan.
Text: Ulrika Haglund
Foto: Malou Svensson
I dag bedriver Ulrika sin träningsverksamhet i skånska Blentarp och trivs som fisken i vattnet. Men för cirka fyra år sedan fick ridningen en ögonöppnande vändning för den ambitiösa C-tränaren och hippologen.
– Jag kände att något var fel, jag hade ont i kroppen och hästarna kändes ofräscha alltför ofta. Det blev en hel del resor till veterinär men jag tyckte aldrig att jag riktigt kom till roten med allt. Och ju mer jag tränade desto sämre tyckte jag att det gick, berättar Stenson.
Visserligen gick det inte dåligt för Ulrika inne på banan, hästarna tävlades var och varannan helg med fina resultat. Med det var något hon saknade.
Hamnade fel i sadlarna
– Jag hade kämpat i olika sadlar i många år för att kunna sitta korrekt, ofta fick jag höra att jag hade dålig sits. Sadlarna satte mig i bakvikt, vilket jag försökte kompensera med att komma fram och då hamnade jag i stället i framvikt. All kompensation i olika sadlar gjorde att jag fick ondare och ondare i kroppen.
Ulrika fick sadlar i storlek 17 och 17,5 tum utprovade till sig. Men det kändes inte bra, stigläderkrampan satt för långt fram och hon hade svårt att hitta balans. Armbågen gick utåt i stället för framåt. Hennes hästar var tryckta vid manken och såg överbyggda ut, de hade ingen ”frambenspush”.
– Hästarna bar sig inte rätt i balans, jag kunde inte sitta som jag ville och kommunicera med små hjälper. Allt blev en överkompensation. Jag felsökte under lång tid, men inget blev direkt bättre. Då bestämde jag mig för att pröva något helt nytt eller att sadla av för gott. Ibland behöver man riva gamla murar för att kunna bygga nya. Allt som krävs är en gnutta mod och lite galenskap, säger hon.

En bild på Ulrika för flera år sedan, i en felaktig sadel där hon hamnar i bakvikt och måste kompensera med överlivet. Ofta kan detta bero på att stigläderkrampan inte stämmer i förhållande till ryttarens kropp (krampan sitter för långt fram) och att midjan på sadeln inte stämmer med ryttarens bäcken och lårbensinfästning.
Fick gå ner i sadelstorlek
Ulrika började se sig om efter andra lösningar och hittade en mer ergonomisk sadel, som gjorde det lättare för henne att komma i balans. Stigläderkrampan var nämligen placerad på rätt ställe i förhållande till hennes kropp.
I början red hon även då i en 17-tumssadel, men senare gick hon ner till 16- eller 16,5-tumssadlar med längre kåpor för hennes ben. Det visade sig att Ulrikas bäcken och lårbensinfästning krävde mindre sadlar än de hon hade ridit i tidigare.
– Plötsligt tillät sadeln min kropp att hamna i ett neutralt läge och jag fick den balans jag hade strävat efter. Samtidigt fick jag arbeta mer med min bålmuskulatur, säger hon och fortsätter:
– Det går trender i sadelmärken, det viktiga är inte vilket märke det är på sadeln utan att den passar både ryttaren och hästen.
Arbete även från backen
Hoppryttaren började även att arbeta hästarna från marken, med långsam bakbromsträning genom att de fick gå svagt nedför. Hon lärde sig om hästens rotation i bröstkorgen, och försökte kontrollera och stabilisera rotationen. Till exempel började hon leda de högerroterade hästarna från höger sida. Nästa steg var att reda ut den egna kroppen.
– Jag hittade en duktig sjukgymnast med specialkompetens mot ryttare, som kunde hjälpa mig med min kropp. Det visade sig att jag var svag i vissa muskler och stark i andra, på grund av att jag hade kompenserat min sits i felaktiga sadlar under flera år. Jag hade överkompenserat med överlivet och hade även en outredd skada i en axel, vilket störde mig under ridningen.
Även Ulrika började arbeta mycket avsuttet med sin kropp, för att bli mer liksidig och för att stärka sina svaga muskler.
– I dag är jag mycket mer medveten när jag rider. Jag analyserar alltid vad det är hästen svarar på och börjar all korrigering med mig själv och min sits. Tyvärr är det alltför vanligt att ryttare parerar hästar genom att dra hårt i yttertygeln och sparka hårt med skänkeln. Ridning är en konstform, det ska vara ett fint sampel och inga hårda hjälper.
Den viktiga biomekaniken
Ulrika poängterar att det är viktigt att känna till det biomekaniska i ridningen och att det i sin tur handlar om matematik. Vilket gör det omöjligt att tvivla på hur det faktiskt ska vara.
Det är viktigt att sträva efter så lite hävstångseffekt som möjligt, och efter energisnål ridning både för häst och ryttare.
Hon har själv utbildat sig inom ryttarens sits och position genom att gå flera sitskurser, samt genom en kurs i sadelns påverkan på ryttare och häst.
– Många tränare förstår tyvärr inte hur viktigt det är att sadeln passar ryttaren, detta för att minska hävstångseffekten när man står i lätt sits och hoppar.

Vid hoppning över en serie med låga hinder ska överkropp, höftled och fotled vara i linje. Viktigt är att sitta på hela bäckenbottenplattan, alltså inte bara sittbenen utan även på pubis. När hindret blir lite högre följer man med mer med överliv, händer och skuldror. Dock är det fortsatt viktigt att kunna ”brösta upp sig” i landningen, så att hästen kan lyfta sig själv och ta sig vidare i balans. Annars går all kraft framåt, vilket inte är gynnsamt för ekipaget.
Slänger sig framåt
Enligt Ulrika ser man alltför många ryttare som kompenserar sin bakvikt genom att ta i för att komma fram i lätt sits.
– De måste slänga sig fram över hindret, för att sedan vara i framvikt när hästen landar och försöka hitta sin balans igen.
Ett annat vanligt fel Ulrika ser är att ryttare åker i sidled över hästen och sitter mer på en sida, vilket kan bero på en skev ryttare eller en skev häst. Är ryttaren i balans och tränar på att bli mer liksidig, då blir det mycket lättare att få en rakare häst.
– I dag går många hästar bakom hand och ryttaren sitter i bakvikt, trots all den forskning som finns. Man är noga med foder, snygga schabrak, matchande benlindor och så vidare. Men förstår tyvärr inte hur mycket man själv påverkar hästen med felaktig sits och ridning.
Ödmjuk inför hästarna
Ulrika har inte tävlat på cirka två år då personliga saker har kommit emellan. I dag har hon dessutom en annan filosofi än tidigare.
– Om jag inte kan nå högre än 1,30 eller 1,40 på tävling, utan att hamna i att hästen inte mår bra av det, då väljer jag att bli riktigt bra på 1,30-höjd i stället. Hästens välfärd går i första hand, säger hon och fortsätter:
– Jag är en tävlingsmänniska och vill nå långt högre än så. Men för mig är sättet att nå dit, och genomförandet, precis lika viktigt. Jag vägrar att tävla eller att ens träna och använda en häst på alltför stor bekostnad av den. Vi som kallar oss ryttare ska vara idrottare, atleter och hästmänniskor. Vi har ett stort ansvar.
Förändring kan ta emot
Som tränare har Ulrika mötts av både positiva och negativa reaktioner. När hon tränar ekipage i dag kontrollerar hon hur hästen är byggd, dess rotation, hur ryttaren sitter och hur sadeln passar ryttare och häst.
– För många kan det vara jobbigt att ändra på vissa delar. Till exempel får jag säga åt många ryttare att de inte ska bry sig om var hästen har huvudet. Ibland får de endast rida i skritt och trav första gången, för att hitta balans. Jag känner ett ansvar som tränare gentemot både ryttare och häst, och jag värdesätter hästen högt. Hästar är aldrig dumma, de vill alltid vara till lags.
Ulrika berättar att hennes hästar i dag är mycket mer sunda, de bär sig i balans och är nöjda. Hon upplever en annan glädje i hästarna nu.
– Om en häst inte förstår vad jag menar blir jag inte arg och tar till hårdare metoder. Utan jag ställer om frågan och går till botten med problemet, i stället för att till exempel betsla skarpare. Många tränare och ryttare lägger tyvärr för mycket fokus på hästen. Gör ryttaren rätt så gör hästen också det, hästen är en spegel av sin ryttare.
Bild på korrekt sits, som ska vara utgångsläget i en hoppsadel. Stigläderkrampan på rätt ställe och bäckenet i neutralläge.
Korrekt tvåpunktssits. Stigläderkrampan på rätt ställe och en midja på sadeln som placerar ryttarens bäcken i neutralläge, då är det enkelt att resa sig upp i balans.
Korrekt sits i rörelse (galopp).
Korrekt sits vid rörelse i trav (nedsittning).
”Waterski” där ryttaren hamnar enbart på sittbenen, tappar sin bröstning, får överdrivet tramp i fotleden och blicken nedåt.
Sits i framvikt där endast pubis har kontakt med sadeln. Ryttaren kniper i knäet, är krum i ryggen/skulderbladen, har blicken nedåt och låst hand. Detta leder till att hästen kommer ner alldeles för mycket framtill och hamnar ”på bogarna”.
Tyvärr en vanlig hoppsits. Ryttaren har bakåtroterat bäcken, endast kontakt med sittbenen och sitter som en hösäck med överlivet. Dessutom framåtroterade axlar och stumma händer.
Ulrika beskriver en bra hoppsits enligt följande. Ryttaren ska:
- Kunna stå över sin fot i såväl längre som kortare stigläder.
- Bilda en linje med överkropp, höftled och fotled.
- Öppna upp i bröstet. Skuldror och händer ska mjukt kunna följa med framåt.
- Stå i liknande position före som efter hindret och följa med i hästens rörelse centrerat.
Fem tips från Ulrika
- Lita alltid på din egen magkänsla. Om något känns ”off”, sök hjälp.
- Gör en sitsanalys eller en ekipageoptimering. Vi har alla saker att utveckla.
- Skippa Facebook 15 minuter om dagen och träna dig själv i stället, med de övningar som just din kropp behöver för att till exempel bli mer liksidig och stark på rätt ställen.
- Om du gör rätt så vill hästen kommunicera med dig. Om du gör fel får du fel svar från hästen.
- Var alltid ödmjuk inför din häst. Hästen är aldrig dum, den vill alltid vara till lags!
Liknande webbartiklar
- Sju punkter för en bra sits: ”Vanligt att ryttare sitter bakom vertikalen”
- Det hänger ihop ...
- Kunskapens magi
- Tre, fyra och fem år, idag var det rena förskolan.
- Är du helt bakom?
- När hästen bestämmer får vi rätta oss
- Kolla händerna!
- Helhetstänk ger balanserad ridning: ”Titta på hur Dujardin sitter och har handen”
- Sitt!
- Går det att klämma ut det goda?
relaterade artiklar

Vanliga frågor till hästjuristen
Eva Johansson är advokat och specialist inom hästjuridik. Här har vi samlat några av de vanligaste frågorna hon får och hennes kloka svar.

Lyxig hästgård med allt under ett tak
Att ha gård brukar innebära att man har flera fastigheter att ta hand om. Men inte på den här exklusiva gården i jämtländska Krokom.
Här är allt samlat under ett tak – lyxigt, praktiskt och snyggt

Fem tips för säsongens meetings
Att åka på träning-, eller tävlingshelg kräver en hel del planering. Här är en praktiskt lista som hjälper till att skapa ordning och reda i förberedelserna.
Är det en ny eller lånad transport se till att lastträna innan

Döms efter att ha sexofredat hästtjejer
Nu döms en man i Stockholms län till skyddstillsyn och behandling. Detta efter att han har sexofredat unga hästintresserade flickor.
Ska även betala skadestånd till de flickor som varit utsatta

Hästen var klapphingst – möts i tingsrätten
Köparen trodde att de hade köpt en lugn familjeponny, men så var inte fallet. Ponnyn, som var en klapphingst, var stressad och svårhanterlig.
Köparen vill häva köpet men säljaren menar att hon inte har gjort fel

Svenska ryttarna klara för GCT i Stockholm
Global Champions Tour i Stockholm närmar sig. Nu står det klart vilka svenska ryttare som kommer att rida in på stadion.
Nio svenskar till de internationella klasserna samt fyra U25-ryttare

Om veterinärbranschen: ”Måste få säga nej”
Vad är skillnaden på att ha beredskap och jour? Och hur många timmar i sträck får en veterinär egentligen jobba?
Chefen för Distriktsveterinärerna om arbetsmiljö och veterinärbrist

Sophie Jahn vill riva den tysta muren
Sophie Jahn överlevde pappans terrorvälde på "hästgården". I dag föreläser hon om sin uppväxt för att ge mod, styrka och hopp.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Få koll på sommarhagens staket
Sommaren närmar sig och även det härliga sommarbetet och nu är en bra tid att se över staketen. Ta del av en praktiskt checklista och många tips.

Är det lätt att missa att synen försämrats?
Blindhet hos häst är lätt att upptäcka. Ändå är det relativt vanligt att hästägare missar det. Tina Holberg-Pihl, lektor i internmedicin, förklarar varför.
"Efter en operation kan ägarna ofta märka att hästen blir gladare"

Serier skapar fokus på ryttarens sits
När man hoppar serier kan man verkligen öva på sin sits över hinder. Ta del av en givande övning från tränaren Lena Berggren Wenderyd.
Övningen är styrketräning för hästen, så håll inte på för länge

Ponnysläpp? Då är sommaren nära!
Vi kan inte låta bli att dela Kristian von Krusenstiernas klipp från Ågesta ridskola. En härlig tradition som vittnar om att sommaren nästan är här.

Henrik Johnsson skriver bok om OS-guldet
Alla som följde det svenska lagets väg till OS-guld vet hur spännande det var. I höst kan du läsa en bok som utspelar sig under de kritiska timmarna.
"Jag vill placera den någonstans mellan thriller, historia och idrott"

Köparen har en skyldighet att vårda varan
Du säljer en häst och en tid senare hör köparen av sig och vill reklamera köpet. Vad gör du? Advokat Frida Treschow berättar vad lagen säger.
"Man kan inte hantera hästen hur som helst och sen häva köpet"

Elsa Berggren flyttar till Johanna Lassnack
I veckans poddavsnitt avslöjade duon att de inom snar framtid inte bara kommer vara poddkollegor utan även stallkamrater. Elsa flyttar söderut.
Byter Falun mot Skåne: "Jag längtar efter att ha nära till allt"

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

"Kaninpuls" och framgångar i Windsor
Det krävs en hel del pappersarbete när man åker till länder utanför EU och man åker på "världens smalaste tåg" med en stor lastbil.
Lovisa Munter: "Till slut kom vi i alla fall till rätt parkering"

Jens och "Cosmo" GP-tvåa i Rom
Jens Fredricson och Markan Cosmopolit tog en prestigefull andraplats i Rolex Grand Prix i Piazza di Sienna, Rom, på söndagen.

Han tränade hästarna till serien om Ronja
Henrik Steiner har hjälpt skådespelare med ridningen och gjort "filmhästar" av quarterhästar. Här berättar han om den nya serien.

Så sätter du nollan på tävling
Du är väl förberedd, hästen känns fin men mot slutet av banan kommer ändå en rivning. Varför? Cornelia Rylén bjuder på tips och övningar för att slippa nedslag.
»Börja inte höja så fort det känns bra, hoppa lätta grejer tills du spyr på det.«
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!