Ridsportens innovationer
Publicerad: 2019-03-13
Vendela och Vienna Imperial har varit på plats i Barroca d’Alva, Portugal, för att inleda tävlingssäsongen.
Vendela kombinerar civilingenjörsstudier med elitsatsning i fälttävlan: "Fungerar bra!"
Att kombinera en ridsportsatsning på elitnivå med universitetsstudier är fullt möjligt. Det bevisar landslags- och fälttävlansryttaren Vendela Eriksdotter Rubin, då hon vid sidan av tävlingskarriären studerar till civilingenjör genom Riksidrottsuniversitetet på Chalmers.
Text: Jennie Börs
Foto: Privat
För Vendela Eriksdotter Rubin har det alltid varit en självklarhet att studera vidare efter gymnasiet. Till en början visste hon inte till exakt vad, men efter ett sabbatsår där hon har arbetat heltid med hästarna kände hon att det var dags att ta steget.
– Jag märkte att jag blev mentalt understimulerad det året jag jobbade och kände att jag behövde få tänka mer, lösa problem och så vidare. Sedan hade jag en kompis i landslaget som studerade till civilingenjör, så när vi pratade om det tyckte jag att det lät intressant, säger hon.
Fysikläraren inspirerade
Vendela valde därför att titta på olika civilingenjörsinriktningar och i höstas började hon studera kemiteknik med fysik vid Chalmers i Göteborg. Just naturämnena är något hon alltid har intresserat sig för.
– Jag insåg ju att det fanns väldigt många inriktningar, men det slutade med att jag valde de ämnen som intresserar mig mest. På gymnasiet läste jag naturvetenskaplig linje och där hade jag en väldigt bra fysiklärare som fick mig att förstå varför det var roligt, säger Vendela och fortsätter:
– Jag känner att jag har hittat en utbildning som jag tycker är intressant och rolig, samtidigt som den har en bra bredd. Efter första terminen känner jag att jag har gjort rätt val.
Startade säsongen i Portugal
Tack vare Riksidrottsuniversitetet har Vendela möjlighet att kombinera studierna med sin elitidrottssatsning. Som till exempel nu, när hon har varit i väg till Portugal under tre veckor för att inleda tävlingssäsongen med topphästen Vienna Imperial.
– Vi ville få en tidig start på säsongen eftersom Vienna inte har tävlat sedan NM i augusti, EM ligger dessutom tidigt i år. Jag behövde kvala till EM eftersom jag ramlade av under förra årets mästerskap, därför tyckte vi att det passade bra in i vårt upplägg att åka till Portugal.
Genom Riksidrottsuniversitetet får Vendela bland annat hjälp att anpassa studieupplägget för att det ska gå ihop med hennes satsning på hästarna.
– Jag tycker att det fungerar bra hittills, även om det har varit lite trixigt att få till alla obligatoriska moment i skolan. Men lärarna har varit förstående och har hjälpt mig att anpassa för att det ska gå ihop, säger Vendela och fortsätter:
– Sedan har jag en väldigt snäll kurskamrat som stöttar mig genom att skicka anteckningar från föreläsningar jag missar, så hon är en stor del i att det fungerar.
Får den mentala stimulansen
Portugalresan har varit den längsta hittills under studietiden. Vendela och Vienna har tävlat under två helger i rad, de har startat en kort tvåstjärnig klass respektive en lång trestjärnig.
– Jag har jobbat in lite skolarbete innan, sedan har jag fått plugga så mycket det går under resans gång och mellan tävlingarna. Även om det kanske inte är den bästa studiemiljön. När jag väl tävlar blir det däremot inget plugg, då är det full fokus på det.
Vendela är just nu inne på sin andra termin av utbildningen. Hon förklarar att det har varit en del att anpassa sig till i början, samtidigt som hon helt klart ser fördelarna med att kunna ha både hästarna och studierna i sitt liv.
– Mycket har handlat om att hitta ett upplägg som passar just mig. Men jag tycker att det är väldigt roligt och känner att jag har hittat den där balansen nu när jag både studerar och har hästarna, säger hon och förtydligar:
– Med en bra balans mellan det mentala och det fysiska mår jag mycket bättre. Jag känner att jag får den mentala stimulansen genom studierna, vilket gör att jag kan vara helt fokuserad i sadeln.
Vendela är väldigt nöjd med tävlandet i Portugal, inklusive EM-kvalet.
"Mycket är outvecklat i svenska stall"
Vad gäller ridsportsatsningen har Vendela ett stort mål – att rida OS i Paris 2024. Inför den yrkesmässiga karriären är hon mer öppen.
– Målet är att vara klar med utbildningen inom tio år eftersom jag läser på halvfart. Vilket område jag ska jobba inom framåt låter jag än så länge vara osagt, för det är en väldigt bred ingenjörsutbildning och vi har inte fått fördjupa oss i alla områden ännu.
Under utbildningens gång har Vendela dock hittills stött på flera intressanta områden, såsom läkemedelsproduktion och kärnkraft (!). Hon känner heller inte att det är uteslutet att syssla med innovationer inom ridsporten.
– Det finns mycket outvecklat i de svenska stallen. Med nya tekniker skulle vi kunna lägga mer tid på hästen och ridningen, och mindre på stallarbetet. I stället för att slita ut människor skulle vi kunna använda oss av ny teknik, säger Vendela och fortsätter:
– Jag tror att ingenjörer har mycket att tillföra i stallmiljön. Det skulle absolut kunna vara intressant för mig att jobba med detta, för att se hur det kan utvecklas.
Fotnot: Under sin första tävlingshelg i Portugal slutade Vendela och Vienna på en hedrande åttondeplats av 64 startande, i den tvåstjärniga klassen. Andra helgen fortsatte strålande, ekipaget satte sitt EM-kval och knep en sjätteplacering i trestjärnig klass.
Tidigare på Hippson.se:
Deras smarta elektroniksystem ska upptäcka hälta i tid
Medvetenhet viktigt för att bli en symmetrisk ryttare
Sensorer ska mäta dammpartiklar i ridhuset
Hästnäringen framtidssäkras i projektet Innovare
Deras vibrerande dosa hjälper ryttaren att titta upp
De har utvecklat en innovativ stigbygel och sula
Snart kan du och hästen få tränarhjälp på distans
Uppkopplad häst ger aha-upplevelse
Flyinges ridhus har blivit ”smart” – ridkonst ska mätas objektivt
Svenska Ridsportförbundet har tillsammans med Saab och hästsportens riksanläggningar, Ridskolan Strömsholm och Flyinge, startat ett nytt och långsiktigt projekt för att öka innovationskraften inom svensk ridsport.
Projektet Ridsportens Innovationer har som mål att på ett konkret och praktiskt tillvägagångssätt samla, utvärdera och driva utveckling av innovativa produkter, metoder och tjänster som är till stor nytta för ridsportens aktiva.
Projektet har tre fokusområden:
- Hästens välfärd och hållbarhet
- Utbildning och träning
- Upplevelsen av ridsport
taggar
Liknande webbartiklar
- Guldhästen tillbaka på lösdriften: "Hon har inte valt att vara en tävlingshäst”
- Diploids framgångssaga fortsätter med vinst i sjuårsfinalen: "Bara ren och skär glädje!"
- Sexårsstjärnan Diploid vann: "Det är bara att rida på och njuta"
- Femårssegraren Diploid njuter på lösdriften: "Handlar om att skapa de bästa förutsättningarna"
- Vendela och Diploid toppade femårsfinalen: "Harmoni plus, plus, plus!"
- Fälttävlans-SM: Johan Lundin bäst i Sverige
- Vendela kvalad till EM i fälttävlan: ”Euforiskt motiverande”
- Två döttrar och två EM i olika länder nästan samtidigt: ”Knasigt men roligt!”
- Vendela vill inte behöva välja gren
- Hon är landslagsryttare i både dressyr och fälttävlan – med hästarna på lösdrift

Fyrverkeri – kolik och total panik
Det är över tio år sedan senaste kolikfallet i hästfamiljen men i torsdags var det dags. Maria tar oss igenom skräckfyllda och sömnlösa dygn.

Halland: Häst gick genom isen
En häst gick under förmiddagen genom isen på en sjö i Ästad, Hallands län. Räddningstjänsten fick rycka ut och dra upp hästen på fast mark.

Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

Helgstrand installerar videoövervakning
Efter Operation X avslöjande om Helgstrand Dressage träningsmetoder meddelas att de ska sätta upp övervakning i samtliga ridhus.
Kameror i samtliga ridhus för att kunna uppmärksamma dålig ridning

Avslöjade vad som pågick hos Helgstrand
Rebekka Klubien är journalisten som tog anställning som hästskötare hos Helgstrand Dressage. Här berättar hon om sina upplevelser.

Hålla häst enligt forskningen
Få frågor möts av så mycket åsikter som hur man »ska« hålla och utfodra sin häst. Gränsen mellan tro, tradition och vetande är hårfin. Läs professorns förklaring.

Livio och Andersen på pallen igen
Frida Andersen trodde inte att det skulle räcka till en ny pallplats i årets inomhusfälttävlan – men hon slutade trea. Segrade gjorde fiolårsvinnaren.
Box Compris pensioneras: "För oss blev det nästan som en avtackning"

Dubbelt svenskt på podiet i Sweden GP
Det var spännande in i det sista när Grand Prix avgjordes. Två svenskar var till omhoppning – och publiken ville aldrig tystna när det blev svensk seger.
Vinnaren Petronella Andersson: "Det är inte över förrän det är över"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Komplett ridsportanläggning till salu
Mellan Oslo och Göteborg ligger en anläggning med allt som behövs för att driva ridsportverksamhet. Bland annat 15 boxar, ridhus och ridbana.

Brittisk seger i helgens världscupsomgång
Det tog elva ekipage innan första dubbelnollan kom i världscupsomgången i La Coruña. Snabbast var brittiske Harry Charles.
Henrik von Eckermann bästa svensk på en femteplats

Selma Gustafsson Thelin fick pris av prinsen
Som sista ryttare gick Selma Gustafsson Thelin in i finalen av Prins Carl Philips Pris. Det höll hela vägen till vinst, före lördagsvinnaren Hanna Blomberg.

Favorit i repris för von Bredow-Werndl
Världsettan bjöd på ännu en vinst inför publiken i Friends arena. Tvåan Nanna Skoldborg Merrald red ihop ett personbästa med sin nya kür.

Kürseger till Tilda André Hokfelt
I SIHS Ponnykür gjorde Tilda André Hokfelt sin sista start med Hamiltons I did it My Way. De avslutade sin tid på tävlingsbanan med flaggan i topp.

Lucka 3: Fri frakt hos Börjes Tingsryd
I den tredje luckan hittar vi ett erbjudande från Börjes Tingsryd. Under hela dagen erbjuder de fri frakt på köp från deras webbshop.

Galoppbandage i sex enkla steg
Vintertid är det inte ovanligt att hästarna får broddtramp i kronranden. Här visar leg veterinär Izabella Granswed hur ett sådant läggs om.

Är din häst mer spooky under hösten?
I denna artikel förklaras några av de förändringar som kan påverka hästens beteende och hur de kan hanteras för att behålla en lugn häst året runt.
För att försöka motverka tristess och minska nivån av stress

Exells segertåg brutet – Chardon vann
Varje gång Boyd Exell kört i Friends arena har han stått som vinnare. I lördagens världscupomgång fick han se sig slagen när han slutade han trea.

Bildspel: Hopplaget vann ryttaragillityn
Traditionsenligt bjöds det på ryttaragility i Friends. I vanlig ordning ställdes ett hopplag mot ett dressyrlag – och de svenska ryttarna var taggade.

"Hon är absolut min framtidshäst"
Emma Jönsson vann finalen för unga hästar med Date Me i Friends arena och satsar vidare med målet stora mästerskap.
Jennifer Lindvall segrande ung ryttare: "Roligt att avsluta på topp"

Lucka 2: Rabatt hos Pamoja Equestrian™
I dagens lucka gömmer sig en rabattkod hos Pamoja Equestrian™ som ger 30 % rabatt på en hel order och kan kombineras med andra erbjudanden.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Hantera konflikter i stallet
– Porträtt: Stephanie Holmén
– Grunda för god kondition
– Lätt i handen med bomövning
– Är havre så dåligt, egentligen?
– Allt om ledinflammationer
...och mycket, mycket mer!