Ryttarträning
Publicerad: 2013-05-15


Sjukgymnastens bästa tips för en optimerad sits
Att sitta korrekt i sadeln, och i god balans, är grunden i all ridning. Hippson fanns på plats när sjukgymnast Karina Möller hjälpte en grupp ridinstruktörer från Göteborgs- och Bohusläns distrikt att sitta både fint och rätt.
Text & foto: Anna Karlsson-Käck
- En god sits börjar redan när man stiger upp på morgonen, menar sjukgymnast Karina Möller och syftar till att sitsen i sadeln är direkt relaterad till din allmänna hållning. Men hon tillägger också:
- Att jobba med sin sits, och skapa en förändring, kräver både tålamod och ödmjukhet.
Vi befinner oss i ridhuset hos Storås RK utanför Göteborg. Det är fortbildningsdag för ett 15-tal instruktörer från Göteborgs- och Bohusläns distrikt och ämnet för dagen är "sitsen". En efter en sitter de upp på Storås lektionshästar. Kvar på marken står kollegorna tillsammans med Karina och skärskådar sitsar och positioner. De nyvunna kunskaperna ska sedan tas med hem och appliceras på den egna verksamheten.
- Det är oerhört nyttigt att som instruktör få råd och tips om hur man kan hjälpa sina elever till en så god sits som möjligt, säger Kicki Asp, ridskolechef på Gråbo RK.
Uppresning från stigbygeln
Kicki är, liksom flera andra i sällskapet, lite bekymrad över hur ridningen egentligen ska gå eftersom det var ett tag sedan hon satt i en sadel på allvar. När hon väl kommer upp i sadeln tar det dock inte många varv innan hon funnit sig till rätta och får ta del av Karina Möllers synpunkter och tips. Karina är diplomerad sjukgymnast sedan 25 år tillbaka. Hon har själv tävlat upp till svår klass i dressyr och bedriver tillridnings- och försäljningsverksamhet hemma i Norrköping. De senaste åren har hon helt riktat in sig på tränarjobbet, med sitsens betydelse i fokus.
- Uppresningen i lättridningen ska komma från stigbygeln, inte från knäna, säger Karina efter att ha tittat en stund på Kicki.
Kicki rider med för mycket knäslut och får rådet att ställa sig upp i stigbyglarna, skapa en luftspalt mellan knä och sadel och samtidigt hitta sina långa skänklar.
- Lätta på hälen för att hitta tyngden mitt över stigbygelplattan. Smyg ner i sadeln från detta läget och rid lätt nära hästen, tipsar Karina.
- Hjälp, jag blir ju alldeles ostyrig, fnissar Kicki men blir snabbt lugnad av Karina:
- Alla som korrigerar sin sits tappar bort sig ett tag.
Kicki får träna en stund i nedsutten trav. Det blir snabbt märkbart bättre vilket inte minst syns på hästen som faller in i en fin rund och avslappnad form.
Alla ryttare har avvikelser
Karina delar in ryttarens sits i fyra områden: bålen, bäckenet, skänklarna och armarna inklusive axel och hand. Hon menar att alla har avvikelser inom något av dessa områden. De flesta ridproblemen kommer från bålen. En instabil bål ger till exempel ofta breddade händer.
Karina pratar mycket om den styva och den mjuka ryttaren. Ytterligheterna är inte bra, det optimala är när de möts på mitten. Anna Andersson från Kongahälla Ridsällskap är enligt både Karina och kollegorna på marken en mjuk ryttare. Hon upplever dock sig själv som stel och styv. Anna får tipset att träna sin bålstabilitet, exempelvis med hjälp av en pilatesboll.
- Rumpmuskeln och ljumskmuskeln ofta kort hos ryttare. Sitt gränsle över bollen och träna ditt skänkelläge. Det är baksidan av låret som ska vara aktivt. Man kan träna detta även i vardagen när man sitter ner. Tänk "rumpan under mig" och sträck på dig, tipsar Karina och går fram och lossar lite på Annas vänsterskänkel.
- Det är bra att rida utan stigbyglar ibland men man får inte hålla om krampaktigt, det får lov att fladdra lite.
Stretcha och värm upp!
Den som sitter mycket till vardags eller i sitt arbete får en tajt höft och bål. Och även om det måste vara lite tajt för att vi ska kunna stabilisera vårt bäcken, vill man inte att det ska vara för tajt; då får man problem som ryttare. Lösningen heter uppvärmning och stretch.
- Lär era elever att gå in i ridhuset med lite "funny walks". Ta ut stegen, gå på utsidan av fötterna, på insidan, på tårna, på hälarna... Använd sedan framskrittningen till att släppa stigbyglarna och stretcha ut höft och bål. Vrid benen utåt och bakåt och töj ut.
Andra stretchtips som Karina bjuder på är att sätta på sig sporrarna stående med foten placerad på en lite högre pall eller stol.
Ulrika Strandberg från Gråbo Ridklubb fungerar bättre i höger varv än i vänster och viker sig lite i sin vänstersida.
- Tänk dig att du har din vänstra höft inåt, snett nedanför hästens vänstra bog, instruerar Karina och genast blir det stor skillnad på både stabiliteten i Ulrikas sits och i hästens form. Hon får också rådet att sträva efter att själv försöka skapa känslan av att i sadeln "gå på tygeln" med sin nacke, det vill säga länga sin rygg. Ett annat tips är att träna de sneda bukmusklerna.
Stå på ett ben stärker fotleden
Vera Wallström från Askims FRK behöver stabilisera sitt bäcken.
- Prova att skjuta fram hela bäckenpartiet och tippa om det. Hur känns det? Karina tittar på Vera som efter att ha möblerat om sitt bäckenparti rynkar lite på näsan och menar att det gör ont på de delikata delarna.
- Det betyder att du inte har slutit till muskulaturen ordentligt. Tänk dig att du ska försöka få in magen i ett par för trånga jeans, då hittar du läget lättare.
Vera känner också att den nya sitsen ger henne ont i vänster ben. Lösningen blir att flytta in foten i stigbygeln och dra tillbaka skänkeln lite. Karina konstaterar också att trycket i Veras stigbyglar ligger utåt. Här handlar det om att hitta ett neutralläge.
- Jobba på en balansplatta. Eller stå på ett ben när du borstar tänderna. Det stärker fotleden och hjälper dig att hitta rätt läge.
Naveln mot ryggen
Pernilla Larsson från Gråbo RK har tagit med sig sin egen häst till Storås. Hon har framför allt problem i galoppen och Karina konstaterar snabbt att Pernilla har ett väldigt starkt säte som trycker fram och ner hästen mitt i sprången.
- Tänk att naveln ska in i ryggraden, håll armarna intill kroppen så du får en mindre rörelse i hela dig själv. Lätta i benen och släpp ner dem.
Pernilla får också rådet att rida en 20-metersvolt, vrida sig överdrivet inåt och låta överkroppen följa med i volten men ändå behålla riktningen framåt. En följsamhetsövning som genast ger en betydligt bättre och samlad galopp.
Råden och tipsen haglar och tipslistan blir allt mer omfattande ju längre dagen går. Det är mycket att tänka på.
- Men kom ihåg att detta inte är någon quick-fix. Det tar dubbelt så lång tid att lära om det som man lärt in fel. Å andra sidan skyndar man på processen betydligt bara genom att bli medveten om problemet, säger Karina.
Problem: Ryttaren nickar överdrivet med sitt huvud i traven.
Lösning: Korrigera svanken och hitta en neutral bäckenposition.
Problem: Ryttaren rider i höger varv trots att hon är i vänster (eller vice versa).
Lösning: Rid 20-metersvolt och överdriv vridningen inåt volten (se ovan).
Problem: Mjuk och sladdrig ryttare.
Lösning: Stå upp i stigbygeln och rid. Släpp ner hälen.
Problem: Ryttaren studsar i sadeln och svankar.
Lösning: Dra in naveln mot ryggraden och skapa känslan av att försöka komma i ett par för trånga jeans.
Problem: Ryttaren hamnar i stolsits.
Lösning: Släpp stigbyglarna och hitta en neutral position rakt upp och ned i lod.
Problem: Ryttare "fastnar" i tygeln, det vill säga balanserar sig själv i munnen på hästen.
Lösning: Sätt ett extra handtag på sadeln så ryttaren kan dra sig ned i sadeln. Observera att man inte ska hänga i handtaget med ren armstyrka.
Problem: Ryttaren viker sig i sidan.
Lösning: Träna de sneda bukmusklerna.
Problem: Ryttaren har olika längd på sina ben.
Lösning: Låt ryttaren ha olika längd på stiglädren.
Karinas tips för en optimerad sits
Ta reda på vilken ryttartyp du är; styv eller mjuk. Det är där du hittar dina styrkor och svagheter.
Börja träna din sits i vardagen. Sitt väl jämt!
Våga träna avsuttet. En ryttare har alltid glädje av kondition, styrka och smidighet.
Våga titta dig i spegeln eller ta hjälp av andra. Hur ser du ut? Du kan inte ändra på något om du inte vet hur du ser ut.
Att jobba med sin sits och förändra den kräver tålamod och ödmjukhet.
FOTNOT: Fortbildningsdagen på Storås RK hölls den 4 april och var en fortsättning på en inledande teoridel som genomfördes hösten 2012. Bakom arrangemanget stod Göteborgs- och Bohusläns distrikt. Sitsprojektet får en uppföljning under hösten 2013.
taggar
Liknande webbartiklar
- Träna sitsen med Emelie Brolin: ”Måste få in mer fysträning i sporten”
- Låt kroppsspråket viska till hästen
- De har utvecklat en datadriven sitsanalys: “Vill värna om hästarna”
- Johanna tog del av Maria Tereses sitsanalys: "Fick koll på de där sista millimetrarna"
- Sitsträning med "huvud, axlar, knä och tå"
- Ulla Håkanson donerar en miljon kronor till forskning om ryttarens sits
- Ulrika Stenson om hoppsitsens betydelse: ”Många sitter i bakvikt”
- Sitsen påverkar ständigt din hästs balans
- Rätt andning ger stabil, stark och följsam sits
- Hästsjukgymnasten: "Många ryggproblem är sekundära symtom på hälta"
relaterade artiklar

Tävling: Vinn ridbyxor från Börjes Hästsport
I veckans tävling, i samarbete med Börjes Hästsport, ligger ett par ridbyxor i prispotten. De passar såväl till tävling som vardag.

Vilken färg får hästen – och varför?
Brun, skimmel eller black? Och kommer fuxstoet att få ett hetsigt temperament? Bo Furugren har skrivit en hel bok om hur hästar ärver sina färger.
Det finns ungefär 300 olika gener som påverkar hästens pigmentbildning

Delta i en enkät om hästhållning
Nu har du som rider, äger häst eller driver stall möjlighet att bidra med dina erfarenheter till stiftelsen Race For The Baltics arbete för en bättre miljö.

Flera fina rundor för Sverige i Nations Cup
Amanda Landeblad blev bästa svensk med två felfria rundor när fredagens omgång av EEF Series Nations Cup avgjordes i norska Drammen.

Henrik och King Edward placerade
Henrik von Eckermann och guldhästen King Edward har tagit en fin placering, denna gång i franska St Tropez.

"Lugn kompis jag hjälper dig!"
Anledningen till att hästen behöver en betesreducerare är olika. Alla accepterar inte "munkorgen" och gör det mesta för att ta av den.

Fem hästgårdar under två miljoner
Fungerande hästgård, med mer eller mindre renovering, för en billig peng? Här är de fem billigaste hästgårdarna från Hemnet just nu.

Otillåtet att ta bort svalornas bon i stallet
Under sommarhalvåret är det vanligt att svalor bygger bo i stallet. Enligt Svenska djurskyddsföreningen är det viktigt att skydda fåglarna.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

Tränar stjärnhästar hos Stuteri Arch
Nya äventyr väntar för Fanny Kullmyr. På lördag gör hon sin första arbetsdag som beridare hos Stuteri Arch.
Tar fram topphästar till Peder och Malin: "Coolt att de tror på mig"

Noggrann hörnpassering ger lyckat ridpass
En bra hörnpassering kan förbättra hela ridpassets kvalité. Johanna Due Boje tipsar om en basövning som gör stor skillnad.

5 spaningar inom hästnäringen
I samband med GHS hölls Hästföretagarforum – en kunskapsfylld dag för hästföretagare. Det bjöds på tips och erfarenheter ur verkligheten.
"Du kan inte göra allt själv så omge dig av personer som du kan lita på"

Ny häst? Så lägger du upp första passet
Det gäller att som ryttare ge hästen en bra upplevelse genom att hitta lugn och trygghet innan man börjar ställa krav, menar Patrik Kittel.

Camping i hästtransporten blev succé
I brist på tält och husvagn inför campingsemestern fick Jörgen Vallentin Hällbrant med familj en idé. Varför inte bygga om hästtransporten?

Full fart mot SM-helg
I samband med nationaldagstävlingarna blir det dressyr-SM och svenskt mästerskap i para. SM i fälttävlan för unga ryttare avgörs samma helg.

Lär dig mer om kissing spines
Kissing spines är en vanlig diagnos vid ryggbesvär som inte alltid innebär ett problem, men det är viktigt att identifiera hästar som får symptom.

Uppfödaren om att Mazy ska få föl
Det blir inget SM för Johanna Due Boje och Mazy Klövenhöj i år. Stoet har precis inseminerats och planen är att göra embryotransfer.

"Visst blir man lite starstruck”
Viktor Edvinsson är en av U25-ryttarna som får rida under Global Champions Tour på Stadion. Här berättar han vad han ser mest fram emot.

"Fölet stod i skogskanten och tittade på mig"
När Annelie kom ut till hagen fick hon sig en riktig chock – där stod ett nykläckt föl bredvid en stolt mamma. Nyfödda hingsten fick namnet "Mr. Wright".

My blev hjärntrött efter krasch på tävling
Ett litet ryttarmisstag och My gick omkull med sin häst Elroy på tävling. Det var 2019 och fortfarande dras hon med hjärntrötthet.
Gästbloggen: "Om du skadar huvudet är mitt bästa råd – ta det lugnt"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!