Hippologbloggen

Här ligger vi inte på latsidan inte, idag kickade jag igång veckan med att rida tre nya hästar!


Först fick vi i ridblocket byta hästar med varandra och jag hamnade på lilla Doris Day. En pigg och ambitös liten fröken och raka motsatsen till Hoppan som jag numera är van vid. Men det gick faktiskt jättebra och jag ger all cred till vår dressyrtränare Mette som på några få veckor format mig till en ryttare som faktiskt sitter still mitt över hästen och jobbar med stabiliteten från min sits för att få balans i hästarna. Härligt när hårt arbete ger reslutat!


Söta lilla Doris!

 

Nästa häst var min klasskompis Hannas hopphäst, Lacoste. Vi passade på att gå ut och galoppera lite på terrängbanan när vi hade lite tid innan en föreläsning. Jag är i hemlighet lite kär i Lacoste då han är min typ av häst helt och hållet. Pigg, känslig med långa ben och hopphuvud. Tyvärr är han till salu så vi får väl se om jag hinner rida honom någon mer gång.


Söta stora Lacoste och Hanna

 

Sen var jag även iväg ikväll på en liten ny grej som jag fick tips om i lördags. Det är så att min kompis, kompis har brutit ett ben i handen och behövde hjälp med att rida sin hopphäst som är ett fullblod. Fullblodstokig som jag är kunde jag ju inte tacka nej till det så ikväll har jag varit och provridit och Hisan var jättetrevlig! Så det bli en ny bekantskap i några veckor framöver!


Hisan har tidigare gått 135 hoppning men har för några månader opererat bort en lös benbit i ena kotan. Så han har varit under rehab i några månader men skall nu få börja hoppa lite smått med mig i sadeln. Ska bli jättespännande!


Läst 5771 ggr Kommentarer Kommentera

Hur bra har inte jag det?
Idag har jag suttit på första parkett i domartornet, skrivit protokoll och dreglat över duktiga tävlingsekipage. Swedish Riders Trophy har dragit igång hos oss på Flyinge, det är massor av folk och hästar och stämningen är på topp! Jag älskar när det är tävlingar här!
 
De kommer att pågå hela helgen och idag reds kval 1 där de 50 ekipagen med bäst resultat går vidare till kval 2 som rids imorgon. Därefter gör de 20 bästa upp i en delfinal senare samma dag. Mer information om hur Swedish Riders Trophy går till hittar du HÄR!
   


Fin utsikt hade jag hela morgonen!

 

Till veckan har vi även Volkswagen Grand Prix, tisdag och onsdag går den av stapeln. Behöver jag ens nämna vart jag kommer sitta bänkad de närmaste dagarna?

 

Vi på Hippologen har det även så bra då vår fantastiska studierektor, Caroline Santén, fixar med vårt schema så vi kan titta på tävlingarna även under skoldagarna. Jag kan inte tänka mig något bättre än att se på när Sverigeeliten gör upp om rosetterna på lektionstid!


Läst 5209 ggr Kommentarer Kommentera

I två dagar har vi på hippologen haft sadelmakaren Peter Winslow som föreläsare hos oss. Nästa gång jag skall prova ut en sadel skall jag med all säkerthet åka till Peter i Stockholm så han får hjälpa mig för oj, vilken kunskap den mannen besitter! Det märks att han brinner för sitt jobb och har en riktig talang för detta med sadlar.

 

Första dagen var teoretisk där vi fick lära oss om olika sadlars stomme, bossor, sadelgjordar, paddar, stoppning och vad man skall tänka på när man provar ut en sadel. Peter hade med sig massor av varianter av sadeldelar som vi klämde och kände på!

 

Idag var vi ute i lilla ridhuset där klassen fick ta med sina egna hästar och få en sadelutprovning. Peter gick från häst till häst med oss i släptåg och visade vilket system han hade när han prövade ut en sadel. Sen fick vi testa själva och granska hur vi tyckte olika sadlar låg. Ryttarna satt även upp och red så vi fick se hur sadeln låg i rörelse och varje häst avslutades med goda råd från Peter vad ryttarna skulle återgärda.

 

 

Jag som trodde jag skulle vara expert efter dessa dagar inser nu att jag kommer behöva gå en treårig utbildning i detta också troligen för att få förståelse för allt i sadelns värld. Men en sak som Peter betonade mycket tar jag med mig. Det var att det är otroligt viktigt att vi ryttare lär oss mer om hur sadlar ska sitta på hästen. En sadel som ligger fel kan skada hästen allvarligt (hältor, ryggproblem m.m) och hämmar hästens rörelse och ryttarens ridning. Så det är värt att tänka över. Vi hästmänniskor lägger ju ner mycket pengar på vår utrustning så se till att ha utrustning som passar och inte skadar din häst!

 

Så nu är jag galet "sadelinspirerad" och skall kolla igenom hur alla sadlar ligger varje gång jag rider! Jag är helt enkelt sadeliserad. 


Läst 10224 ggr Kommentarer Kommentera
NOV
05
2013

Ja hösten har väl sin charm med vackra löv, gnistrande mark och... LERA!
Tacka gudarna för att det finns täcken när hästarna hellre vill ligga ner på marken än stå på benen i hagen vid denna årstid. Eller vad säger ni?

 


Ser hon inte lite skyldig ut nästan? Som att hon vet att hon varit lite busig!

 


Nåja det var bara att hugga i och fast jag var mer lerig och dammig än hon var när jag var klar, så tackade hon mig med att göra fina enkla byten sen när vi trimmade. Hoppan blev fullt förlåten av mig. Tyckte det var en bra deal mellan oss!

 

Lyckades inte bara roffa åt mig fina bilder på mig och Hoppan av mina duktiga fotografer till klasskompisar utan även en kort (lite suddig) video från terränghoppningen också!

 

Imorgon skall vi få lära oss hur vi provar ut sadlar på bästa sätt. Har alltid velat bli expert på det! Stay tuned!


Läst 7102 ggr Kommentarer Kommentera

Måndag och blockbyte för hälften av hippologerna idag! Tänkte berätta lite om hur upplägget i stallet ser ut för år 1 här på Flyinge. Vi hippologer har tre block som löper över hela året. De är ridning, körning och unghäst. Ridning är har man i ett halvår, unghäst ett kvartal och körning ett kvartal likaså. Vi i klassen är indelade i 4 grupper. A, B, C, D och två grupper har ridblock samtidigt, alltså rider vi varannan vecka. Medans den de andra grupperna har körning och unghäst och byter sen block med varandra efter en halv termin. Idag var det alltså blockbyte för grupp C och D och våra första unghästar har fått åkt tillbaka till sina ägare igen, alla godkända och inridna enligt flyingemodellen!

Lite tråkigt är det att de åker dock, för man hinner ändå fästa sig vid dem fast de bara var här drygt ett par månader. Men det innebär att 3 nya stjärnor står i stallet och det skall bli kul att lära känna dem och förhoppningsvis har vi ett till gäng unghästar och hippologer med godkända ridexmensintyg framåt jul! 

 

Jag går då i ridblocket just nu och förra veckan hade vi något så roligt som terrängträning för självaste Jan Jönsson. Jan var väldigt pedagogisk och bra med vår grupp då de flesta är relativt nya när det gäller terräng med otroligt taggade. Vi fick hoppa både små och lite större stockar, rida igenom vatten och avsluta med en liten bana. Hästarna tyckte det var minst lika roligt och bjöd på några ben i luften titt som tätt.

 

Här kommer några bilder på mig och Hoppan!

 



Läst 7096 ggr Kommentarer Kommentera

Finns det något bättre än när en träning går bra? Inte ens julafton, sol på midsommar eller en iskall cola en varm sommardag går upp mot det!

 

Idag hade vi hoppträning för Hanna Carlson. Banhoppning stod på schemat och vi hade sån tur att Hipptreornas examensbana från igår stod kvar. Det var en bana med lång och kort anridning, några linjer, en kombination och lite tekniskt. Våra hinder låg på en meter ungefär utom två räcken som låg på 120. Vi hoppade fram på ett litet räcke samt några linjer ur banan men sen var det "varsågod och rid!".

 

Hästen som jag rider i mitt ridblock heter High Hope (efter Montgomery och Robin Z) och är ett stort 11årigt sto som kallas för Hoppan för det mesta då hon tycker att hinder, det är hennes melodi det! Att springa fint i dressyr med mig, ja det kan hon väl göra ibland (och riktigt bra till och med!) trots att det är ganska så dötrist tycker hon. Men då måste jag skicka in en skriftlig ansökan innan, där en viktig punkt är att jag lovar att inte klämma med min jobbiga skänkel. Då kan jag få ett övervägande från hennes sida.

 

Men hinder det är grejer det! Helst skall det vara utan en jobbig framridning också där hindrena ligger på marken. Helt meningslöst tycker hon. Så idag var väl nästan opitmalt för Hoppan och det märktes för oj, vilken känsla jag tar med mig från dagens rundor. Det gick mycket bra! Det känns verkligen som vi hittat varandra nu trots att vi bara ridit ihop oss i drygt en månad. Hade bra flyt och fick till bra anridningar. Hoppan var taggad och lydde minsta vink jag bad om. Det jag måste jobba på med henne är att hon ibland bli lite svår för mig att svänga, hon är en stor tjej, så jag kortar halsen lite för mycket i svängarna på henne för att få med henne runt. Sen hinner jag inte få ut halsen tillräckligt väl framme vid hindret och språnget blir inte opimalt runt. Så det skall vi träna nu på fram till jul innan det är dags för vår hoppexamen. Men är riktigt nöjd med henne idag!



Sötaste tjejen!

 

Efter vår lyckade hoppträning bestämde vi oss för att åka in till Emporia i Malmö och käka lite Yogiboost! Har ni testat det? Om inte så måste ni bara göra det! Frozen yoghurt med regnbågens alla färger och smaker samt kakor, godis, frukt och typ allt sött du kan tänka dig som tillbehör. MUMS!

 



Mina klasskamrater Hanna och Frida. Utan hästkläder! Kors i taket!


Läst 7050 ggr Kommentarer Kommentera

Lisa Skog Hallgren, satsande Hippologstudent som kommer från de gröna skogarna i Värmland. Andats häst hela livet och brinner för adrenalinruset i hoppning och fingerfärdigheten i dressyr. Lever de kommande tre åren i hästmeckat Flyinge och Strömsholm under min resa på Hippologprogrammet.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.