Hippologbloggen
FEB
03
2014

 

Idag har vi suttit på våra unghästar! Efter några lektioner med att ha hängt på dem, dragit i stigbyglar, klappat dem över hela kroppen så var det äntligen dags! Tänk att för bara några veckor sedan kunde vi knappt leda dem till ridhuset för de var så spända för allting och nu har de haft ryttare på sina ryggar. Sån utveckling de gör!

 

Vi måste ha fått riktiga praktexemplar till unghästar för alla skötte sig jättebra. Conrad som tagit det mesta med ro hittills tyckte inte alls att det var konsigt att vi skulle sitta på hans rygg idag. Vi gör ju så mycket andra underliga saker med honom tycker han, så som att hänga på honom, att han skall springa runt i en cirkel med saker hängades längst sidorna som klingar så det är bara att vara glad och nöjd. Mitt hjärta sväller över av stolhet över honom!

 

 

Här får ni se ett klipp på när Catarina sitter upp på Conrads kompanjon, Pastisch, för första gången. Våran lärare Lisa Aspång instruerar i bakgrunden!

 

 


Läst 6238 ggr Kommentarer Kommentera

 

 

Jag har fått lite frågor angående hur en "vanlig dag" kan se ut för oss hippologer! Det första jag kan säga är att ingen dag är den andra lik här på Flyinge. Vi arbetar ju med levande varelser. Så jag säger som vår studierektor sa i början av året, vårt schema är alltid preliminärt. Det kan och kommer att ändras lite efter väder och vind. Men det är också lite det som är charmen med det hela tycker jag.

 

Men jag tänkte dra en dag på hur det kan se ut!

 

07.00 - 08.00 Häst och anläggningsvård (HAV) Vi fodrar, släpper ut hästar, mockar, strör, sopar osv.

 

08.30 - 11.30 Föreläsning. Beroende på vilket ämne vi har men det är allt från foderlära till djurskyddslagar och pedagogik m.m

 

11.30 - 12.15 Häst och anläggningsvård (HAV) Fodra, hagbyte.

 

13.00 - ca 16.00 Praktisk lektion. Här beror det på vilket block du tillhör.

 

16.00 - 17.00 Häst och anläggningsvård (HAV) Mocka, insläpp, fodra, mocka hagar och se över hästar och diverse ansvarsområden osv.

 

Vissa veckor har du även hästar som skall ridas utöver schemat.

 


Såhär ser mitt schema ut nästa vecka!
RoH-u står för unghäst

 

I ettan av hippologen har du häst och anläggningsvård mån-tors var tredje vecka samt fre-sön var tredje vecka. Det innebär att efter en avslutad HAV-period så har du en vecka ledigt innan du går på nästa. Klassen är uppdelad på 3 grupper så vi är ca 8-9 personer i våra HAVgrupper.

 

Vi har 3 stycken "block" i det praktiska. Det är ridning, unghäst och körning som fördelas över året. Jag har avslutat mitt ridblock och är nu inne på mitt unghästblock.

 

De teoretiska ämnen som vi läser är Hippologisk introduktionskurs (10 hp), Pedagogik i hästverksamhet (5 hp) Hästens biologi och handhavande (20 hp) Ridkonst och hästhantering (25 hp)

 

Vi läser alla dessa ämnena samtidigt men de är väl utspridda över tid. Vi har inlämningar och tentor som på ett vanlig universitet. I Biologin har vi hittills läst foderlära, hästens beteende och den arbetande hästen. Medans vi i Pedagogik gått igenom mycket om grupper, grupprocesser samt lärande. I Hippologikursen håller vi just nu på med ett projekt om vatten. Vilket vatten som hästar föredrar, hemma eller bortavatten? (mer om det framöver!).

 

Vi har även många intressanta föreläsare på besök alltifrån sadelmakare till djurskydd från länsstyrelsen. Vi får åka på studiebesök och vi sitter alltifrån på sal till att de skickar ut oss för att studera hästar i hagar i några timmar.

 

Fick även en fråga om jag har med mig egen häst hit och tyvärr så har jag inte det. Jag tror ungefär hälften av klassen har egen häst med sig. Men jag kan säga att här nere är man aldrig hästlös utan det finns massor av möjligheter att få rida bara man tar kontakt. Både på skolan och privat så har ni inte egen häst med er så finns det massor av alternativ ändå.

 

Som sagt. Det är full fart hela dagen på Flyinge! Men jag kan tillägga att det är väldigt roligt. Jag hade aldrig valt annorlunda! Jag får läsa och andas häst hela dagarna samt att de ger oss så mycket möjligheter här att jag ibland får nypa mig i armen. Jag menar, rida för Kyra Kyrklund är det inte varje dag man gör!

 

 

Har ni fler frågor om programmet så ös på! Vi har även en Prova på dag för hippologen hos oss på Flyinge den 8 mars. In och anmäl er HÄR och kom och häng med mig och mina klasskamrater, både tvånbenta och fyrbenta!

 


Läst 7173 ggr Kommentarer Kommentera

Lisa Skog Hallgren, satsande Hippologstudent som kommer från de gröna skogarna i Värmland. Andats häst hela livet och brinner för adrenalinruset i hoppning och fingerfärdigheten i dressyr. Lever de kommande tre åren i hästmeckat Flyinge och Strömsholm under min resa på Hippologprogrammet.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.