Marie Ryman
APR
15
2011

 

Efter förmiddagens unghästlektion var det helg för min del! Mistral fick gå på galoppbanan i solskenet, han var lite misstänksam men tyckte det var roligt när han hade känt in omgivningen lite... På eftermiddagen blev det tentaplugg i solskenet, hoppas vädret håller i sig.

 

Ha en skön helg allihopa!

 

 

 

 

 


Läst 18141 ggr Kommentarer Kommentera
APR
13
2011

 

Nej, jag har faktiskt inte så mycket att komma med alls idag. Två inställda lektioner på två dagar, det hör inte till vanligheterna men så blev det den här veckan.

 

Inställd dissektion i måndags, framskjuten en vecka, så den dagens happening blev att vi satt på våra unghästar, alla tre gick helt utan problem! 

 

 

Igår lyssnade vi på två redovisningar av tvåornas examensarbeten, ett om svartjobb inom hästbranchen, och ett som handlade om rakriktning. På eftermiddagen tömkörde vi unghästarna, och idag var det bara löshoppning som stod på schemat, förmiddagens föreläsning blev nämligen inställd även den...

 

Under resten av dygnets timmar så rids det och pluggas avel och sjukdomar, känns som att jag har koll på läget. Nästan i alla fall, önskar mig 4-5 timmar till på dygnet förstås... Men vem gör inte det?

 

 

 


Läst 19107 ggr Kommentarer Kommentera
APR
11
2011

 

Då ska vi se vad den här veckan har att bjuda på...
Med unghästarna är visionen att sitta på dem för första gången, nu har vi hängt ett tag och det fungerar bra.

 

Dagens andra lektion - dissektion av reproduktionsorgan. Okej. Jag skulle helst slippa. Det här lär bli en rätt bisarr upplevelse.

 

 

 

 

 


Läst 19616 ggr Kommentarer Kommentera
APR
09
2011

 

Mitt humör följer väderleken ute ganska hårt har jag insett. Det är jobbigt att gå runt och vara små-arg bara för att det regnar, det finns inte riktigt någon att rikta sina aggressioner mot, mer än skånes vädergud i största allmänhet. Han bryr sig uppenbarligen inte så mycket om vad jag tycker. Å andra sidan, ingen är gladare än mig nu när blåsten äntligen har lugnat sig lite, och solen skiner för fullt. Det hela känns lite mer övervinnligt nu, inlämningar och tenta och allt...

 

En annan klar fördel med att ha vädret mer på sin sida är att man kan rida ut utan att riskera att få ett träd i huvudet. Har stalltjänst denna helg, men var ledig på eftermiddagen så det var bara att passa på. Nora fick sitt första pass på galoppbanan, o hej vad det gick, och Mistral fick en skrittur runt Flyinge. Starten för tävlingssäsongen blir lite försenad för dem båda, jag hoppas ha dem klara i slutet av maj om allt går som jag vill. 

 

Alla gillar vårtecken, de visar ju att sommaren närmar sig. På bilden skådar vi inte bara Mistral aka Hårfager himself, utan även vitsippor! Tadaa!

 

 

 


Läst 19964 ggr Kommentarer Kommentera

 


För ett par veckor sedan skrev jag om inlärningsstilar hos människor, dags för att reda ut det här med inlärning hos häst! Mycket av vår hästhantering går på känsla, men det är så bra att ha teorin i bakhuvudet när man jobbar. Ställs man inför nya problem kan man resonera sig fram till lösningar.

 

Förutom att känna till hästens inlärningssätt, behöver man också kunna man se bakgrunden till olika beteenden hos hästen och få en förståelse för varför den gör som den gör. För lyckad inlärning och kommunikation med hästen måste vi ju kunna läsa av och förstå den, annars kommer den aldrig kunna förstå oss. I det här inlägget koncentrerar vi oss på inlärning, vad som styr hästens beteende (ni vet, de fyra F:en - föda, flock, flykt, fortplantning), det får bli ett annat inlägg. Det här är delar av en unghästlogg som jag skrivit, det ingår i unghästkursen att reflektera kring inlärning och olika delmoment i inridningen.

 

 

Till att börja med behöver vi definiera vad vi menar med
inlärning. Det finns flera definitioner, en är att inlärning är att ”inlärning är en relativt uthållig förändring i beteendet grundat på erfarenhet” (Chance, 1988). Med andra ord – om vi ser att hästen förändrar sitt beteende åt det håll
vi har önskat, kan vi konstatera att inlärningen har varit lyckad.


Vad är det då vi gör när vi lär hästen något? Ett stimulus är en förändring i djurets omgivning som den kan uppfatta, och respons är i sin tur en förändring i beteende eller fysiologi som svar på ett
stimulus. Genom inlärning  kan vi få hästen att svara på ett stimulus med en önskvärd respons.




Inlärningsmetoder

Det mest kända exemplet på klassisk betingning är ”Pavlovs hundar”, där han fick hunden att associera en ringklocka med att det strax skulle komma mat, och ringklockan stimulerade salivproduktionen hos hunden. Klassisk betingning berör egentligen bara reflexer, men man kan styra hästens beteende genom att koppla samman ett visst stimuli med ett önskat respons. Den typen av inlärning kallas operant betingning.


Operant betingning kallas också för ”trial and error”, och går ut på att hästen utför en handling och snabbt får en belöning för detta då kan lära sig vad som är ”rätt” svar på stimulit. För att lära hästen detta
jobbar man med belöning och straff.

  • Positiv belöning innebär att man lägger till något trevligt, till exempel godis. 
  • Negativ belöning innebär att man tar bort ett obehag, till exempel ger en eftergift på tygeln när hästen har svarat på tygeltaget. 
  • Positivt straff innebär att man lägger till ett obehag då hästen gör fel, till exempel att man rycker tag i kapsonen om hästen inte svarar med att göra halt när man ger kommandot för detta. Då förknippar hästen ett felaktigt beteende med något obehagligt, och förstår att det blir en trevligare upplevelse om den i stället stannar, gör rätt, och då får en belöning. 
  • Negativt straff innebär att man tar bort någonting positivt, till exempel inte ger hästen mat för att den gick dåligt på träningen. Det här förstår inte hästen, och är inget man ska använda sig av.

 

 

Habituering innebär desamma som tillvänjning, att ett stimulus upprepas utan att något farligt händer, och hästen vänjer sig då vid stimuli och slutar reagera på det. Habituering är en vanlig typ av inlärning hos hästen, i naturen gör det att hästen sparar energi genom att inte bli rädd för saker som inte visar sig innebära verklig fara. Om hästen inte utsätts för stimulit under en tid kan den reagera när den stöter på det igen, men habitueringen går betydligt snabbare andra gången.

Något ni inte visste med den här bilden är att Ohio egentligen stirrar på pallen med spånbalar som han tycker är lika konstig och lite småläskig, precis varje dag. Han borde ha habituerats färdigt snart... Men det var användbart för att få honom att spetsa öronen!



Sensibilisering är motsatsen till habituering, och innebär att hästen reagerar mer och mer på ett stimuli, till exempel blir räddare och
räddare om den flera gånger träffar på något mycket skrämmande. En häst som t.ex. känner obehag för ett speciellt hörn i ridhuset, och då blir bestraffad för detta, förknippar då än mer platsen med obehag och blir därför räddare och
räddare för det. Desensibilisering sker när man gradvis vänjer hästen vid ett stimuli, och förstärka det varefter hästen har vant sig. Det är väldigt användbart på känsliga hästar. I praktiken skulle det exempelvis innebära att man tar in hästen på en volt, och rider närmare och närmare hörnet, utan att något obehagligt inträffar.


Det är i sådana här situationer som problem ofta uppstår, och förvärras av ryttaren. Då hästarna beter sig på ett sätt som vi inte förstår, ligger det nära till hands att kalla dem dumma och bestraffa dem för detta – och när de inte förstår varför de blir slagna, och stressar upp sig ännu mer, har vi alltså skapat eller förvärrat ett problem på grund av bristande kunskap. Jag tycker man borde lägga mer vikt på att lära ut om hästarnas beteende, deras sätt att lära sig, deras sätt att tänka samt hur vi ska bete oss inför hästarna. Om vi inte diskuterar vad som är rätt och fel med såväl nyblivna hästmänniskor som mer erfarna, riskerar våra hästar lidande på grund av okunskap och oförmåga att sätta sig in i deras situation. På det viset skapar vi inget förtroende eller bra samarbete, bara frustration, onödigt våld, och missförstådda hästar.

 


Inkörning, där man metodiskt och stegvis förbereder den inför de uppgifter den senare kommer ställas för. 


Inlärningsmiljö

För att inlärning ska kunna ske måste hästen vara så pass avspänd och tillfreds att den kan rikta sitt fokus på oss. Att försöka lära en spänd häst något tar dubbelt så lång tid eftersom den bara kan ”lyssna” på oss lite halvt, samtidigt som den vill hålla koll på annat i omgivningen, leta efter sina kompisar, osv.


På våra unghästlektioner använder vi oss av "lilla volten", där vi har hästen böjd och formad "runt" oss. Den använder vi för att få kontakt med hästen, bjuda in den till att komma till oss. Att kunna skapa en sorts komfortzon där hästen avspänt riktar sin fokus på oss, och har mycket god kontakt med oss, det underlättar inlärningen enormt eftersom vi då har ett verktyg som ger oss en avspänd häst, mottaglig för det vi vill lära den.


Den kontakten kan vi sedan lättare behålla när vi börjar introducera den till den övning den ska utföra, exempelvis longering, invänjning av sadel, och så vidare. Lilla volten kan vi också gå tillbaka till om man i arbetet upplever att man tappar kontakten med hästen.

 

Johanna och vår unghäst på lilla volten, mitt i volten.


Vad är då det viktigaste vid inlärning? Att vara konsekvent i sitt agerande och bestämma sig för vad som är rätt och fel är en bra början. Ett konsekvent agerande, där man har ett system som man känner sig trygg i, skapar god kommunikation och trygghet i samspelet mellan häst och människa. Man slipper diskutera saker med hästen eftersom man har klara spelregler, och hästen blir då harmonisk och förstår vad som förväntas av den. Är man flera som hanterar hästen är det därför bra om man har samma värderingar kring rätt och fel beteenden, och samma rutiner kring hantering. Det skapar som sagt trygghet för hästen, och underlättar fortsätt inlärning.

 

Vi skulle kunna utveckla det här hur långt som helst, men slutligen ska det nog tilläggas att en stor dos självdisciplin och självinsikt krävs för att det hela ska bli lyckat. Det ligger nära till hands att leta fel hos hästen i första hand. Oftare än vi vill erkänna ligger det ju tyvärr hos oss, genom att tänka efter före underlättar man mycket för sig själv och hästen.

 

Med ödmjukhet och sunt förnuft kommer man långt!

 

 


Läst 29502 ggr Kommentarer Kommentera

 

"Två etablerade världsstjärnor inom internationell ridsport, Kyra Kyrklund och Jan Jönsson, utnämns till adjungerade professorer i ridkonst vid SLU.

De kommer med sina kunskaper att ge hippologprogrammet vid SLU och Hästnäringens riksanläggningar, Flyinge och Strömsholm, ett ytterligare kliv framåt när det gäller kvalitet och inspiration." 

Läs mer på SLU:s hemsida

 

 

Den trevliga nyheten nådde oss häromdagen, och ännu trevligare är att jag och Sofhie i min klass får äran att åka till presskonferensen i Ultuna, 20/4. Om det skulle dyka upp frågor riktade till studenter då, så finns vi alltså där.

 

Inte fel alls, ser fram emot det!

 


Läst 19765 ggr Kommentarer Kommentera
APR
04
2011

 

Ser ut så här!

Det drar ihop sig till den sista tentan, i hästens biologi och handhavande-kursen, avel och sjukdomar. Mastiga ämnen kan man säga, samla kraft, samla kraft.....

 

Tryck på bilden så blir den större :)

 

Dagens unghästlektion gick bra, vi hänger fortfarande och förhoppningsvis kan vi sitta på dem denna vecka. Vår unghäst drog ut vargtänder förra veckan, så vi har fortfarande kapson på fram tilll torsdag. 

 

 

Som ni ser sitter vargtänderna de där bettet ligger, så risken finns att hästen kommer besväras av dem senare. Alla hästar har dem inte, och vissa har dem utan att det syns. Huruvida man ska dra ut dem eller inte är olika från fall till fall, och det finns många åsikter i frågan, men hittar man dem så här tidigt så är det vanligt att man tar bort dem i förebyggande syfte.

 

Har en trevlig bild på tänderna när de är utdragna, men utifall någon kräsmagad är inne på Hippson och kanske äter något samtidigt så... Ja jag vill ju inte förstöra något. Den ena hade i alla fall en pytteliten rot, och den andra var kanske 1,5 cm, så det var ett relativt enkelt ingrepp. 

 

Lite längre bak skymtar ni nästan magsäcken, haha...

 

 


Läst 23555 ggr Kommentarer Kommentera
APR
03
2011

Det går fort när man har roligt! Helgen har varit toppenbra, med alltifrån födelsedagsfest och bio med massa härliga hippar, till att ha gjort årets premiär-ritt med t-shirt, och hästarna har fått varit nakna i hagarna! Nu är det APRIL och vår på riktigt! 

 

I lördags fick jag tillökning i stallet, ett sto vid namn Norma Jean (De la Gardie - Little Q), som till vardags heter Nora. Hennes matte ska få barn, så nu är planen att jag ska ha henne fram till slutet av augusti, lagom tills jag flyttar till Strömsholm med andra ord. Hon följer med hem över sommaren.

 

Så här ser Nora ut i sitt rätta element - på terrängträning!

 

Och Mistral, min lilla häst, han är igång och jobbas nu. Vi fick en tråkig start, han inledde med en vårförkylning och fick ett par veckors vila. Nu är han i gasen igen, lägger mycket tid på markarbetet och grundridningen, men det blir också en hel del ridning i skogen och på vägarna. Ska man bli fälttävlanshäst måste man miljötränas :) 

 

Med två hästar blir det fullt ös sista tiden här, 53 dagar kvar tills terminen är slut! Tjoho!


Läst 21292 ggr Kommentarer Kommentera
APR
01
2011

Första april, skämtens högtid. Jag har mest gått runt och varit skeptisk hela dagen, idag kan man liksom inte vara riktigt säker på någonting! Än så länge har jag klarat mig...

 

Hörde i sadelkammaren att treorna på gymnasiet hade åkt på ett rätt skönt aprilskämt. De fick order om att ha på sig gummistövlar och regnkläder, för idag skulle det tas träckprov och studera hur gödseln förmultnade! På med långa semin-handskar, och alla upp i gödselstacken för att hämta dynga. Sen var det dags för gruppbild - "och så säger ni april april...!"

 

Den bilden skulle jag vilja komma över! Och skadeglädje är uppenbarligen den enda sanna glädjen, eller som Emelie nyss uttryckte det; "det är ju så underbart, man blir alldeles glaaad". Haha jo, det är ju sant.

 

Flyinge har ett lite suspekt inlägg på sin facebooksida, tryck på bilden eller gå med så får ni se!

 

 

 

Sedan kan man ju så klart råka ut för ohästiga skämt också. Det gjorde Carin.

 

"Jaa och youtube firar ju 100 år idag"

"Va, är Youtube 100 år..."

"Men Carin!"

"JAA JAG ÄR GODTROGEN, OKEJ!?"

 

 

 

 


Läst 21427 ggr Kommentarer Kommentera

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.