Senaste nytt
2021-04-02

Återgång till tävling 12 april – med restriktioner

FEI planerar för återgång till tävling den 12 april. Men det blir med restriktioner för att minimera risken för fler utbrott av EHV-1. 
– Vi kan aldrig utrota EHV-1 men vi kan se till att sådana här utbrott inte sker igen, säger FEI:s chefsveterinär Göran Åkerström vid en presskonferens.

Läs mer på Hippson.se
2021-04-02

HorzeEducation UF – en företagsidé klar för SM

Ellen Forsell, Vildis Edwinsdottir och Tuva Olofsson har under sista gymnasieåret på Liljaskolan i Vännäs startat UF-företaget HorseEducation. En plattform för digitala clinics som uppmärksammats vid UF-mässan i Västerbotten och är vidare till UF-SM senare i vår.

Läs mer på Hippson.se
2021-04-02

Pälspodden om akut sjuka föl

Trots att ett föl föds till synes friskt kan det bli akut sjukt inom det första dygnet. I det senaste avsnittet av Pälspodden får vi veta mer om varför det kan bli så och vad hästägaren kan göra för att förbygga problemet. 

Läs mer på Hippson.se
2021-04-02

Tävling för yrkesverksamma tillåts i Sverige från 12 april

Det tillfälliga nationella tävlingsstoppet hävs från och med den 12 april. Därmed tillåts tävlingar för yrkesverksamma i Sverige igen.

Läs mer på Hippson.se
2021-04-02

SvRF ser över smittskyddsrutiner för att kunna återgå till tävling

Tävlingar för yrkesverksamma öppnas upp igen den 12 april. Vid en digital pressträff på onsdagen berättade Svenska ridsportförbundet att spridningen av EHV-1 är under kontroll i landet och att det därför är möjligt att öppna upp för tävling med vissa smittskyddsåtgärder.

Läs mer på Hippson.se
2021-04-02

Klipp: Topphästarna njuter av vårvädret

De senaste dagarna har det varit riktigt härligt vårväder på flera håll i landet som uppskattas av både två- och fyrbenta individer. Även Peder Fredricsons topphästar Hansson WL och H&M Christian K har fått av sig sina täcken och rullar sig nöjt i solen. Spana in det härliga klippet från H&M We Love Horses. 

Läs mer på Hippson.se
2021-04-02

"Hemliga" parader för Beridna högvakten i coronatider

Den Beridna högvakten är en viktig del av vårt levande kulturarv. Men under pandemin har det inte blivit något hovklapper på Stockholms gator, alla parader och korteger har varit inställda. Men verksamheten är ändå i full gång, bland annat med hemliga paradritter genom staden på morgonen för att vänja hästarna vid trafik och oväsen.

Läs mer på Hippson.se
2021-04-02

Lövsta Future Challenge ger pris till fem U25-ryttare

Till helgen skulle Andrea Persson, Alice Tapper, Stella Röhlcke, Wilma Marklund och Hedda Wallin ridit Lövsta Future Challenges finalomgång under Gothenburg Horse Shows femstjärniga internationella tävlingar i Scandinavium. Men evenemanget är inställt och därför har organisationen bakom Lövsta Future Challenge beslutat att ge de fem talangfulla ryttarna varsin premie på 30 000 kronor.

Läs mer på Hippson.se
2021-04-02

Stoets hull påverkar fölets förutsättningar för god hälsa 

Nu är avelssäsongen i full gång och stoägarna vakar över sina juveler för att ge de kommande fölen en så bra start i livet som möjligt. Forskningen visar hur viktigt det är att stoet är i bra kondition under dräktigheten, ett överviktigt sto kan öka risken för att fölet får metabola sjukdomar längre fram i livet.  

Läs mer på Hippson.se
2021-03-31

Historien om hästgården blir ny självbiografisk bok

Händelserna kring de sexuella övergrepp på ridskoleelever som ägde rum på en hästgård strax utanför Stockholm på 80- och 90-talen har tidigare varit väldigt omtalade i media. Nu kommer familjens egen berättelse, Händelserna på hästgården, som är skriven av Anna Bohlin tillsammans med journalisten Ulrika "Ponnymamman" Fåhraeus. I boken får vi veta mer om den psykiska och fysiska terror som familjen levde med.

Läs mer på Hippson.se
2021-03-30

Välskött och pittoresk hästgård

Drygt en mil från kusten hittar vi Lövdala gård. Det är en charmig kringbyggd hästgård med tre längor och en fristående mangårdsbyggnad. Det finns totalt fem boxar, lösdrift samt utebana. 

Läs mer på Hippson.se
2021-03-30

Line vann poängjakten

I helgen skrev Hippson om UF-företaget  Active Equus från Bollerups naturbruksgymnasium som bland annat ordnat en digital poängjakt. Den vanns av Line Väglund som genomförde poängjakten tillsammans med sina kompisar.

Läs mer på Hippson.se
2021-03-30

Webb-tv: Om alla ridlärare skulle jobba på distans

Det är många arbetsuppgifter som gått att anpassa under coronapandemin, men en del saker är vi extra tacksamma över att man inte behövt genomföra på distans. Med en stor dos humor och glimten i ögat visar Billdals ridklubb vilka utmaningar som skulle kunna uppstå om alla ridlärare jobbade hemifrån. 

Läs mer på Hippson.se
2021-03-30

Ytterligare en häst avlivad på tävling i Wellington

I förra veckan avlivades Nicola Philippaerts VM-häst H&M Chilli Willi efter att den brutit benet vid en tävlingsstart. På söndagen behövde ytterligare en häst avlivas inne på tävlingsbanan i Wellington i samband med en olycka.

Läs mer på Hippson.se
2021-03-30

Tvillingfölen har vuxit upp: ”Har lekt mycket tillsammans”

Förra året skrev Hippson om solskenshistorien när Maria Ahls sto oväntat födde tvillingar. Det blev en hingst och ett sto som, trots vissa svårigheter, överlevde båda två. Här berättar Maria vad som hänt sedan sist och hur planerna ser ut inför framtiden.

Läs mer på Hippson.se
2021-03-30

Cathrine Dufour tipsar om bomövning för bättre skritt

Den danska dressyrryttaren Cathrine Dufour tipsar om en enkel och bra skrittövning som är perfekt för hemmaträningen. Allt som behövs är fyra bommar som bildar en fyrkant. Genom att skritta över dem i en "åtta" övar ni både koordination och avslappning, tipsar hon.
"Det gör hästen mer medveten om var den sätter benen", skriver Cathrine.

Läs mer på Hippson.se
2021-03-30

Ridhustaket rasade hos Skellefteå RK

Det var på söndagen som taket på ridhusbyggnaden hos Skellefteå ridklubb började knaka. Kommunen kom och spärrade av och snart gav taket, som var täckt av snö, vika.

Läs mer på Hippson.se
2021-03-27

Veckans tävling: Vinn ryggsäck, cykelhjälm och mobilfodral

En rymlig ryggsäck, en hopvikbar cykelhjälm och ett vattentätt mobilfodral. I veckans tävling, som arrangeras i samarbete med Maxibianca, ligger ett helt kit med praktiska saker i prispotten.

Läs mer på Hippson.se
2021-03-26

Ridövning: Träna övergångar med naturlig dressyr

Ewa Angantyr är tränare i naturlig dressyr, en klassisk dressyr som bygger på en bra relation med hästen och att rida i balans på minimala hjälper. Här berättar hon hur hon jobbar med övergångar, helt utan press och motstånd.

Läs mer på Hippson.se
2021-03-25

Avtalsfrihet råder gällande handpenning

Är det vanligt att man betalar en handpenning på 15 procent  när man ska köpa häst? Om du betalar en handpenning men hästen inte går igenom besiktningen är det något du kan få tillbaka ?

Läs mer på Hippson.se
2021-03-25

Fortsätter handla med hästar trots förbud

Två kvinnor i Halland har fått förbud att handla med hästar. De delgavs i slutet av januari, början av februari, och har tre månader på sig att avveckla verksamheten. Ändå fortsätter de att sälja hästar.

Läs mer på Hippson.se
2021-03-25

Så ska tävlingar bli smittsäkra i framtiden

FEI höll under onsdagen ett möte där man tog upp hur återgången till tävlingar ska göras på ett smittsäkert sätt igen i mitten av april. Man diskuterade också regler för en ökad smittsäkerhet på internationella tävlingsplatser i framtiden.

Läs mer på Hippson.se
2021-03-25

Chalmers satsar på ny kurs inom hästteknologi

En ny valbar trackskurs med fokus på hästsport och teknik startar under våren 2021. Kursen är inte bara öppen för Chalmersstudenter utan även för Chalmers alumner, det vill säga den som har en äldre examen från Chalmers har också möjlighet att söka kursen som kompetensutveckling.

Läs mer på Hippson.se
2021-03-25

Flera ston drabbade av EHV-1 – kastade föl

Ytterligare tre dräktiga ston har kastat sina föl i det stall i Tyskland som drabbats av EHV-1 efter att hästar kommit hem från tävlingar i Valencia. Det meddelar FEI. 

Läs mer på Hippson.se
2021-03-25

Nina Rademaekers: "Ha en tydlig vision från början"

Nina Rademaeker är ridskoletjejen som genom att dela med sig av sin tillvaro som tävlingssatsande dressyrryttare har blivit en av Hästsveriges största influencers. Här ger hon sina tips för hur man bygger upp sitt varumärke på sociala kanaler. 

Läs mer på Hippson.se
2021-03-25

Föreningens arbete belönades med Drömfonden

Nu delas priset ATG Drömfond ut med fokus på välgörande hästkrafter. I år blir det föreningen ”Lunk i kring” från Drottningholm som belönas med 100 000 kronor för att kunna utveckla sin verksamhet för barn och ungdomar med funktionsvariationer.

Läs mer på Hippson.se
2021-03-25

Klipp: När sagan får ett lyckligt slut

En uppfödares värsta mardröm är om fölet eller stoet inte överlever fölningen. I detta klipp har just det inträffat.. Men när det moderlösa fölet träffar stoet som mist sitt föl är det kärlek vid första ögonblicket. Här får en tragiskt händelse ett lyckligt slut. 

Läs mer på Hippson.se
2021-03-24

Snart får alla svenska hästar lämna Valencia

Det har gått en månad sedan utbrottet av EHV-1 konstaterades på tävlingsplatsen i spanska Valencia och snart får de sista svenska hästarna åka hem. En av de ryttare som fortfarande är på plats är Carl Walter Fox.
– Det ska bli så jävla skönt att komma hem, säger han.

Läs mer på Hippson.se
2021-03-24

Elitfölauktion till Falsterbo Horse Show

Falsterbo Horse Show fortsätter att utveckla nya idéer. I samband med sommarens tävlingar blir det fölauktion och det handlar om tio selekterade Holsteinerföl som ska hitta sina nya ägare.

Läs mer på Hippson.se
2021-03-24

Guide: Vad räknas som reklam och inte i sociala medier?

Det blir vanligare och vanligare för företag att ha olika samarbetspartner på sociala medier. Nu är de inte heller de största kontona som har sponsorer utan även ”vanliga” personer kan få PR-utskick med förhoppning om att företaget får goda recensioner i dess sociala mediekanaler. Men vilka lagar och regler finns det för denna typen av marknadsföring?

Läs mer på Hippson.se
2021-03-23

Hästgård med ridavstånd till stranden

I skånska Skivarp ligger en trevlig hästgård med två bostadshus, fem boxar varav en mindre ponnybox, belyst ridbana samt 2,5 hektar betesmark. Till stranden är det bara en kort ridtur och i trädgården finns ett fint bastuhus. 

Läs mer på Hippson.se
2021-03-23

Vill ha med begreppet ”glad atlet” i TR

Ulrika Mickels Nord har funderat över begreppet ”happy athlet” som beskrivs i det internationella tävlingsreglementet. Det finns däremot ingen konkret definition av begreppet i det svenska tävlingsreglementet, vilket Ulrika ifrågasätter.

Läs mer på Hippson.se
2021-03-23

Helgstrand föreläser vid Hästföretagarforum

Med 650 hästar på ett tiotal anläggningar i Danmark, Tyskland och USA vill Andreas Helgstrand bygga världens största hästföretag. Den 1 april gästar han seminariedagen Hästföretagarforum för att berätta om hur han ska nå sitt mål.

Läs mer på Hippson.se
2021-03-23

Bettys mirakelföl chockade ridskolan: ”Hade inga misstankar”

När eleverna hos Vara ridskola kom till stallet på lördagsmorgonen hittade de en överraskning i en av boxarna – ponnyn Betty hade nämligen fått ett föl. Ridskolechef Ann Lindell berättar mer om den oväntade händelsen.

Läs mer på Hippson.se
2021-03-22

Klipp: "Fastnar" bakom gigantisk bom

När stoet Sophie springer lös i ridhuset är hon riktigt äventyrlig och tar en tur mellan sargen och hinderstöden. Men plötsligt tar det tvärstopp och hon kommer inte längre. Fem minuter senare hittar hon dock en lösning. Se det roliga klippet på charmiga Sophie – det här är varför man ska träna hästarna varierat ;)

Läs mer på Hippson.se
2021-03-22

Avel: Ponnyhingstarna intog Grevagården

Treåriga Springers Charlie och fyraåriga Bjennesby Axwell godkändes i avel vid Bruksprovet för connemara- och new forestponnyer på Grevagården  i helgen. 

Läs mer på Hippson.se
2021-03-22

Allroundhästar på Hippson.se

Under hela vecka 12 kommer annonser med allroundhästar att få extra uppmärksamhet på Hippson.se. Så letar du efter en ny bästa kompis eller har du en trevlig häst att sälja, lägg in din annons nu. 

Läs mer på Hippson.se
2021-03-22

”Många olyckor kan undvikas med bättre kunskap” 

Gång på gång görs nya studier om hästens grundläggande behov och beteende. Men, hur bra är vi hästägare egentligen på att ta till oss den forskning som faktiskt finns? Vi kan bli bättre, konstaterar universitetslektor Jenny Yngvesson på SLU. 

Läs mer på Hippson.se
2021-03-22

Se klippet: En klapp från bästisen – bra start på veckan

Ibland behövs det inte så mycket för att man ska bli gladare. En klapp och kram från sin bästa vän kan genast göra vilken måndag som helst till en toppendag. Se det mysiga klippet mellan två fyrbenta vänner. 

Läs mer på Hippson.se
2021-03-21

Se klippet: Den tiden på året då pälsen yr

Våren knackar försiktigt på dörren, lite mer blygt i vissa delar av landet, något mer högljutt i andra. Och som ett brev på posten kommer det – fällningen. Som i det här inlägget på Instagram där Kungsbacka RK:s hästar får sig en omgång med gummiskrapan och pälsen yr. Vad är era bästa tips för att bli av med vinterpälsen?

Läs mer på Hippson.se
Sida: 1 2 3 4 5 ... 1890 nästa » sista » 

Senaste expertsvaren

Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Hur farligt är det med ekollon för hästar?
Stallägare som undanhåller information om grovfodrets kvalité

Fråga experterna

Senaste numretLäs mer om nummer 2 2024

– Tema: Hullbedömning
– Porträtt: Annelie Lundkvist 
– Den svåra skritten

– Konditionsträna i backe 
– Om hästens flyktbeteende
– Fixa tappskon
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.