Avelsbloggen
OKT
03
2012

Hej!

 

Idag följer jag avelschampionatet på Flyinge online, spännande!

http://online.equipe.com/sv/competitions/5285

 

Har ni några förhandsfavoriter? Jag har ett par stycken, men jag saknar Loppans pappa Firenze i startlistorna. Han verkar inte ha gjort särskilt mycket på senaste tiden, jag undrar varför? Någon som vet?

 

Strax ska jag till Loppans gamla hemvist, Runsten, därefter åker jag ut till mina egna hästar och myser lite. Rowan ska få komma ut i skogen och ridas lite "off road", det gör jag med alla hästar oavsett ålder då och då. Det är både roligt och stärkande för kropp och knopp att få lyfta på benen ordentligt! För att det ska vara säkert är det såklart viktigt att man känner till underlaget ordentligt, trots att man inte följer stigen.

 

Den här veckan ligger fokus på att dels planera in tandäkarbesök för Loppan och dels planera upp löshoppningen för hösten. Jag ska försöka tajma in när de andra 2-åringarna på gården ska åka och hoppas i närliggande ridhus, roligare för alla med sällskap! Egentligen var ju planen att sätta igång med löshoppning redan i september, men allt blir inte som man tänkt sig. Känner mig inte stressad ännu i alla fall, finns gott om tid för Loppan att bli bäst även över hinder ;)

 

Har ni sett självmordspiloten i form av en docka som Prylbloggen skrev om igår? Rolig och nytänkande idé, tycker jag, även om jag nog inte skulle använda en själv. Trots att jag har trillat av unghästar till höger och vänster har jag enbart varit med om otrevliga olyckor från marken hittills, så min personliga erfarenhet säger att det är med fötterna på jorden man utsätts för störst skaderisk. Tror att det beror på att jag har utvecklat en fin fallteknik genom åren, jag kan faktiskt inte ens minnas att jag fått ett skrapsår vid avtrillning :)

Vad tycker ni, skulle ni kunna tänka er en docka som medhjälpare i inridningsarbetet?

 

 

 

 

 

 


Läst 23161 ggr Kommentarer Kommentera

Vilken bra grej bland andra ASVH och Flyinge har utvecklat tillsammans!

 

Saxat från Flyinge.se

"Här presenteras ett system för unghästutbildning som är en
utgångspunkt i utbildningen av unga hästar. Mycket kan ske under en
hästs uppväxt och beroende på bland annat arvsanlag, och miljö kan det
vara svårt att följa utbildningsgången. Att alltid ha individen i
centrum när du jobbar med hästar är avgörande för dess utveckling och
framtid. Att t.ex. ha kunskap om att regelbundet vila hästen under
utbildningsperioderna och mellan olika perioder lite längre är ofta det
som gör att hästen orkar fysiskt och psykiskt ta in våra krav. Etik,
kunskap och ansvar är nyckelord för unghästutbildare och något att
dagligen återknyta till i verksamheten.

Utgå alltid från att hästen är en biologisk varelse och ställ frågan
varför hästen visar brist på samarbetsvilja eller har andra beteenden
som gör det svårt att träna vidare. Det kräver en hög nivå på ridkonst
för att utbilda häst!"

 

Läs mer : http://flyinge.se/om-oss/forskning-och-utveckling/kvalitetssakring-unghastutbildning-2/introduktion/

 

Detta är alltså pedagogiskt beskrivna riktlinjer för i vilka steg du bör utbilda din häst, med tydliga mål och delmål utifrån beprövade metoder.

 

Jag blir extra glad över det här projektet just idag eftersom jag nyss satt och kände mig lite ledsen och provocerad över videos/bilder jag sett på ett par olika 2,5-åringar som både longerades inspända och/eller reds med spänd gramantygel varv efter varv på en liten volt. Jag tror inte att man själv absolut måste vara en professionell unghästutbildare i den bemärkelsen att man har formell utbildning och utbildar hästar på löpande band till vardags för att kunna rida in sin egna häst, men jag skulle önska att fler amatörer tog hjälp från någon av alla de fantastiskt kunniga hästmänniskor som faktiskt finns att tillgå runt om i landet.

 

Man kan inte vara bäst på allt, man kan alltid lära sig något nytt! Det här nya "online-projektet" tror jag är ett stort kliv i rätt riktning mot lyckligare och mindre missförstådda hästar samt färre frustrerade unghästryttare.

 

Vad tycker ni?

 

 


Läst 25955 ggr Kommentarer Kommentera

Vi har tidigare bekantat oss med Li Åsebring och Loppan via Unghästbloggen. Nu är de tillbaka i Avelsbloggen, där vi får följa med på resan det innebär att ta föl på sitt sto.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.