Avelsbloggen
SEP
15
2013

Hej!

Vilka härliga höstdagar! Man blir helt bortskämd med det fina vädret, det känns faktiskt lite lättare att ha den kalla årstiden framför sig när man har blivit så laddad med sol & värme under så lång tid.

Även hästarna njuter av solen, även om de fortfarande undrar varför de blev förflyttade från sin fina sommarhage till den inte alls lika roliga vinterhagen. Det berättar de genom att bland annat utöva sin nya hobby en gång i timmen; Välta ut vattenkaret. Förutom att det blir onödigt geggigt så innebär det ju också såklart att de står utan vatten i värmen tills någon upptäcker detta. Idag när jag mockade hagen terroriserade de mig oavbrutet och var en millimeter från att välta skottkärran innan jag hann komma till undsättning. Grimmor och täcken försöker de klä av sig och tugga på....Utöver detta är de helt enkelt allmänt rastlösa och uttråkade. Leksaker, sly och stockar bryr de sig inte om mer än 5 minuter efter att man har slängt in det.....

Därför tänkte jag och den andra hästens ägare att vi skulle fixa ett slowfeeding-nät att hänga upp i hagen så att de har att göra hela dagen utan att ställa till besvär. Problemet är bara hur detta nät ska hängas upp. Det får inte hänga för högt så att de står i onaturlig ätställning, det får inte hänga för lågt eller på annat sätt så att de kan fastna med en sko eller liknande (de kommer garanterat att försöka), så hur gör man?

Jag vet att ni alltid har så grymma tips att dela med er av, så shoot! Hur har ni löst det med nät i hagen? Hur bygger man den optimalt hållbara och tåliga ställningen som erbjuder hästarna att äta i en relativt normal ätposition? Gärna en som är lite flyttbar om det blir regnigt och geggigt senare i höst och man vill flytta den.

Hoppas på lite uppslag så att vi kan sätta igång med bygget snarast! :)

Fylla på vatten....för tredje gången.


Läst 17960 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!

Idag är Loppan värd sin vikt i guld. Det blir kanske ordagrant inte så mycket, hon har nämligen tappat en del i vikt efter betet och är ganska svår att hålla i hull, men vi jobbar på det. Hon har i alla fall skött sig utomordentligt under dagens ridpass och det är svårt att säga vem av oss som var mest nöjd efteråt!

Dagens övning var inget speciellt, det blev ett pass i ridhuset eftersom att vi inte lyckats tajma något ridsällskap (men om hon fortsätter vara så här fin så kanske jag provar att rida ut själv snart ändå). Ett ganska basic pass med fokus på det vanliga - framåtbjudning och renodling. Hon gick som en klocka från start till stopp och skötte sig alldeles utmärkt. Är så himla nöjd! Hade jättefin känsla från att jag satt upp tills att jag klev av, riktigt roligt verkligen.

Vi skulle ju ha lasttränat tidigare i veckan, men det är framflyttat till nästa vecka istället. Resten av den här veckan blir lugn, men jag ska verkligen försöka få till att rida ut och bara ha lite kul i helgen. Det förtjänar vi båda!

Ha det fint!


Läst 18705 ggr Kommentarer Kommentera
SEP
11
2013

Hej!

Igår red jag en sväng i ridhuset trots allt, vill ju helst rida ut men det känns som sagt inte helt tryggt att ge sig på ensam på Loppan ännu. Snart så :)

Det gick superfint till en början, riktigt fint skrittarbete med rätt tänk framåt. Traven var också fin till en början, men efter en stund surade hon lite i vanlig ordning. Som tur var hade jag sällskap i ridhuset så vi hakade på dem i trav en stund, då fick Loppan minsann eld i baken och jag blev till och med tvungen att bromsa lite ibland (händer inte så ofta i ridhuset.... ;) ). Hon kändes riktigt fin och efter en stund kunde vi sluta vara svans och köra på egen hand igen. Hade en mycket bra känsla!

Ska eventuellt rida lite idag med, men hoppas verkligen att vi kan komma ut lite.... Känns verkligen som att det är det vi behöver.

Hörs!


Läst 18461 ggr Kommentarer Kommentera
SEP
09
2013

Hej på er!

Har lite allmän motivationsdipp just nu och därför blir bloggen lite lidande! Har inte gjort så mycket med Loppan sedan lördags ändå, så det finns inte så mycket att uppdatera. Igår fick hon massage & blev stretchad, det blir lite "skomakarens barn"-syndrom när man jobbar med det så det var länge sedan sist. Hon kändes ganska fin men har lite små spänningar här och där, viktigt att underhålla & förebygga. Loppan har ju alltid haft lite issues med beröring (i början var det till och med jobbigt att bli borstad, klappad gillar hon fortfarande inte att bli om det inte är väldigt light) så hon var inte helt impad över vad jag höll på med igår. Efter en stund kunde hon inte stå emot att gäspa stort 4 gånger i rad och efter det slappnade hon av så då gick det lättare.

Tänkte försöka rida lite imorgon, antingen ut eller över lite bommar på banan. Uppdaterar efteråt!


Läst 18113 ggr Kommentarer Kommentera
SEP
07
2013

Hej!

Idag har jag ridit ut i sällskap med två från stallet. Vi red några varv i sommarhagen, bra miljöträning eftersom att de håller på och gräver och det står maskiner & stora högar med grus + tillhörande hål i marken överallt. Dessutom hade grannen Countryfest och spelade sina favoritlåtar så högt att det skakade i marken när vi red förbi.

Loppan var extremt taggad och på hugget, hon klev gladeligen på i täten i början men när vi skulle trava ville jag vara sist. Efter en stund hamnade hon i täten i alla fall och gjorde det bra, om än lite tveksamt när vi närmade oss maskinerna. Hon skötte sig faktiskt strålande även om hon galopperade lite på stället + blev lite ostyrbar vid ett par tillfällen, utöver det travade hon glatt på som om hon aldrig har gjort annat. Tror hon tyckte att det var hur skoj som helst!

Vi nöjde oss med ett par varv i trav och skritt innan det fick räcka för vår del. Det är sjukt varmt idag (typ som en julidag i solen) så vi var nog lika svettiga båda två. Provade ett nytt bett, tredelat egg-bett, idag och det verkade hon gilla trots att det var lite för långt...Sadeln däremot är för bred även med padd så jag får byta tillbaks till förra koppjärnet en stund. Skönt att kunna vara lite flexibel och inte ha en sadel som är helt "permanent".

Hon är ostadig i formen även när vi är ute, men mycket mer påverkbar och i perioder har jag en jättefin kontakt mellan bett & hand. Handlar absolut om framåtbjudningen! Vårt fokus i höst ligger ju på att få lite fart under sulorna och det gör vi nog bäst genom mycket ridning ute och lite hoppning däremellan, dags att börja med det ganska snart för att göra något roligt även på banan.

På tisdag ska vi lastträna med hjälp av ett proffs som står i stallet, ska bli jättespännande! Hälften av gångerna går hon ju rakt in men ibland låser det sig och det är just det som jag ska få lite verktyg för att hantera.

Ha en fortsatt fin helg!


Läst 13461 ggr Kommentarer Kommentera
SEP
05
2013

Hej!

Tack för alla bra tips om leksaker som kan göra Loppans dagar lite roligare. Nu tror ju jag i och för sig att hon och hennes kompis snart kommer att glömma bort deras lyxliv i beteshagen och gilla läget, men lite stimulering skadar ju aldrig i vilket fall. Deras vinterhage är inte på något sätt dålig & de går ute minst 10 timmar om dagen, men det är klart att det är en viss omställning från att ha varit i princip vildhäst under 3 månaders tid (deras beteshage är ENORM och innehåller både skogar och öppna fält).

När jag kom till stallet hade de roat sig med att bada fötterna i vattenkaret så att deras nya, fräscha vatten var alldeles grått. Fick ett tips av en stallkompis att slänga in ett schabrak åt dem att leka med och det var uppskattat....I typ 5 minuter.

VAD är det där?

Loppan kollar först och främst om det är något ätbart!

Tycker tipsen om bildäck och yogabollar är ytterst intressanta, det ska jag prova. Asp har jag redan slängt in några grenar, men jag tycker det är lite läskigt om de blir vassa. Ska försöka få tag i ett större träd som man kan såga ner och "slänga" in så de får gnaga på barken.

Imorgon kommer hovis (välbehövligt!!) och sedan är det ridning på schemat!


Läst 13169 ggr Kommentarer Kommentera
SEP
04
2013

Idag har Loppan fått löshoppa! Vi passade på när en stallkompis ändå skulle bygga fram, dumt att inte ta tillfället i akt liksom :)

Jag skulle ju egentligen ha åkt till skolan den här veckan, men jag stannade i Stockholm för att bland annat "praoa" hos en veterinär istället. Mycket spännande! Hur som helst har det inneburit att jag har kunnat köra på lite med Loppan så att vi kommer igång ordentligt, känns jättebra!

Jag tror att hon försöker övertala mig att hon faktiskt är hopphäst, för jag har aldrig sett henne så taggad som idag. Hon lyckades till och med rycka sig ur min hand och bocka en hel långsida av glädje mitt i allt (kom dock snällt tillbaks med spetsade öron när hon var klar). Hon hoppade som en katt och skötte sig helt själv, vi behövde inte ens smacka. Eftersom att hon inte är igång än körde jag väldigt light & höjde knappt till 1 m, hon fick göra totalt 5-6 rundor och sedan var det bra.

Kul att vara igång! Jag har ridsällskap både på fredag & lördag om jag vill rida ut, men jag har inte bestämt hur jag gör än. Antagligen rider jag i alla fall på fredag och beroende på hur det går kanske även en sväng på lördag. Vågar inte riktigt rida ut själv än eftersom att våra ridvägar ligger så nära trafikerade vägar, känns onödigt även om Loppan är stans coolaste häst! 

Nöjd med tillvaron efter att ha fått ladda ur över hinder! Annars inte helt nöjd, hon har inte riktigt ställt om sig från beteslivet till det nya med mindre vinterhage och box om nätterna. Hon vandrar lite i hagen och är allmänt uttråkad, tips på hur man kan göra dagen i hagen lite roligare? Bra "hästleksaker"? Vilka träd är bäst att såga ner och slänga in?


Läst 12198 ggr Kommentarer Kommentera

Helt ok pass i ridhuset idag. Stundtals tappar hon fokus och även då bjudningen, men emellanåt är hon faktiskt riktigt fin! Hon har blivit rejält storskrittad och i takt med styrka och framåtbjudning visar hon även glimtar av den trav jag vet att hon har inom sig, kul! Hon är inte så stabil i formen än, men det har verkligen blivit bättre. Jag är fortfarande på jakt efter det perfekt bettet, men det är svårt. Av de jag har provat trivs hon bäst på ett Pessoa Magic, så jag växlar mellan det och novabett/vanligt rakt.

Sadeln blev dock för vid med nya koppjärnet och gled fram på bogarna. Loppan är inte den som biter ihop och kör på utan hon blir extremt störd direkt (förvisso bra med en häst som "pratar" så man slipper undra). Jag ska prova att lägga en padd under och se om det blir bättre, annars får jag byta tillbaks till det andra järnet och hoppas att hon blir lite slankare med nya vinter-dieten ;) Jobbigt när de ligger mellan två storlekar.

Ska rida ut i helgen och förhoppningsvis någon gång till under veckan. Vill inte nöta för mycket i ridhuset just nu, absoluta fokus måste vara att det är roligt och att hon bjuder ärligt! Har dock blivit mycket sugen på att börja introducera lite hinder, men det får nog vänta en liten stund till....Vi kanske ska vara lite mer igång innan det projeketet påbörjas :)


Läst 9706 ggr Kommentarer Kommentera
SEP
02
2013

Jo, det här är tacken man får efter att ha tvättat, putsat och fejjat sin häst till uppvisningsskick:

Kul nästan jämt ;)


Läst 7729 ggr Kommentarer Kommentera
SEP
01
2013

Nu är de inne igen! Lite vemodigt var det att hämta dem från den underbara beteshagen för sista gången (för den här säsongen i alla fall).

Jag började med att mocka ur vinterhagen som de ska gå i, sen fixade jag foder och smorde upp Loppans nya hag-grimma.

Sen fick hon komma in och bli badad från topp till tå, det tyckte Loppan var så skönt att hon stod och sov.

Vi gick sedan en sväng för att hon skulle torka i solen, sen klipptes hovskägg och hovarna blev inoljade. En riktig helservice! Snacka om att vi är redo inför hösten nu!

Ren, blank och trött!


Läst 8207 ggr Kommentarer Kommentera

Vi har tidigare bekantat oss med Li Åsebring och Loppan via Unghästbloggen. Nu är de tillbaka i Avelsbloggen, där vi får följa med på resan det innebär att ta föl på sitt sto.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.