Gästbloggen - Gästblogg: Guiden från stallet till frappuccino-världen
MAJ
01

Gästblogg: Guiden från stallet till frappuccino-världen

OM DENNA GÄSTBLOGG
Hanna Jönsson är 26 år och har jobbat med hästar de senaste fem åren. För ett tag sedan bestämde hon sig för att testa en annan karriärväg. I höstas borstade hon därför av sig hästhåret och bytte stallstövlarna mot ett par med klackar, innan hon började plugga på universitet. Hästarna har Hanna så klart kvar i livet, inte minst sin egen Björn-häst, och så har hon "världens bästa extraknäck" som ridlärare. Tillsammans med Sigrid Westerholm och Jenny Östberg Hjort driver Hanna dessutom hästbloggen Trojkan, där detta inlägg först publicerades.

"I höstas lämnade jag 24/7-hästlivet och klev in i den vanliga världen. Efter att ha bott runt knuten till stallet och jobbat med hästar från morgon till kväll blev det onekligen en omställning. För er som kommer att göra samma resa har jag därför sammanställt en lista på vad man kan tänka på och vad man bör vara beredd på, när man kliver ut i den vanliga världen.
  
1. Du kommer att behöva uppdatera din garderob
Som hästperson har man kläder att rida i, samt kläder att göra sjaskigt stalljobb som att klippa hästar, skura boxar och kratta manegeunderlag i. Sedan har man sina lite finare ridkläder som man använder när man ska i väg på träningar och så har man sina tävlingskläder. Kläder utan hästhår och hästparfym är kläder för fest. Långa klänningar, korta klänningar, glitter och spets. Du kommer därför att behöva storma in på närmaste H&M och panikköpa kläder som man har på sig när man bara är en vanlig person och ska gå utanför dörren.
  
2. Du kommer att behöva jobba på dina konversationsstartare
Hittills som hästperson har konversationerna alltid startart med "Vad har du för häst då?", "Det är nästan tjatigt mycket glitter på dagens ridutrustning va?" eller "Håriga och leriga hästar, ja nu är det verkligen vår". Ingen i den vanliga världen kommer att intressera sig för någonting med ordet häst, eller som ens antyder något om våra fyrbenta vänner.
Du kommer därför behöva göra en omvärldsbevakning, vad händer i den vanliga världen? Jag har snappat upp att ungefär alla tränar på gym, ungefär alla tycker om mat och ungefär alla ser på någon dokusåpa på tv som "Bonde söker fru" eller "Paradise Hotel".
  
3. Ingen kommer att förstå ditt livs kärlek – hästar och ridsport
Förvänta dig inte att någon kommer att ens lite förstå den passion och kärlek du känner för hästar och ridsport. Bäst att hålla det lite för sig själv, paketera det och lyft fram det i rimlig mängd. Typ "Jag rider", annars kommer nämligen människor att lägga huvudet på sned, le och titta på dig som en galen förvuxen tioåring med rosa "Min Häst"-t-shirt som ÄLSKAR hästar. De kommer se dig som en fanatiker och en tönt. En fanatisk tönt.
  
4. Plötsligt kommer en acceptans för sjukdom och frånvaro att bli ett faktum i ditt liv
Som hästperson är man van vid att enda gången det är rimligt att man inte dyker upp på jobbet eller i stallet är om man nästan har dött. Feber, stukade handleder, kaskadspyor – allt går att arbeta sig igenom så länge man tar sig upp ur sängen. I den vanliga världen är det orimligt att förvänta sig att man ska vara närvarande om man är sjuk eller helt enkelt har något annat lite viktigare inbokat. Sjuk är också ännu odefinierat, men jag gissar på hosta och att man inte känner sig helt kry.
  
5. Det är mer komplicerat att socialisera och kommunicera i den vanliga världen
Bland hästfolk och hästar är kommunikationen rak, den behöver vara snabb för man är alltid sen till allt och kommunikationen till hästarna har inte råd att vara diffus. "Jag vill att du ska kliva av min fot men jag kan inte säga det till dig utan jag vill att du ska uppfatta mina signaler som jag lite otydligt sänder ut med andra ord och kroppsspråk". I vanliga världen måste man ta hänsyn till en massa saker som den man pratar med. Man säger sällan rakt ut vad man menar utan man säger nästan vad man menar, så att det finns utrymme för tolkningar och underliggande irritation samt feltolkningar.
  
6. Kritik är en stor grej i vanliga världen
I hästvärlden är man van vid att få höra när man har gjort dåligt och får göra om. Med exakt de orden. I vanliga världen, när man får kritik, är det nästan som beröm – så bra grej!
  
7. Det blir en tydlig avgränsning mellan "vanliga världen" och "hästlivet"
Du kommer att kliva in och ur de olika världarna med olika sociala koder och sätt att vara. Även om man blir bättre på att vara en person med skjorta som pratar om veggo och crossfit är det – och kommer alltid att vara – skönt att glida ner i de håriga ridbrallorna, omge sig med den distinkta hästdoften och hänga med sina allra bästa personer som man kan utvärdera K9:s schampo, Henrik von Eckermanns världscupinsats och utbudet av shortchaps med.
  
/Hanna – en gång hästperson alltid hästperson"


Läst 63347 ggr

Fler inlägg

DEC
03

Gästbloggen: "Vänta inte ut hovbölden"

OM DENNA GÄSTBLOGG
På Vaggeryds hästklinik har man sett många hovbölder den senaste månaden. I ett inlägg på Facebook vill kliniken därför informera hästägare om hovbölder och vad de kan innebära. Hippson har fått tillåtelse att dela deras inlägg i Gästbloggen. 

Foto: Adobe Stock och Vaggeryds hästklinik
  
Ena dagen kan
hästen plötsligt vara blockhalt. Hältan kan också komma smygande eller komma och gå. 
En hovböld är en infektion i hovens läderhud. Bakterier kan ha tagits dit via exempelvis trampskador, spiktramp, sömstick, sprickor, röta eller hålväggar.
Hästen kan få ökad puls till hoven och bli varm och svullen. Svullnaden kan gå upp över kotan. Hästen kan även bli hängig.
  
Oftast sitter bölden i väggläderhuden och det gäller att säkerställa diagnosen och hitta var bölden sitter. Det kan även vara andra orsaker till att hästen är kraftigt halt.
Hovslagaren eller veterinären känner noga igenom hoven med en visitertång. Ibland är det svårt att hitta bölden, ofta läggs ett våtvarmt omslag över natten.
  
När bölden lokaliserats gäller det att tömma den nedåt. Detta görs av veterinär eller hovslagare. När bölden väl tömts och spolats ur räcker det oftast med bandagering och vila en kortare tid. Ibland behöver hästen skos med en sula efteråt.
Vid svårare infektioner krävs antibiotika. Stelkrampsskydd kontrolleras.
  
Vänta inte ut hovbölder. Det kan handla om infektioner som kräver antibiotika eller stelkrampsskydd. Bölden kan också sprida sig och bli mycket stor om den inte dräneras i tid.
Framför allt så har hästen mycket ont, när bölden tömts brukar smärtan släppa snabbt.
  
/Vaggeryds hästklinik


Hippsons julkalender

Fram till den 24/12 publicerar vi ett erbjudande per dag. Observera att det kan finnas erbjudanden som enbart gäller "sin" dag.

Läst 15518 ggr Kommentarer Kommentera

NOV
23

Gästblogg: Interaktiv övning till uteritten

Foto: Privat

OM DENNA GÄSTBLOGG
Kerstin Olsson med sin 13-åriga SWB-valack Archi (e. Camaro M – Icro Marco) rider varierat och ofta ute i naturen. Vid uteritt ville valacken tidigare bara gå först i ledet, men som en lösning på problemet kom Kerstin på en bra övning. Här i Gästbloggen delar hon med sig av övningen – som passar alla som rider i grupp och som vill öka samspelet under uteritten.

Jag kom på denna övning för en tid sedan när min häst – som jag ofta rider ut med själv – tydligt visade att han inte accepterade att gå efter en annan häst när vi ibland hade sällskap på uteritterna. Övningen rids med fördel på grusvägar eller bredare skogsstigar.

Ni behöver vara minst två ekipage och övningen rids enligt följande:

1. Börja med att skritta, på tygeln, i ett led efter varandra.

2. Den som är sist gör en övergång till trav och travar förbi den eller de som är framför. När ekipaget är främst i ledet görs en övergång till skritt. Under tiden ska alltså den eller de hästar som blir omridna fortsätta att skritta på samma sätt som tidigare.

3. Den som nu är sist gör en övergång till trav, travar förbi övriga ekipage och gör en övergång till skritt när ekipaget är främst i ledet.

Det blir alltså en evighetsövning och när grunden fungerar bra kan svårighetsgraden ökas. Bara fantasin sätter gränser för hur övningen kan varieras, men här är några exempel:

– Arbeta i galopp i stället för trav under "omkörningen".

– Flytta hästen sidvärts undan höger skänkel innan "omkörningen", samt undan vänster skänkel när ekipaget är främst i ledet – för att komma i linje med övriga igen.

– Rida öppna och sluta under delar av övningen.

För mig räckte det med ett par "omkörningar" för att min häst skulle acceptera att vänta och fortsätta att skritta fint tills det blev hans tur att "köra om" igen. Samtidigt kan övningen vara bra för att träna övergångar och sidvärtsrörelser på ett annat sätt än på ridbanan, samt när andra hästar finns i den omedelbara närheten. Det vill säga att hästen tränas till att inte bryr sig om vad de andra gör, utan fortsätter att fokusera på ryttaren.

Med vänliga hälsningar
Kerstin Olsson, hobbyryttare


Läst 40167 ggr Kommentarer Kommentera

NOV
21

Gästblogg: "Ett dåligt kapitel betyder inte bokens slut"

Foto: Tobias Hansson

OM DENNA GÄSTBLOGG
Ryttaren, föreläsaren och inspiratören Johanna Lassnack, som driver Ryttarinspiration, har publicerat ett tänkvärt inlägg på sitt Instagram-konto. En svacka behöver inte betyda något negativt, utan kan i stället vändas till något positivt. Hippson har fått tillåtelse att dela inlägget här i Gästbloggen.

Kan ni också känna ibland hur enkelt det är att tvivla på sig själv? Att man inte är "bra nog". Man har en dålig dag, man gör ett misstag och så är man i gång med att börja kritisera sig själv. Man tänker att man borde ha kommit längre, borde ha gjort mer. Ibland kommer en känsla av hopplöshet av att inte ha "rätt" jobb, "rätt" häst, relationer, livsstil.

Något som har hjälpt mig i dessa tankar är att inse att där jag är just nu är ett nödvändigt steg. Det kanske suger just nu, jag kanske inte ser resultat, jag kanske verkar stå still, men sanningen är att där jag är just nu är precis där jag behöver vara för att förbereda mig på dit jag är på väg. Och något jag i dag vet av erfarenhet är att resultatet kommer att komma, verkligen! Kanske inte omedelbart, men så småningom. Jag brukar påminna mig om att när tiderna är tuffa så är de det av en anledning – för att lära mig något. Smärta är en del av att växa.

Sedan har jag också insett att jag inte kan styra allt som händer mig, jag kan bara kontrollera hur jag svarar på vad som händer, och i mitt svar ligger min makt. Och när jag känner att det står still så påminner jag mig om att det alltid finns något litet jag kan göra. Det räcker inte att stirra på trappan, jag måste kliva upp för trapporna. Och det intressanta är att det ibland har slutat med att det minsta steget jag tog i rätt riktning visade sig vara det största steget i mitt liv.

När jag får bakslag använder jag varje besvikelse som bränsle för att driva på framåt med större beslutsamhet än någonsin tidigare. För jag har insett (och det tog lite tid) att när något dåligt händer kan jag antingen låta det förstöra mig eller låta det stärka mig. Och valet är mitt.

Och med detta sagt vill jag inspirera dig som kanske är i en dipp just nu och påminna dig om att du är starkare än du tror att du är. Du kanske inte är där du vill vara ännu men du är på väg, så ingen ånger, bara lektioner. Inga bekymmer, bara acceptans. Inga förväntningar, bara tacksamhet.

Berättelsen om ditt liv har många kapitel. Och ett dåligt kapitel betyder inte bokens slut. Det är du som skriver och det är du som bestämmer innehållet, så även hur slutet ska bli.

/Johanna Lassnack


Läst 49913 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Gästbloggen »Gästbloggen

Här får ni hänga med inbjudna gästbloggare på äventyr runt om i världen. Dessutom blir det ett och annat nedslag i den svenska bloggosfären.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Portugal-bloggen Välj
Pether Markne Välj
Stalldrömmar Välj
Therese Välj
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Hästskötarbloggen Välj
Saras vardag Välj
Veterinärbloggen Välj
Gästbloggen

stäng

Här får ni hänga med inbjudna gästbloggare på äventyr runt om i världen. Dessutom blir det ett och annat nedslag i den svenska bloggosfären.

Till bloggen


Inbjudens senaste
Arkiv